login |

Nathan For You: kezdett a 3. évad

2015. 10. 20. 14:47 - Írta: CyClotroniC

15 hozzászólás | kategória: kritika,

For all I know, you’re crazy.

Biztosan nem én vagyok az egyedüli sorozatfogyasztó, akit különösen érdekel az emberi természet boncolgatása akár pszichológiai, akár szociológiai szempontból, így néha kifejezetten sajnálom, hogy messze nem nézik annyian akár a Survivor-t, akár a Nathan For You-t, ahányan egyébként imádnák.

nathanforyou1

Míg előbbinél vélhetően a reality-fóbia tartja távol a nézőket (annak ellenére, hogy nincs is benne közönségszavazás, sőt éppen az adja a sava-borsát, hogy nem csak le kell győznöd a játékostársaidat, de olyan stílusban kell ezt kivitelezned, hogy aztán neked akarják adni a fődíjat), addig a Nathan For You-nál simán lehet a legkézenfekvőbb okok egyike, hogy nem is hallottatok róla, pedig egyszer már írtam róla hosszasan, hogy miért is a kedvenc komédiám jelenleg.

A másik ilyen távol tartó tényező lehet, hogy bár Nathan karaktere fiktív és a körülményeket egy ideális forgatókönyv szerint igyekszik alakítani úgy, hogy a lehető legjobb történet kerekedjen ki a 20 perc végére, addig rajta kívül minden közreműködő átlagember, akik önmagukat adják a produkcióhoz és legalább akkora beleszólásuk van abba, hogy hogyan is alakul majd az adott epizód, mint a készítőknek, noha Nathan zseniálisan tudja terelgetni az eseményeket.

nathanforyou2

Ezt talán a legjobban az az interjú segít megérteni, ahol Nathan Fielder egy A.V. Club-os kritikus 63 éves anyukájával beszélgetett önmagáról, a műsorról és egészen személyes dolgokról is. A szóban forgó kritikus ugyanis hozzám hasonlóan oda meg vissza van ezért a sorozat, viszont a kedves mama abszolút nem tudja hova tenni Nathant, nehezen érti a fiktív alteregót és a kínossággal is akadnak gondjai.

Pedig ha valamit érdemes kiemelni a Nathan For You kapcsán, hogy a kínosnak bélyegezhető pillanatokat közel sem csattanónak használják, mint mondjuk Ricky Gervais-ék, hanem eszközként ahhoz, hogy kihozzák a gyanútlan emberek legőszintébb, legemberibb oldalát.

Ez pedig már csak azért is nagy szó, mert ha kamerák kereszttüzében találjuk magunkat, akkor egyáltalán nem meglepő, hogy mindenki a teknőspáncéljában elbújva kezd neki, Nathan Fielder viszont olyan könnyedén csalogatja elő a valódi arcokat a páncél mélyéről egy-egy szünettel vagy furcsa megjegyzéssel, hogy Patrick Jane, a mentalista is elismerően bólogatna a látottakon.

nathanforyou3

Bár a sorozat talán legeslegnagyobb erénye éppen a főszereplő Nathan magánya, sebezhetősége és az elvontabbnál elvontabb ötletek mélyén fekvő csupaszív lénye, mégis úgy hiszem akár a mostani 3×01 is tökéletes próbaepizód lehet azok számára, akik eddig nem ismerték még a sorozatot.

Az aktuális részben ugyanis a kisvállalkozások mellé áll, egész konkrétan egy aprócska műszaki cikkeket árusító bolt vezetője mellé, aki nem képes versenyezni a Best Buy akcióival. Nathan rögtön elő is áll a megoldással, ami a Best Buy legalacsonyabb áras üzletpolitikáját próbálja kihasználni, melyben a cég garantálja, hogy ha a konkurencia olcsóbban kínál valamit, mint ők, hajlandóak azon az áron értékesíteni ők is.

A tervhez csak egy 1 dollárra leakciózott televízió kell a kisboltban, és néhány óvintézkedés, hogy véletlenül se fosszák ki az üzletet az akció-hiénák, míg fel nem tankolnak a Best Buy készleteiből. Mindehhez pedig nem kell más csak egy szigorú dress code, egy aprócska ajtó a falon, a prémium részlegbe és egy aligátor, aki a készletet őrzi.

nathanforyou4

A Nathan For You azonban általában nem áll meg itt, hiszen a képtelenebbnél képtelenebb ötletek csak olyan kiindulási pontok, amit okkal nem működnek a valóságban és rendre frappánsan csapják le az élet által felkínált magas labdákat.

A mostani adásban például elhatározzák, hogy perre mennek a Best Buy ellen, mivel nem akarták tartani az egy dolláros árat, ami egyrészt egy pofátlanul egyszerű és mégis rettentően elegáns ötletben csapódik le egy pszichológus irodájában, és persze Nathan-nek kijár egy randijelenet is, ahogy a feelgood, füligvigyorgós, emocionális csattanó sem maradhatott el a rész végéről. Még egyszer mondom, mindezt 20 percben.

nathanforyou5

Emlékszem, hogy a legelső Nathan For You-epizódomban még bennem is volt valami az említett kritikus anyukájából, csak a kínosságot láttam és egy nagyon fura, rideg fickót. Hamar rájöttem azonban, hogy bár a koncepció szegről-végről hasonló a Borat-rutinhoz, ennek a sorozatnak hatalmas szíve és esze van.

Ha hagyunk időt, hogy megismerjük Nathant, nagyon meg lehet kedvelni, az pedig tényleg egy kifejezetten szívet melengető, ki nem mondott üzenete a sorozatnak, hogy bármilyen abszurd, kínos szituációba is rángatjuk bele ezeket az átlagembereket, a legtöbbjükből sikerül előcsalogatni a legőszintébb énjüket és rendre baromi szimpatikus, amit találunk a felszín alatt, amik könnyen elsikkadhatnak a hétköznapok bürokratikus és mókuskerekes útvesztőjében.

Továbbra is a kedvenc 20 perces sorozatom, minimum 9/10-es élmény, és annak ellenére, hogy valóban nem szól mindenkinek, abszolút meg vagyok győződve arról, hogy sokkal többen szeretnétek, mint azt gondolnátok. A minőségi komédiáknak egy olyan fontos és egyedi darabja, amit simán kitűzhetnénk a Veep, a Louie vagy a Rick & Morty mellé, hogy így kell okosan, elgondolkodtatóan, a minket körülvevő világra érzékenyen szórakoztatni.

15 hozzászólás Ne habozz!

Robb - 2015. 10. 20. 15:04

,, Kérdezd az aligátorról ” Hát ennél a résznél sírtam. Örülök, hogy felhívtátok rá a figyelmet, különben soha az életben rá nem találok, azóta ledaráltam a 2 évadot és most jöhet hetiben.

engé - 2015. 10. 20. 15:14

Húha, nem gondoltam hogy lesz írás az évadnyitóról.

Abszolút egyetértek azzal, hogy a sokkal többen imádnák a sorozatot, ha eleve adnának neki egyetlen esélyt is. Mindig nehezemre esik úgy elmagyarázni a Nathan for You-t, hogy az valóban szaftosnak tűnjön, pedig szerintem messze az egyik legjobb jelenleg. Az alapötlet lehet, hogy kissé nehézkesen adja el magát, (a harmadik évad trailere pedig egyenesen megtévesztő lehet azoknak, akik nem tudják miről is szól).

Fielder az egyik legüdébb fuvallat a mai comedy-lineupban, pláne a Comedy Central felhozatalában (amivel semmi baj sincs, csak jól esik ez a fajta megközelítése a humornak).

winnie - 2015. 10. 20. 15:17

annyira jó volt ez a kezdés, és szerintem tényleg olyan rész, ami remek beugró lehet azoknak, akik nem ismerik a sorozatot. kicsit meg lesznek illetődve és pár apróság nem jön le majd nekik, de nagyon beránthatja az embert egy darára.

utána kéne már olvasnom, hogy egy az egyben fielder az agy, vagy nagyon jó emberei is vannak.

CyClotroniC - 2015. 10. 20. 15:24

winnie: Az első szezonnál asszem 5 író volt, később már csak 3. Az más kérdés, hogy ez szerintem inkább playbook, mint forgatókönyv. Ezért is mondom, hogy komédia fronton nem igazán tudom, hogy hogyan lehet nagyobb alakítást nyújtani ennél. Hozol egy karaktert, akit minden furcsasága ellenére elhisz a környezeted, a néző viszont pontosan érti a poént. Ja és emellett terelgeted a sztorit és még érzelmi karakterívet is tudsz rajzolni. Nyilván ehhez kell az írás és egy szuper vágás is, de ettől függetlenül ez nálam Emmy-jelölést érő teljesítmény, mert ezerszer komplexebb, mint mondjuk az, amiért Parsons díjakat nyert, és még csak nem is őt akarom leírni ezzel.

clegane - 2015. 10. 20. 15:40

nagyon jó volt ez az első rész!!! (is)
igen a legelső rész kakiízű fagyiját nehéz úgy előadni figyelemfelkeltőnek hogy a hallgató ne csak értetlenül felvonja a szemöldökét miközben fulladozol a röhögéstől hogy ez milyen vicces.

FrankLuck - 2015. 10. 20. 18:23

Jelentem, eljött az idő, bepróbáljuk :)

Balumedve - 2015. 10. 20. 18:25

Az írás elérte a célját, a héten biztos bepróbálom a sorozatot!

engé - 2015. 10. 20. 20:15

Winnie:

Röviden: Fielder mellett még ott van a zseniális Michael Koman is, aki sok-sok évet húzott le Conan O’Brien mentorálásával. Ketten állították fel a sorozat ötletét. Koman a háttérben dolgozik együtt Fielderrel a sorozat keretén, de ne feledjük, hogy a sorozat hatalmas mértékben támaszkodik improvizációra érthető okokból. Itt jön jól az, hogy Fieldernek komoly improvizációs tapasztalata van (középsuliban többek közt Seth Rogennel közös impro-csapatuk volt).

Érdemes megnézni a kanadai This Hour Has 22 Minutes Fielder által készített riportjait. Ott már határozottan kezd körvonalazódni a Nathan for You. Még kissé kiforratlan, de már rohadtul vicces deadpan-humor.

(Bónusznak pedig itt van ez: https://www.youtube.com/watch?v=nn6C4fDEOV8
Ehhez volt még egy teljes kamuoldal is, ami tavaly még működött, de Fielder már lelőtte)

winnie - 2015. 10. 20. 20:46

koszi.

Réka - 2015. 10. 21. 10:08

Most a 2. évadot fogyasztom, utána pedig előre a 3. évad felé :D

AZ Affair mellett a Nathan-t nézem most ősszel gőzerővel, más sorit nem is követek, néha a Blunt Talk-ot.

Én teljesen odavagyok érte, annyira az én ízlésem, de pl. a férjem úgy van vele, hogy neki már túl kínos, hogy ő rosszul érzi magát a sorozat nézése közben – talán ezért nincs ennyi rajongója. Szerintem még mindig sokan vannak, akik megálltak a sitcomok aláröhögős, kivárós (pl. Modern Family és társai) változatainál, , az ilyen deadpant meg nem igazán értékelik. De ez csak tipp.

clegane - 2015. 10. 29. 19:05

a holokausztdzseki is nagy ötlet volt XD

clegane - 2015. 11. 07. 21:52

omg a 3. rész rettenetesen vicces!!!

winnie - 2015. 11. 08. 18:00

egeszen elkepeszto volt, majd irok rola. es hova kanyarodott az eredeti koncepciobotol:)

CyClotroniC - 2015. 11. 13. 21:39

Az eheti rész “I love you. / Again.” jelenet a tökéletes farkasszemnézős próbája annak, hogy ki mennyire bírja az awkward helyzeteket. Direkt írtam angolul, mert nem kifejezetten kínos ez, inkább csak nagyon fura és kényelmetlen szociális helyzet volt.

Talán ez volt a szezon eddigi legfajsúlyosabb epizódja itt, mindemellett komolyan mondom, hogy ez Emmy-kategória, amit Nathan Fielder csinál.

clegane - 2015. 11. 22. 03:14

Cyclo: abba a Nathan biztos eleve úgy ment bele, hogy addig fogja az againt ismételgetni, amíg valaki bele nem szól hogy hagyja abba mert ő ugyan magától nem fogja XD
ez a smokeres epizód amúgy simán lehetett volna egy az egyben valami Charlie Kaufman agymenés, tényleg minden határt feszeget amit a Nathan leművel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz