login |

Family Guy: kezdett a 14. évad – írta Rorki

2015. 10. 22. 14:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Vannak sorozatok, amik gyakran okoznak meglepetéseket, és vannak olyanok, amik valamennyire kiszámíthatóak. A Famly Guy új szezonja például pontosan ugyanúgy kezdett, mint az előző pár alkalommal és bár hihetetlen jól szórakoztam a Stewie-Brian duón, sajnos nem mondhatom azt, hogy a sorozat összekapta magát, és a hajdani intenzitással teszteli a rekeszizmokat.

Family Guy - 14x01-kép 1

Nem arról van szó, hogy rossz lenne, amit elénk raknak, de közel sem elég ütős, pláne ha még emlékszünk arra, hogy milyen térdcsapkodós, üdítő-félrenyelős röhögő görcsöket szállított anno a sorozat.

Ha nagyon hasonlítgatni akarnék, azt mondanám, hogy azért valamennyivel jobb a helyzet, mint Sheldon Cooper és csapata háza táján, de Peter-ék több fronton is annyi hasonlóságot kezdenek produkálni a The Big Bang Theory-vel, hogy kézen fogva sétálhatnának át a South Park alkotóihoz a felfrissülés receptjéért kuncsorogni.

Family Guy - 14x01-kép 4

Természetes, hogy a humorral operáló sorozatokból kifogy a szufla egy idő után, ha nem frissítik a gárdát, a variációs lehetőségek is csökkennek, “fogynak” a még el nem lőtt poénok. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Azért vannak jól bejáratott módszerek ezen probléma orvoslására. Nem feltétlenül olyan húzásokra gondolok, mint Brian kiírása, ami ugye nem járt sikerrel, még ha sokkal stílusosabban is kutyagolt vissza a sorozatba, mint ahogy az egyik legnagyobb visszatérő, Bobby Ewing tette azt.

Family Guy - 14x01-kép 3

És hiába nem jött be ez a kísérlet, attól még igazán megerőltethetnék magukat egy kicsit jobban a készítők. Hogy mondjak is valami konkrétumot: sokkal jobban kihasználhatnák a sorozat régi erősségeit, mint például a szenzációs mellékszereplő gárdát. A doktor ugyan évek óta sziporkázik, de a többiek szinte teljesen eltűntek. Vagy kicsit jobban elborulhatna az írók agya, ha a cutaway gag-ekről van szó.

Töretlenül a régi lendületet várva és a már megszokott szereplők miatt persze nézem tovább én is, de egyszerűen kevés a régi időket idéző, igazán jó, vagy csak imádni valóan pofátlan poén. Az első részben Peter és Quagmire barátságát tette próbára egy tévés főző-show. Ez kicsalt belőlem is pár mosolyt, de évadkezdéshez képest elég harmatos volt. Jobban szórakoztatott, ahogy a begyógyszerezett Stewie és Brian felkereste G.R.R. Martint, de ez szintén nem tette kiemelkedővé a kezdést.

Family Guy - 14x01-kép 5

Ha Peter egy hangyányit is kevesebb idiotizmussal folytatja tovább az ámokfutását, vagy Adam West nem köszön be legalább 4-5 epizódonként, akkor lehet, hogy idővel nálam is a “nyári daralistára” kerül a sorozat.

Annyira egyáltalán nem rossz a helyzet, hogy a kaszán elgondolkodjak, bár amikor tavaly megjátszották azt a gyomorforgató ötletet, hogy Stewie kihordta Brian – David Cronenberg valamelyik rémálmából szabadult – gyermekeit, akkor átsuhant az agyamon ez is. Ugyanakkor hűségesen zsibbasztom az agysejtjeimet a Griffin családdal már a kezdetek óta, szóval gyorsan elhessegettem a gondolatot.

Family Guy - 14x01-kép 6

Ráadásul lelkesedésre adhat okot az idei második rész, ami már valamivel összeszedettebb volt, mint az első. Dióhéjban a történet annyi, hogy Peter és Joe szerepet cseréltek, mert az idősebb Swanson nem bírja a fogyatékkal élőket és Joe az elmúlt évtizedben nem talált megfelelő pillanatot, hogy szóljon neki az állapotáról. Mindeközben pedig Stewie együtt bandázott az energiabomba Tom Cruise-zal.

Hihetetlen, de Tom Cruise tényleg újra formában van, mert lazán ellopta a show-t, noha Peter is kifejezetten jól domborított (fűzőben) Joe bőrébe bújva.

Family Guy - 14x01-kép 7

Nagyon drukkolok, hogy Seth MacFarlane csapata rátaláljon a helyes útra, amire tavaly Cartmanék, mert azért pár epizódonként fel-felcsillan több olyan poén is, ami a régi idők frissességét idézi.

11 hozzászólás Ne habozz!

Orni - 2015. 10. 22. 15:03

És akkor még ott van a konkurencia is mint pl. Brickleberry, Rick and Morty stb.

Rorki - 2015. 10. 22. 15:56

Így van. Pláne a Rick and Morty. Szerintem az idén (is) magasan a legjobb. :)

Skate - 2015. 10. 22. 16:25

Seth MacFarlane-től sajnos vásznon is hiányoznak a térdcsapkodós poénok. Azokhoz képest még van szufla a Family Guy-ban, egy ideig biztosan, hogy kitartsak mellette még jó ideig.

ldavid - 2015. 10. 22. 16:30

monsjuk MacFarlane-nek már a hangokon kívül szinte semmi köze a sorozathoz

winnie - 2015. 10. 22. 17:09

szerintem nagyon erős a jelenléte, de ugyanazt a szerepet tölti be, mint az übershowrunnerek (mint shonda rhimes), vagy a sokéttermes séfek (gordon ramsay). irányt ad, minőséget ellenőriz, ilyesmi.

jjujj - 2015. 10. 22. 18:25

ezen a begyógyszerezett Stewie-n majd meghaltam, hatalmas volt :D

Dzsodzso - 2015. 10. 22. 23:59

Nekem még simán belefért, viszont régebben néztem south parkot viszont most már egyszerűen nem bírom annyira fárasztó néha, bár ez én vagyok, viszont ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet az a Moonbeam city a feeling amit megpróbálnak átadni nagyon bejön ez a 80-as évek “stílus”.

Thrasher - 2015. 10. 23. 00:10

Na, szóval a cut-awayek nem elég elborultak, de a “Stewie & Brian’s Children” meg túlzás volt?
Így nehéz ám megfelelni, vagy extrém poénokat akarjunk (azt akarunk), vagy visszafogottabbakat, de hol így, hol úgy nem ér.

winnie - 2015. 10. 23. 06:55

thrasher: nyilván a korábbi szezonok megfeleltek, azok belőttek azt a szintet. nem csak a két véglet létezik.

Anthonz - 2015. 10. 23. 08:27

Idén egy kicsivel jobbnak tűnik, mint tavaly, de a SP szerintem is jobb részeket hoz (ezt a 2 ilyen jellegű sorit nézem).
A 2 gyereknek idén asszem 4 rész alatt volt 1 mondata, Peternek meg tolják a sablonokat: valamire rákattan, és átmegy full retardba, híres zenész/tvsztár/akármi lesz és összeveszik a barátaival, wow. Legalább amikor Joe-val cseréltek az jó volt.

Rorki - 2015. 10. 26. 15:40

Thrasher: Jah, semmi sem jó. :D
Ugyanakkor ami működik egy pár másodperces poénként, az nem biztos hogy egy 22 perces epizódként is megállja a helyét. Ha az egész “Stewie & Brian’s Children” témát egy cut-away gegként tolták volna be, akkor lehet hogy tetszett volna (pl. a Scary Movie 4 elején van egy ilyen poén, mikor Cindy a házasságaira emlékszik vissza). Így viszont sok volt, ahogy a legtöbb cut-away geg is az lenne ha 20 percig csámcsognának rajta.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz