login |

Switched at Birth: vége a 4. évadnak – írta Sheera

2015. 11. 05. 20:22 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Nagyon vártam az ABC Family-s dráma 4. évadjának második felét (amire mostantól külön évadként fogok utalni, egyrészt, mert a történet felépítése szempontjából az, de főleg azért, mert semmi kedvem azt írogatni, hogy félévad-záró), az előző szezon magasra tette a lécet, de ezt nem igazán sikerült megugrani.

Switched at Birth-07

Elsősorban az hiányzott most, ami azt az évadot igazán jóvá tette: egy erős fő szál, ami keretbe foglalja az egész történetet. Már meg nem mondom, hol és mikor, de volt már szó arról a blogon, hogy milyen nehéz egy sorozatnál összehangolni azt, hogy a részeknek is meglegyen a maguk íve, az évadnak is, meg az egész sorozatnak is.

Az az érzésem, hogy a Switched at Birth mostani évadjában pont az okozta a problémát, hogy a sorozat, illetve a fő karakterek hosszú távú fejlődése érdekében kicsit beáldozták ezt az évadot a készítők. A tovább mögött spoileresen kifejtem, mire gondolok.

Mindkét elcserélt lány karaktere elért oda, hogy kicsit hagyniuk kellett a készítőknek, hogy kifussanak az események, Daphne egyetemre jár, miközben végre érett párkapcsolatban van, Bay pedig az Emettel való szakítást heveri ki, illetve a közmunka miatt megszakadt művészeti karrierjét igyekszik újra megtalálni.

Switched at Birth-11

Ezek a karakterek szempontjából teljesen működő dolgok, de emiatt erős főszál híján az évad kicsit lagymatagra sikerült, összességében az az érzésem, hogy az egész évad egy nagy átvezető rész lett. Az évad végi rövidke cliffhangerből úgy tűnik, a készítők is felismerték ezt a problémát, és annyit ugranak előre az időben a következő évad elejére, hogy a karakterek ismét kibontakozhassanak, kvázi rebootolva a sorozatot.

Az évadban Daphne-t nagyrészt az egyetemen láthattuk, ahogy küzd a tanulással, illetve egy kis elmélkedést kaptunk arról, hogy vajon a siketsége mennyire nehezíti meg azt, hogy orvos legyen, és hogy megéri-e küzdeni érte, vagy jobb beletörődni abba, hogy nem érhet el akármit.

Switched at Birth-03

A Mingo-val való kapcsolata kész felüdülés volt az előző barátai után, ebben az évadban már tényleg fiatal felnőttként láthattuk Daphne-t, nem pedig tiniként. A harmadik szezon őrültségei után visszatért a példamutató siket lány szerepéhez, csak ezúttal egy kicsit felnőttebb kivitelben.

Bay szakítása Emettel az egész évadban meghatározta a történetét, láthattuk, hogy a szakítás még nem jelent továbblépést egyik fél részéről sem. Az Emmett-Bay-Travis háromszög ismét megmutatta, hogy milyen jól prezentálja a sorozat az ilyen helyzeteket, hogy nem a drámára helyezik a hangsúlyt, hanem arra, hogy ki mit miért csinál.

Az évad végére sikerült teljesen lezárni Emett és Bay szerelmét, és nem tartom kizártnak, hogy az új évadban az időugrás ellenére még visszatérjünk Bay és Travis kapcsolatához.

Switched at Birth-10

Amellett, hogy a főszálakon csak csordogáltak az események, a mellékszálakat különböző mértékben sikerült eltalálni. Regina és Eric szála kifejezetten jól sikerült, egyrészt mert szép kerek történetet kaptunk, másrészt kicsit jobban megérthettük Reginát is.

Érdekes látni, hogy míg a Kennish család örökbe fogadta Daphne-t, addig Regina elfogadta, hogy a lányok felnőttek, és amint lehetősége van rá, örömmel kezd új életet egy új családdal. Emellett míg Kennishéknek sikerül viszonylag egyformán kezelni a lányokat, addig Reginának egészen más a kapcsolata a két lánnyal. Ez talán abból fakad, hogy az új családja miatt kicsit eltávolodott a többiektől, de valamilyen módon ő mindig is kicsit kívülálló volt ebben a helyzetben.

Switched at Birth-02

Az évad végére kiderült, hogy sem Eric, sem Gina nem tud túllépni a sok éves beidegződéseken, ami azt eredményezte, hogy Reginának búcsút kellett intenie az új családjának.

Toby mellékszálán a sorozat visszatért a fő küldetéséhez, a fogyatékkal élő emberek újabb szeletét igyekszik közelebb hozni hozzánk Toby és Lily Down-szindrómás gyerekén keresztül. Nyilván túlzó elvárás volt a részemről, hogy most aztán megtudunk mindent a betegségről, hiszen Lily és Toby fia csak az évadzáróban született meg.

Switched at Birth-12

Ilyen szempontból nagyon jó döntésnek tartom, hogy mellékszálra tették ezt a témát, mert így időnként lehet csöpögtetni az infókat, ahogy telik az idő, de mégsem terhelik túl vele a nézőt. Kaptunk egy kis elvetetés-megtartás dilemmát, ami egyébként annak ellenére kifejezetten hitelesre sikerült, hogy egy percig sem volt kétségem afelől, hogy kizárt, hogy ebben a sorozatban megszakítsanak egy terhességet azért, mert a magzat Down-szindrómás.

A kezdeti realista megközelítés után viszont a sorozat hozzáállása a Down-szindrómához egyre rózsaszínebb lett az évad során. Nem tudom eldönteni, hogy Katherine viselkedése a babaváró bulin csak túlkompenzálás, vagy valóban azt akarják a készítők tanulságként kommunikálni, hogy a Down-szindróma nem is betegség, csak másság.

Switched at Birth-09

Ez a téma felmerült egyébként a siketség kapcsán is korábban, és nekem már ott is kicsit erőltetett volt, itt meg aztán végképp az. Amennyire finoman és realistán kezelték a Bay-Tank helyzetet, ez annyira rózsaszín és cukormázas lett a végére. Értem én, hogy a sorozat a hátrányos helyzetűek megértését és elfogadását hivatott segíteni, és ez rendben is van, de csak úgy van értelme, ha nem rózsaszín ködön át teszi.

A mexikói részben ezzel szemben ismét egy realistább pillantást vethettünk siketek helyzetére, láthattuk, hogy a kevésbé fejlett helyeken siketnek lenni gyakorlatilag azt jelenti, hogy a külvilággal való kommunikáció közel nulla.

Switched at Birth-05

Kannishék anyagi válsága nem igazán járult hozzá az évad sikeréhez. Volt, küzdöttek vele, eladták az autómosót, de nem érzem úgy, hogy enélkül a szál nélkül kevesebb lett volna az évad, sőt, sokkal inkább úgy tűnt, hogy a felesleges játékidőt töltötték ki vele.

Viszont ismét láthattunk egy keveset abból, ahogy Kathrenie egyensúlyoz a jó feleség szerepe és az önmegvalósító, önálló, kicsit őrült oldala között, hogy aztán az unokája megszületése megnyugtassa a kedélyeket. Ez talán egy kicsit leegyszerűsített megoldása volt a konfliktusnak, de azért nem hagyott bennem hiányérzetet.

Switched at Birth-01

Annak ellenére, hogy ez az évad nem sikerült különösen erősre, én nagyon várom a következőt, ugyanis az időugrás megadja azt a lehetőséget a készítőknek, hogy ne csak azt mutassák be, hogy hogyan fejlődgetnek a karakterek, hanem ismét szép kerek történetet kaphatunk.

A kínai utazás után pedig remélhetőleg ismét egy kicsit új oldalát láthatjuk Bay-nek és Daphne-nak, valamint az is kiderül, hogy Toby-ék hogyan birkóznak meg a családdá válással, miközben a Kanish-szülők pedig gyerek nélkül maradnak.

Switched at Birth-08

Az évad jellege miatt szükséges is volt, hogy megmutassák a nézőknek, hogy érdemes visszajönni a folytatásra. Őszintén szólva, engem meggyőztek.

2 hozzászólás Ne habozz!

Savanah - 2015. 11. 08. 22:10

Nekem is tetszett az évad, talán a 2. fele jobban mint az első. A Tank-Bay sztori nagyon nem tetszett, mármint az, ahogyan kezelték.. Én azt a helyzetet nem neveztem volna erőszaknak…
És valóban, ezzel a sok történéssel úgy tűnt, hogy kicsit sok fontos témát zsúfolnak egy évadba…
A Regina-Eric szál nagyon jó, remélem nem ennyivel lesz vége az egésznek, és még láthatjuk őket.
Most amiben nem vagyok biztos, az Toby-Lily, végül elutaztak-e Londonba?

romy - 2015. 11. 10. 12:54

Jó évad volt. Tényleg sok volt már a bababulin ez a fekete-fehér ábrázolás, ez azért nem megszokott a sorozattól.
Szeretném már, hogy Bay is boldog legyen, valahogy mindig ő kapja a rosszat. Kijárna neki is egy új, titokzatos fiú, a karrierje is előrelendülhetne már. Daphne mindig megússza ha rosszat csinál, néha sok már nekem a karaktere, messze nem olyan önzetlen, mint Bay.
Regina tényleg kívülálló kicsit, de nem tudom sajnálni, igazságtalan ahogy Bay-jel bánik, Kannishék valóban egyenlően bánnak a lányokkal, míg Regina éppen csak próbál egy közepes barátnője lenni Baynek, nem fair ahogy vele bánik.
Travis-Bay vonalnak nem örülök, mindig ugyanazok a körök… Viszont Daphne-Mingo nagyon jó, remélem ők együtt lesznek még. Fura volt, hogy őt nem hívta Kínába Daphne, szegény srác annyi mindent tett érte.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz