login |

Madam Secretary: kezdett a 2. évad

2015. 10. 14. 14:50 - Írta: dzsiaj

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Your first act as president might be to shoot down Air Force One.

Kis politika, kis család, kis dráma – hagyma, csípős mehet?

Már a múlt héten rajtot vett Barbara Hall (Judging Amy, Joan of Arcadia) család- és vérnyomásbarát sorozatának új évadja, ami nem is okozott csalódást. Már annyiban nem, hogy patikamérlegre téve is pont ugyanolyan, mint az első szezon volt: akinek az nem tetszett, feleslegesen néz vissza, aki viszont szerette, az most is szeretni fogja. Mint én, bár egészen komoly érveket, már azon kívül, hogy a politikai sorozat ritka madár nem csak országoson, hanem kábelen is, most sem nagyon tudnék sorolni.

Madam5

Éppen ezért csak ismételni tudom magam: a színészek idősebb, tapasztaltabb része (Téa Leoni, Tim Daly, Bebe Neuwirth, Zeljko Ivanek és az állandóvá avanzsáló Keith Carradine) továbbra is nagyon rendben van, a külügyminiszteri stáb meg a gyerekek viszont mehetnének a levesbe.

Oké, a két kisebbikkel meg Jay-jel (Sebastian Arcelus) nincsenek nagyobb gondjaim: előbbiek elviselhetőek, utóbbi még szimpatikus is. Ebből már sejthetitek, hogy a kicsik jól háttérbe vannak szorítva a nagylány mellett, akiről már most érzem, hogy idegesíteni fog idén, Jay meg csak visszatérő státuszban van. Nyilván.

Madam9

 – The president will come back. I mean, he survived one assassination attempt. He’s hard to kill.
– What do you mean, Senator?
– What do you think I mean? Talking about that Charles Manson lady. Tried to shoot him.
– Well, that was President Ford.
– Ah, of course, you’re right. I meant Hinckley. Where do I sign?
– Actually, Senator, I believe it is also protocol… you have to state the full name of the current president. For the record.
– Of course. Sure. Ronald Wilson Reagan.

Az évadnyitó – témáját tekintve – nem kispályázott: megszűnik a kommunikáció az Air Force One-nal, amin az elnökön kívül még jó pár prominens személyiség utazik. Ennek a szituációnak jól fel kéne borzolnia a kedélyeket, no meg kicsit kibillenteni a Madam Secretary-t abból a ritkán fodrozódó állóvízből, ami amúgy az esszenciája, de nem: Barbara Hall vigyáz a CBS törzsközönségét adó nyugdíjasok egészségi állapotára, és nem viszi túlzásba a dolgot.

Madam8

Oké, nyilván nem arra számítok, hogy Téa Leoni, jobb kezében AK-47-tel, szoknyája egy letépett darabjával vérző karját betekerve, bal kezében vadászkést szorongatva egyesével teszi el láb alól a random terrorszervezet tagjait (egyébként nem ez történt a géppel, nyugi), de egy kicsivel nagyobb felbolydulást elvártam volna. Még akkor is, ha egyébként az életben is valószínűleg így nézhetnek ki ilyenkor az események, de hát ezért fikciós a sorozat, nem pedig dokumentum.

Elnökünk tehát nincs, és természetesen az események úgy vannak megcsavarva, hogy az utódlási lánc eljusson főszereplőnkhöz, aki vajon: a.) megsértődik, mert az elnök a tudta nélkül nevezett ki valakit a Nemzetbiztonsági Tanácsba?, b.) azon izgul leginkább, hogy valami hivatalos vacsorán énekelnie(!) kell?, c.) partizánkodik egy kicsit, és rövid regnálása alatt kegyelmet ad egy olyan embernek, aki a C-sztoriszálon lett megemlítve az epizód elején?

Madam7

Ha a válaszotok az, hogy mind egyszerre, gratulálok, Barbara Hall örömmel várja önéletrajzotokat írói stábjába.

Oké, nagyon ekézem a sorozatot, pedig egyáltalán nem arról van szó, hogy nézhetetlen vagy botrányos, csak bosszant, hogy a Madam Secretary-ben, és különösen az ebben az epizódban nem is annyira rejtőző, inkább ordító potenciált egyáltalán nem használják ki.

Mihelyst esélye lenne a szériának szintet lépni, az írók azonnal visszakoznak, majd visszahúzódnak a biztonságos lövészárokba. Nagy kár. Pedig a külpolitikai aktualitásokat továbbra is nagyon jól reagálja le a sorozat, az epizódban az oroszok és a kínaiak is kapnak rövidke szerepet.

I’m simply making the point that the Russian involvement in the Ukraine, if there were any, is no different than the US involvement in Afghanistan. So the economic sanctions implemented againsts us is quite hypocritical. No offense.

Madam6

Mi volt még? Érkezett Jill Hennessy, de sajnos csak mellékszálon, illetve beugrott egy rövidke cameo erejére Morgan Freeman is, aki, ha már executive producer, kicsit személyesen is besegített, hátha jönnek új nézők.

A számokat elnézve nem jöttek, de nem hinném, hogy a sorozat nagy veszélyben lenne. Csatornája legerősebbje vasárnap, de úgy általában is ver még pár CBS-sorozatot, szóval ha tudja tartani a tavalyi szintjét, nem lesz gond.

Madam10

A végére maradt a cliffhanger, ami egy új, átívelő szálat lengetett be, melynek ezúttal is bűnügyi vonatkozása van, de mivel tavaly az átívelés volt az egyik legtisztességesebben kezelt dolog, ezért idén sem félek attól, hogy elmennének holmi blődségek irányába, sőt, éppen ettől fogom várni a legtöbbet. Még akkor is, ha tudom, hogy úgyis az évad végéig fogják húzni. Ahol én minden hiba ellenére is, de ott leszek.

Ki tart velem?

2 hozzászólás Ne habozz!

arwen*** - 2015. 10. 14. 15:30

Tarthatott volna tovább ez az elnöknő vagyok szál…nekem a west wing óta hiányom van ilyen politikás, de ugyanakkor vicces is tud lenni sorozatból. A szintjét nyilván nem éri el, de lehet, hogy kiforrja magát a későbbiekben.

Szula 25 - 2015. 10. 14. 19:38

Arra leszek kíváncsi hogy idén is minden rész végére meg fogják-e oldani az adott rész krízisét, ami azért tavaly kicsit zavaró volt.Szinte az összes rész végére megoldottak mindent és a vége mindig happy lett.

Legidősebb testvér szerintem is kezd elég irritáló lenni, de mikor az apja kiosztotta az tetszett.

Az új védelmi miniszterrel lévő közös múlt is érdekes lehet még.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz