login |

The Voice US: kezdett a 9. évad – írta PTOBI

2015. 10. 05. 19:11 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: kritika, reality, video,

Amikor az amerikai The Voice-ra gondolok, azonnal a mentorok közötti kémia, és az a máig működőképes koncepció jut eszembe, amely valahogy évadonként újra és újra magával ragad – kifejezetten izgalmas úgy nézni/hallgatni az előadókat, hogy mi is azt (nem) látjuk, amit az őket értékelők. Ez persze önmagában nem lenne elég, ha a mentorok, apró csipkelődéseikkel és gyermeteg, ártatlan élcelődéseikkel nem lennének képesek adásról-adásra mosolyra fakasztani a nézőket.

The Voice - 9x01-01

Akik már legalább egy évadot végigkövettek, tudhatják, hogy Adam Levine és Blake Shelton párosa az utóbbi évek amerikai televíziózásának egyik legszórakoztatóbb és legkarakteresebb „duója”. A köztük zajló konstans rivalizálás, noha két kisiskolás közötti, valamely értékes használati tárgy birtoklásáért folytatott küzdelemhez hasonlítható, mégis remekül működik.

A szokásos mentorcsere, vagy -rotáció következtében ezúttal Gwen Stefani érkezett Christina Aguilera helyére. Neki sem új a The Voice hangulatvilága, hiszen már másodjára foglalt helyet Pharrell és Adam között.

The Voice - 9x01-02

És, ha már erről az énekes tehetségkutatóról van szó, említsük meg Carson Daly-t is, aki a házigazda, s akinek a jelenléte a tavalyi évadban hatott rám leginkább, amikor rádöbbentem, hogy más hasonló reality-s házigazdákkal ellentétben mennyire visszafogottan, és csendesen, a háttérben meghúzódva teszi a dolgát, így elősegítve a sztárjelöltek tündöklését. Remekül csinálja azt, amit mások képesek önajnározásra és egyéb önpromóra használni.

A tovább mögött folytatom a 9. évad kínálatával énekesek és produkciók terén. Videókkal.

Már az első adásban feltűnő volt, majd a következő háromban még nyilvánvalóbbá vált, hogy a countryzene a The Voice-ban egyre népszerűbbé válik. Korábban fordult már elő, hogy country-énekes győzött, nem is egyszer, de ennyi country-énekes még egy évadban sem fordult meg. Ráadásul egy rész még hátravan a meghallgatásokból.

Sokan hangoztatják, hogy mennyire a megszokott színvonal alatti a mostani évad énekesek terén. Tény, hogy a zenei stílusokat tekintve már nem annyira színes a mezőny, mint a korábbi évadokban, de mint máskor, most is vannak ígéretes tehetségek, csiszolatlan gyémántok, és olyan esélytelennek tűnő énekesek, akik a végén még befutóvá is válhatnak, hiszen a mentor- és dalválasztáson sok minden múlik.

A különböző országok The Voice-évadjai során hallott több ezer énekes ellenére is, akad olyan a mostani évadban, aki meglepett, sőt halk tapsolást váltott ki belőlem.

Az egyik ilyen Sia „Chandelier” című számára vállalkozó Jordan Smith, és nem is ok nélkül merészkedett. Remek hang, higgadt produkció. Férfiként bevállalni, korunk egyik legkülönlegesebb és legjobb hanggal rendelkező énekesnőjének dalát, merész vállalkozás, de kifizetődött. Csodálatos falsettóval rendelkező énekes-jelölt.

Amerika szereti a country-t, így a country-énekeseket, tehát Blake nyeregben érezheti magát, hiszen majdnem kivétel nélkül őt választották a továbbjutott country-énekesek. Amennyiben a szavazók követik a sablont, és újra egy viszonylag unalmas, feltételezhetően igazán ismertté és sikeressé soha nem váló győztest akarnak, akkor ez a Morgan Frazier/Emily Ann Roberts párosból fog kikerülni.

Mindketten tudnak énekelni, hiszen eljutottak idáig, és tovább is jutottak, de vannak itt színesebb egyéniségek, és izgalmasabb hangok is. Nyilván nem csak a hangjuk miatt kapnak majd szavazatokat, ha eljutnak az élő adásig, így már most borítékolom, hogy Blake legalább az egyiküket elsegíti az élő adásig.

Ha ezúttal nem country-énekes fog nyerni, akkor nagyon remélem, hogy a fent említett Jordan Smith, a ritka különleges hanggal megáldott Madi Davis, az elképesztően robbanékony, energikus és üde színfolt, Manny Cabo (akinek a fejhangja valami lenyűgöző), az Ed Sheeran hangjához hasonlítható Chris Crump, vagy az angyali összhanggal működő és éneklő duó, Andi és Alex fog kerül ki győztesen.

A mentorokat tekintve azt mondhatom, hogy Pharrell még beleszólhat a végső győzelembe, de véleményem szerint ez most Adam és Blake között fog eldőlni. A kérdés csak az, hogy egy évad szünet után újra country kell-e a népnek, vagy ezúttal másfelé mennek el.

Ha eddig bárki is hiányolta volna a hazai részvételt, most megkapta. Király Viktor külföldön is szerencsét próbál, és ki tudja… négyen megfordultak, a mentorokat lenyűgözte, és egy hazai tehetségkutató megnyerése után bármi megtörténhet.

Nem ő a favorit, de az átlagnál határozottan jobban kezdett, és a színpadi jelenléte – tapasztalatából adódóan – talán a legjobb az egész mezőnyben. Ebből még profitálhat a későbbiekben, ha nem csak az éneklésre megy rá, hanem egyéb komponenseket is felhasznál.

Aki eddig szerette a The Voice kellemes szellemességét, az nem most fog kiszállni. A kezdés rendben volt, várjuk a folytatást.

16 hozzászólás Ne habozz!

dragon1986 - 2015. 10. 05. 19:46

nekem a the voice-ban szinte country=eyecandy legalábbis a hölgyek esetében :D

Zizi - 2015. 10. 06. 00:50

Soha nem néztem, számomra nem ez a legszimpatikusabb tehetségkutató formátum, de bármennyire nem csíptem a Megában – basszus, nagyon nem – most Viktor miatt belenézek azokba a részekbe, ahol feltűnik.

idioty - 2015. 10. 06. 06:28

Emlékszem, azt a Megasztárt még talán végig is néztem nagyjából. Nem értettem, hogy Király Viktort minek erőltetik annyira, hiszen nagyon alul intonált rengetegszer. Aztán a végére kiderült, hogy ő volt a legjobban fejlődő énekes. A végére hihetetlen produkciókat nyújtott. Ez a Voice fellépése meg zseniális lett. Megérdemli, hogy ott van!

lostfanka - 2015. 10. 06. 10:27

Kiraly Viktort en sem birtam a Megasztarban mert lathatoan toltak a szekeret, azota viszont sokat fejlodott. Most azert szurkolok neki.

Thomas - 2015. 10. 06. 15:07

De jó, köszi szépen a kritikát, bár sok mindennel nem értek egyet, de azért jó, hogy van még egy hozzám hasonló tehetségkutató-fanatikus a blogon:)

Engem egyáltalán nem szórakoztat Blake és Adam állandó ökörködése, sőt, egy jó ideje már csak úgy tudom a Voice-t elviselni, ha a zsűrit áttekerem:) Nekem nagyon sok, meg nagyon nem oda illő ez az egész, nem szeretem, ha a zsűriről szól a műsor, ami valójában tehetségkutató lenne. De sebaj, legalább gyorsabban meg tudom nézni:)

Más évadokban is volt már ennyi country énekes, de hiába van sok, Blake úgyis összepakolja őket a párbajokban, aztán marad majd 1 az élő adásokra, akt majd a közönség kiejt. Szóval én már nem tudok emiatt lelkesedni, pedig nagyon jók voltak.

Emily és Morgan, hát, nagyon remélem, hogy bejön a jóslatod, de sajnos ők tipikusan olyannak tűnnek, akik egymás ellen fognak majd párbajozni, és maximum az egyikük éli meg az élő adást:( Amúgy egyáltalán nem tartom unalmasnak őket, és nekik épp hogy lenne esélyük Cassadee Pope-hoz, Danielle Bradbery-hez és RaeLynn-hez hasonló sikerre country körökben. Amit azért sok más győztes nem mondhat el magáról.

És akit nem említettél, az Zach Seabaugh, nagyon tetszett a Sam Hunt-dallal, többször visszatekertem, nem tudtam tovább nézni egy negyed óráig. Sajnos ő is tipikusan olyan, aki párbajozhat majd az egyik lánnyal:( És ott van még a Maddie & Tae-hasonmás Andi & Alex, akiket írtál, tudom, nekik talán szerencséjük lesz amiatt, hogy Adamhez kerültek.

És akiket megemlítenék még, a country műfajon kívül, az Ellie Lawrence, Siahna Im és Lyndsey Elm, ős is nagyon tetszettek. Karakteres férfi hangok nem nagyon voltak, Manny Cabo-t említetted, Viktor sem volt rossz, meg mondjuk még Jeffery Austin-t jegyeztem meg.

Most pedig megnézem az utolsó meghallatást:)

Thomas - 2015. 10. 06. 17:46

Nagyon erős volt a 9×05! Dustin Christensen, Amy Vachal és Sydney Rhame, mindhármuknak nem hogy a top 12-ben a helye, de még akár nyerhetnének is felőlem:)
És még Summer Shappell-nek is top 12-be kéne jutnia Gwen csapatából! De örülök, hogy oda is került egy country girl! És ez a dal, amit énekel, hű!:) Nem is ismertem Deana Carter munkásságát eddig, de most tutira elkezdem hallgatni:)

PTOBI - 2015. 10. 06. 19:15

Én is örvendek.
Ebből a szempontból mindig is megmagyarázhatatlannak tartottam, hogy számomra a köztük zajló rivalizálás adja a Voice esszenciáját, hiszen a más országokban folyó Voice adásokban, illetve bármilyen egyéb énekes realitykben látott. mentorok közötti eltúlzott, agyonjátszott színészkedés, unszimpatikussá változtatta mind a műsort, mind a szerepelni vágyó mentorokat. Ez kivétel.
A Voice-ban a zsűrizésben azt preferálom a többi (pl. X factor) realityvel szemben, hogy a mentoroknak harcolniuk kell az énekesekért. Én legalábbis ezt elvárom minden mentortól. Ilyen szempontból pedig bizonyos fokú feltűnösködés elkerülhetetlen, hiszen ha érezhetőn egy olyan énekesjelölt kerül terítékre, aki érezhetően akár egy világklasszis sztárrá is nőhet, akkor azért bizony foggal-körömmel küzdeni kell a végső győzelem okozta katartikus mámorfürdőért.
Muszáj összepakolnia őket, hiszen valamilyen mértékű változatosságra még az ő csapatában is szükség van. Ennek ellenére azért a közönség nem szokta korán kiejteni a country-énekeseket.
Nekem is az volt az első gondolatom velük kapcsolatban, hogy head-to-head mennek a battle roundban, de ha így lesz (volt), aki onnan győztesként kerül ki, szerintem nagyon sokáig fog menetelni.
A country – mint műfaj – számomra sem unalmas (Danielle Bradbery még mindig a kedvencem az eddigi 9. évadból), de oly gyakori és már-már repetitív a sok country-dal, hogy már csak a válozatosság kedvéért is remélem, hogy ezúttal sem country-énekes fog diadalmaskodni.
Ő sem rossz, sőt kifejezetten érdekes, de nekem nem elég eredeti, nem önmegvalósító.
Igen, remélem, hogy szerencséjük lesz, hiszen Adamnak nem nagyon volt még duója, és látszott rajta, hogy komolyan fel volt lelkesülve, amikor őt választották. Adam képes nagy hülyeségeket csinálni a battle- és knockout roundban (korábbi évadok tapasztalatai), de azért hátha…
A többi énekest illetően, csak azt mondani, hogy ízlések és pofonok.
Mindenesetre ez az utolsó meghallgatás is elég színvonalasra sikeredett.
Shelby Brown és Sydney Rhame sokra vihetik, ha kamatoztatni tudják a tehetségüket, és nem kerülne össze egy hasonlóan erős énekessel.
Amy Vachal pedig…
Le a kalappal a produkciója előtt. Gyönyörű, bölcsöringató, álomkeltő hang. Tipikusan az a lány, aki vagy a végéig megy, vagy már kiesik az élő adások előtt.
Nálam így néz ki a favoritok listája (akik szerintem továbbjutnak a battle roundsban [noha volt néhány montázsolt énekes, akikről nem tudhatok sokat]):
Team Adam: Andi és Alex, Jordan Smith, Manny Cabo, Shelby Brown, Király Viktor, Chance Pena
Team Blake: Blind Joe, Chris Crump, Tyler Dickerson, Morgan Frazier, Barrett Baber, Krista Hughes
Team Gwen: Chase Kerby, Korin Bukowski, Jeffery Austin, Lyndsey Elm, Ellie Lawrence, Kota Wade
Team Pharrell: Amy Vachal, Darius Scott, Sydney Rhame, Celeste Betton, Evan McKeel, Siahna Im
Akiket pedig szerintem ellopnak (bár a párosítások nélkül ezt még nehezebb megtippelni): James Dupré (Team Adam), Dustin Monk (Team Adam), Zach Seabaugh (Team Blake), Nadjah Nicole (Team Blake), Cole Criske (Team Blake), Ivonne Acero (Team Pharrell), Madi Davis (Team Pharrell), Summer Schappell.

Gwen csapata papítvékony, nem számítok sok pozitív meglepetésre arról az oldalról.
Adam esetében pedig rossz előérzetem van. Valakit vagy valakiket el fog veszíteni. Talán még ki is ejtet. Meglátjuk.
Én mindenesetre elsőre Amy Vachalnak, Shelby Brown-nak, Viktornak, Manny Cabonak, Jordan Smith-nek, Andinak és Alexnek illetve Chris Crumpnak, de még néhány versenyzőt mindenképpen figyelni fogok; pozitív meglepetésre számítok egyesektől.

Isteee - 2015. 10. 06. 20:38

Ez az első Voice, ami külföldi, és nézem, és eddig fantasztikus. Amit pedig a párbajokból kaptunk előzetest, hát zseniális lesz. Az itthoni párbajok is fantasztikusak voltak, nagyon kíváncsi vagyok itt mit alakítanak majd. Tuti libabőr. :)

Zizi - 2015. 10. 07. 02:31

mikor kezdődnek a párbajok?

PTOBI - 2015. 10. 07. 07:00

12-én, vagyis jövő hétfőn.

dragon1986 - 2015. 10. 08. 22:40

Nekem azt tűnt fel ami érdekes, hogy mennyire meglepődnek, ha valaki fiatal és látszik rajta hogy az.

How old are you?
I am 14/15/16.

Really. Wow Amazing egyéb jelzők.

Akkor érteném, ha egy 40 éves de 20-nak néz ki, vagy 15 de amúgy 60. De így hogy látszik rajta hogy nagyon fiatal.

Thomas - 2015. 10. 09. 15:01

9×06:
Tudtam, úgy tudtam, hogy Emily Morgannel fog bárbajozni!:( Inkább nem is kommentálom, mert csak csúnyát tudnék mondani, de ezért tudom nagyon utálni ezt a műsort:(

PTOBI:
Én pont ebben érzem ezt az agyonjátszott színészkedést, ezt a borzasztó izzadtságszagot, hogy folyamatosan valami vicceset kell mondani, mert különben elkapcsolnak az emberek… Amúgy nem nagyon néztem külföldi Voice-okat, csak a magyart, meg egy részt a britből.

Nekem ez a “harc” is olyan erőltetett, kizártnak tartom, hogy ne lennének beosztva már csapatokba (de azt is el tudom képzelni, hogy a top 20 is megvan), amikor elkezdik a felvételeket, és megmondják nekik, hogy kit kell választani. Máskülönben nem csak évadonként 1-2 embert látnánk (most Ellie Lawrence volt az egyik, vagy az egyetlen), aki megereszt egy mosolyt, vagy látszik rajta, valami megkönnyebbülés az első gombnyomás után. El tudom képzelni, micsoda stresszben lehetnek napokig, hetekig, ha tényleg ott és akkor derülne ki, hogy továbbjutottak, minimum látni kéne rajtuk az örömöt, ki kéne esniük a ritmusból, kihagyni sorokat, elrontani a szöveget, de hát akkor nem lehetne ilyen “tökéletesen műanyag” a műsor:)

Szerintem egyáltalán nem kéne a változatosságra törekedni, főleg nem Blake-nek (csak a nézettség miatt kell ez, a producerek gondolom előírják), aki a 2. évad óta csak country énekessel tudott nyerni, vagy azzal, akiből azt csinált:) A 4. évadban 4 country énekest vitt a top 20-ba, és hát minő meglepetés, meg is nyerte:) Az meg pont az előző évadban volt, hogy csak Corey Kent White-ot vitte, aki ki is esett a top 8-ben, utána meg már nem volt igazán kiért néznem:) Szóval előfordul, hogy a közönség is kiszavazza a country énekest (pláne ha csak egy van), pedig őt én simán a döntőbe vártam, de ezek szerint Craig Wayne Boyd után valami mást akartak a nézők.

Az tök jó, hogy Danielle a kedvenced. De azzal nagyon nem értek egyet, hogy repetitívek a dalok! Nézd meg, hogy Danielle-nek milyen nagyszerű dalokat adtak (Maybe It Was Memphis, Heads Carolina, Tails California, Grandpa (Tell Me ‘Bout the Good Ol’ Days), Who I Am – country rajongóként én sem ismerem ezeket, de örülök, hogy megismerhettem! ezekről tényleg elhiszem, hogy Blake választotta), miket énekelt a The Swon Brothers (Who’s Gonna Fill Their Shoes, Okie From Muskogee, Fishin’ in the Dark – nem éppen tipikus választások, amiket más tehetségkutatóban hallhatsz:), vagy pl. most is mik voltak (a Strawberry Wine hatására már rá is kattantam Deana Carter zenéjére, kíváncsi lennék, hogy ezt ki választotta, de gyanítom, hogy Blake).

Tippelésre én inkább nem vállalkozom, mert sosem azok mennek tovább, akiket gondolok, vagy akiket szeretnék, aztán csak a bosszankodás marad. Inkább már nem is várok semmit újabban, csak nézem, aztán majd meglátom, hogy ki marad az élő adásokra. A párbajt részt amúgy sem szeretem, még annyira sem, mint a forgószékezést:) Nekem viszont Gwen és Pharell csapata jobban tetszik, mint Adamé, tőle most nem sok mindenki érdekel. Gwennék azért Ellie-nek és Summer-nek nagyon szurkolok, persze az ő csapatából esélytelenek. Talán Summer ha átmegy Blake-hez (bár akkor meg összerakja az Emily-Morgan győztesével…).

Én arra vagyok nagyon kíváncsi, hogy mit énekelnek majd a country énekesek, pl. Zach milyen lesz egy másik dallal, de a legtöbbjük úgysem éli meg az élő szakaszt, a párbaj meg mehhhh:)

dragon1986: ez a meglepődés is pont ugyanaz a műanyag dolog, meg kell lepődniük, mert ott van az adásmenetben:) valaki szerint biztos ettől lesz hihetőbb, hogy akkor látják először az énekest:)

Thomas - 2015. 10. 13. 16:11

9×07:

Hát ezek a párbajok, talán csak kettőben választották azt, aki szerintem jobb volt:)
1. Szerintem itt Regina leénekelte Jordan-t, de nagyon nem izgatott, mert jól tudtam, hogy mindkettő maradni fog.
2. “Kettejük közt félúton” választott nekik Blake egy olyan dalt, ami Tylernek sokkal jobban feküdt, erre mégis Zach-et választotta:) Mondjuk ezt egyáltalán nem bántam, de Tyler ebben a dalban sokkal jobban tetszett.
3. Ellie itt sokkal jobb volt, de itt meg a többiek javasolgatták Timet:) Meg el is lopta Pharell. Bármiben fogadok, hogy a Knockouts-ban kipasszolja.
4. Itt is egyetértettem, Mark talán valamivel jobb volt.
5. Ez volt talán a legnagyobb WTF, Dustinnak annyival jobban állt ez a dal, annyira élt benne, de mondjuk Adam meg magából csinált volna hülyét, ha James-t kiejti, miután elszedett egy country énekest Blake-től. Mármint ha jól emlékszem, ő countrys, nem?
6. Ez volt a legérthetetlenebb párosítás, mintha direkt gyengítenie kéne a csapatát, mert túl erős. És a legérthetetlenebb döntés, mert Dustin Christensen nálam szerintem a legjobb férfi hang a mezőnyben, és Blake is eléggé odavolt érte még a múltkor, most meg átpasszolta Adamnek. Majd talán a Knockoutsban visszakapja, vagy mittudomén már mi a producerek terve.

Zizi - 2015. 10. 22. 01:33

bocsi, hogy ilyen “egyszerűeket” kérdezek, de nem igazán ismerem a műsor menetét, szóval a Cassandra R. párbaj után Viktor megy az élő adásba vagy még van előtte valami?

Thomas - 2015. 10. 22. 13:38

Előbb még lesz a Knockouts, ami szintén “párbaj”, csak itt 2 külön dalt énekelnek egymás után. Aztán utána a Playoffs (Top 20) már általában élőben szokott menni.

dragon1986 - 2015. 10. 23. 15:31

Király-t elég furán ejtik ki peddig az angol visszatudja adni a helyes kiejtést.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz