login |

Pilot: The Kennedys – írta userguide

2015. 10. 19. 14:50 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Néha nem egyszerű átlátni a BBC műsorstratégiáját, nehezen érthető például, miért kell nagyjából egyszerre indítani két egészen hasonló sorozatot. A The Kennedys ugyanis szinte ugyanazokon az alapokon áll, mint a pár hete debütált Cradle to Grave: ugyanúgy családi szitkom, ugyanúgy a hetvenes években játszódik, ugyanúgy egy felturbózott önéletrajzi regényen alapul és ugyanúgy a gyerek narrálja.

ken1

Természetesen azért akadnak különbségek is. Itt már a hetvenes évek végén járunk, pár évvel a Cradle to Grave után (van Star Wars!), a főszereplő nem egy középiskolás fiú, hanem egy tízéves kislány, és most nem prolicsaládunk van, hanem egy középosztálybéli. Azonban a legnagyobb különbség a csatorna nevében van, a The Kennedys ugyanis a nemzet főadójára, a BBC One-ra érkezett, ahol még péntek este is garantált pár millió néző, akiket illik kiszolgálni.

Ennek megfelelően a sorozat jóval visszafogottabb a Cradle to Grave-nél (persze ez nyilván az alapanyagon is múlt), nincs benne káromkodás, sem fekete humor. A történet alapvetően két szomszédos család életével foglalkozik, és mindössze öt állandó szereplőt mozgat. Elvileg a kis Emma (Lucy Hutchinson) a főszereplő, az ő szemszögéből ismerjük meg a sztorikat. A gyerek főhős mindig necces dolog, itt nagy pozitívum, hogy egyáltalán nem irritáló. Nekem tízéveshez képest egy kicsit túl felnőttes a gondolkodása, más gond nincs vele.

ken2

Az anyuka, Brenda (Katherine Parkinson) egy igazi modern nő, aki az egyenjogúság jegyében nem hajlandó főzni és takarítani, viszont mindent megtesz azért, hogy a családját a valós társadalmi helyzeténél egy picit menőbbnek láttassa. Az apa, Tony (Dan Skinner) tanár, és próbál a család két nőjének megfelelni.

A szomszédjukban lakik Jenny (Emma Pierson) és Tim (Harry Peacock), akikkel jó barátok, rendszeresen összejárnak. Náluk a fő probléma az, hogy Tim az istennek sem hajlandó feleségül venni Jennyt, de legalább rendszeresen megcsalja, amin a nő úgy próbál segíteni, hogy teherbe esik.

A sztorik egyébként nem túl bonyolultak, a pilot egy vacsorapartival foglalkozik, ahol az addig számukra ismeretlen ételt, lasangét szolgálnak fel, a második részben pedig a modern nő vezetni tanul, vad társadalomkritikát nem itt fogunk kapni.

ken3

A The Kennedys kellemes és teljesen ártalmatlan szórakozás, amit leginkább a színészek dobnak fel. Tele veterán komikussal ez talán természetes is, ettől függetlenül említést érdemel, hogy Parkinson – legyen szó drámáról (ld. Humans) vagy vígjátékról – továbbra sem tud hibázni, Skinner profiként hozza le, amit kell, Peacock pedig (aki civilben egyébként Parkinson férje) a Toast of London-höz hasonlóan itt is emlékezeteset alakít hálás szerepben.

Pierson az Up the Women és a Suntrap után harmadszor is egy eljátssza a csinos, de kicsit butácska nőt, szegény, ha nem vigyáz, belegyógyul ebbe a szerepbe.

Azért nem tagadom, maradt bennem némi hiányérzet, ugyanis Emma Kennedy könyvét nagyon felmagasztalták, viszont a sorozatból sajnos hiányzik a valódi átütőerő. A színészek jók, a jelmezek, a környezet, a hetvenesévek-fíling kicsit túlpörgetett, de szintén rendben van. A végtermék viszont inkább kedves és aranyos, de egyáltalán nem egy hasfalszaggató komédia.

ken4

Emiatt aztán 6/10-nél többet nem tudok kiosztani, családi szitkom és/vagy hetvenes évek rajongóknak érdemes belenézni, minőségi, de kicsit steril termékre számíthatnak. A nézettség elég pocsékul alakul, a pilot egyébként sem túl magas nézettségének 40%-a elpárolgott a harmadik részre, ez borús képet fest a folytatást illetően.

1 hozzászólás Ne habozz!

Munin - 2015. 10. 25. 16:57

A pilot megtekintése után sajnos kukáznom kellett, pedig szeretem a retrót, az angol humort és persze Katherine Parkinsont, de egyszerűen az elsőtől az utolsó másodpercig idegesített. (Főleg a kislány karaktere, ő még a többieknél is bárgyúbra sikeredett.)

Kár érte.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz