login |

Ilyen lett Aranyélet

2015. 11. 01. 18:15 - Írta: CyClotroniC

23 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra,

A sorozat első részét az HBO jóvoltából láthattuk premier előtt. A tévés bemutatóra november nyolcadikán fog sor kerülni.

A Breaking Bad óta tudjuk, hogy a családi életet felforgató pillanatok az étkezőasztal mellett születnek, a hazai HBO legújabb saját gyártású sorozatát, az Aranyéletet azonban nem az érdekli, hogy milyen az élet sötétebb oldalára sodródni, hanem hogy vissza lehet-e onnan találni, miután egy családapa – apja halála után – úgy dönt, hogy felhagy a kisstílű bűnözői élettel és jó útra tér.

aranyelet1

Ez a Breaking Good-történet persze messze nem lenne ilyen érdekes, ha csak a főhős korábbi munkáltatója szemét szúrná a dolog. De szerencsére a sorozat központjában álló Miklósi család kellő potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy egy olyan sztori kerekedjen köréjük, amit tényleg hétről hétre várhatunk majd, mert kifejezetten érdekesek a karakterek, a pilot pedig remek munkát végez a bemutatásukkal.

A családfő, Attila (Thuróczy Szabolcs) a budai aranyéletet többnyire csalásból és kisebb, de jól fizető, lecsorgó melókból tartja fenn családja számára, unatkozó felesége (Ónodi Eszter) pedig nem hogy ellenezné az egészet, de kifejezetten bátorítja is ebben, amíg az egész elég pénzt hoz a konyhára.

Fiúk, Márk (Olasz Renátó) lázadó tinédzser, akit a hip-hop bandája és a kocsik mellett leginkább a pénz és a tilosban járás érdekel, ezzel szemben lányuk. Mira (Döbrösi Laura) tipikus mintagyerek, aki azért így is súrlódik az anyjával és noha sejti, hogy miből él a család, inkább a szőnyeg alá sepri a kényes témát.

aranyelet2

A pilot nem elég, hogy ügyes tempóban mutatta be a család minden tagját, de amellett, amit felfedett róluk, sejtette azért azt is, hogy milyen ellentéteket és konfliktusokat rejthet majd a jövő. Ráadásul volt egy húzásuk, ami tényleg meg tudott lepni, ez pedig akkor is nagy szó, ha akadtak mellette jóval kiszámíthatóbb lépései a történetnek.

Az alapötlet egyébként finn import, de jócskán eltértek az eredetitől az írók (Tasnádi István, Bárány Márton, Zomborácz Virág), akik Dyga Zsombor és Mátyássy Áron rendezőkkel együtt valahogy elérték azt, hogy amellett, hogy ismerősen magyar a környezet, mégsem tűnt semmi tipikusan hazainak vagy belterjesnek, ez pedig számomra azért is volt fontos, mert kifejezetten irtózok az ilyesmitől.

Ahogyan attól is, ha egy hazai produkciónak csak azért simizzük meg a buksiját, mert kicsi és a miénk, az Aranyélet azonban nem szorul rá az alamizsna dicséretekre, mert tényleg önmaga jogán, sorozatként lehet szeretni. Legalábbis a nyitórésze elfogultság nélkül ott volt az év 10 legjobb pilotja között, amit láttam.

aranyelet3

Aminek örültem, hogy Mirának köszönhetően, rögtön lehetett olyan karaktert találni, akit nagyon lehet szeretni. Ónodi Eszteren látszik, hogy baromira élvezi Janka megformálását, legalábbis nagyon értékeltem, hogy a pitiáner kis húzásait éppen annyi humorral sikerült megfűszereznie, hogy kapjon némi játékos színt a karaktere.

Ráadásul van egy szuper főcímünk is, ami bármelyik külföldi produkciónál is megállná a helyét. Minden karakter kapott ugyanis egy saját összeállítást a rájuk jellemző holmikból, rendszámtáblával meg gumicsirkével, amik már akkor baromi sokat mondtak róluk, amikor még jóformán semmit sem láttunk belőlük.

aranyelet4

Ha van ahol még érzek némi hiányosságot, az az atmoszféra, ami számomra elsőre túlságosan steril volt, hiányzott belőle valami egyedi, könnyen beazonosítható íz, színvilág, hangulat, ami a sajátja lenne. Bár, ha ez tudatos koncepció, mert ugyancsak leköveti idővel a család életvitelét, akkor nem szóltam semmit.

Ha viszont nincs erről szó, akkor is érdemes megemlíteni, hogy ennek ellenére is a látványvilág nagyon rendben van, látszik, hogy rengeteg melót, törődést és pénzt öltek bele, voltak kifejezetten fasza beállítások is. És üdítő látni azt a változatosságot, ami korábban nem feltétlenül volt jellemző a hazai produkciókra.

aranyelet5

A nyitás számomra hozta a 7,5/10-et, ami egy deka hazai pályás pluszpontot sem tartalmaz, és ha a folytatás tudja tartani vagy akár fokozni ezt a szintet, akkor tényleg egy mérföldköve lehet az Aranyélet a hazai sorozatgyártásnak. Egy olyan sorozat, ami nem csak minőségben tudott szintet lépni, de olyan könnyen fogyasztható, szórakoztató sztorit is kínál egyben, ami megérdemli, hogy kapjon egy esélyt a hazai sorozatrajongóktól. Nem azért, mert a miénk, hanem mert tényleg jó.

23 hozzászólás Ne habozz!

Silas - 2015. 11. 01. 19:17

hú, ez alapján várós!

mSO - 2015. 11. 01. 19:41

Ezt bevizsgálom mindenképp!

Deny - 2015. 11. 01. 19:49

“A Breaking Bad óta tudjuk, hogy a családi életet felforgató pillanatok az étkezőasztal mellett születnek”

Nem akarok kötekedni, de azért ezt a jelenséget már szerintem jóval korábbról ismerhetjük, mivel elég gyakori és hosszú ideje alkalmazzák :D

Mindenképpen bepróbálom, érdekesnek tűnik.

CyClotroniC - 2015. 11. 01. 20:00

Deny: Persze, de nekem valamiért az inverz Breaking Bad ugrott elsőre, bár a Sopranos is megállná a helyét példálózásnak, bár mindkettőnél könnyedebb egy fokkal talán. Mondjuk tippre csak egyelőre.

sherlock20 - 2015. 11. 01. 20:13

Kár, hogy ezt nem tolták fel premier előtt, nagyon-nagyon kíváncsi vagyok.
Lehet, hogy volt írva már valahol de nem rémlik: 10x~55 perces lesz az évad?

CyClotroniC - 2015. 11. 01. 20:16

Asszem 8db ~50 perces epizód.

Szaladam - 2015. 11. 01. 20:35

Nagyon jó hír, már a bejelentés óta várom!

demi - 2015. 11. 04. 16:29

Lehet, h jó lesz ez meg minden, de én nembírok elvonatkoztatni a Sopranos copytól

korum - 2015. 11. 08. 18:42

Külföldről marhajó hibaüzeneteket dobál ez a hbo go :)
Pl. most ilyet: http://imgur.com/dp02qm6

winnie - 2015. 11. 08. 18:49

demi: azért elég durva különbségek is vannak.

Desmond Wallace - 2015. 11. 08. 19:23

“én nembírok elvonatkoztatni a Sopranos copytól”

Nem sok közös pont van. Az Aranyélet teljesen másról szól.

lili - 2015. 11. 09. 23:37

azon kívül, hogy a bűnözés a mozgatórugó, kb semmi köze nincs a sopranoshoz. vagyis pont az különbözteti meg tőle, vagy ad neki különös ízt, hogy nagyon, de nagyon magyar. lógás a bkvn, rokkant kártyával parkoló fekete terepjáró, kispályás seftelgetés, tipik kocsi behozatal-megtörés-összerakás-eladás, megoldás okosba ‘-kéne ez meg az. -mennyid van rá?…hmhm na meglátjuk..’ ki nem hallotta ezeket a mondatokat egy vállalkozó, autószerelő, stb szájából? ezekről mindenki tud, de nem köztéma, a sorozat meg remekül a felszínre hozza a mocskot, amiben élünk. azért nem sopranos, mert ilyen csak itt van:)

Vizicsirke - 2015. 11. 10. 23:11

Letoltam az első négy részt a GO-n. Most nagyon ideges leszek a várakozástól. Az utóbbi idők egyik legjobbja szerintem, nemzetközi szinten.

jiliac - 2015. 11. 11. 11:14

Kifejezetten tetszett. Az egyik legjobb pilot amit láttam mostanában. Várom a folytatást.

n4nom4n - 2015. 11. 11. 13:45

Nem rossz bár a fiúgyermek megmozdulásait néha erőltetettnek éreztem…amúgy nézni fogom a sorazatot!

Dexter Morgan - 2015. 11. 12. 00:26

Négy rész után: ejjj de rég láttam ennyire jót. Minden tekintetben teljesen világszínvonal. Büszkének lehet lenni rá.

fajro - 2015. 11. 13. 10:57

Ez nagyon jó lett!

Az első rész után azt gondoltam, hogy nem fogom nézni – nem a megvalósítás miatt, az profi, a téma nem fogott meg elsőre.
De aztán hála az HBO Go-nak (15 másodperc után indul a következő rész…) megragadtam.
És most alig várom az 5. részt.

Azért tegyük hozzá, ez nem csak arról szól, hogy mindenki ügyeskedik, nem is csak az ügyeskedés-szabálysértés határon jár, ezen már jóval túl vannak a karakterek.
Csak azért hoztam fel, mert sokan mondják, hogy azért jó, mert visszaköszönnek a mindennapok. És hát lehet, hogy valakinek visszaköszönnek, de nekem azért ez már nem a mindennapi szint.

Kíváncsi lennék egyébként hasonló interjúkra, mint amiket amerikai sorozatoknál is látunk, hogy kvázi részenként megszólítják a készítőket és a fontosabb szereplőket.

Itt egyébként lesz részenkénti kibeszélő?

CyClotroniC - 2015. 11. 13. 12:05

Nekem sajnos nem fog beleférni, illetve én darálni tervezem majd, így a részemről tuti nem, a többiekről nem tudok, meg hát vendégírás is jöhet mindig.

apinczes - 2015. 11. 13. 23:25

@fajro, képzeld, a 24.hu csinál egy kibeszélőt az Aranyélet alkotóival (showrunner, forgatókönyvírók, rendezők, színészek). Hétről hétre minden hétfőn :)
(így valósuljanak meg az álmaid, nem ;))
http://24.hu/kultura/2015/11/09/aranyelet-kibeszelo-exkluziv-kulisszatitkok-az-hbo-uj-sorozatarol-1-resz/

fajro - 2015. 11. 14. 09:29

@apinczes: köszönöm! Egyetlen bajom vele, hogy videó és nem írott anyag, de ez már csak az én preferenciám.
Mondhatom a további kívánságaimat is? ;)

LaCRossE - 2015. 11. 15. 12:15

Ami azt illeti, ha van rá igény, én nagyon szívesen elvállalom a részenkénti írást, mégis csak magyar sorozat, és igényes is az első 4 rész alapján, megérdemli szerintem a heti kibeszélőt/kritikát.

mali robi - 2015. 11. 18. 05:59

@LaCRossE
Én szívesen ovasnám a kritikákat akár részenként is.

f.fredericks - 2016. 07. 09. 14:21

20 perc után kilőttem a francba. Ez nagyon szar. A kiscsávó és az Apa irritáló, az Anya csak egy kicsit (de csak azért mert eddig keveset szerepelt), a kiscsaj meg még alig szerepelt, de ő legalább jól néz ki. Viszont csak emiatt nem fogom elkezdeni.

Sok jót hallottam róla, de számomra csalódás volt. Nem hiszem, hogy megkedvelném a karaktereket. Az meg hogy ellopja a terhes kismama verdáját, külön fekete pont.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz