login |

Klasszikusok: Spooks – írta MP

2015. 10. 28. 20:30 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, klasszikus, kritika,

Angliában Spooks, Amerikában MI-5 (mivel a tó túloldalán a Spooks csúnya szó), nálunk A titkos szolgálat – MI5 címen futott ez a sorozat, amiről a Junkie-n 9 éve írtak utoljára. Mivel az idei folytatásfilm előzetese felkeltette az érdeklődésem, “szintre akartam hozni magam” az angol 24-ként is emlegetett sorozattal, így nekiálltam a darának.

A Spooks egy csoport MI-5 ügynökről szól, akiknek feladata a Nagy Britanniát érő támadások elhárítása, érkezzen az akár külső, akár belső ellenségtől. A felépítés kezdetben heti ügyes, azonban a sorozat közepe felé egyre inkább átállnak az átívelő sztorikra, ami mindenképpen jobban illik ehhez a témához.

Rupert Penry-Jones as Adam Carter Peter Firth as Harry Pearce Hermione Norris as Ros Myers Raza Jaffrey as Zafar Younis Nicola Walker as Ruth Evershed Anna Chancellor as Juliet Shaw Miranda Raison as Jo Portman

Mivel mégiscsak BBC-ről van szó, kicsit kevesebb az akció egyes pörgősebb amerikai sorozatokhoz képest, azonban az elég életszerűen és hihetően hat. Ráadásul az erőszakot sem kendőzik túlságosan, ez a sorozat elején keltett is némi negatív visszhangot Angliában, persze egy mai sorozatokon edződött nézőnek már nem igazán lesz olyasmi benne, ami kiverné a biztosítékot.

Továbbá érdemes kiemelni, hogy az ügyek mellett a sorozat erősen épít a karakterekre, milyen problémáik, dilemmáik vannak, ahogy megpróbálják összeegyeztetni a kémkedést a „normális” élettel. És ezekből, bár talán nem hangzik olyan izgalmasan a dolog, nagyon érdekes történetek is születnek.

Spooks-1

A Spooks néhány tekintetben mondhatni megelőzte a korát: a Game of Thrones-hoz mérhető, jéghideg nyugalommal képes végezni akár fontosabb szereplőkkel, szóval ne nagyon kedveljünk meg senkit, hiszen az illető néhány évad múlva jó eséllyel már nem lesz a csapat tagja ilyen-olyan okokból. Ez alól a kitétel alól mindössze Harry Pearce, a részleg elpusztíthatatlan vezetője kap felmentést, ő a mozifilmben is szerepel.

Egy másik dologban szintén egy HBO-sorozatot idéz a Spooks: a True Blood-nál megszokott módon idegesíti és készteti darára a gyanútlan nézőt azzal, hogy évadon belül is egy csomó részt zár le brutális cliffhanger-rel, az évadzárókról nem is beszélve.

Spooks1001

A sorozat minősége szerintem még mai szemmel nézve is több, mint korrekt, bár még véletlenül sem egyenletes. Az elején kicsit szokni kell a stílust, főleg ha nem sok angol sorozattal volt dolga az egyszeri nézőnek.

Viszont a közepe kifejezetten parádésra sikeredett, külön kiemelném az 5-6-7. évadot, amiket kis túlzással egy ültő helyemben néztem végig, annyira a képernyőre tapasztottak az események. A végére kissé talán leül a lendület, tíz évadon keresztül nehéz fenntartani a folyamatos magas minőséget, de az utolsó szezon korrekt lezárása a sorozatnak.

leuriespooks

Elég sok ismerős arc bukkan fel kisebb-nagyobb szerepekben az évadok során: ugyan keveset szerepel, de külön kiemelném a mindenki kedvenc dokiját is megformáló Hugh Laurie-t, aki az S1-ben tűnik fel, hogy aztán annak rendje módja szerint lopja is a show-t.

(Itt zárójelben megjegyezném, hogy akármennyire is szeretem James Spader-t, Laurie jeleneteit nézve kicsit megfájdult a szívem, hogy nem vállalta el a The Blacklist főszerepét – még jó, hogy nemsokára az The Night Manager című le Carré-regény adaptációjában láthatjuk.)

spooks_spooks_s8_2_1600x900

Mai szemmel nézve kicsit vicces, hogy röpke epizódszerepben tűnik csak fel például Benedict Cumberbatch, kapunk egy részt a Star Trek DS9-ban és újabban Game of Thrones-ban is szereplő Alexander Siddig-gel, pár részre beköszön a Rome-ban és az Outlander-ben is jól szemétkedő Tobias Menzies, és tiszteletét teszi a Ser Jorah Friendzone-t alakító Ian Glen is – de mondom, a brit színjátszás krémje is megjárta a Spooks-t.

A csapat tagjaira sem lehet nagyon panaszunk, a színészi játékuk, bár nem kiemelkedő, de abszolút korrekt. És bár egy-két karakter létjogosultságát én erősen megkérdőjeleztem a sorozat folyamán (khm, Ros Myers, khm, Lucas North), azért nincsen vészesen idegesítő karakter.

520713-spooks

Az amerikai sorozatokhoz képest fontos jellemző, hogy az ellenfelek igen változatosak, a vallási fanatikusoktól kezdve a politikai szélsőségeseken át az idegen kormányok titkosszolgálataiig mindenféle fenyegetés feltűnik.

Összességében kinek tudom ajánlani? Aki szereti a brit sorozatokat, valószínűleg ebben sem fog csalódni. Ha valakinek bejött például a Homeland, az is bátran próbálja be, bár valószínűleg csak akkor fog igazán tetszeni mikor már a Spooks is átállt az átívelős történetvezetésre. A nyomozós sorozatokat kedvelők is bátran belekezdhetnek, bár nekik meg lehet, hogy pont az eleje fog jobban bejönni, ahol még heti ügyek vannak.

A Spooks-ból 10 évad készült, és a sorozatnak van egy egyszezonos spinoffja is, a Spooks: Code 9. És persze idén került bemutatásra a mozifilm, a Spooks: The Greater Good.

13 hozzászólás Ne habozz!

Killjoy - 2015. 10. 28. 21:34

Szinkronosan nyolc évadot találtam. Jól gondolom, hogy nálunk akkor az utolsó kettő nem ment le és már nem is nagyon fog?

dzsiaj - 2015. 10. 28. 22:21

Csak szinkronosan sikerült hozzájutnom, és egyelőre a 2. évad közepénél jegelem. A főnökön kívül kábé mindenki idegesít, és az 1. évad valami brutál inkonzisztens karakterizálásilag, de a főszereplővel (Matthew Macfadyen), meg az ő magánéletével vannak a legnagyobb bajaim.

Nedewya - 2015. 10. 28. 22:32

@dzsiaj
enyhe Spoiler

Ez a probléma hamar megoldódik. Javaslom juss el a 4.évadig, és ha az akkori csapat sem tetszik, akkor kaszáld. Én is szenvedtem kicsit az elején, de megéri túljutni az 1-2 évadokon.

mSO - 2015. 10. 29. 00:03

én valahol az 5. évadnál hagytam abba, mert kezdett nagyon elmélyülni az egész és nem sok időm volt rá – lehet, hogy nálam is folyamatos együltős nézés lesz belőle

dzsiaj: igen, ha a szereplőkkel van bajod, 1-2 évadot érdemes türelmesen várni :)

szinkronosan elvileg csak a 8. évadig készült el, valaki tud valamit a folytatásról, illetve a film magyar nyelven való megjelenéséről?

Quantumleap - 2015. 10. 29. 06:39

Én négy éve elkezdtem nézni, a második évad közepéig jutottam, aztán kaszáltam, egyrészt a szereplők miatt, másrészt pedig nem nagyon találtam további epizódokat szinkronosan vagy feliratot hozzájuk. Ahogy látom a kóros oldalon, ezt pont nem sokra rá változott meg. Talán érdemes egy újboli esély?

Quantumleap - 2015. 10. 29. 06:42

Amit még kérdeznék, ha újra akarok neki esélyt adni, lényeges újranézni az első másfél évadot, ha már nem sokra emlékszem?

Nedewya - 2015. 10. 29. 07:33

@Quantumleap
Szerintem nem. Mivel ott még a heti ügyes formula van, legfeljebb a szereplők magánéletéből maradhat ki valami, de emlékeim szerint ott sincs semmi jelentős. Szerintem bőven elég ha a 2. évad felénél becsatlakozol, onnantól is van még pár gyengus rész, de már közel a megváltást jelentő 4.évad. :)

Quantumleap - 2015. 10. 29. 07:43

Nedewya: Nekem valami olyasmi maradt meg az első évad végéről, hogy a főszereplő(?) olyan házban lakik a feleségével meg a gyerekével, ahova csak kártyával lehet bemenni. És egyszer a gyerek összecsokizza a kártyát, így a főhős nem bír vele visszamenni a házukba, és pont akkor tudja meg, hogy bomba van elhelyezve. Na ez valami hipergagyi volt, még 2-3 részt bírtam utána, aztán kasza lett. Na de hát, a Wire-t is először elkaszáltam 4-5 rész után, utána rá pár évre nem bántam meg az újboli esélyadást.

Nedewya - 2015. 10. 29. 08:01

@Quantumleap
Igen igen :) Az első évad zárórésze végződik valami ilyesmivel, ami roppant gagyi, de ahogy a második évad feloldja ezt az még gyengébb…

Viszont a harmadik évadban már vannak pozitív előjelek, a negyedik évadtól pedig óriási a minőségugrás. Én nem bántam meg a kitartást.

Paladin - 2015. 10. 29. 08:39

Néztem pár évadot, és szerettem, csak valahogy elidegenedtem tőle, valószínűleg a sok szereplőcsere miatt.
Jó dolog, hogy nincsenek biztonságban a főszereplők sem, viszont idővel az volt az érzésem emiatt, hogy már egy másik sorozatot nézek :)

hétkilenced - 2015. 10. 29. 12:14

Első nekifutásra 5 évadot néztem meg, az elsők között volt, ami nem nagyon tetszett, de Harry Pearce karaktere megnyerő volt számomra. Nem rég találtam rá a többi évadra, így ledaráltam a következő 6-10. évadot is, és nagyon sajnáltam, hogy nincs folytatás.
A mozifilmet még nem sikerült megnéznem, de nagyon kíváncsi vagyok rá.

Gwen - 2015. 10. 29. 13:26

Még anno a tévében kezdtem el nézni, de annyira nem fogott meg, így pár rész után hagytam. Tavaly vagy tavalyelőtt került elő, akkor lement egyben a 10 évad, nagyon megtetszett, bár a 9., aztán pláne a 10. már nemigazán, csak nem akartam otthagyni.

mSO - 2016. 03. 13. 21:36

A mozifilm szerintem nagyon elüt a sorozattól, rossz értelemben. Értelmetlen karakter kiiktatások, súlytalan események, légből kapott fordulatok… nem méltó szerintem a sorozathoz. Ráadásul a szinkronhangokat is sikerült jól megkeverni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz