login |

Pilot-mustra: Wicked City – 1×01

2015. 11. 03. 20:10 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

Újabb kosztümös bűnügyi sorozat – újabb totális érdektelenség? Mondjuk minket nem érint, hiszen antológiáról van szó, melynek első szezonja fixen 13 10 rész, és egyetlen sztorit mesél el. Egy brutális, nekrofil sorozatgyilkos történetét.

Valamiért nem tanulnak odaát, még akkor sem, ha biztos akadt mostanság sikeresebb próbálkozás ebben a műfajban. Az ABC krimije, a Wicked City rengeteg sebből vérzik, ráadásul a megközelítése is eléggé nézőtaszító (legalábbis a gyengébb lelkületűeknek érdemes kerülnie), azonban hazudnék, ha azt mondanám, hogy rögtön leírtam volna. Motoszkál bennem ugyanis az, hogy megfelelő folytatás esetében egy az egyben definíciója lehet a bűnös élvezetnek (aka. guilty pleasure).

WICKED CITY – 1×01 – 4/10

 Wicked City-1x01-06

A történetről tényleg simán elég annyit tudni, hogy egy (nőkre vadászó) sorozatgyilkos van a középpontjában, akinek elég hamar megismerjük a módszereit, majd pedig nyit a kép, és rácsodálkozhatunk a nyolcvanas évek Los Angelesére, azon belül is a Sunset Strip-re. (Valamiért a készítők leginkább úgy akarnak utalni az időpontra, hogy nagyon menő, 80-as évekbeli számok jogait vásárolták meg: Soft Cell, Joan Jett, Iggy Pop, Foreigner, Blondie – és főképp Billy Idol, neki még egy koncertjére is ellátogatunk.)

Nobody cares about this killer.

Persze, mint az Aquarius-ban, megismerünk egy nyomozópárost is, akik utána is vetik magukat, azonban a sztori kap egy csavart, miszerint közel sem csak kétpólusú a felállás, hanem képbe kerül még egy fiatal, zenei újságíró, egy drogdíler prosti, meg egyébként is, a Sunset Strip klubéletének résztvevői, plusz a sorozatgyilkos kiszemelt áldozatait sem kell félteni.

Wicked City-1x01-04

Adja magát a kérdés: ki akarja, hogy egy heti nézős sorozatának a főhőse egy beteges sorozatgyilkos legyen, akit ráadásul Ed Westwick alakít? Oké, aláírom, hogy míg a Gossip Girl-ben elviselhetetlennek tartottam a srácot, itt nincs menekülhetnékem, amikor a képernyőn látom, szerencsére nem a bajuszpödörgetős rosszfiú.

– You’re asking us to find a needle in a hay stack.
– So maybe we make the needle come to us.

Viszont azt is kizártnak tartom, hogy ő tartson meg a Wicked City mellett. Pedig elvileg szerintem ez lenne a cél, bár azt még nem tudtam dekódolni, hogy sármos sorozatgyilkosnak szánták-e, mert kedvelhető antihősként nem fog működni. Márpedig a pilotban mintha ennek akarnának megágyazni az “emberi” oldala kiemelésével, pedig szerintem igencsak kár a gőzért.

Wicked City-1x01-08

Sőt, igazából egyik karakter sem olyan érdekes egyelőre, hogy miattuk maradjon az ember. Illetve egyikük mindenképpen az “izgalmas” kategóriába tartozónak lett írva, de én a beteg lelkületért annyira sosem voltam oda, hogy beinduljak rá. Másnak viszont ettől még beindíthatja a fantáziáját az 1×02-ben vélhetően nagy csavarnak szánt figura, akiről az első jelenetétől kezdve lerí, hogy mire szánják.

A Wicked City célja mindenképp az, hogy országos színtéren nagyon merész s bevállalós legyen, azonban inkább csak kábelmajmolásnak tűnik az, amit produkál, csak azért akar edgy-nek látszani, mert az menő manapság.

Wicked City-1x01-07

A sorozatgyilkosba nyilván nem tudok kapaszkodni, így a rendőrökbe kellene, de míg az Aqurius-ban ez gond nélkül ment, ott már a pilotban érdekesek a törvény őrei, itt fájó a köztük lévő dinamika, Jeremy Sisto és Gabriel Luna minden közös jelenete merő klisé. Szóval maradnak a civilek.

Arról nem is beszélve, hogy a legtipikusabb sorozatgyilkosos megoldásokra kerül sor a pilotban, naná, hogy random női karakterek behálózásával, tárgyiasításával, kőkemény kihasználásával. (A Wicked City világában a nők áldozatok. Kaszabolják, csalinak használják őket, meg szó nélkül kérvényezett, engedelmes orális szexre, haláluk után erőszak tárgyává válnak, levágják a fejüket, ha pedig más nem, akkor drogdíler prostiként is jók egy numerára. Persze túlzok, árnyaltabb a kép, de 2015 van, még akkor is, ha a sorozat a 80-as években játszódik.)

Wicked City-1x01-05

Gáz és tipikus volt a Wicked City pilotja, de valami mégis megfogott benne minimális mértékben. Kizárt, hogy a hangulat, mert annyira erőteljesen tolták benne a zenéket, hogy az már túlzásnak sem nagyon nevezhető, mint ahogy a karakterek sem, de valami mégis volt benne. Talán annak az ígérete, hogy a tipikus alapfelállás kap egy csavart a rész végén kialakuló dolgoknak köszönhetően?

Szóval még simán benne van, hogy a hibái ellenére folytatni fogom a Wicked City-t, de csak akkor, ha nem lesz túl öncélú, és a rendőri oldal valamennyire érdekesebbé válik. Bár félő, hogy még így is csak egy sokszor látott sztorit fogunk viszont látni pepitában. De a guilty pleasure az guilty pleasure, nehéz megmagyarázni, hogy miért nézi az ember.

Wicked City-1x01-09

Viszont összességében inkább ajánlanám az idei, hasonló stílusú kínálatból a remek Public Morals-t vagy az Aquarius-t.

13 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 11. 03. 20:47

Kétféle film/sorozat kezdést utálok: ha valaki lihegve menekül valaki elől, illetve ha LA-ben autóval fel-alá furikázik és pásztázza az utcai életet, aztán betér egy sztriptíz vagy valamilyen bárba. Ezzel a WC már bele is futott az első no!-ba. A közhelyek pazarul dominálnak. Az első 15 percben megállás nélkül dübörög a zene. Utána is nagyon sokat. Túl sokat. Amikor nem, akkor fényképezők kattognak, telex zakatol, vezetékes telefon csörög, hangsúlyosan jelezvén, ez még múlt századi ketyere kőkorszak, de kicsit sem tudják reprodukálni a 80-as évek atmoszféráját. Kedvelem J. Sisto-t, de nála közhelyesebb nyomozót nehéz találni. G. Luna teljesen súlytalan. E. Westwick-re azt mondanám nagy mellényúlás, ha a pilot jó lett volna, de mivel pocsék volt, így ő is beleillett a közegbe. Ezek után nyilván kasza. Sajnálom, örültem volna egy jó retró sorozatnak.

Deny - 2015. 11. 03. 21:17

Winnie, múltkor is írtam már, csak tíz rész lesz :D

winnie - 2015. 11. 03. 21:21

deny: bocs, valahogy nem vettem észre.

moony - 2015. 11. 03. 21:35

“ki akarja, hogy egy heti nézős sorozatának a főhőse egy beteges sorozatgyilkos legyen”

ööö Dexter? 8 évadot megélt, pedig beteges sorozatgyilkos volt.

winnie - 2015. 11. 03. 21:51

moony: vannak más sorozatgyilkosos sorozatok is, ahol nem merül fel a kérdés, de nem hiszem, hogy bárki is párhuzamot vonna az itteni kent és dexter között.

DarylD - 2015. 11. 03. 23:10

Nekem semmi bajom nem volt vele, országos csatornán jobbra nem számítottam, a pilot nálam amolyan “simán nézhető” 6/10-es élmény. Ezzel együtt nem érzem a késztetést, hogy én ezt most folytassam. Talán egy silányabb időszakban megmaradna, de részemről ez most kasza lesz.

Zizi - 2015. 11. 04. 00:25

SPOILER! (talán)

Vagy én értettem félre, de nem az volt a pilotban, hogy a “drogdíler prosti” tulajdonképpen beépített zsaru?

Valamikor a vége felé, mikor a két rendőr segítséget kér tőle, akkor fenyegeti meg a csaj a főszereplő társát, Gabriel Luna-t, hogy álljon le a beszólogatásokkal, mert leleplezi az álcáját. Nem?

elemerapioca - 2015. 11. 04. 01:09

jaj nezd mar
ott van T. Farmiga, Vera Farmiga testvere
nagyon csipem a csajt :)

winnie - 2015. 11. 04. 06:16

Zizi: persze, de ezt nem akartam elspoilerezni:)

zolkó - 2015. 11. 04. 07:35

Ed Westwicknél ellenszenvesebb szereplőt nem is választhattak volna, egy nyálkás meztelencsigára emlékeztetett mindig, most is így volt. A pilotot ugyan végignéztem, de a végén azzal az érzéssel nyomtam ki, hogy “meh, who cares”, szóval kasza. Egyébként a sok telex, telefon, kocsik, stb korszakra jellemző tárgyak használatánál jobbak jártak volna a “kevesebb több” módszerrel. Ez így nagyon látványos zsáner akar lenni, de a sok külsőség nem takarja el a sztori semmilyenségét. 2/10

mogsta - 2015. 11. 04. 20:42

az 5. percben eltemettem, no time for crap these times…

Zizi - 2015. 11. 05. 00:53

@winnie
Ja, értem. Akkor bocs.

Thomas - 2016. 01. 29. 19:12

Most jutottam el odáig, hogy megnézzem a pilotot, szerintem egyáltalán nem volt vészes:) Ami a legfontosabb, a hangulat, ha nem is volt tökéletes, azért annyit adott, hogy folytassam. Itt mindenki abbahagyta? Azt látom, hogy winnie megnézett még 2 részt, és nem változott a véleménye.
Mindegy, én most folytatom, és ha tartja ezt a színvonalat, könnyen lehet, hogy lecsúszik ez a 8 rész:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz