login |

Jane the Virgin: kezdett a 2. évad

2015. 10. 16. 14:45 - Írta: Casey Novak

31 hozzászólás | kategória: kritika,

Egyszerűen képtelenség bármi rosszat mondani a Jane the Virgin-ről.

Nem mintha nagyon próbálkoztam volna összeszedni bármilyen negatívumot, nincs is okom rá. Amit esetleg szőrös szívűen “hibának” lehetne minősíteni, arról is kiderül előbb-utóbb, hogy szándékos volt, és a sorozat csak simán röhögni akár magán. (Zseniális volt például a cliffhanger feloldása a cliffhangerök feloldásának magyarázatával)

05

Minden túlzás nélkül állítható, hogy a sorozat minden perce felhőtlen szórakozás, és az új évad pont ott folytatta pályafutását, ahol az előző abbahagyta. És nemcsak a történetet, hanem a minőséget illetően is.

Megpróbáltam elképzelni narráció nélkül a részeket, de az olyan lenne, mint egy autó kerekek nélkül. Szerves része a kedves, spanyol akcentusú hang Jane sztorijának. Főleg, hogy nem belső monológot, vagy egy egyszerű leíró mesélést jelent, hanem egy sokadik főszereplőt kapunk Anthony Mendez (hangja) személyében, akit nem látunk, de jelenléte értékes és érdekes, mi több, baromi szórakoztató.

Meg aztán ott van a több idősík, a feliratozás, a giccses de tökéletes aláfestő zenék, az épp kellő ideig elhúzott feszült helyzetek, frappáns feloldások, színes és néha már-már meseszerű látványvilág, a fantasztikus színészek, ó, meddig tudnám sorolni!

01

Az évadnyitót is konstans széles vigyorral a fejemen ültem végig, kivéve a sírós jeleneteket, mert akármilyen habkönnyű is a sorozat fő hangvétele, ha szomorúság van, akkor az abszolút komolyan vehető. (Szerencsére inkább a vidám percek vannak többségben, de remek arányban a szívfacsarással.)

A részben egyébként meglebegtették, hogy merre göngyölítik tovább Jane és a többiek kalandjainak fonalát, és egy meglehetősen különleges, poénosan baljós felvezetést kapott az évad kedvenc narrátorunktól. Aminek a baljósságán sokat oldott egy, a távoli jövőbe mutató félmondat, amit én nagyon nagyra értékeltem – kell annak a gusztustalanul boldog hepiendnek a reménye, még akkor is, ha nem ebben az évtizedben következik be.

02

Néhány gyorsan elvarrt szál után rögtön kaptunk újakat, méghozzá igen ígéreteseket. A humor a helyén volt, többször felnevettem, mint általában, az apácás jelenet pedig hihetetlenül felemelő és feszültségoldó, meg persze marha vicces volt.

A Jane The Virgin eddig tipikusan olyan sorozat volt, aminek alig vártam minden héten a folytatását, pedig mostanában ez egy elég szűk kategória nálam – és úgy látom, ez a második évad alatt is így marad, hiszen továbbra is lazán hozza azt a színvonalat, ami miatt merem ajánlani bárkinek, persze szigorúan az első szezonnal együtt.

Akad olyan, aki nem nézett még bele ebbe a kincsbe? Mert akkor házi feladat. Ha valakit netán elriasztana a gagyinak tűnő véletlen terhesség, szerelmi sokszögek és egyéb szappanos klisék, az dobjon félre minden előítéletet, és vesse bele magát, a látszat csal. Jövő héten kikérdezem.

03

#blessed

31 hozzászólás Ne habozz!

dante - 2015. 10. 16. 14:51

ez a sorozat valami szappanopera-paródia akar lenni?

winnie - 2015. 10. 16. 14:52

dante: az eddigi kritikákban le van írva ez az, de nem paródia, maximum szatíra, és egyébként jóval több annál.

monti - 2015. 10. 16. 15:06

hát az itteni ajánlásra beprobáltam, de nagyon unalmasnak és valoban szapanoperának tűnik, sok délamaerikai szereplő és alig mosolyogtató poénok, harmadik részig bírtam azt is a szőke csajszi miatt.

Dalmayr - 2015. 10. 16. 15:24

A kritika minden szavával egyetértek. Szerintem sok embernek bejönne ha tényleg előítéletmentesen bepróbálnák. Nekem ez a heti vigyorgás adagom, akármelyik szitkomnál több poén van benne :) és még a szerelmi háromszög sem zavaró, pedig azt 10-ből 9-szer tuti rosszul oldják meg. A minőség kicsit sem csökkent az előző évad óta szóval hajrá mindenki nézzen Jane the virgint ;)

Dalmayr - 2015. 10. 16. 15:29

Ja és egy spoileres kérdés azoktól akik nézik: csak nekem nem volt tiszta, hogy akkor Jane a saját gyerekét kapta vissza, vagy nem, csak senkinek nem tűnt föl, hogy az egy másik baba? :)

asdf - 2015. 10. 16. 16:22

Én az első évad második részéig jutottam, és semmi nem késztetett a folytatásra. Nem nekem való, gondolom…

Rubber Duck - 2015. 10. 16. 16:35

Ha lesz majd Eyecandy szavazás, akkor Yael Grobglas kap tőlem egy szavazatot!

ayren - 2015. 10. 16. 17:34

Az első részeknél még nem tetszett annyira, nem éreztem sürgető késztetést, hogy azonnal megnézzem, ahogy kész a magyar felirat, de az évad közepére ez lassan megváltozott, most már a kifejezetten várós sorozataim közé tartozik. Rogelio karaktere mindent visz,és a szarkasztikus narrátor is tényleg nagyon jó.:)
Kár, hogy a feliratozás annyira le van maradva, hogy még az első évadból is vissza van 4 rész, mert szívesen lennék ezzel a sorozattal is naprakész, ahogy a TWD-vel.

Casey Novak - 2015. 10. 16. 17:56

@Dalmayr
Érdekes kérdés. Bennem ez eddig nem merült fel, szerintem feltűnt volna minimum Jane-nek, ha nem az övé a baba.
Tudom, hogy viszonylag kevés időt töltöttek együtt az elrablás előtt, de az ilyet egy anya tudja :)
És egyébként sem volt semmi utalás arra, hogy ebből még galiba lehet, plusz volt utána egy csomó megható “bonding” jelenet, amit ez utólag tönkretenne.
Én kizárnám, hogy elcserélték a babát, de sosem lehet tudni :)

@monti: Attól lesz valami szappanopera, hogy sok a dél-amerikai szereplő benne? :)

Egyértelmű, hogy nem szó szerint mindenkinek lesz toplistás favorit, olyan nincs. Csak azt szeretném, hogy az esélyt megkapja, mert pusztán leírás és első blikk alapján biztos, hogy elássák olyanok is, akiknek pedig tetszene a stílusa.

mse - 2015. 10. 16. 18:00

Az évadnyitó első pár perce után szinte rögtön az volt a reakcióm, hogy ez a sorozat még mindig zseniális. :D

A JTV tényleg azon kevés sorozatok egyike, ami nem okoz csalódást. És ha egyszer az ember rákap a hangulatára, akkor nehéz otthagyni. Örülök, hogy a Parks utánra is találtam egy ilyen kellemes, szívmelengető komédiát (bár azon felül hangulatilag azért nyilván nagy a különbség a kettő között, úgyhogy nem célom komoly párhuzamot vonni).

carpediem - 2015. 10. 16. 18:19

szuper rész volt, kritika is nagyon jó,s zerintem legjobban megírt komédia ma a tv-ben, ez személyes vélemény. egy dolog nem tetszett a 2×01-ben annyira meg akarták fogni az új nézőket, sajnos kell is a sorozatnak, hogy nagyon sok volt a régi sztorik kötelező felmondosáa, első évados esmények összefoglalása az egész rész alatt

Dalmayr - 2015. 10. 16. 18:39

@Casey Novak: akkor csak én vagyok ilyen gyanakvó :D csak annyira adta volna magát a súlyméricskélős rész miatt, de én is furcsállottam :)

Capri - 2015. 10. 16. 19:04

Valakinek az 1.évadot nem tudta végig nézni, mert csajos. Nagyon csajos.

Pedig 4.rész után nagyon beindul, a krimi miatt.

2. évadról: tudtam, h Petráról ez a kép kerül fel erre a blogra. :)

zsemlye - 2015. 10. 16. 19:04

Casey, szivembol szólsz THX

Llalayth - 2015. 10. 16. 21:49

Casey, köszi az írást, nem ismertem a sorozatot. Abszolút berántott, darálva abbahagyhatatlan.

Eny - 2015. 10. 17. 08:57

eleinte eloitekkel voltam iranta, de miutan megneztem az elso 5 reszt,ereztem,h folytatni akarom. rendesen vartam minden heten h megjelenjen az uj adag..
nagyon aranyos kis sori.
kedvenceim Petra es Rogelio :D

Silas - 2015. 10. 17. 09:18

egyik legjobb sitcom.

winnie - 2015. 10. 17. 13:27

silas: maximum com. sit nincs igazán benne.

jessm - 2015. 10. 17. 14:45

Jane-nek különleges hangulata van, egyrészt aranyos, a mesélő irtó vicces, és persze meg vannak a telenovella alapok és fordulatok.
Én sose éreztem, hogy a JAne kinevetné a telenovella műfajt (különösen mert ha jól tudom , akkor az eredeti egy venezuelai telenovella, és venezuelai sorozatokban van humor) , inkább megmutatja a humoros oldalát a hagyományos fordulatoknak és persze midig csavar rajta egyet. Hagyományos fordulat, hogy a volt feleség teherbe ejteti magát és humorosan mutatta be Petra örlődését, hogy meg tegye vagy sem, és csavar , hogy az alkamazott is tud róla..

Szóval Jane hangulatához tényleg hozzá kell szokni , de szerintem úgyis szerethető , ha valaki nem szereti a telenovellákat vagy a latinos hangulatot.

Szerintem fergetes volt az első rész, nem okozott csalódást tudta folytatni az elöző évad lendületét, remélem sokáig kitart.
Nekem nagyon tetszett az jelenet, amikor Rafael és Micheal elindulnak megkeresni Mateot és Jane velük pakoltatta össze cuccát és mikor a dal szólt , hogy légy bátor, kért egy felnött pelenkát.

Nem hiszem , hogy Sin Rostro kicserélte volna Mateot egy másik babára ,nem láttom semmi értelmét az ilyennek.A kicserélős sztorik ugy szoktak megjelnni, hogy a jobb élet reményében lecserélik a gyereket vagy véletlenül keverik őket el.

Nekem viszont Juicy az aki gyanús, hogy igazából ő Rose. Bár lehet , hogy túl kombináltam.

Casey Novak - 2015. 10. 17. 18:06

Mindenképp ironikusan áll a telenovellákhoz, sőt néha a tévés műfajok egészéhez, csipkelődik is rendesen, de ha ez első bekezdésre gondolsz, én azt emeltem ki, hogy magán is élcelődik a sorozat. Mikor olyat húznak, amibe bele lehetne kötni, hogy elrugaszkodott, vagy gyerekes, akkor szólnak is, hogy na most elrugaszkodunk.

Juicy max akkor lehetne Sinrostro, ha az “eredeti” Juicy-t elrabolták, és pontosan olyanra operálták Rose-t, aki aztán verekedni is megtanult, mert Juicy híres, sokak által ismert sportoló, ha jól emlékszem bokszol, de ez nem maradt meg.

Dalmayr - 2015. 10. 17. 22:45

Én is úgy emlékszem, hogy valami birkózó/pankrátor/ketrecharcos Juicy.

Silas - 2015. 10. 18. 08:01

winnie: azért a lényeget értetted.

caltrask - 2015. 10. 19. 17:44

Nekem a 201 megnézése után jutott eszembe, hogy szerintem ilyenre akarták a Scream Queenst, csak nem jött össze…

A babák a születésük után szoktak veszteni a súlyukból, szóval szerintem nem cserélték ki. Sok eddig be nem mutatott info van a sorozatban a gyerekvárásról (pl. hogyan indul be a tejtermelés, előtej, lactation class, stb.), nekem ebbe a sorba illet bele, hogy erről is beszélnek.

Dalmayr - 2015. 10. 21. 09:40

2×02 még jobb volt mint az első rész. Bachelorette Jane-en szakadtam :D

winnie - 2015. 10. 21. 13:10

silas: persze, csak az ilyeneknél mindig bennem van a pontosítás, még akkor is, ha minden érintett fél tudja, miről van szó:)

LoGi - 2015. 10. 21. 21:06

Nem semmi, ahogy csűrik csavarják a történetet, én meg gond nélkül fogadom be, még mindig nagyon jó.

Zita87 - 2015. 11. 11. 14:41

‘Very wary’-n besírtam…

de nagyjából az egész epizód elmehetne a hét idézetének.

ann86 - 2015. 11. 13. 21:16

“This is way too stressful. I’m out.” Nagyon nagy! :D

Capri - 2015. 11. 19. 20:31

A legjobb hashtag: Rafael 3 gyereke lesz, mégis szűz. #Rafaelvirgin

Jon Snow, a Fal és a “nem tudsz te semmit” utalásokat is nagyon jól felhasználtak egy nyárias időben, Miami-i átlagos utcai beszélgetésben. :D

Annie - 2016. 03. 29. 12:08

Kár, hogy nem olyan sikeres sorozat, szerintem az egyik legviccesebb, ami jelenleg fut. Én mindig jól tudok rajta szórakozni, most tartok a 2×06-nál, és a kampós kezű Magda. Visítottam a röhögéstől :D

Zita - 2016. 04. 11. 12:26

Én is nagyon szeretem, mindig megnevetett és közben szívmelengető is. Ahogy halad a sorozat nemhogy csökkene a színvonal, de mintha javulna is. Egyzserűen nem fogynak ki az ötletekből. Sok sorozat nem mondhatja el ezt magáról.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz