login |

Law & Order: SVU: kezdett a 17. évad

2015. 10. 15. 14:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt gyakran leírtam, hogy mindenféle szórakoztatási formában a krimi műfaja a kedvencem, köszönhetően annak, hogy kisgyerekként faltam a klasszikus krimiket. Utána meg a filmeket. És olykor a sorozatokat. És hatalmas szívfájdalmam, hogy a moziból szinte teljesen kihalt a krimi műfaja, olykor egy-egy adaptáció odatéved, de már vagy 10-12 éve csak nagy nihil van. Köszönhetően talán annak, hogy 2000-es években a tévében egy hatalmas krimiboom volt.

Éppen ezért örültem annak, hogy a tévézés még mindig legsötétebb hangvételű sorozata, a Law & Order: SVU a 17. évadját egy dupla résszel kezdte meg. Naná, hiszen az kábé megfeleltethető egy mozifilmnek, ami azt jelentette, hogy végre nem 10-15 vagy 25 perces ügy felgöngyölítését fogjuk látni, hanem egy szűk másfél órásét. Az már csak hab volt a tortán, hogy az évadnyitó ennyire jól sikerült.

Law and Order SVU - 17x01-01

Ezúttal egy női holttesttel kezdődik a nyomozás, melyet a 16×20-ban látott, Dallas Roberts által játszott sorozatgyilkoshoz, Dr. Greg Yates-hez kötnek, azonban kisvártatva kiderül, hogy nem ő a tettes, csak utánozta valaki. De, miközben folyik az egyik szálon a nyomozós, Yates, Hannibal Lecter-hez hasonlóan a börtönből kezd el segíteni – és manipulálni.

Maga az eset az SVU-tól megszokott módon elég beteg (erőszak, darabolás, ami kell), de ezúttal nem feltétlenül a felfedezések és a nem annyira tipikus hajkurászás tette izgalmassá a rész(eke)t (bár az is nagyon jó volt), hanem a bírósági tárgyalás, mely során, ahogy azt megszokhattuk, elég meggyőzően érvelt a két oldal – és ahogy megszokhattam, megint ökölbe szorított kézzel figyeltem a szópárbajokat.

Law and Order SVU - 17x01-02

A LO: SVU-ra nem jellemző, de pár apróbb csavar már az első másodpercben egyértelmű volt számomra (ld. az anyuka mellett a két gyerek, vagy a kamerás felvételen távozó nő), és a fő felismerést is csak azért hessintettem el magamtól, mert a 16. évad második fele még nem volt meg, így egy szereplőt annyira nem ismertem. De mindez csak érdekesebbé tette az élményt, főleg, hogy még így is tele volt feszültséggel a rész.

A végén ugyan a megoldás kissé deus ex machinás volt, ami nem biztos, hogy annyira jellemző a sorozatra, de ez legyen a legnagyobb baj, benne volt a karakterben. Az utolsó jelenet pedig…, uhh.

Law and Order SVU - 17x01-03

Az egyik legjobb, vagy talán a legjobb idei országos évadnyitó a Law & Order: SVU-é volt. Annak ellenére, hogy egy szezonvégi 16. évados epizód rosszfiúja szerepel benne, a két rész önmagában is élvezhető, hiszen mindent elmondanak és nem szerves folytatás a sztori. (A manapság már kötelező magánéleti szálakat pedig szerencsére nem tolták túl ebben a két részben, de az ottani egyik fejlemény megint csak nem volt akkora meglepetés.)

Még 4 évadot kell berendelni, és meglesz az élőszereplős rekord a Law & Order: SVU-nak, legalábbis az évadok számára vonatkozva. Bár, ha az NBC vicces kedvében lesz, akkor ezt is az S20 után fogja elkaszálni, mint anno a Law & Order-t.

8 hozzászólás Ne habozz!

Skate - 2015. 10. 15. 16:58

Az április végi crossoverben zajló hajszát érdekesebbnek találtam. Az évadnyitó nekem kicsit száraznak érződött. Talán már belecsömörlöttem a sorozatgyilkosos témába Hannibal, Dexter, Criminal Minds után. Szerintem a legközelebbi crossoverrel fogják összekapcsolni ezt a szálat. Engem is érdekelne, meddig fogja még futtatni az SVU-t a csatorna, már a rekord hosszúságú sorozatoknál tartunk.

Dregnarr1 - 2015. 10. 15. 17:44

Egyszerűen elképzelni sem tudom, hogyan lehet annyi éven át (és ennyi más sorozat mellett) új és új ügyekkel előállni.

winnie - 2015. 10. 15. 17:50

Dregnarr1: a law and ordernek marha egyszerű, hiszen általában a szalagcímekből dolgoznak. ami történt, azt áthozzák és feldolgozzák. (oké, nem mintha olyan egyszerű lenne, de nem durva nehéz:)

ráadásul nem írószobás sorozat, így nagyjából arról szól az egész, hogy minden író ír 2-3 saját sztorit egy évadban.

Darwin - 2015. 10. 15. 18:05

Az svu számomra mindig az “előveszem ha néznék valamit, de nincs mit” kategória volt. (Ettől a sorozattól mindig tudom mire számíthatok.) Most is véletlen, hogy már láttam a nyitórészt. Tényleg nem volt rossz, bár a *** SPOILER pasi már az első megjelenéstől gyanús volt SPOLIER VÉGE*** Megy vissza tartalékos fiókomba.

winnie - 2015. 10. 15. 18:55

Darwin: én akkor veszem elő, ha ezt akarom:) sosem kaszáltam, nem látok minden részt, de sosem okoz csalódást.

az első megjelenés az a mostani részre vonatkozik, vagy akkor, amikor a 16. évadban szerepelni kezdett?

Casey Novak - 2015. 10. 15. 23:50

Akkora kedvenc, hogy a fal adja a másikat!
Sajnos több évados lemaradásban vagyok pedig egy tökéletes világban ontanám róla a heti kritikákat és dicsőítő énekeket. Csak ezért sajnos, egyébként meg megnyugtató belegondolni, hogy bármikor egy csomót megnézhetek egyszerre, és még egy darabig nem fogy el, az tuti :)
Minden Law&Order marha jó, de az SVU az igazi szerelem.

Darwin - 2015. 10. 16. 22:13

Winnie: Csak a mostaniban, mert ezen a részen kívül még csak a 13. évadból mazsolázok. :)
Én is ezt szeretem benne, ha épp eszembe jut megnézek pár részt random, mert önmagukban is érthetők, és a színvonalat is nagyjából hozza.

winnie - 2015. 10. 18. 07:59

darwin: jaja. eppen ezert lepett meg ez a hosszabb tervezes, mert itt direk felvezettek a karaktert, hogy most ide fusson ki.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz