login |

Criminal Minds: kezdett a 11. évad – írta Sue

2015. 10. 06. 20:10 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Egy kvázi-rebootnak lehettünk szemtanúi így a 11. évad elején, mindenesetre ami biztos az az, hogy még pár részre biztosan maradok.

A 10. évad vége egy határozott zárás volt a körülményekhez mérten, még mindig azt érzem vele kapcsolatban, amit már akkor is leírtam: ha nem folytatták volna sincs semmi gond. Szerencsénkre – vagy sem – nem kellett sokat várni arra, hogy kiderüljön: lesz folytatása idén ősszel a profilozók történetének. És azt gondolom, hogy mindazokhoz képest, amit az elmúlt pár évben láttunk tőlük, ez egy határozottan jól sikerült nyitány volt.

Criminal Minds - 11x01-09

S hogy miért is mondom mindezt? Mert már azzal megvettek kilóra, hogy végre nem a hagyományos, „ikszedik áldozat így tűnik/halálozik el, majd érkezik a jelzés Quantico-ba”-vonalon haladt a felütés, hanem egyenesen belecsaptak a lecsóba: Seattle-ben egy gyilkossági helyszínen a két gyilkossági nyomozót az akkor érkező Rossiék tájékoztatják, hogy az a hulla már egy ideje halott, s hogy mit és miért vannak ők itt.

Criminal Minds - 11x01-06

Majd utaznak is vissza ezzel a lendülettel Washingtonba, ahol szintén mindezek fényében ült össze a csapat megbeszélni a legfrissebb fejleményeket és az eddigi infókat. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Közben Hotch keresi az utánpótlást, mert JJ babázása és Kate (azaz Jennifer Love Hewitt) GYES-e miatt még erősebbé vált a férfitöbbség. Öröm volt azonban AJ Cook karakterét egy pár perces telefonos jelenet erejéig viszontlátni: ahogyan tippeltem, ő marad, és annyit fog vállalni a babázás mellett, amennyit tud. Még akkor is, ha a főnöke azt is mondta neki, hogy a családjának most még nagyobb szüksége van rá, mint a BAU-nak. Úgyhogy várhatjuk, mikor tér majd vissza teljesen.

Criminal Minds - 11x01-03

Addig meg kaptunk a nyakunkba egy olyan új karaktert, aki maga volt a fekete leves, legalábbis engem határozottan irritált. Tudom-tudom, végre egy karakter, aki nem közömbös (Blake), vagy kedvelhető (Kate), hanem határozottan tudom valamiért utálni. Cserébe ha nem történik vele valami pozitív változás néhány részen belül, valószínűleg ő lesz az oka annak, ha kaszálni fogok.

(Van már olyan sorozat a listámon, aminek a befejezése évek óta várat magára, mert az egyik szereplő olyan mértékben irritált, hogy hiába bírtam a többieket, amiatt az egy miatt képtelen voltam-vagyok leülni elé.) Azt viszont nem tudom eddig nem jó előjelnek tekinteni, hogy a főcímbe még nem került be Tara Lewis Aisha Tyler alakításában.

Criminal Minds - 11x01-04

Az ügy megoldása során kipróbálták már őt is, s így esett rá Hotch választása, Garcia nagy egyetértése mellett – nekem mű és sok(k) volt. A lelkesedése, az érzelmi bevonódása, minden gesztusa. Lehet, hogy a Tyler alapból ilyen, akkor viszont olyan szinten ripacs, ami nagyon gáz – nem tudom, nem ismerem a korábbi munkásságát.

Maga az ügy szintén tetszett: bérgyilkos volt küldetésen, és sorra tette el láb alól azokat, akik a korábbiakban felbérelték őt, mert így remélte meglelni azt, akinek köszönhetően komoly sérüléseket szenvedett. Az arcán. Elég „szépen” festett, amikor a garbóját úgy a rész közepe táján lehúzta a nyakáról, s megláttuk a sebhelyét.

Criminal Minds - 11x01-07

Az is rendben volt nálam motivációs szempontból, hogy egy volt „munkáltatójánál” húzta meg magát szorult helyzetében, s hogy a házaspárnak mi volt a háttérsztorija mindehhez.

A részt záró jelent a kórházban Morgan és a sorozatgyilkosunk közt egy átívelést is előre vetített. Ami – ha valóban így lesz – tetszene, de csak akkor fogom meglátni, amennyiben ezt az új karaktert kiiktatják, mert tényleg viszket tőle a tenyerem.

Criminal Minds - 11x01-08

Elismerem, hogy voltak olyan erősen kérdőjeles pillanatok, amelyek jelentősen csökkentették volna az élvezeti szintet, ha komolyan veszem őket (pl. Garcia következő áldozat keresési akciója Morgan útmutatása alapján).

Csakhogy az ilyen elemekkel kapcsolatban már rég túlléptem azon, hogy valósághoz való viszonyulásuk – hogy finom legyek és nőies – erősen problémás, és igyekszem maximálisan élvezni az ügy többi eleme és a szereplők közti dinamikai finomságok által nyújtott élményeket.

Criminal Minds - 11x01-01

Összképet tekintve az irritáló nőszemély miatt levont pontszámmal együtt is nálam kiérdemelt egy 6/10-et. Nélküle minimum plusz eggyel lehetne számolni.

Még pár résznyi esélyt biztosan adok a Criminal Minds-nak türelmi idő gyanánt, aztán meglátjuk, merre viszik tovább. Sajnálnám ugyanis egy ilyen karakterválasztási “hiba” miatt kaszálni a BAU történetét, pláne hogy 10 éven át kitartottam mellettük, s hogy egy egyébként minden más elemében tetszetős kezdéssel tértek vissza.

6 hozzászólás Ne habozz!

kiss053 - 2015. 10. 06. 21:49

Aisha Tyler munkásságából csak Lana hangja jut eszembe az Archerből. Amúgy elég fura módon hozták be a csapatba, elég halovány volt ez állásinterjúnak. :D Maga a rész hozta a kötelezőt ha hasonló lesz a szint az évad folyamán, nem lesz gondom.

DVM - 2015. 10. 07. 01:49

Egyszer kaszáltam már a hetedik elején, aztán most nyáron darával felzárkóztam. Egyelőre én se érzem, hogy Tyler karaktere adna valamit a csapathoz, de ha az ügyek jók, ezen túllendülök.

castro - 2015. 10. 07. 08:46

Aisha Tyler munkásságának “csúcsa”, hogy éppen Jennifer Love Hewitt szereplőtársa volt a Szellemekkel suttogó első néhány évadában, érdekes, hogy itt éppen őt váltja. Utána a CSI-ban is volt, de felejthető.
Általában nem szokott ilyen idegesítő lenni, de ez a tépett/kócos frizura nagyon gáz, irritáló feje lett, és ez a karakterét is “magával rántja” számomra.

BubuMaczko - 2015. 10. 18. 23:01

Aisha Tyler egy fél évadon keresztül volt a Jóbarátokban. Előbb Joey majd Ross nője volt. A játéka erőltetett és bosszantó volt. Azt hittem, direkt, de ezek szerint az őstehetség kereste az utat….

katy99 - 2015. 11. 21. 14:04

Szerintem jo karakter meg lehet belole tobbet kihozni ja es ne iteljetek elsore

BubuMaczko - 2016. 03. 30. 13:17

Shemar Moore távozik, Morgan karakterével együt…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz