login |

CSI: Cyber: kezdett a 2. évad

2015. 10. 13. 13:53 - Írta: dzsiaj

13 hozzászólás | kategória: kritika,

My name is Avery Ryan. I’m a cyber psychologist and special agent for the FBI.

Ezt mondja nekünk a nyitó képsoroknál a (vélhetően) botoxtól kissé felfújódott arcú Patricia Arquette, akinek, ha már felvezető szöveggel nézőket akar toborozni, inkább azt kéne elmondania, hogy ő volt a Medium annak idején, illetve hogy most kapott Oscar-díjat. Azt pedig végképp nem értem, hogy egy epizodikus felépítésű nyomozós sorozatnak ugyan mi szüksége van efféle bevezetőre.

Cyber2

A lényeg, hogy múlt héten startolt a talán egyik legkevésbé várt országos sorozat (és a legkevésbé népszerű CSI) újabb évadja, amely szerény lehetőségeihez mérten tényleg mindent megtett, hogy új nézők csatlakozzanak.

Csakhogy egyfelől a helyszínelés már évek óta kiment a divatból, másfelől a vasárnap este 22 óra az egyik leggyengébb slot a CBS-en, a 18-49 éves korosztály nem itt és nem ekkor fogja felfedezni magának legújabb kedvencét. Legalábbis egyelőre.

Cyber1

Tényleg nem szeretnék megbántani egyetlen hardcore rajongót sem (már ha van ilyen), de sajnos a CSI: Cyber az összes tünetet mutatja, amely megakadályoz egy sorozatot abban, hogy kicsit is eredeti és élvezhető legyen. (Viszont cserébe felfedeztem magamnak az I can see for miles-t a The Who-tól).

The last four months, what did you do? You took down three of the Top Ten Most Wanted. As Nelson would say: „You on fleek”.

Kezdjük a lényeggel. Az anyasorozat befejeződésével Ted Danson is Washingtonba „igazolt”, így Arquette és James van der Beek mellett most már egy harmadik nagy név is van, ami kifejezett pazarlás egy minimálisan karakterizáló szériába. Peter MacNicol bérére így már valószínűleg nem maradhatott pénz, a színész tehát jobbra el (az Agents of SHIELD-ben máris egy sokkal jobb vendégszerep jutott neki).

Cyber5

Danson egyébként itt is rutinból hozza a kissé bogaras tudós figuráját, és még azt is mondhatnám, hogy kellemesen évődnek Arquette-tel, de az egész annyira sótlan és nyugdíjas, hogy inkább kínos, mint vicces, és egyáltalán nem értem, hogy a szereplők miért nevetnek a „poénokon”.

Pedig ha a CSI:Cyber igazi erényt szeretne kovácsolni magának, jobban rá kellene menni a két nagy név „haverzsaruságára”, meg arra, hogy a főszereplők kissé megöregedtek ugyan, de azért értik még a dolgukat. Két ilyen színésszel ez messze nem megoldhatatlan feladat, plusz pár tényleg jó poén kell csak, és még kötelezően nézős feelgood is lehetne a sorozat. De ott a hatalmas „ha”, s nyilván soha nem is fog megvalósulni.

Cyber3

A következő nagy rákfenéje a sorozatnak a karakterizálás: ez az a pont, amiben az összes CSI gyenge volt (kivéve talán az anyasorozat alapcsapatát, ahol a színészek remekül ráéreztek pusztán felskiccelt szerepükre), és a Cyber sem kivétel. Sőt. Félreértés ne essék, nagyon ritkán próbál meg karakterizálni a széria, de olyankor valami fertelem gyengén, mutatok is egy érzelmes(nek szánt) dialógot:

– Make me a promise… that when you walk out this door you forget it all.
– Why are you saying this? I can’t forget about you.
– Just move on, Daniel. No pity party. Promise me, Daniel. Just promise me you’ll be happy. Please. Just… be happy.
– I promise.

Sajnos Arquette karaktere is kimerül abban, hogy olykor véresen komoly arccal, csípőre tett kézzel előrelép, és hatalmas sületlenségeket beszél, amit meg van der Beek kapott, arról inkább nem ejtenék szót.

Cyber4

Végül beszéljünk magáról a nyomozásról, ha már nyomozós sorozat a téma. Az alcím ugye ‘Cyber’, de a nézők között többségben lévő szegény nyugdíjasok pont annyira értenek a számítógépes bűnözéshez, mint én (pedig nem is vagyok nyugdíjas), és valószínűleg a készítők is így lehetnek vele.

Az egész kiberség kimerül annyiban, hogy az aktuális bűnöző valahogy feltörte egy riasztótársaság rendszerét, így be tudott törni a társasághoz tartozó házakba, és lám, máris van egy jó kis földhözragadt gyilkosságunk.

Cyber9

Amit tény, hogy nem a szokásos hajszál-ujjlenyomat-cipőnyom tengelyen oldanak meg helyszínelőink (mégis csak hűnek kell maradni az alcímhez, ugye), hanem mindenféle elektromos kütyüvel – bizony, még automata porszívóval, vagy játékkonzollal is.

Vagy azzal, hogy a laptop mellé tett telefon memóriája megjegyzi a rezgéseket, ezért abból visszakereshető, hogy milyen sorrendben ütötte le a billentyűket a tettes. A rend kedvéért: ezt nem én állítom, hanem a sorozat. Valaki pedig kommentben leírhatná, hogy ez hiteles-e bármilyen szinten is.

Cyber8

Most már nincs más hátra, mint hogy az így kapott nyomokból végleges, isteni kinyilatkoztatásokként kezelt következtetéseket vonjanak le a nyomozók – ezt már winnie is kifogásolta az évadzárós kritikában -, mint például, hogy az asztalra ragadt mogyoróvaj kétség kívül jelzi megbízhatóan, hogy valaki elbújt a házban. WTF?

Egy szó, mint száz, a CSI: Cyber nem az én sorozatom, és úgy tűnik, hogy már nem is lesz az. Akinek az élete az eddig leadott CSI-ok, illetve az NCIS– és Criminal Minds spinoffok vonzásában telik, az ebben az évadnyitóban sem fog kifogásolnivalót találni. Aki viszont valamivel jobb agykikapcsolós országos csatornás szórakozásra vágyik, kezdjen el The Player-t, vagy Limitless-t nézni.

13 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2015. 10. 13. 14:07

azok után, hogy a showrunner azt nyilatkozta egy szépfiú novemberi vendégszereplése kapcsán, hogy “Everybody thinks hackers are these nerdy guys, but that’s not always the case.”, már mindent értek, ezért van ennyire, nem tudom, a múltban ragadva a sorozat, ezért szól au időseknek, mert tényleg azt hiszik, hogy “mindenki” ezt gondolja a hackerekről.

nem, pam veasey, ti gondoljátok ezt, mert hatalmas újításnak vélitek a jóképű hacker karakterét. illetve a 70+-osok gondolják.

blueberry - 2015. 10. 13. 14:34

Patricia pont az Oscar díj nyertes filmje miatt nem kaphatott semmilyen kezelést évekig a forgatás miatt, tudtommal (bocs, hogy pont a kritika lényegét fogtam meg)

dzsiaj - 2015. 10. 13. 14:46

blueberry: kutakodtam kicsit a témában- hogy a lényegnél maradjunk :D- és odakinn is találgatások tárgyát képezi, hogy kapott-e botoxinjekciót, vagy sem. Egy interjúban azt mondta, hálás azért, hogy szépen öregszik. Ha nem kapott, akkor viszont nagyon csúnya a smink+megvilágítás elegye.

DaMan - 2015. 10. 13. 15:02

Szerintem tök ugyanolyan, mint a Médiumban volt. Bár azt is csak néha, és akkor is csak félszemmel néztem. Meg itt se nagyon érdekel amit csinál.

Eléggé gagyi néhol, de mondjuk a telefonos rész annyiban igaz lehet, hogy egy elég jól finomhangolt érzékelő még akár képes is lehet megkülönböztetni a billentyűk rezgéseit – és tegyük fel, hogy a laptop állandó jeleit nem veszi fel -, de hogy bárhol eltárolná, az meglepne. A fitnessz-appok szokták a telefon mozgását követni leginkább, de nyilván ha ülsz az asztalnál és gépelsz, akkor nincs bekapcsolva. De nem mondom biztosra, csak nagyon valószinűre.

Egyébként én már csak azért nézem, mert nem hiszem, hogy kapnának még egy évadot ezen kivül :D Meg annyira nem fárasztóan buta a tech-oldala, háttérben elviselhető.

winnie - 2015. 10. 13. 15:09

egyébként szerintem az írók is azt csinálják, hogy keresnek valami fura, tudományosan megalapozott irl dolgot, és azt vetik be megoldásként.

dzsiaj - 2015. 10. 13. 15:33

winnie: szerintem is, csak tippre a még kísérleti jellegű dolgokat is már létezőként, készpénzként, sőt elérhetőként kezelik.

Casey Novak - 2015. 10. 13. 15:45

Danson átnyergelése és az általános CSI-elvonási tüneteim miatt késztetést éreztem rá, hogy visszatérjek, de aztán elolvastam az írásod, aludtam rá egyet, és elmúlt. Köszönöm.

dragon1986 - 2015. 10. 13. 16:55

Első egyetlen 7/10 része nekem a Selfie-s volt. Én azért nézem tovább hatterzajnak jó

Roxi - 2015. 10. 14. 09:12

CSI sorozatzáróról nem lesz írás?

Casey Novak - 2015. 10. 14. 13:30

De. :)
Készül.

Edit - 2015. 12. 21. 21:04

Nekem kifejezetten tetszett. Csakis Patricia miatt nézem a sorozatot. Szvsz a 2. évad kicsit erősebb lett az elsőnél. Nekem kellemes szórakozás, nem világmegváltó de nézhető. A porszívós rész kifejezetten jó volt.
Aki az igazságot és valóságot keresi, az szerintem nem a jó csatornát választotta, ennek a filmnek a szórakoztatás a célja. Nem dokusorozat.

Monstertime - 2015. 12. 22. 18:04

Igazából nem érdekelt, de egy CSI-nek azért mégiscsak lennie kell az életemben. S, mivel Ted Danson benne van, így duplán jó.
Reménykedek még pár évadban, hiszen azért a CSI név mégiscsak kötelez.
A gatyiságát azért osztom.

dzsiaj - 2016. 01. 10. 17:28

Edit: minden sorozatnak a szórakoztatás a célja, de nem mindegy, hogy azt hogyan teszi. Ezzel az erővel semmi sem “rossz”, hiszen lépjünk túl az összes hülyeségen, ha valamin mégis fennakadnánk, akkor is csak legyintsünk egyet és ne vegyünk tudomást a “hibáról”. Ez nem így működik, hiszen ezzel az érvvel a leggagyibb horrort (most csak a hasamra csaptam) is meg lehet védeni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz