login |

Chicago Fire: kezdett a 4. évad – írta Sue

2015. 10. 21. 18:45 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha pár szóban kellene összefoglalnom a véleményemet erről a nyitányról, azt mondanám, hogy “rendben volt”. Akadtak ugyanis olyan elemek benne, amik hagytak bennem némi hiányérzetet, de ezeket ellensúlyozandó volt több olyan momentum is, amelyek pedig határozottan érdekessé tették számomra a 4×01-et.

Chicago Fire - 4x01-08

Voltak bennem várakozások, ezek közül párat a 3. évad fináléja kapcsán már említettem (Casey sorsa, valamint a terhesség), de olyan is, amit nem mondtam ki egyértelműen: ezek közé tartozott a Chili további beilleszkedése, valamint Cruz helytállása a műszaki mentős csapatban, illetve ennek esetleges hatása Otis-szal való barátságára.

Chicago Fire - 4x01-10

S hogy ehhez képest a kezdő 40 percben mit kaptam? Azt már spoileresen árulom el a tovább mögött.

Az egész “Casey bajba került”-szálat az én szám ízéhez képest kicsit túl gyorsan varrták el első blikkre, aztán szerencsére kiderült, hogy nem eszik olyan forrón ezt a kását: Katya jegyzetei nem kerültek még elő, holott már az FBI is nyomoz.

Chicago Fire - 4x01-01

Chili láthatóan egyre inkább a csapat része, amit jó látni, bár még az ő még teljesebb beilleszkedéséhez szerintem némi időre van szükség. Ugyanakkor ebben valószínűleg remekül fogják egymást segíteni az új újonc tűzoltógyerkőccel, akiiiii – dobpergés – nem más, mint a The Vampire Diaries megemberesedett Jeremy-je. Na jó, itt Jimmy-nek hívják, megpróbálom erre átállítani az agyamat.

(Mindenesetre nekem valahogy kicsit mókás volt, hogy anno Taylor Kinney játszotta a már említett sorozatban a „tragikus véget ért” vérfarkast, s most Steve R. McQueen bukkan fel, mint leendő chicagói tűzoltó.) Utóbbi bemutatkozása az 51-eseknél nem volt zökkenőmentes, köszönhetően a nem teljesen komplett testvérének, de még van remény.

Chicago Fire - 4x01-09

Ha már a reménynél tartunk: Severide helyzete is alaposan zűrössé vált. A központ leváltotta a műszaki mentési csapat éléről, merthogy túl sok embert „fogyasztott el” az egység az elmúlt 3 év során. De hogy ne legyen annyira egyszerű a helyzet, ezért kívülről raktak a helyére másik hadnagyot, aki gőzerővel dolgozik az egység tagjainak megnyerésén.

Nem lesz túl könnyű dolga velük, pláne, ha Severide sikeresen elvégzi a tréninget, amit előírtak neki (s amiben valószínűsíthetően hatalmas segítsége lesz a csinos szőke tanulótárs személyében, khm).

Chicago Fire - 4x01-03

Eleddig érdekesnek tűnik az a koncepció, hogy az összeköttetést a 3 Chicago-sorozat közt hogyan akarják folyamatosan jelen tartani: a mind a rendőrök, mind a tűzoltók esetében a rész végén Molly’s-ban összegyűlő társaság, s a közös kapocs Holstead doki. Akár még jól is működhet, de majd meglátjuk, mennyire marad meg mindez, amikor már a Med is futni fog.

Chili és Brett egyetlen igazán érdekes esetet kapott ebben a nyitányban, ami egyben nagyon fontos eset is volt. Bár nagyon szívszorító volt nézni, ahogyan az anyuka meghal, de kifejezetten bájos volt a kórházi jelenet, amikor végre fény derült arra, hogy a csecsemő túlélte az édesanyja meglövése után bekövetkezett koraszülést.

Chicago Fire - 4x01-06

És a végére hagytam a két legfontosabb momentumot, melyek közül szerintem jelen helyzetben kevésbé meglepő Casey és Gaby békülése volt. Viszont az, hogy az 51-eseket beperelte az a lakóközösség, amely tagjai a kocsijaikkal az utca végeit elállva megakadályozta a tűzoltók megfelelően hatékony szolgálatteljesítését, s ennek következtében a – szerintem nem véletlenül kigyulladt – ház lakója meghalt, az messze a leginkább gyomorszájon vágó momentuma volt az epizódnak.

Kíváncsi vagyok, hogy hogy fog ebből kijönni az állomás, mert egyértelműen nem ők voltak a hibásak, s közben meg maximálisan megértem azt is, hogy a tűzoltók és a menetősök nem rejtették véka alá, hogy ha engedik őket rendesen dolgozni, akkor lehet, hogy nem következik be ez a tragédia – csak azért, mert a szomszédság nem kedvelte a ház lakóját, mivel szerintük nem volt éppen szent életű.

Chicago Fire - 4x01-02

Mindezek után várom a folytatást, mert ha továbbra is marad ez az egyenletes színvonal, s jól sáfárkodnak az átjárásokkal az egyes testvérsorozatok közt, s továbbra is tartják ezeket a pár részen átívelő szálakat, akkor nem veszélyezteti részemről semmi ennek a Chicago Fire-nek a további nézését.

Hogy miért? Mert kellemesen kikapcsol, határozottan kedvelhető karakterekkel van tele, ráadásul újra és újra rámutat arra, hogy a hétköznapi emberek által hősnek tartott tűzoltók és mentősök élete bár izgalmas, de nem fenékig tejfel.

5 hozzászólás Ne habozz!

Tris - 2015. 10. 21. 19:17

Tetszett nekem is a kezdés, színvonal szerencsére megmaradt, jön pár új karakter, szóval jó lesz ez :)

Egyébként Severide csinos szőke segítőtársa a vezetői tréningen Rachel Nichols nevű szinésznő, aki a most végetért Continuum sorozat főszereplője volt (Kiera Cameron), és imdb szerint többszöri visszatérő lesz a sorozatban…. :)

Kevin - 2015. 10. 21. 19:26

Remekül összefoglaltad, minden szavaddal egyetértek! Nagyon várom,hogy mit hoznak ki ebből az évadból.

Thomas - 2015. 10. 22. 14:09

Jéé, pedig én is nézem a TVD-t, de nem kapcsoltam, hogy ő Jeremy:) De bamba vagyok, jó ég!:)
És Rachel Nichols-on is meglepődtem, pedig most direkt rákerestem, hogy írta winnie hírekben, hogy szerepelni fog, szóval ez meg teljesen kiment a fejemből:) De jó volt látni, mennyivel jobban áll neki a szőke haj, mint a Continuum-beli:)

Chillit én is nagyon bírom, tetszett, ahogy egyből odament az új sráchoz kikötözni:) Az új brigád-vezető meg mintha százados lett volna, nem hadnagy, de már letöröltem a részt.

Jó volt ez, ez a sorozat még mindig szállítja az egyenletesen magas színvonalat, vagyis most majd visszaáll szerintem a kevésbé sikerült előző félévad után. Még ha Casey cliffhangerét elég furcsán is oldották fel. Az meg elég nonszensz volt számomra, hogy leváltották Severide-ot, aki kb. az egész tűzoltóság kirakatembere lehetne munkakmorálja, teljesítménye és tekintélye alapján:)

Sue - 2015. 10. 24. 23:31

Rachel Nichols a Criminal Mindsban is előfordult a 7. évadban pár rész erejéig , nekem meg onnan volt ismerős :) (“Miben láttam ezt a csajt? Nézzük már meg, miben játszott!…Bakker, tényleg!” – élményem volt)

Az meg lehet, hogy valaki munkamorál, teljesítmény és tekintély alapján mennyire jó – gyakorlatilag a 4. évad elején járunk és -4 fő eleddig csak a műszaki mentési brigádból. Ennyire nagy fluktuáció nem csodálom, ha szúrja a szemét annak, aki csak ül a kényelmes irodájában és a számokat látja, de nem néz mögéjük. Ugyanis az nem fogja tudni, hogy itt nem azért nagyok a változások, mert Severide-dal nem lehet kijönni, hanem mert a maximumot várja el, s elő-előfordulnak így a sérülések.

Snoopyzit30 - 2015. 11. 13. 09:40

Nekem nagyon hullámzó ez a sorozat. Néha annyira felületesnek tartom, sok benne a műbalhé. Jobb lenne több mentést látni, mint az állandó drámázást. A Chicago PD-ben valahogy jobban egyensúlyban van ez a két dolog. A korábbi évadban már egyszer el is kaszáltam, de aztán a nyár közepén ledaráltam egybe, úgy jobb volt, mint hetiben. Ami viszont bejön, hogy a szereplők feltűnnek egymás sorozataiban (Chicago PD-Chicago Fire-re gondolok most, nem a Chicago Med felvezetésére). Szóval én még nézem a sorozatot, de ha pl. elkaszálnák akkor sem ejtenék könnyeket, viszont a Chicago PD-t sajnálnám. Nekem olyan 6/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz