login |

The Amazing Race – 27×04: Puppet Mastering

2015. 10. 19. 16:59 - Írta: Thomas

22 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Kontinenst váltott a verseny, ami nem feltétlen hozott minőségi javulást. Nekem a párokkal nincs különösebb problémám, de ebben az évadban én is egyre gyakrabban húzom a számat a feladatok miatt. Most ráadásul azt is éreztem, hogy teljesen másodlagossá váltak egy bizonyos ellentét, és az ebből kialakuló sokszereplős taktikai csata mellett.

TAR27x04_01

Mindez nem is lenne baj, hiszen ez is a versenyhez tartozik, de a feladatokat mintha csak le akarták volna tudni a készítők (a detour különösen kevés képernyőidőt kapott). Ettől függetlenül még mindig nagyon jó móka számomra a TAR, egyszer sem fordult meg a kasza gondolata a fejemben. A tovább után folytatom spoilerekkel.

Nem esett ki senki, hanem azonnal folytatódott a szakasz. Justin & Diana ért elsőként a célba, és kapta meg a következő clue-t.

TAR27x04_02

Van humora a készítőknek, és a szerencsének sem voltak most híján. Utólag visszafejthető, hogy Phil azért jelenthette be a az előző szakasz végén a Double U-Turn-t, mert Tanner & Josh tettek már rá korábban utalást, hogy bizony ellőnék az Express Pass-t, hogy biztosan visszafordíthassák Justin & Diana-t.

TAR27x04_15

Azt azért kicsit mesterkéltnek éreztem, hogy a szakasz egy taktikai megbeszéléssel kezdődött a texasiak és a riporterek között. És nem tartom feltétlen korrektnek azt a szabályt sem, miszerint az a csapat is visszafordítható, akik a U-Turn első felét használták, tehát nyilvánvalóan áthaladtak már azon a ponton.

TAR27x04_03

A fagyi pedig a részletes terv ellenére majdnem visszanyalt, hiszen egy értelmetlennek tűnő csapatösszehozás után (fényes nappal mikor csináltak ilyet?) nemcsak, hogy a két srác minden előnye elszállt, a U-Turn ládácskához már a “Green Team” ért elsőként. Mintha ez is egy újdonság lenne, én legalábbis nem emlékszem ilyenre, hogy közvetlenül a pit stop elé tették volna ezt a játékelemet.

TAR27x04_29

A legjobban ebből az egész hadviselésből Kelsey & Joey jött ki, hiszen a texasiak mellett Justinékkal is kötöttek egy “titkos szövetséget”, és noha ez volt a rész cliffhangere, szerintem az Express Pass-t is megkapják. Úgyis csak a következő futamon használható, nem lenne sok értelme egy gyenge csapatnak adni.

TAR27x04_04

Ahogy a bevezetőben már említettem, a feladatok teljesen jelentéktelenek voltak a részben. A road block egy érkezési sorrendben elvégezhető gyönyörködés volt a mesés tájban, amihez a Viktória-vízesés szolgáltatott lélegzetelállító hátteret. Itt nagyjából annyi volt az összes bonyodalom, hogy Jazmine & Danielle sofőrje a kelleténél kettővel többször vitte át őket a Zambia-Zimbabwe határon, és emiatt hátracsúsztak pár helyet.

TAR27x04_05

A detournál a krokettes feladat aránytalanul gyorsabbnak tűnt, mint a zsiráffestős, ráadásul a szabályok ismerete nélkül szerintem nincs sok érdekesség a golyók kis kapukon való átlöködésében, főleg hogy csapatonként alig kaptunk pár snittet az egészből. A fazsiráfoknál viszont legalább a perfekcionista ellenőr megizzasztotta egy kicsit a csapatokat, ha jól emlékszem, azt még senkinek sem sikerült befejezni.

TAR27x04_06TAR27x04_07

Sok érdekességet nem tudnék említeni a részből, de a záró képsorozat előtt még kiemelném az egyik kedvenc pillanatomat, amikor egy szertartás keretében egy helyi asszony némi vizet köpött a meglepett versenyzők arcába.

TAR27x04_19TAR27x04_20TAR27x04_08TAR27x04_14TAR27x04_17TAR27x04_22TAR27x04_18TAR27x04_16TAR27x04_11TAR27x04_21 TAR27x04_13 TAR27x04_12 TAR27x04_10 TAR27x04_09 TAR27x04_23TAR27x04_24TAR27x04_28 TAR27x04_26 TAR27x04_25 TAR27x04_27TAR27x04_30

22 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2015. 10. 19. 17:17

Az első afrikai szakasz, amit imádtam :) az a Roadblock… Hát szidtam ám T&J-t, hogy kihagytak egy ilyet :D én kétszer is mentem volna, ha lehetne…

Érdekes volt a Pit Stop előtti U-Turn, az meg külön tetszik, hogy idén egy kis Big Brother is került a szezonba ezekkel a szövetkezèsekkel. Jó kis rész volt :)

Az arconköpés egyébként kiverte a biztosítékot pár amcsi nézőnél.

Masi - 2015. 10. 19. 17:56

Az arconköpős rész nekem is az egyik kedvencem volt, a csapatok reakcióiból elég jól fel lehetett mérni, hogy ki mennyire jófej és nyitott az ilyen kulturális érdekességekre (ld. homofób mami arca a képen :D).
A texasi fiúk nagyon csak arra összpontosítottak, hogy Justinék elé kerüljenek, ezért sajnos gondolkozni elfelejtettek. Szerintem kb. mindenki más a detourig várt volna az express pass-szel. Mondjuk azt, hogy ennyire megszívják, azért nem vártam, de annyira fel volt vezetve a “nagy terv”, hogy sejteni lehetett, hogy semmi nem lesz belőle.
Az meg szintén várható volt, hogy Dianáék nem fogják őket visszafordítani, mert azt is százszor elmondták, hogy olyan csapatot nem érdemes, aki nem fog kiesni. Bár az még nem tiszta, hogy most akkor ki fog-e esni valaki, merthogy új szakasz kezdődik.
És ha már U-turn: nekem úgy jobban tetszett, ahogy régebben volt, hogy a U-turn után jött csak a road block, és így a visszafordított csapatnak is volt még esélye valahol előzni egyet. Mostanában a 2. visszafordított csapat általában ki is esik.
A lánycsapatokat még mindig nem nagyon tudom megkülönböztetni, a paparazzik pedig egyre unszimpibbek az állandó veszekedésükkel. Justin viszont ebben a részben csak egy egész picit volt idegesítő (amikor elmondta, hogy ő mennyire mestere a játéknak).
Az meg kicsit műdráma, hogy ki kapja az express passt, főleg, hogy csak ebben a körben lehet felhasználni.
Azt hiszem, ennyi. :)

Thomas - 2015. 10. 19. 18:19

Hát jól megszívták, hogy kihagyták a road block-ot, az biztos:) Főleg, hogy a többiek mondták, hogy 20 perc volt az egész. Most milyen lenne, ha jövő héten meg valami nagy hülyeséget csinálnának, és kiesnének emiatt. Pláne, ha egy gyenge csapatnak adják az express pass-t, aki talán épp azzal hagyja le őket!:) Na jó, csak álmodozok, de nagyon tetszene, ha visszaütne:)

Amúgy az vicces volt, hogy pont most nem volt még vasárnap este sem web-dl verzió, amikor bevállaltam, hogy írok róla, így végül megnéztem a TV-set, a felugró ajánlókkal:) Hát ilyen az én szerencsém!:)

nadivereb - 2015. 10. 19. 19:14

Egyre jobban idegesít ez az évad. Kaszálni nem fogom, de szerintem már az is szomorú, hogy minden egyes posztban le van írva, hogy “meg se fordult a kasza a fejemben”. Az egészséges az lenne, ha ez fel se merülne.
Elegem van abból, hogy ha Afrikába mennek, akkor nyilván kell skanzenfalu törzsi táncot járó műtörzssel, akik munkaidő után hazamennek a társasházba tévét nézni. Meg út szélén majmokra rácsodálkozás. Meg szafari/sétarepülés elefánt- és vízilóspottinggal. Meg a kényszeredett “hú, de autentikus, ide soha senki nem jut el amúgy” nyiatkozatok a tömegturizmusra épült infrastruktúra közepén. Miért nem lehet egyszer elvinni őket valami afrikai nagyvárosba? Miért kell erőltetni ezt az istenhátamögött-hazugságot, amiről üvölt, hogy nem igaz?

bxs - 2015. 10. 19. 22:33

Őszintén szólva harmatgyenge az évad. Pláne, hogy véleményem szerint, az amcsi évadok minősége már egyre inkább romlik (feladatok tekintetében mindenképp). Így meg, hogy van/volt összehasonlítási lehetőség a kanadai és az ausztrál verzióval: hát ég és föld a különbség.

Thomas - 2015. 10. 19. 23:21

Masi: a dupla szakaszokban csak egy kieső szokott lenni, meg a drámának mindig a rész végén kell lennie, szóval a már látott pit stopnál nem lesz kieső:)

nadivereb: de hát épp ezt írtam, hogy nálam fel sem merült:) csak arra utaltam az egésszel, hogy winnie, meg többen a kommentelők között, és még a nővérem is kaszálta, nekem viszont nincs különösebb bajom, azon kívül, hogy nem túl fantáziadús feladatok voltak eddig:) most talán a két csapat rivalizálása is kicsit háttérbe szorul, lesz idő másra is végre, mert ez már nagyon rátelepedett az egészre.

Enzo - 2015. 10. 20. 00:15

Na, tök jó lett ez :) mindjárt írok hosszabban is.

Amúgy, @Thomas: szerkesztő lettél/voltál, hogy ki van írva a neved? (az enyéim mindig vendégblogger szerzővel jelentek meg :O)

Egyébként az tuti, hogy az EP-t újra megkapó csapat is csak az 5.körig használhatja fel?
Szerintem nem, simán lehet, hogy ők mittomén, a 8.-ig, Phil úgyis átadja a cuccot, tehát elmondhatja.

Enzo - 2015. 10. 20. 00:16

Oké, szokásos hosszabb kommentem:

Na, ez a rész már jobban sikerült.
Oké, nagyrészt a Texas×Justinék hadművelet tette ki a műsoridő nagy részét:
és jó volt a tipp: valóban a dupla U-Turn volt a fiúk terve.
De mennyire szépen beégtek vele :D
Fura, hogy látszólag senki se állt a zöld csapat mellé, a két irányba szövetkezés Kelsey&Joeytól meg durván Survivor érzés volt :D #puppetmastering!
Őket bírom amúgy, szóval örülök, hogy végül máshogy alakultak a dolgok…

-A tenyérbe köpés az elején vicces volt, egy pillanatra azt hittem, komolyan gondolják :D
-Utána meg arcbaköpés is volt, remek rész :D mondjuk Kelsey-éket lábon köpte a nő áldásképpen, szóval nem teljesen értem a logikáját :D
-Awww, Tannerékkel ment az előző részből a három és fél lábú kutyus, amikor elindultak :3
-Logan & Chris szörnyű, hogy mennyit veszekednek…ráadásul most a bénázásuk miatt értek oda Justinék az első gépre (hehe)
-Ez a repülőről nyomkeresős nehezebbnek tűnt, máskor többet szenvednek vele, most mindenkinek sikerült elsőre – ja és milyen látványos lehetett :O
-A pit stop mennyire aranyos volt az árvaházas gyerekekkel :3
-Ahhoz képest, hogy Joey elvileg krokettezett korábban, még Denise-ék is megelőzték őket :D

Amúgy egy ötlet:
Kéne ilyen időpontfoglalós játék, de közvetlenül a pit stop előttre. Tehát hogy kettesével vannak időpontok, 10 perces eltérésekkel, valami minimális feladat és utána hosszú egyenes (gyalog)út a pit stop-ig, mennyire jó lenne egy csomó két-két csapat közti kikényszerített footrace *-*

Részvége:
Hú, csak úgy záporoztak a meglepetések:
-U-Turn közvetlenül a pit stopnál!
-Justinék beelőznek, és aztán nem fordítják vissza a srácokat (ami egyébként 100% korrekt volt, pontosan ÍGY kell kihúzni a méregfogukat, nagyon szép döntés, és még rémi respectet is nyertek a szemükben)
-Hopp, és rögtön folytatás, wow!
-És nemhogy a 2.utáni beérkezőket nem látjuk, hanem azt se, hogy kinek adják az Express Passt.
Ami egyébként jó kérdés…Joey&Kelsey volt ugye az első, akikkel beszéltek, de ők meg elég erős csapat, nemtom kinek adnám a helyükben, talán vmelyik lánypárosnak.
Amúgy így gondolom duplakör miatt kieső se lesz, +akkor kéne egy B tervet mondani Philnek (mi van, ha pont a kiesőké lenne az EP, sokat érnek vele :D)

Enzo - 2015. 10. 20. 00:20

@nadivereb: ez úgy sikerült, hogy winnie kaszálta 27×02 után, a 03-asról én írtam, a 04-esről meg Thomas, és véletlenül mindketten beleírtuk :D
A másikban egyébként igazad van, simán elmehetnének teszem azt Johannesburgba is, nem muszáj mindig Zambia meg Burkina Faso meg Namíbia nomád vidékein bóklászni :D

A köv.rész elég izgalmas lesz, úgy látom :)

Ja és jó a “kisgyerek ül a célszőnyegen” kép, reméltem hogy bekerül :)

winnie - 2015. 10. 20. 07:34

enzo: a kérdésedre a válasz ez a rovat: http://www.sorozatjunkie.hu/category/nezettseg/

nadivereb - 2015. 10. 20. 11:54

@Enzo: ja, értem. :) De így is szomorú, hogy mindkettőtök szükségét érezte, hogy ezt leírja. Főleg úgy, hogy winnie kaszája után történt…
A “nomád” vidékekről pedig ordít, hogy nem nomádak. A Viktória-vízesés a kontinens egyik legnagyobb turistalátványossága, évente többmillió látogatóval. Olyannyira, hogy két komplett város települt rá az idegenforgalomra (ahogy az a részben is látszott). Ehhez képest muszáj volt beletenni a városszéli grundon felállított műfalut köpködős skanzentörzssel…
Én amúgy nem is feltétlen Johannesburgra gondolok, arról elég ismert, hogy modern nagyváros. De ott van Nairobi, Lagos, Luanda, Abidjan, Dar-es-Salaam… Mind modern, lehet bennük felhőkarcolóról leereszkedőset játszani, mint ahogy minden évben Kelet-Ázsiában, és én se kapnék herótot a menetrendszerű “majmok mászkálnak az údpadkán, hát milyen autentikus ez”-rikoltozástól.

Thomas - 2015. 10. 20. 16:37

Enzo:
Örülök, hogy tetszett. Én meg olyan elégedetlen voltam, mert nem nagyon tudtam miről írni a nyilvánvaló dolgokon kívül:) És igen, ahogy winnie már megválaszolta, én viszem a nézettséges rovatot már bő 1 éve, mást viszont nem nagyon szoktam írni, mert ez is majd mindennapos elfoglaltság, így ez most különleges alkalom:)

Az volt az EP-szabály légyege, hogy bármikor kapja meg egy másik csapat, nekik a következő futamon fel kell használniuk. Ezért is írta winnie, hogy mi értelme van annak, hogy a használat utáni körben egy csapatnak odaadják az első helyet?:)

1 perc alatt megírtad a hosszú kommentet? Á, tutira közben jegyzetelsz, nekem is ezt kéne, akkor talán több minden jutna eszembe utána:)
Nagyon úgy tűnt, hogy mindenki Justinék ellen van, bár mintha Kelsey-ék még nem döntöttek volna, hogy ki mellé állnak. De egy csapatnak veszélyes is nyíltan melléjük állnia, mert akkor ők is célponttá válnak.

Az volt a 3 és fél lábú kutyus?:) Még gondolkodtam is, hogy csinálok róla egy képet a kedvedért, de mivel a taktikázós képen is volt egy kutya, mondom elég lesz az:)

Most elég nagy volt az a zászló, meg ilyen környezetben szerintem könnyebb is kiszúrni, mint mondjuk egy színes városban:)

Jaj, ez most tényleg krokett volt? Akkor winnie kijavítta, én meg azt hittem, hogy én írtam el, és visszaírtam a krikettet:) Na, ilyen hülye vagyok a sportokhoz:) Eddig abban a hitben voltam, hogy a krokett egy köret:)

Ú, hát azt nem tudom, hogy mennyire lenne jó, ha egy minimális feladaton és egy futáson múlna az első és utolsó hely sorsa:)

Nem is emlékeztem, hogy Te is beleírtad, hogy nem gondolkodtál a kaszán. De én tényleg csak azért tettem be, amit írtam is, mert sokan kaszálták ezt az évadot:)

Thomas - 2015. 10. 20. 16:52

nadivereb:
Amúgy engem nem bánt ez az egész, mert a TAR-nak mindig ez volt a lényege, hogy bemutassa az adott országok kultúráját, szokásait, történelmét. Ha ők még akár munkaként, pénzért is csinálják ezt a turistáknak, akkor is egy helyi jellegzetesség lehet, szóval nekem belefér:)
Ettől még persze, hogy mehetnének városokba is, egyáltalán nem voltak még afrikai nagyvárosban?
A majmokról meg majdnem tettem be képet, de ott nagyon rángatták a kamerát, meg nekem jobban is tetszett az úton trappoló elefánt:)

Enzo - 2015. 10. 20. 23:37

@winnie: áhá, köszi :D nem tartom számon az összes szerzőt, aztán így meglepett :D

@nadivereb: még elvileg lesz egy 3.vendégszerző is (?), remélem ő is beleírja ;)
tyű, ennyire nem ismerem az afrikai nagyvárosokat, de egyébként talán az is lehet a motiváció, hogy “alámerüljenek” a kultúrába, most ha elmennek egy ugyanolyan felhőkarcolós nagyvárosba, az kevésbé érdekes, kevésbé érződik benne a “once in a lifetime” lehetőség, meg az, hogy ennyiféle országot megismerjenek.

@Thomas:
#expresspass – hát jó, így tényleg nem sok értelme van, hogyha rögtön fel kell használni..
#komment – persze, jegyzetelek egy csomót közben, kb minden sorozatnál :)
#krokett – a krikett egy másik játék (bár most hirtelen én is elbizonytalanodtam egy pillanatra), azt majd inkább Indiában próbálják ki valszeg :)
#footrace – én azért megnézném 1 kör erejéig legalább minden szezonban, legalább garantálná az izgalmakat.

Thomas - 2015. 10. 20. 23:56

Minden sorozatnál jegyzetelsz, még a szkriptelteknél is? Én mondjuk tehetségkutatóknál szoktam:)
Találtam egy hibát, az első krokettes képre kattintva az jön be, ahogy a lányok festik a zsiráfot:) Na, ezt most megpróbálom kijavítani:)

Enzo - 2015. 10. 21. 15:09

Csak egy 07-et kell 06-ra kijavítani a href tagben :)

Nagyjából mindennél, amiről szoktam hosszabbakat írni (SHIELD, Gotham, TWD), realityknél meg főleg.

Thomas - 2015. 10. 22. 01:02

Próbáltam, de ha az egyiket átírom, a másikat is átírja automatikusan:) Most mindkettőre a krokett jön be:)
Ja, hogy azokról is szoktál írni, azt nem tudtam.

Enzo - 2015. 10. 23. 00:35

Na, megnéztem jobban, azért mutat ugyanarra a nagy képre a 2 kicsi, mert ugyanabban az “a href” tagban vannak benne. Tedd őket külön tag-be :)

Thomas - 2015. 10. 23. 19:29

Köszi, most eljátszogattam vele egy kicsit és végre sikerült:) Kitöröltem az egyik képet, és beraktam újra, most már jó. Plusz beszúrtam egyet még a vízesésről, ami valahogy kimaradt elsőre:)

Enzo - 2015. 10. 24. 12:22

Ha ma 23:59-ig nem jelentkezik senki (itt, vagy az évadnyitó posztnál), akkor csinálok kibeszélőt a 27×05-nek.

szerintem - 2015. 10. 25. 20:29

ehhez a reszhez nem akartam irni semmit, mert ugy ereztem, nincs mit hozzaszolni. a sorozat egyik legrosszabb epizodja volt a 27×04 ugyanis. nem eleg, hogy az afrikai reszek mindig nagyon rosszak, a sorozat atmegy utazasi magazinba es sosem tortenik semmi (utoljara akkor volt izgalmas afrikai resz, amikor boston rob csinalta a musort valami eveses feladatnal). ezuttal meg ennel is rosszabb volt a helyzet. kizarolag olyan feladatok voltak, amikben reszt venni biztos moka, nezni viszont kb 3 perc utan unalmas. semmi elozes, semmi izgalom. a double u-turn igerte az egyetlen izgalmat, de abbol sem lett semmi. es, mindennek a tetejebe, az epizodnak feluton lett vege.
najo, vegulis tulvagyunk rajta. erre mi tortenik? a 27×05, ha lehet, meg ennel is rosszabb epizod lett.
ha lesz kibeszelo, oda is megirom a velemenyem, de ez az evad egyelore a legrosszabb, leszamitva a csalados evadot.

Enzo - 2015. 10. 25. 23:26

Lesz kibeszélő, kb 70%-ban kész, még ma igyekszem beküldeni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz