login |

Scream Queens: akkor ez 4 rész volt

2015. 10. 08. 18:44 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: 2015/16, antológia, kritika,

We need to dispose of this body on our own. Now, I’ve got everything we need in the kitchen to make sausages out of her. I can sell them at the farmers’ market on Sunday, or I can just feed them to these bitches for dinner.

Hiába volt igen jó a Scream Queens-pilot, már az is csalódást jelentett nekem, hát még CyClotroniC-nak, de akkor még reménykedtünk abban, hogy meg fog felelni a nagy elvárásoknak, amik alapján nyáron ráadásul azt reméltem, hogy majd lehet esetleg hetente írni róla, és találgatni, hogy ki a gyilkos. Hát, nem.

Nem, mármint nem felelt meg az elvárásoknak a 3. és a 4. rész sem, s mivel mindketten ki is vágtuk ezennel a kukába, így a heti írásoknak is lőttek, hacsak nem ugrik be valaki. Mondjuk nemcsak a véleményünk miatt mondom ezt, hanem azért is, mert Ryan Murphy-ék valamit nagyon elszabtak a whodunit-résszel kapcsolatban. Erőltetik olykor a Scream Queens mitológiáját és a Ki a tettes?-kérdést, de ezt tök feleslegesen teszik, mert a sorozatnak egy porcikáját sem lehet komolyan venni, így kitárgyalni sincs sok értelme. Szerintem.

Scream Queens - 1x04-05

Jó, nyilván komédiáról van szó (nem paródia, ezen érdemes túllépni, az más műfaj), erősen karikatúra karakterekkel, de korábban sok vicces horrorfilmben és krimiben működött a rejtélyfaktor. Azonban a Scream Queens olyan szinten (korábban a kretén jelzőt használtam rá, de ez valóban jobb) debil, hogy borít minden szabályrendszert, nincs benne olyan, ami nem történhet meg, és marha rosszul áll neki, ha két idiotizmus közben komoly(abb)nak próbál látszani.

De persze nem azért hajítottam ki, mert ez nem működik benne – egyszerűen a 7,5/5-ös dupla kezdés utáni folytatások osztályzata összeadva sem érte el az 5/10-et, szóval innentől kezdve nincs miről beszélnünk. És még csak nem is a debilség a fő ok, hiszen az 1×03-ban voltak eszméletlen jó dumák, a Backstreet Boys-os jelenet pedig igazi kincs volt, az ölés felvezetése is, mint ahogy az 1×04 kezdése is aranyosra, bár túlspilázottra sikeredett. A gond az, hogy gyilkosságok ide, “poénok” oda, extrém baromságok amoda, a végeredmény gigaunalmas.

Scream Queens - 1x04-04

A Scream Queens készítői már eleve megszívták azzal, hogy olyan stílust (rágógumi horror) lőttek be maguknak, amit nagyon kevesen tudnak hányinger nélkül fogyasztani – nem véletlen, hogy legjobban a 12-17 éves korosztály élvezi a sorozatot (akik közül sokan nem a poént látják benne), illetve a kritikusok egy része, akik leveszik a hatalmas idézőjeleket és olyan jelzőket használnak rá, hogy hileriösz. Viszont egy igen széles réteg, ahogy az a kommentjeitekből is lejött, értékelhetetlen szemétnek fogja látni a végeredményt. Többek között azért, mert annyira szokatlan.

Pedig azt még most is állítom, hogy a horroros részek, hangulatukat és zenéjüket tekintve, olykor nagyon jól meg vannak valósítva, süt belőlük a sejtelmesség és a fenyegetés, bárcsak a Scream is ilyen lett volna. De ebből nagyon kevés van, és azok is csak kamuk általában.

Scream Queens - 1x04-02

Ja, és akkor a legnagyobb kamuról még nem is beszéltünk: a gyilkosságokról. A dupla pilotban bőven akadt haláleset, az egyikben fűnyíróval vágtak le fejet és kiemelt szereplők pusztultak meg. De utána kiderült, hogy az egész “minden részben kinyírunk valakit” csak egy hatalmas blöff. És még csak nem is mutatnak semmit.

Egyrészt a főszereplőket itt is elkezdték csak ijesztgetni meg elrabolni, mint a Scream-ben (mondom, hogy nehéz őrültségen kívül mással racionalizálni egy fiatal közösségben sok gyerek megölését), ha pedig véletlenül valakit mégis megöltek, akkor az egy 1 részes mellékszereplő volt. Más kérdés, hogy mindkettő kvázi okkal halt meg, de ettől még pont a lényeg vész oda. Na, nem mintha bárki miatt is aggódtam volna egy percig, márpedig enélkül egy fontos összetevő vész oda.

Scream Queens - 1x04-03

Egy biztos: nem fogom nézni a Scream Queens-t, de lehet, hogy majd bele-beletekerek, hogy lássam, mi volt a big picture, s hogy azért megérte-e, de a mitológia a komolytalanság miatt annyira már nem érdekel, hogy utána is olvassak a továbbiakban. Jövő héten a maradóknak azért csinálok egy gyilkostippeldét is, ha ugyan van olyan, akit érdekel a válasz.

23 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2015. 10. 08. 18:58

Én az 1×03-nál szálltam ki, pedig ezt vártam a legjobban. Emma Roberts mean bitch rutinja továbbra is remek, Niecy Nash pedig szuper mellékkarakter, de ez azért nagyon sovány, hogy nézős legyen.

winnie - 2015. 10. 08. 19:01

az a baj, hogy niecy nash, bár félreérthetetlen, hogy miért poénos, de nekem az ő humora is csak némelyik reakciójánál jött be, nem dőltem rajta úgy, ahogy mások.

bélabá - 2015. 10. 08. 19:04

Nekem nagyon tetszik a sorozat, bár az ilyen slasher zsánerből sok sok éve kinőttem. De épp a komédia része miatt tetszik, mert egyáltalán nem lehet komolyan venni, de a humora nem olyan alpári mint a Horrorra akadva meg hasonlóknak.

Szóval nekem abszolút nézős. Igazat megvallva az nem is érdekel túlzottan hogy ki a gyilkos, kábé véletlenszerűen kiválaszthatnak valakit. A hangulata jó.

Nagy Dominik - 2015. 10. 08. 19:08

Fogalmam sincs hogy mit gondolják a sorozatról. Nagyon vártam de tényleg. Emma Roberts zseniális, de ez a minden részben egy halál tényleg nagy blöff. Én maradok mindenképpen de nehogy azt mondjam a végén hogy az MTV-s Scream jobb volt. Mert azt nem akarom. ;) :)

Iceman - 2015. 10. 08. 19:22

Szar az egész de valamiért hangulatos ezért nézem tovább. Kicsit olyan nekem mint tavaly a Constantine. Viszont Jamie Lee Curtis karaktere baromira irritáló, nem bánnám ha eltűnne.

len90 - 2015. 10. 08. 20:04

Én épp fordítva vagyok a sorozattal. Nagyon vártam az előzetesek alapján, ahol nem jött át, hogy ennyire “komédia” lesz, és hogy a horror/rejtély vetület tényleg értékelhetetlen lesz. Hiába volt dupla premier majd 1 hét eltelt a Pilot után, hogy rászánjam magam a folytatásra, és nekem valahogy a harmadik részben dőlt el, hogy maradok a negyediken pedig már nagyon jól szórakoztam!

A Pilotban még gagyinak éreztem a poénokat, például a Twitteres gyilkosság nekem eszméletlenül erőltetett volt, ellenben a harmadik résztől valahogy úgy éreztem, hogy átfordultak a poénok “intelligens” poénokká, tele popkulturális utalásokkal, amiket talán az átlag néző -főleg az amerikai és főleg a tini – nem is feltétlenül ért meg, a Backstreet Boys, Taylor Swift karácsonyi ajándékozása és Matthew McConaughey kifigurázása eszméletlen volt. Valamint a cafeteriás jeleneten is jót röhögtem. :)

Én mindenképp maradok.

Ui.: Aki borzalmat akar látni, az nézze meg az új AHS-et…

winnie - 2015. 10. 08. 20:19

popkult es analis szex utalasok, igy teljes:)

na de mcconaughey-t az az antitalentum srac csinalta, nem? o borzalmas. ahhoz kepest, hogy elvileg be vannak egymasra indulva a fohos csajjal, semmi kemia nincs koztu.

TheF00L - 2015. 10. 08. 20:32

Pozitív csalódás volt, hogy ilyen komolytalan. Minden poénját nagyon élem, nagyon betalál. Nekem igazi csemege. :)

Chad egoista megnyilatkozásai a legjobbak benne. Epic.

Vanda - 2015. 10. 08. 20:53

Nagy reményekkel vártam a sorozatot, volt is pofáraesés, közel sem azt hozta amit vártam :( Kaszálni nem szoktam így azt a heti egy részt még elnézegetem, de csalódás az tuti.

Dave - 2015. 10. 08. 21:16

Persze, hogy nem lehet komolyan venni, ezt a Pilot óta tudni lehetett. :)
Ettől függetlenül benne van kicsit a Nip/Tuck érzés ezért maradok még. :)

winnie - 2015. 10. 08. 21:17

dave: es milyen jo volt a pilot! de epp ezrt nem ertem, hogy miert komolykodnak olykor murphyek, amikor ezt a stilust valasztottak.

Cápi - 2015. 10. 08. 21:19

Én 2,5 részig bírtam, rettentő fárasztő és idegesítő már inkább, mintsem vicces, pedig szeretem ezt a fajta humort. Sokkal többet vártam tőle. Kasza.

Thomas - 2015. 10. 08. 22:47

Én is abbahagytam a 3. rész után, beigazolódott, amitől az első képek meg előzetesek után is tartottam. Egyetértek, hogy unalmas, fárasztó, nem lehet izgulni senki miatt, nem lehet komolyan venni se, de röhögni sem, mert a Scary Movie-féle elvetemült humortól is messze áll nálam.
Engem még tán Niecy Nash idegesített a legjobban, ha ő volt a biztonságis, aki a gyilkos láttán elmenekült:) Hát az akkoa poén volt, hogy nevetni is elfelejtettem:)
De amúgy vannak benne jó dumák, jó zenék, igazán eltalált jelenetek, de kevés, és köztük halálra unom magam. Szóval abbahagytam:)

sepörd - 2015. 10. 08. 23:33

így is van, ez a felállás a rejtély, a tippelgetés miatt szokott jó lenne, így meg hogy teljesen komolytalan, pont a lényeg vész el. ezt marha rosszul találták ki.

patrickburnsred - 2015. 10. 09. 00:02

nagyon elkeserítőek azok, amiket olvasok erről a sorozatról eddig, pedig a teaserek miatt nagyon vártam. effektíve nem vagyok az a típus aki egy negatív/pozitív írás miatt nem kezd bele vagy fordítva, belekezdek egy sorozatba, csak akkor ha tényleg érdekel vagy ha épp totálisan hidegen hagy, de ez esetben úgy érzem, hogy a kíváncsiságomat megtartom az évad végéig és egy összegző írásból kiderítem, hogy érdemes-e rászánni az időt -pocsék kezdés ide vagy oda- vagy teljesen nem.

winnie - 2015. 10. 09. 04:49

patrickburnsred: még mindig vannak olyan mértékadó tévékritikus vélemények, amik pozitívan állnak hozzá – mindig fontos, de itt szerintem hatványozottan számít, hogy kinek mennyire jön be ez a szokatlan stílus.

Shannen - 2015. 10. 09. 07:23

Múlt héten az 1×03 után eldöntöttem,hogy még egy esélyt kap, ha nem változik valami,akkor kasza, mert ez így borzalmasan unalmas.
És nem tudom miért, pont jó passzban voltam hozzá vagy más miatt, de az 1×04 újra bejött. Jó volt a cold open, jó volt a ház felfedezése, meg úgy az egész valahogy most megfogott. Na persze nem emelkedett a csúcsok csúcsára, de visszakúszott olyan 5/10-re.
Tény, hogy elszámították magukat Murphy-ék és pont a lényeg veszett oda (meg a poénok), de még kitartok. Van egy olyan érzésem amúgy a whodunnit is valami baromság lesz, de persze majd kiderül.

Pipacs - 2015. 10. 09. 13:04

Az Under the Dome-ról is milyen vicces írások születtek itt.:) Ha másért nem is, lehetne ezért nézni, aztán jól kiröhögni őket.
A Gyalog galoppos résznél azért pislogtam kicsit, csak ők a lábakkal már nem foglalkoztak…:D
Én jól szórakozom a baromságaikon, és a dékán néni játékán, csak őt értékelem benne, mint színészt.

Desperate HOUSEwife - 2015. 10. 10. 16:33

Az a baj talán, hogy míg egyes dolgok nagyon, de nagyon el vannak találva, amellett túl sok a sallang, és érezhetően keresi magát az egész sorozat végig.
A jó dolgok alatt értem pl. a vérszerződéses jelenetet, a Backstreet Boys-osat, azt, hogy Jamie Lee Curtis slasher movie zajokra tud csak elaludni, Chad és Nick Jonas alvós jelenetét, meg igen, most a McConaughey paródiát, valamint zseniális volt a sorozat nyitójelenete a Waterfalls-szal. Néha tökéletes a humor, néha meg fárasztó, és az aránytévesztések miatt folyton azt érzi az ember, hogy nem is nagyon tudja, mit néz. De számomra még így is szórakoztató, de az igaz, hogy a rejtély faktor semennyire sem működik. Jobb lett volna egy irányt kiválasztani humorban, stílusban, tempóban egyaránt, és amellett egy érdeklődésre számot tartó rejtély vonalat szépen diszkréten futtatni szinte a háttérben. A kevesebb több lett volna.

Mikilós - 2015. 10. 13. 19:34

Bár, ha úgy vesszűk meghalt a 4. részben valaki csak nem olyan fontos karakter.

Enzo - 2015. 10. 14. 01:35

A 4.rész nekem kifejezetten tetszett, több dumán is hangosan felröhögtem, a történet is egész rendben volt, abszolút őrült komédiába ment át, de annak viszont jó. Mindenki gyanús, ebben a részben még majdnemhogy ijesztő jelenetek is voltak + remek karikatúraként is felfogható.

Grace a szimpatikus és kevésbé őrült főhős, Denise marha jó, Chad is, Hester elég elborult, Billie Lourd-ot (Chanel3) is bírom a kis rekedtes hangjával.

len90-nel értek egyet, az elején még voltak kétségeim, kevésbé tetszett, de ez a rész most megfogott + az 5.epizód előzetese se rossz.

winnie - 2015. 10. 14. 13:33

Bár, ha úgy vesszűk meghalt a 4. részben valaki csak nem olyan fontos karakter.

ezt mondom. a 3. és a 4. részben is vannak halottak, de kit érdekel?-kategóriásak.

damien. - 2015. 10. 25. 22:33

Én személy szerinte minden részen rongyosra röhögöm magamat. Bár lehet közrejátszik, hogy mire eszembe jut, hogy: “hé, én ezt is nézem, vajon van felirat?” addigra általában már hulla vagyok és még azon is nevetek, amin lehet nem kellene. De lényeg a lényeg, engem megvettek kilóra.
És Emma Roberts még mindig eszméletlenül dögös a mean bitch szerepében. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz