login |

Nashville: kezdett a 4. évad – írta Zizi

2015. 10. 05. 20:30 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem igazán tudok, olyan frázisokat írni a Nashville 4. évadjának első két részéről, amelyeket nem sütöttem már el korábbi kritikákban. Félreértés ne essék, nem azért, mert ez a kezdés annyira kiemelkedően rossz vagy éppen jó volt. Egyszerűen hozta a megszokott színvonalat, és olyan „nashville-es” volt.

Mindenesetre itt vagyunk, eljutottunk a negyedik évadig, ami nem sok sorozatnak adódik meg, és ha a történet néhol felejthető is, már legalább kilenc albumnyi zenét hallgathatunk meg sorozatnézés közben.

Nashville1.

A fináléban történtek óta eltelt kőkemény 1 hónap, és pár percig várattak minket, hogy kiderüljön, meghalt-e valaki. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Az 5 hét alatt Juliette újra világsztár lett, Rayna kiadója majdhogynem tönkrement, és Deacon – meglepetés: él – rekordsebességgel felgyógyult a transzplantációs műtétből, míg a nővére kómába esett. Személy szerint úgy éreztem, hogy annyi minden történt a szereplőkkel ez idő alatt, hogy igazán bemondhattak volna egy hosszabb intervallumot is, de ez legyen a legnagyobb bajunk.

Nashville5.

Szerencsére valamennyire elmaradtak a papírformától, bármire meg mertem volna esküdni a finálé után, hogy Deacon nővére meghal, és az emiatt érzett bűntudat miatt a férfi és Rayna ismét szétmennek. Kellemesen megleptek, mert jelenleg normálisnak tűnik a kapcsolatuk, persze pár részen belül ez valószínűleg meg fog változni.

A legérdekesebbnek azt találtam, hogy az íróknak még terveik voltak Beverly-vel. Aztán hamar rá is jöttem, hogy miről van szó. A második részre már teljesen magához tért, és ahogy az a halálközeli élmény után általában elvárás: bocsánatot kért a lányától és megvolt a nagy egymásra találás.

A karakter mindig is idegesítő volt, így nem igazán értem, miért gondolják azt, hogy a nézőket még érdekli a második rész végén lévő cliffhanger – ráadásul ugyanaz 3 részen belül. Mondjuk számítani lehetett rá, hiszen az amúgy elviselhetetlen Beverly 40 perc alatt mindenkivel kibékült és nosztalgiázott, muszáj volt történnie valaminek.

Nashville2.

Ahogyan azt az évadzáró felvezette: visszatért a régi Juliette. Az önző, akaratos, céltudatos hárpia megspékelve egy kis depresszióval, melynek eredménye, hogy bár rohadt sikeres a karrierjében – basszus, hát még Oscar jelölésre is esélyes – a színpadon kívül csak iszik és bulizik. Nesze neked minimális karakterfejlődés, ott vagyunk, ahol az első évadban kezdtük. Sőt, az írók eléggé a szánkba rágták, hogy vége Rayna és Juliette barátságának is, már ha lehetett annak nevezni.

Még Juliette élte los angeles-i életét, addig Avery és a kislányuk visszament Ohióba. Persze nem kellett hozzá nagy logika, hogy rájöjjünk, visszatérnek Nashville-be, mert ugye harcolnia kell az álmaiért és a feleségéért, és különben sem volt szó a színész távozásáról. Így beköltözve Gunnar házába, Willel kiegészülve elkezdődhet a Három férfi és egy bébi forgatása.

Nashville3.

A második részben aztán felcsillant az esély Juliette és Avery kibékülésére. Egészen addig, még egy pár hónapos babát el nem vittek egy hatalmas bulira. És mit csinálsz, amikor a gyerek tele torokból ordít, még a feleséged énekel a színpadon, hát persze, hogy végignézed…

Ennek ellenére úgy látszott, Juliette kezd visszarázódni az anyaszerepbe. De talán csak a sajtónak szólt? Jelen pillanatban nehéz megmondani, hogy még mindig a depresszió miatt menekül-e, vagy csupán ilyen a természete. Mindenesetre Jeff ehhez jól asszisztál, hiszen őt Juliette jóléte csak addig érdekli, még befejez egy-egy szereplést.

Leginkább talán Will történetszálában csalódtam, bár könnyen meglehet, hogy túl nagyok voltak az elvárásaim. Ott van az írók kezében az aduász, de eddig láthatóan gőzük sincs róla, hogy miként használják ki. Ráadásul meglépték azt, amire számítottam: Luke kipenderítette a kiadójából. Persze, nem személyes! Aha.

(Egyébként – nem tudván, hogy mi lesz a következő részekben – miután Luke nyíltan elmondta, hogy homoszexualitása miatt rúgja ki, Will simán indíthatna egy milliós pert a kiadó ellen, könnyen nyerné.)

Nashville4.

Ha már az újra futott körökre utaltam korábban, akkor nagy bánatomra úgy tűnik, hogy ismét visszatér a nyávogós Scarlett. Szegényke nem tud dönteni a pasik között, meg ugye még a mama is beteg, a karrierje meg ismét ívelne felfelé, úgyhogy most megint mindenkit őrületbe fog kergetni.

Az már csak hab a tortán, vagy azt is írhatnám, hogy megszokott, hogy ismét folyik a szokásos Scarlett-Gunnar szerelmi vívódás. Legalább ezt a szálat végérvényesen lezárhatnák az évad végre. (Ehh, most komolyan írók, ezt a játékot nem úgy kell játszani, hogy ha egy ötletet kihúzunk a kalapból, azt már nem tesszük vissza? Költői kérdés.)

Nashville-2

Az évadnyitó rész végén a készítők beharangozták, hogy az évadban valószínűleg eldől Rayna kiadójának sorsa, hiszen sikerült neki olyan előadókat szerződtetni, akik egytől-egyig problémásak voltak. Nem nagy dolog, végülis csak egy évad szólt arról, hogy miként tudja rá a pénzt összeszedni és magát kivásárolni a régi szerződéséből. Aztán kábé semmit nem tudtak vele kezdeni. Komolyan, még a díszletet sem tudták rendesen kihasználni.

De érkezik a megoldás: szerződtessék a világ egyik legnépszerűbb rock bandájának énekesét, aki szólóban akarja folytatni, és persze, hogy egy 5 órás repülőút alatt meg lehet győzni, felejtse el a rockot és inkább country-t énekeljen. Arról ne is beszéljünk, hogy hogyan sikerült Raynának mellé foglalni a repülőn… Utóbbi a szerződtetéshez mindent pénzt beáldoz, és szerintem ezúttal már tuti előjön a pénzügyi csőd téma is.

Az ötletet meg valószínűleg az évadnyitóban cameózó Steven Tylertől vették, aki bár nem lépett ki az Aerosmith-ből, de country albumon dolgozik.

Nashville-1

Szóval… bármennyire is próbálom pozitívan látni a sorozatot, azt kell mondanom, hogy feltehetően idén sem haladunk nagyon semerre, hanem maradunk a se veled-se nélküled kapcsolatok és a klisék „mezején”. Ezért remélem, hogy legalább a dalok rendben lesznek.

Ha pedig valakinek, kétlem, például pont a zene miatt, megjönne hozzá a kedve, akkor még nyugodtan beszállhat, nincs olyan bonyolult történetszál, amit ne értene meg.

2 hozzászólás Ne habozz!

betmen - 2015. 10. 06. 11:06

a második évad végén feladtam, kezdett minden rész ugyan olyan lenni. egyszerűen nem bírtam magam rávenni a harmadik évad elején 2-3 rész lemaradás után, hogy felhozzam, és kiesett a “heti szórásból” aztán nem is vettem újra fel. látom nem tévedtem nagyot a kaszámmal…

marcilu - 2015. 10. 06. 21:31

Tényleg, vérlázítóan ugyanazokat a köröket futják. Persze lehetne mondani, hogy Rayna és Deacon együtt vannak, Will came out, de mégis fárasztó, hogy jellemfejlődés semmi, de semmi. Layla, Juliette, Scarlett, tényleg mindenki pontosan ugyanolyan, mint az elején.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz