login |

Ray Donovan: vége a 3. évadnak – írta Rorki

2015. 10. 14. 18:00 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Hihetetlen, de eldübörgött az utolsó rész is, én pedig még mindig az államat próbálom felkanalazni a padlóról, mert nagyszerű finálét szállítottak számunkra a készítők.

rays3-vege-1

Noha idén is volt pár olyan esemény, ami miatt úgy éreztem, hogy az írók túl sok koffeint vagy más élénkítőt toltak magukba munka közben, de összességében és epizódonként is végig hozták a 7/10 körüli szintet és nem is egy rész felülről karcolta a 9/10-et.

Ugyan maradtak elvarratlan szálak, de ami a családi titkokat illeti, több, régóta esedékes lezárást is megkaptunk.

rays3-vege-5

Pedig nem volt idén könnyű helyzetben a Donovan-família. Terry a börtönben tett látogatásával magára haragította az Árja Testvériséget, Bunchy-t megkörnyékezte egy egyházi nyomozó, aki a hajdani megrontójuk halálának körülményeit igyekezett feltárni, Mickey a megszokott lazaságával az örmény maffiánál húzta ki a gyufát, Ray pedig az egyik helyi nagyhatalmú család fejének mutatott fügét.

Hol vannak már a gondtalan napok, mikor csak az FBI vadászott hőseinkre? Majdnem ki is felejtettem, az előző évadból az ex-szövetségis Cochran is tiszteletét tette, hogy levadászhassa Ray-t. Éppen emiatt a zsúfoltság miatt nem is maradt elég idő minden történetszálat szépen elvarrni, valamint érezhetően többször aratott a drámai hatás látványos győzelmet a realitások felett.

rays3-vege-3

A tovább mögött kevés spoilerrel folytatom.

Számos alkalommal is belefutottam már abba a kritikába, hogy bár minden évadban sorra jönnek a megoldandó problémák, a szereplők mégis egy helyben toporognak, és tulajdonképpen nem történik semmi változás az életükben.

Ezt az alkotógárda és az új showrunner is észrevehette, mert idén a családból szinte mindenki elmozdult valamilyen irányba, és a negyedik évadban mindenkinek lesz alkalma új közegben vagy szerepben kipróbálnia magát. Kivéve persze az öreg Mickey-t, aki végül maradt a maga kis szemétdombján, ez viszont egy hihetetlenül jó hír a rajongók számára.

rays3-vege-4

További erőssége az idei szezonnak, hogy az évadnyitóban felvezetett új, nagyon is erős karaktereket az írók végül más módokon használták fel, mint az sejteni lehetett. Valamint az is ötletes megoldás volt, hogy Ray az újonnan megjelenő ősz hajszálait egy olyan visszatérő szereplőnek köszönhette, akivel egyszer már nagyon durván elbánt.

Hank Azaria fantasztikusan hozta az ország-világ előtt lejáratott ex-FBI igazgatót. Cochran figurájából szinte minden jelenetben kibuggyant a sértődöttség, a düh, és a hajdan volt ambiciózus férfi kisemberré válásából fakadó elemi gyűlölet. A színész pedig szemmel láthatóan jobban érezte magát a szerepben, mint egy fagylalttól felpörgött kisiskolás horda Disneylandben.

rays3-vege-7

Jon Voight-tól megszoktuk, hogy már-már gyanúsan meggyőzően hozza a vén, kokainista, szoknyavadász maffiózót, és idén szinte minden színész nagyon ráérzett a karakterére.

Kivétel azért persze akad. Abby és Bridget köré végül látványosan nem tudtak érdekes történetet kanyarítani az írók. Ezzel pedig el is értünk az évad leggyengébb részéhez, a Donovan család nőtagjaihoz.

rays3-vege-6

Látszódott az alkotói szándék, hogy nagyon akartak valami érdekeset kezdeni a két lánnyal is, de bármilyen irányba is vitték őket, egyre kínosabb lett a végeredmény. Ráadásul annyira klisés lett mindkettőjük története, hogy néha már azt vártam, mikor ugrik be Esmeralda vagy valamelyik másik telenovella-szökevény egy cameóra.

Conor talán még érdektelenebbnek is tűnt eddig, mint a nővére, de idén ez is megváltozott. A hormonoktól túlcsordult kamasz, végre nem csak a száját jártatta, hanem a faterja kocsijával csajozott, minden egyes lehetőséget kihasznált ami adódott (szerencsés véletlen, hogy a nagypapa lányokat futtat) és legalább annyira különös kapcsolatot alakított ki a matracával, mint Jim a kultikus pitéjével.

A félresikerült házibulin a karakter esetlensége mellett pedig kifejezetten üdítő volt látni, hogy a konfliktuskezelést aputól tanulta. Nem lehet azzal vádolni a családot, hogy csak dísznek használják a baseball ütőket.

rays3-vege-9

Bunchy, akarom mondani Brandon, fejlődött talán a legtöbbet a tizenkét rész során. A kezdetekben Jámbor Jack-et is megszégyenítő léptekkel haladt, de immár jó úton van a változás irányába, amire igencsak szüksége is volt a fiúnak. Az örök áldozat végre elengedte Micky nadrágszárát és jövőre apuka szerepben térhet vissza egy latin amazon oldalán.

Terry-nek hála kiderült, hogy a jó karakterek idegesítő figurákkal együtt szerepeltetve maguk is ellenszenvessé vagy érdektelenné válnak. Vagy talán csak Abby általános utálata fertőző, ki tudja? Mindenesetre az évad második felében még Daryll-ről is érdekesebb jeleneteket tudok felidézni, mint Terry-ről.

rays3-vege-10

A másik hatalmas kihagyott ziccer az Ian McShane által alakított Mr. Finney volt. A személyiségének az évad első felében megcsillantott mélységeit, és a Ray-jel folytatott izgalmas párbeszédeket szinte teljesen leépítették az utolsó epizódokra.

Talán ezt éreztem az évad legnagyobb hibájának, hiszen ezek hihetetlenül jól működtek, sokkal jobban passzoltak volna a sorozat hangulatához, mint például a Bridget matek tanárjával töltött, egyre hosszabb és egyre laposabb jelenetei.

rays3-vege-11

Az első részekben boncolgatott, kifejezetten érdekes témákat – mint például, hogy egy sikeres családi üzlet egyáltalán nem azonos egy sikeres családdal, illetve, hogy egy apa milyen szinten az ellenfelévé válhat a saját gyerekeinek – semmilyen formában nem vitték tovább.

Szerencsére ezt leszámítva kevés negatívumot tudok megemlíteni. Az árjákat nagyon leköthette valami, mert elfelejtettek eljönni Terry-ért, és van egy olyan érzésem, hogy az örmény maffia sem fog szemet hunyni a helyi szervezete lemészárlásán csak azért, mert Ray segített Hasmig-nek elénekelni az anyanyelvükön az énekesnő egyik számát a nagyközönség előtt.

rays3-vege-12

Szóval bármit is találnak ki főszálnak az írók a következő szezonra, két konfliktus már adott lesz. A szereplők között egy kis ritkítás nem ártana, mert bár jó karakterekkel dolgozik a sorozat, sokukkal nem igazán tudnak mit kezdeni, ezek a felesleges jelenetek pedig értékes időt rabolnak el a többiektől. Khm, khm… Abby, Bridget, Terry…

És még egy utolsó gondolat ezzel kapcsolatban. Az íróknak el kellene töprengeni egy azon, hogy aki a kemény drámára, fehérgalléros bűnözésre és véres akciókra kíváncsi, illetve arra, hogy a hatalmasok piszkos játszmáit hogyan simítja el Ray, azt mégis mennyire fogja érdekelni a nyálas tini-tanár románc, vagy az elhanyagolt feleség vonal?

rays3-vege-13

Tiszta sor, hogy a nehéz kérdések után kell egy kis feszültségoldó is, de az idén kapott könnyebb témák még csak nem is súrolták a celebek mellényúlásainak néha röhejes, néha groteszk szórakoztatási szintjét.

Nem is panaszkodom többet, mert idén tényleg a pozitívumok voltak túlsúlyban. Az utolsó két rész tökéletesen zárta le az évadot. Kaptunk akciót, Ray hozta a találékony és gyors problémakezelő képességét, láttuk Avi-t és Lana-t is akcióban és mikor Mickey bácsi Piszkos Harry módjára beviharzott az örményekhez, azt hittem, hogy tévében ennél jobb dolog már nem jöhet idén.

rays3-vege-14

Erre a készítők léptek egy nagyot, a semmiből újra elővarázsolták Romero atyát, aki kipréselte Ray-ből annak legemberibb arcát és szájtátva néztem, ahogy Liev Schreiber megmutatja, milyen is egy igazi Emmy-díjas alakítás. Igen, az a Liev Schreiber, akivel kapcsolatban már többen is megjegyezték, hogy Ray figuráját Steven Seagal eszköztárával játssza.

Bunchy után tehát a címszereplő is rátalált a módjára, hogy feldolgozza a legnagyobb múltbéli traumáját. A kezdetek óta belengte a Donovan fiúk életét ez a nyomasztó árnyék és érezhető, komolyan ábrázolt lelki sebként lett kezelve azáltal, hogy nem tudták le a készítők az első évad végén, hanem vártak a feloldással. Remélem, hogy hamarosan a többi családi titkot is hasonló igényességgel mutatják be és zárják majd le.

rays3-vege-15

Kíváncsian várom a negyedik szezont, mert nagyon magára talált a sorozat és az írók több érdekes irányba is vihetik tovább Donovanék történetét.

13 hozzászólás Ne habozz!

szpojleres mókus - 2015. 10. 14. 18:25

Jó volt kivéve a pedo tanár meg abby kínlódása, meg a gyerekek hülyeségei. Nem tudom eldönteni melyik idegesített legjobban, emiatt a 3 faktor miatt nekem évad 6 per 10.

Pedo tanár teljesen felesleges volt. Nem nagyon értettem minek kellett bele, az írók ezzel mit akartak elmondani számomra teljes mértékben ködös. Azt hogy őőőő joga volt a hülye lánykának elszökni otthonről mert őőőő mindenki a családjában hülye és érzéketlen vele szembe? vagy… nem tudom. amerikai fórumon letámadtak engem, mert igen is joga volt bridgettnek elmenni otthonról, mert mit csinált már az apja a tanárral. Ha az én lányommal csinálna ilyet egy tanár, én az összes csontját eltörném.

Gyerekek kínlódása mire volt jó? Ott meg azt akarták sugallani hogy mert anyuka apuka nincs otthon elvannak hanyagolva, és a rossz útra térnek? Mind Bridgett mind Connor nem azért olyan hibbantak mert elvannak hanyagolva, hanem azért mert keveset voltak verve. Mindent megkapnak, hatalmas házban élnek, a valaguk ki van nyalva, de jó dolgukban nem tudnak mit tenni.

Előző évadban is volt Abby a leggyengébb láncszem szurkoltam hogy öljék meg, ez itt rátett egy lapáttal. Felfoghatatlan mi volt az értelme olyanokat betenni, hogy a nő meghozza nekik a NFL-s cuccokat, erre Aby elkezdi hogy NE HOZZAD IDE A BARÁTNŐDET. Aztán az, hogy mindig összejön a legelső férfival akivel nincs probléma az irreális. Az emberi pszichológia nem így működik.

Többi minden rendben volt, más szempontból nem lehetett negatív dolgot tenni sehova.

Lemoni - 2015. 10. 14. 18:57

Az alapkoncepció változatlan, minden évad eddig arról szólt, hogy Ray mindent megold, csak a saját családjával csődöl be folyamatosan. És ez adja a tragikus vonalat, mivel a családja a mindene, nagyon erős az érzelmi kötöttsége. Teljesen egyetértek, hogy Abby és Briget két rohadt idegesítő perszóna, ráadásul a köréjük kerített sztorik is nagy meh. Sajnos úgy tűnik, Katie Holmes-tól sem szabadulok meg, továbbra is az a véleményem, hogy gyengén játszott, nem érezte a karakterét. Jon Voight semmit nem vesztett a zseniális alakításából, Terry néha idegesítő volt, Bunchy jobban észrevehető volt a szenvedős szerepben, valahogy ez a mostani boldogság elüt a karakterétől, de lehet azért gondolom ezt, mert nem bírom a mexikói nőjét. Azt hittem, lezárják ebben az évadban az árjákat és a többi fenyegető vonalat, hogy valami újnak fussanak neki a következőkben, de maradt itt még anyag rendesen. Jó évad volt, egy nagyon erős fináléval. Van miért várni a folytatást.

naughtyl - 2015. 10. 14. 19:03

Kérdés: (nem akarok offolni, elég, Egy tömör válaszka)
Katie Holmes volt minden részben? És, hogy állnak a dolgok, vissza fog térni a következő évadra?

Bazsi - 2015. 10. 14. 19:11

Szerintem teljesen rendben volt az idei évad, abszolút top 3 még mindig nálam.
Abby felőlem maradhatott volna Bostonban, az ő vergődése tényleg a leggyengébb láncszem, a végén pedig már idegesített is, a Terryvel közös jelenetekben. Terry személyes nagykedvenc, a börtönös részekben volt az idén a legjobb! Mivel dráma, és ugye beteg is, plussz árjabosszú, szerintem a 4.évadban Terrynek sajna annyi…
Bunchy (akarom mondani Brandon) fejlődött idén a legtöbbet. bár hirtelen rázúdúlt a nő majd feleség, esküvő, gyerek kombó.
John Voight tuti h régen strigó volt, világbajnok az öreg Mickey szerepében még mindig!
Shribernek járt volna Rayért az Emmy (hozzáteszem Joh Hamm is megérdemelte), de talán majd jövőre, az utolsó részben külön zseniális volt!
Az évad meglepetése nekem abszolút Katie Holmes tőle féltem h elrontja a sorozat légkörét, de kifejezetten tetszett! Az apuci lányát és a mindenkin átgázolok csak hogy megkapjam amit akarok ribanc szerepet is nagyon jól alakította. Sajnáltam is hogy az évadzáróban hamar letudták, és keveset szerepelt, kérdés 4.évadban visszatér e.
A 4.évad szerintem az áriás sztorival fog folytatódni nagyon félbemaradt a 6-7.rész körül. Bár tuti h a Finney, Cohran vonal is visszaköszön majd, meg persze lesznek új gondok.
Nálam az egész évad 9/10 az évadzáró meg Simán 10/10 a legjobb RD rész eddig. Zenék is sokkal jobbak voltak idén, pedig eddig se volt rossz.
Sok ilyen jó évadot még!

Rorki - 2015. 10. 14. 19:15

naughtyl: elvileg 11 epizódban tűnt fel, a 4. évadról egyenlőre annyit tudok, hogy be lett rendelve, de hogy Holmes benne lesz-e, arról fogalmam sincs.

Lemoni: “boldog Bunchy”- ból még nem sokat láttunk, szóval erről még nem nyilatkozom, de szerintem akkor a legjobb a figura, mikor a félszegsége arcpirító szitukban jön ki. Pl mikor Daryll félmeztelen nőjét kellett fotóznia. :)

Hegedda - 2015. 10. 14. 19:29

Elnézést előre is, de én valahogy kevésbé éreztem azt hogy Jon Voight olyan jó lett volna.
Valahogy fakóbb volt az öreg, mint az előző évadokban, vagy csak jócskán kijutott neki a jóból…
Korábbi évadokban valahogy jobban átjött az öreg kujon hangulat, most mintha hátrébb sorolták volna az írók.

Évad összességében jó volt, kivéve Bridzsget nyomulása, az is szép momentum volt ahogy Ray megbékél a latin amazonnal.
Illetve még a Finney-Ray párbeszédek ellaposodása tűnt föl, elején az ismerkedő körök nagyon jók voltak.

don - 2015. 10. 14. 23:45

Nekem vegyes érzéseim vannak, nem volt rossz, de nem is estem hanyatt. Rayt nem engedi a sorozat, hogy megismerjük igazán, Terry és Bunchy nem érdekesek, Abby és Bridget szálai feleslegesek és idegesítőek voltak. Aviról, Lenáról és Drexlerről pedig szívesen megtudnék egy-két dolgot, érdekesebb mellékszálak lennének. Mickey jó volt, mint mindig.

don - 2015. 10. 14. 23:48

Még annyi, hogy az az Árja dolog nem úgy volt, hogy csak beképzelte Terry? Bunchy tette oda a súlyt, hogy a ne fújja szét a huzat a papírokat, ettől még visszatérhetnek.

Alamuszi Nyuszi - 2015. 10. 15. 10:40

Időnként vannak problémáim a sorozattal (pl. hogy ússza meg Ray Cochran-t, miért nem ölték meg, miért nem kérdezte senki, hogy miért épp akkor kerül elő, pontosabban gyullad meg a Finney vej és miért pont a Finney birtokon (magyarán, az egy dolog, hogy nem Ray gyilkolt, de hogy egy csomó mocskos dologban közreműködik, simán rá lehetne bizonyítani), egy profi banda hogyhogy olyan helyen őriz bizonyítékot, ahová bárki besétálhat (értem én, hogy önbebiztosítás a piszkavas megőrzése, de miért ott és így őrzik???)

Az árja testvériség szerintem jön vissza, ugyan megfenyegették Terryt, de nem hiszem, hogy több lesz belőle, szerintem csak annyi volt a funkciója, hogy Abby a szárnya alá vegye, és átköltözzön Rayékhez. Arra is kíváncsi vagyok, az örmények hogy fogják megtudni, kin kell bosszút állni a vezetőség kicsinálásáért?

Ugyanakkor minden hibájával imádom az egészet, az a sorozat, ahol ha valami meg is akaszt, mert logikátlannak gondolom, vagy nem tetszik, az sem zavar ;-)
Más kérdés, hogy tényleg nem tudom, mennyi spiritusz van még az egészben, meddig lehet azt még ragozni, hogy Ray nem tud kikeveredni az elintézőember szerepéből, és hogy ez tönkre tesz mindent körülötte?

saiiid900 - 2015. 10. 19. 20:38

Minőségi az egész sorozat, főleg a rendezés és a színészek. De Ray karaktere miatt szerintem nem tud fejlődni érdemben ez az egész koncepció. Túlságosan kétdimenziós: mint apa borzalmas, mint gengszter mindenkit elintéz. És kb. ennyi. Sajnálom, hogy az egész sorozat nem Mickey karakterére épül, sokkal többet ki lehetne hozni ilyen alapanyag mellett.

Finney tényleg kihagyott ziccer volt, nagyon reménykedtem, hogy végre lesz egy karakter, aki tényleg kemény dió lesz Ray-nek, sajnos nem ez lett. Az örmény-szál sem volt kellően mély, bőven lehetett volna ebből a szálból egy sokkal keményebb dráma.

Bunchy-t idén csak totál időhúzásnak éreztem, alkeszként sokkal viccesebb volt őt nézni.

Na mindegy, számomra az 1. évad volt 7/10, a 2. évad 8/10, ez pedig valahol 6/10 és 7/10 között volt.

Persze nézem tovább, hiszen szinte minden minőségi. De a forgatókönyv gyenge, egy normálisabb sztorivezetéssel ebből sokkal többet ki lehetne hozni.

Zora - 2015. 11. 08. 17:32

Mázlim volt, hogy a sorozatra 3 hete találtam rá, ezalatt daráltam le a 3 évadot. Megérte! Mickey-t nem bírom.
A gyerekek normális tinik. Ez abból is látszott, hogy Bridget nem fogta fel ésszel, a tanár az állását és a jövőjét kockáztatja. Kár, hogy gyenge volt, a lány első bekopogtatásánál hívtam volna a szülőket vagy a rendőrséget…
Hú, 8 hónap a következő évad… :-(((

Szula 25 - 2015. 12. 02. 17:50

Első pár részben meglepődtem magamon hogy nem irritál Abby karaktere úgy mint az 1-2. évadban, erre mit csinálnak össze melegítik Terryvel! Itt vissza is tért az ellenszenvem iránta és ahogy írták még Terry karakterét is lehúzták vele. Remélem jövőre nem fogják ezt komolyabbra fordítani ha mégis akkor remélhetőleg valamelyik halálával fog véget érni ez a dolog kettőjük között.

Engem a srácok most nem zavartak tipikus kamaszok voltak. Csak nehogy Bridgitből valami idegesítő drogos kurvát csináljanak mire elő kerül mert az nagyon nem kéne.

Aviból és Lenából én is többet szeretnék látni.

47 - 2015. 12. 27. 05:09

Abby a Ray Donovan Skyler-je.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz