login |

Pilot-mustra: Code Black – 1×01

2015. 10. 04. 15:34 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

The avarage ER is in code black five time per year. Angels Memorial Hospital in LA is in code black 300 times per year.

Az a helyzet, hogy míg nyomozós sorozatot “csavarral” nem túl nehéz írni, addig olyan orvososat kőkemény, aminél az ember valamennyire felkapja a fejét a koncepcióra. Hiszen a krimiknél behozhatunk külsős segítőnek bárkit (ld. idén Rosewood, Limitless, Blindspot, Minority Report, Lucifer), viszont a kórházak elég ritkán szoktak laikusoknak szikét adni a kezébe. A Code Black koncepciója előzetesen ezt szenvedte meg. És a pilotot látva is ezt nyögi.

CODE BLACK – 1×01 – 4/10

Code Black - 1x01-04

Itt csupán a cím jelent támpontot, illetve az abban lévő kifejezés, a fekete kód, ami arra az esetre utal, amikor már annyi a beteg, hogy a kórházban lévő erőforrások (eszközök, felszerelés, személyzet) mennyisége nem elegendő az ellátásukhoz. Oké, tehát húzós szituációkat láthatunk majd, ahol esetleg kreatívnak kell lennie az orvosoknak, de más sürgősségis sorozatokban is láttunk ilyesmit, nem?

Szóval nem tudom, hogy ez mennyire elegendő csavarnak. Nyilván a klasszikus sürgősségis ER-ban sem volt túl nagy plusz dolog, de az a több jól sikerült kiemelt karakterével, a stílusával és az akciójellegével nagyon hamar beszippantja a nézőt, míg a Code Black csak tipikus húzásokkal próbálkozik. S mire a pilot érdekessé válna, mire beüt a krach és fekete kódba lépünk, addigra a néző már rég elveszíti az érdeklődését.

Code Black - 1x01-02

Lehet, hogy a generikus kezdés az oka? Pedig basszus, Luis Guzmán tartja a bemutatót és ő vezet körbe minket, és ugye nála nem sok jobb arc van. (Ezt a klipet, ami a How To Make It In America S2 elé készült (szipp), anno naponta megnéztem, mekkora zsenialitás már.) Elmond az alapokat, és kiderül az is, hogy a sürgősségi főorvos (és két másik orvos) mellett négy rezidens lesz kiemelve. Ilyet hányszor láttunk már? Pedig a Vészhelyzetben még menő volt a kezdő szemszög.

A kiemelés egyébként erősen időzőjelben értendő, mert nagyon vázlatos ismeretekre teszünk csak szert róluk, mint ahogy a Marcia Gay Harden által alakított főszereplőt sem viszik túlzásba, csak látjuk, hogy nem annyira profin bánik az emberekkel, és sejtetik, hogy valami trauma érhette. Na, bumm, megint a szokásos körök. Pár rész, és ez biztos, hogy változni fog, de kinek lesz türelme kivárni?

Code Black - 1x01-01

Tisztességes, de nem túl érdekes pilot a Code Black-é. A fekete kódos durva káosz hatásos volt, aláírom, bár rövid, sőt, a gyerekmentés is nagyon bejött, annak ellenére, hogy túlérzelegték. De nem elég, hogy a négy rezidens nem volt túl érdekes, még a főhős orvosnő sem olyan, akinek kíváncsi lennék a tovább munkájára.

Ha választanom kéne ennyi alapján, az országos kórházasak közül egyértelműen a The Night Shift mellett tenném le a voksom, pedig abban is csak annyi a csavar (bocs, hogy ennyiszer használom a szót, és nem is szó szerinti csavarról van szó, de értitek mire gondolok), hogy az éjszakai műszakot láthatjuk. Amiben nagyobb pluszt kaptunk, mint a nyári orvosos/gengszteres Complications, vagy halálközeli élményt kutató Proof, nos, azok 1. évad után kaszát kaptak.

Code Black - 1x01-03

Majd jövőre jön valami jobb. Vagy még idén, hiszen a Chicago Med és a Heartbreaker is előttünk áll. Többek között.

3 hozzászólás Ne habozz!

Llew - 2015. 10. 04. 16:28

Eddig egyik nagy csatorna őszi pilotjába sem néztem bele, pedig felvettem párat a listára – igaz nem az ide azonnal érzéssel -, de a kritikáitok után nincs is kedvem egyikhez sem.

Quantumleap - 2015. 10. 04. 17:09

A Nightshifthez lesz valaha magyar felirat?
Én egy olyan orvosos vagy kórházas sorozatot szeretnék végre látni, amiben valami Rescue Me vagy Shield-szerű karakterábrázolás van a jellemeket illetően. Nincs esetleg hír, hogy készülne ilyen?

Thomas - 2016. 01. 14. 18:11

Végre megnéztem, és szerintem egész jó volt, nagyjából egy szintre tenném a Chicago Med pilotjával, viszont az utána elindult szépen felfelé:) Ez jóval akciódúsabb, viszont az érzelmek, a drámák nem jöttek át annyira. Sajnos magyar felirat nélkül az orvosi szövegelésekből esélyem sincs semmit sem megérteni, csak amit a képek alapján kikövetkeztetek, meg amúgy is többször elveszettem a fonalat a rettentő gyors beszéd miatt, de ennek ellenére élvezhető volt. Még egy részt azért megpróbálok, hogy javul-e a helyzet, meg hogy ez is jobban tetszik-e utána, mert simán el lehetne nézegetni, de felirat nélkül nem hiszem, hogy érdemes az időmet tölteni egy közepesnél valamivel jobb kórházas sorozattal, mikor számtalan néznivaló vár rám:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz