login |

Pilot: You, Me and the Apocalypse

2015. 10. 14. 21:31 - Írta: CyClotroniC

21 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

See that? That’s what’s going to kill everyone any second now. It doesn’t matter who you are, who you pray to, black or white, straight or gay, rich or poor. Yeah, it’s Judgment Day. The actual apocalypse. And where am I? In Slough. Or rather, under Slough, watching it on telly. One minute now…

Ha csak egyetlen őszi “országos” újoncot próbáltok be, mindenképpen ez legyen az – vágnám rá gondolkodás nélkül a Sky1 és az NBC (náluk 2016-ban lesz a premier) közös pre-apokaliptikus dramedy-jére, ami nem csak színészek és rendezők terén tekinthető egy brit-amerikai közös vállalkozásnak, de a helyszíneket vagy akár a sorozat stílusát illetően is.

apocalypse1

Klasszikus visszatérő probléma a díjátadókon is, hogy nem igen tudnak mit kezdeni a dramedy sorozatokkal, amik próbálják magukat valahova középre belőni, ráadásul, ha létezne is kategória, akkor sem lehetne mostani újoncunkat összevetni az olyan drámával súlyosbított komédiákkal, mint amilyen a Transparent is, ahogyan az Orange is the New Black vagy a Mozart in the Jungle-jellegű feelgood drámákkal se venném egy kalap alá, bár sorozatról sorozatra egyre biztosabb vagyok benne, hogy ezt a dramedy-határsávot nekem találták ki.

Az a fura a You Me and the Apocalypse-ben, hogy rettentő nehéz skatulyába tuszkolni, hiszen egyáltalán nem dramatizálja túl az apokalipszis közeledtét, de nem is csinál belőle olcsó paródiát.

Sok helyszínen játszódó, pörgős, kalandos a sodrása, mégsem bővelkedik akcióban vagy az idő ellen vívott tudományos versenyfutásban. Viszont veszettül szórakoztató minden egyes perce, pedig tényleg eléggé eltérő történetszálakból épül fel. Mondhatni tökéletesen ráérzett a komolyság és könnyedség azon arányaira, amire például a Scream Queens-nek nagyon nem sikerült.

apocalypse2

Egyfelől ott van nekünk a rejtélyes múltja után kutakodó Mathew Baynton, angol átlagember, akit a pilotban igen hamar letartóztatnak cyberterrorizmus vádjával, Jenna Fischer, aki az NSA-t meghekkelő fia helyett önként és dalolva vonul börtönbe a neonáci Megan Mullally mellé, vagy Rob Lowe, a láncdohányos, cinikus, szkeptikus vatikáni pap, aki új segítőt (Gaia Scodellaro) kap a hivatalába, hogy felülvizsgálhassák az állítólagos csodákat és a szentté avatásra felterjesztett eseteket.

Mindezt ráadásul megspékelve azzal a csavarral, hogy a pilot közvetlenül a világvége előtt kezdődik, és vélhetőleg – a cold open-eket leszámítva – egészen a szezonzáróig azt a bő egy hónapot követhetjük majd végig, ahogy hőseink egy része elevickél majd egy óvóhelyig, és feltehetőleg a vállukra szakad majd az emberiség sorsának a terhe.

apocalypse3

Amellett, hogy egytől egyig érdekesek és szerethetőek a karakterek és kifejezetten szórakoztató kalandokat vet eléjük a sors, alapvetően a koncepció is kellően okos ahhoz, hogy vígan fenntartsa az érdeklődést a csupán tíz epizódos első szezonon keresztül vagy akár azon túl is.

A bunkeres cold open-ek úgy tűnik, hogy egyre több információt adnak majd arról, hogy kik kerülnek be az óvóhelyre, így már a második epizód is rögtön “elspoilerezi” nekünk egy újabb lakóját, ezzel együtt felvezetve egy egészen új történetszálat is az Egyesül Államok elnökével és annak tanácsadójával.

Ha pedig ez sem lenne elég, még az is simán benne van a sztoriban, hogy a rengeteg helyszínes, helyenként kifejezetten roadmovie-s történetszálak után egy szűk, zárt térben játszódó, bunkeres vonalon folytatódjon majd a sorozat, ha megéli a második évadot, de vannak még hasonlóan izgalmas opciók a folytatást illetően.

apocalypse4

Egyelőre azonban itt van nekünk az első szezon, ahol számomra kifejezetten hatalmas plusz volt – ami userguide pontszámát részben lehúzta -, hogy a főhősök nagyon ismerős karaktertípusok bőrébe bújtak, és simán belelátom az egyik sztoriba, hogy ez a The Wrong Mans-páros nyurgábbik fele, vagy izgulok Pam-ért a The Office-ból, mert a börtönt akkor sem neki találták ki, ha ebben az életében már nem a Dunder Mifflin-nél dolgozik, hanem könyvtárosként.

A pilot a részemről simán 8/10 volt, és a folytatás is csak éppen hogy halványabb egy fokkal, ha már pont a kedvenc szálamat, a Vatikánt mérte kissé szűkmarkúan. Ettől függetlenül a visszatérő, súlyos prémiumdrámák gyűrűjében egy üde újonc-színfolt a sorozat, ami egyrészt tele van szuper karakterekkel, másrészt remek, könnyed kikapcsolódás, hiszen a közelgő világvége még sosem volt ilyen szórakoztató.

21 hozzászólás Ne habozz!

PTOBI - 2015. 10. 14. 22:31

Mint mindig – szép írás, és ha te javaslod, mindenképpen rápróbálok, csak jusson rá időm.

danca - 2015. 10. 15. 02:06

Huhh Jenna Fischer jól megöregedett (én még az Office 2. évadját taposom, ott kicsit máshogy néz ki :D).
Szeretem a dramedy-ket, biztos bepróbálom, köszi a kritikát.

kw - 2015. 10. 15. 03:53

fasza nagyon, nézzétek!

Marcipáncica - 2015. 10. 15. 09:53

Köszi az ajanlót, meghozta a kedvem egy próbára! 😉

chros69 - 2015. 10. 15. 17:38

“Mint mindig – szép írás, és ha te javaslod, mindenképpen rápróbálok, csak jusson rá időm.”
+1

goodjohnwin - 2015. 10. 15. 17:55

Megan Mullaly, mint neonáci? Látnom kell! :)

sorozat/gyilkos - 2015. 10. 15. 19:34

Meggyőztél, bepróbálom.

amaranta - 2015. 10. 15. 21:14

Megnéztem…nekem unalmas volt.

DaMan - 2015. 10. 16. 02:26

Te jó ég, Megan Mullalyra rá sem ismertem. :o

Egyébként pont most fejeztem be a harmadik részt, a Limitless mellett a legjobb újonc nálam. Kiváncsi vagyok, hogy követik-e a nap/rész beosztást, de ezt csak akkor tudnám élvezni, ha 34 részes lenne az évad. De remélem nem akarják két, esetleg három évadon át húzni ezt az egy hónapot, nem várhatják el, hogy addig várjunk a már amúgy is ismert tetőpontra.. ugye?

Rational Gaze - 2015. 10. 17. 22:16

Á gyerekek szerintem ez kurvajó volt! :) Hatalmas meglepetés, nem vártam tőle sokat de végignevettem, nekem nagyon tetszett az egész, eskü hiányzott valami ilyesmi. Kíváncsi leszek, biztos, hogy követni fogom.

(Amúgy az elején a konyhás résznél csak én nevettem fel a cuki, színes betűkből kirakott “Dave is a waste of carbon” feliraton? :D )

Benzin - 2015. 10. 22. 14:37

Hoppá, ez egész jó!

DaMan - 2015. 10. 23. 13:40

Kérdésem megválaszolva: nem. Hála égnek, ez volt az egyetlen ami eltántorithatott volna. Alakul a történet.

Kár, hogy az a sorozat csúcspontja, ami, szivesen megnéztem volna egy külön sorozatot Rob Lowe karakteréről meg a munkájáról.
Talán pár év múlva, más szereplőkkel elő lehetne venni.

Benzin - 2015. 10. 29. 12:29

Isteni marhaság. Szó szerint :)

Pont a kvázi főhős van megáldva spejbl és hurvinek szintű csehszlovák bábfigura ábrázattal és tehetséggel, de ennyi belefér

westhammer - 2015. 11. 06. 16:36

Fantasztikus a sorozat, állandóan hozza a 8-9/10-es részeket és pont a mostani (6.) részben már az is látszódik, hogy kb. mi a koncepció, hova fog tartani a sorozat, hogyan állnak össze a szálak.
Tipikusan brit a sorozat, olyan húzásokkal, poénokkal, amit egy amcsi sorozatban nem látnánk. Hiába jön a világvége, itt nincs pátosz, nincs nyavalygás, akasztott emberek, meg könnyes szemmel a világvégén siránkozó kamerába bámulás, hanem megvan a feelgood, megvan a dráma, de ez nem az apokalipszis miatt van, hanem a karakterekből és azok múltjából ered, nem azon hogy 20 nap múlva mindennek vége.

monti - 2015. 11. 15. 20:31

Zseniális!

Toma - 2015. 11. 20. 01:39

Valami félelmetesen jó volt a 8. rész. Erre a végre nem számítottam…

FrankLuck - 2015. 11. 26. 11:23

Az 1×08-nál ugye kiegyezhetünk egy 10/10-ben? Én nem szórom az ilyesmit, 8 év alatt lehet 10 epizódra nem mondtam, hogy tökéletes, de ez az volt.

westhammer - 2015. 12. 03. 13:12

1×10, a finálé fergeteges volt, 10/10. Volt benne csavar bőven, meg persze írói pofátlanság is, de kellett, elképesztő volt, az év újonca.

Blu Ray - 2015. 12. 04. 23:10

Bakker, én azt hittem, ez egy 10 részes minisorozat, és kész, de az utolsó rész alapján nekem úgy tűnik, hogy lesz folytatás. Or not?

Zombiebie - 2015. 12. 07. 07:48

Blu Ray, igen, szerintem is! Nálam is beleférne egy 2. évad. Azonban anélkül is jó a lezárás, mert a világban, mint tudjuk, a megváltók “élete” öhm látszólag “nehezebb”. :)

/Spoiler riadó: ON!/

Jó sori volt ez. Persze voltak benne számomra logikátlannak tűnő mozzanatok. Pl. Jude-ot nem értem miért kellett kiírni, nem ütött akkorát, inkább olyan wtf nézést indukált bennem. Így az epizódnyitásoknál gyakran bevillantott kép, hogy az apáca csaj vele nézi a tengerparton a végítéletet, vagy a naplementét, eléggé megtévesztő. Túl megcsavarták ahhoz az utolsó részt, hogy elkönyvelhető legyen a végkifejlet. Nekem már egy kicsit túl is lett csavarva. A “son of GOD” szál, és az ezzel járó előnyök teljesen kibontatlanok maradtak. Erős a kontraszt a pusztulástól való félelem és az Isteni gondviselés között, amely nyilvánvalóvá teszi, hogy ha csodák léteznek, akkor megkérdőjelezhető a halál is. Nem értem, mi volt a céljuk az íróknak teherbe ejtetni az apácát? Kicsit túldíszítették ezt a karácsonyfát… Vagy tényleg tartogatnak még valamit? Összességében (nálam) egy nagyon frissítő 8/10 az eredmény, ez főleg az ismeretlen színészeknek köszönhető, a nyers angol dialektusnak, beleértve az összes színész dialektusát is, a helyzetkomikumoknak, és az eredeti ötleteknek. Ja, és a női ruhában feszítő Nick Offerman OMG! :D A két mínuszpont a túlcsillámporozott logikátlanságokért jár, ezzel együtt azonban élvezhető a sorozat. :)

winnie - 2015. 12. 17. 20:54

“A “son of GOD” szál, és az ezzel járó előnyök teljesen kibontatlanok maradtak.”

alapvetően az elejétől a son of god-ról szólt a sorozat. nem voltam oda érte, de végig foglalkoztak vele.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz