login |

Da Vinci’s Demons: a 3. (és egyben utolsó) évad – írta Delilah

2015. 11. 10. 17:20 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

A Da Vinci’s Demons 3. évadja jókora késéssel érkezett meg a Starz-ra, és még a premier előtt megkapta a kaszát, ami miatt nem várhattuk túl jó szájízzel az utolsó részeket, amiket a csatorna ráadásul egyszerre tett elérhetővé. Ettől még kíváncsi voltam a folytatásra, hiszen bár az első évad nem volt túl meggyőző, de abszolút szerethetőre sikerült, a második szezon pedig sokkal komolyabb és jobb lett.

(Ha valakit a befejezés érdekel: szép íve volt a történetnek, elég kereknek hat, így annyira nem fájó zárás, de látszik rajta, hogy folytatták volna a készítők, ha megkapják a lehetőséget.)

vincis3

A kosztümös sorozatok mindig hátránnyal indítanak, mert alapvetően csak kevés ember érdeklődik irántuk. Pedig itt volt egy húzónév, Leonardo da Vinci, az ő fiatalkorát mesélték el kicsit másképp, amolyan fiktív történelmet kreaálva. És mennyire kreatívan tették mindezt! Egy kis mágia itt, egy kis tudomány ott, no meg persze titkos társaságok és cselszövések.

A Da Vinci’s Demons olyan kort mutat be, amikor a misztikum sokkal inkább szerepet játszott az emberek életében, hisz rengeteg mindent nem értettek még. Ennek az egésznek a közepén pedig egy zseni áll, akinek tudása és fantáziája jóval megelőzte korát.

A készítők feltették maguknak a kérdést, mi van, ha tényleg létezett a varázslat? Azt akarták, hogy mi is ezt kérdezzük magunktól, hogy kételkedjünk, hogy utána élvezzük az utazást, amire a sorozat viszi minket.

vincis4

Az első évadban jól felépítették a történetet, hogy aztán a másodikban teljesen elszálljanak, majd a harmadikban mindent helyretegyenek. Továbbra is megmaradt a misztikum, de a szereplők felfedezik, hogy ami varázslatosnak tűnt, valójában csak egy nagyon jól megszervezett átverés, több figura összejátszása.

Igazából ezt a sorozatot leginkább a színészek vitték a hátukon, mind Tom Riley, Blake Riston, Gregg Chillin, Elliot Cowan és James Faulkner nagyon jól végezték a dolgukat.

vincis7

Spoilermentesen az utolsó részekről annyit, hogy bár az évad első fele elég gyenge lábakon áll, és miképp Leonardo, eléggé széteső, ahogy nagyjából minden más is vele együtt. Azonban a szezon második felére önmagát is felülmúlja a sorozat (da Vinci is!), és túlzás nélkül állíthatom, hogy valami nagyon király részeket produkált.

Egyértelműen ebben az évadban volt a legkidolgozottabb a történet, szépen haladt előre, igazán összetett volt. És ami nagy pozitívum, minden kis részlet a helyére került, amit az évadok során felvezettek. Innentől spoileresen folytatom a 3. évad 10 részének történéseivel. Végre kiderült, hogy a török és a Sons of Mythras egyáltlán nem a ”jók”, sőt. Legalább olyan rosszak és egoisták, mint a szarvas istent imádók (Enemies of Men). Minden az ő tervük szerint alakul, ami végül oda vezetett, hogy Leonardo kénytelen volt lelőni a saját anyját, a törökök pedig a földdel tettek egyenlővé egy egész várost.

vincis5

Otranto ostroma amúgy tényleg megtörtént. Utána 800 embert állítottak választás elé, vagy áttérnek az iszlámra, vagy meghalnak, ezt az eseményt látjuk, amikor Piero da Vincit lefejezik.

Mint már írtam a sorozatot a karakterek tették igazán szerethetővé, ezért amíg Leonardo nem találta a helyét, nem tudta, hogyan győzhetné le saját magát és menthetné meg egész hazáját, addig a sorozat se nagyon találta magát igazán.

vincis1

Ahogy rádöbben, hogy a török elárulta és látja meghalni az apját, lelkileg összeomlik, és nélküle sajnos nincs kiút a káoszból. Viszont amint megérkezik Firenzébe és újra hisz magában, vele egyött minden más is visszatér vele a helyes útra.

Tom Riley szépen fejlődött az első évad óta, és nem tudom elképzelni, hogy valaki ennél jobban el tudta volna játszani Leonardót. Egyedül azonban semmit nem ért volna, ha nincs mellette Zo, aki még a legkomorabb pillanatban is képes volt szórakoztató lenni, vagy éppenséggel megsiratni.

Riario karaktere a tökéletes példa rá, hogy miért életveszélyesek a vallási fanatikusok, Blake Ritson pedig hihetetlen milyen eleganciával keltette életre. A többiek is jók voltak, talán egy kicsit Laura Haddock lógott ki a sorból, de nem túl feltűnően.

vincis6

Annyi szálat kellett lezárni a vége felé, hogy nehéz lenne mindent egyesével kielemezni, de összességében szerintem mindenki elégedett lehet, igyekeztek a készítők. A személyes kedvencem egyértelműen a leszámolás Leonardo és Carlo között, ami szimplán epic volt, erre számítottunk is.

Lucreziának pedig egyszerűen meg kellett halnia, ahogy a látomás is mutatta, nekik soha nem lehetett volna közös jövőjük. Riario egyszerűen rém laza volt, ahogy teljes nyugalommal leült enni a Pápa helyére, miután megölte.

vincis8

Nem lehet azt mondani, hogy teljes egészében lezárták a történetet, látszik rajta, hogy folytatták volna meg, ha a Starz berendeli a folytatást, hiszen a levegőben ott lóg a 4. évad lehetősége, de igazából mindenki el tudja képzelni, merre mennek tovább a dolgok. Azért sikerült úgy megoldani, hogy az ember képes legyen rossz érzések nélkül elengedni a sorozatot, de azt nem mondhatnám, hogy nem fog hiányozni.

Még így a végére említsük meg, hogy Bear McCreary zenéje tökéletesen simult a történethez. Illetve, hogy mennyire jól volt fényképezve az idei szezon, sokkal kevesebb zöld hátteres megoldás volt, és jóval több kinti felvétel, de alapvetően a belső terek nagyon jó beállításokkal lettek felvéve.

10 hozzászólás Ne habozz!

kecskebégető - 2015. 11. 10. 17:47

Nagy kár érte.Elinte én is beettem a majd jön a nagy misztikus/természetfeletti.Aztán letettem róla kis csalodásként az első évad felére és elkezdtem másként de ismét megszeretni.
Hiányozni fog. Nagyon jók voltak a karakterek.kjól is nézet ki .Most megyek befejeztem az utolsó 3 részt.

Szaby59 - 2015. 11. 10. 17:58

Én is hasonlóan voltam vele, nem ilyen sorozatra számítottam így az első évad után felemás véleménnyel voltam róla, de a második évadtól nagyon bejött.
Volt pár nagyon jó karakter és volt pár olyan aki az lehetett volna, ha kicsit jobban kibontják őket. Főleg az utóbbi volt jellemző Clarice és Lucrezia karakterére.
Mondjuk elég jól lezárták (jobban mintha tavaly kapott volna cancelt…) úgyhogy annyira nem fog hiányozni.

Lemoni - 2015. 11. 10. 18:00

Fél évadon vagyok túl és ha még ennél is jobb lesz a második fele, akkor királyság. Lassan érő sorozat ez, most a 3. szezonra érte el azt, hogy komolyan tudjam venni. Az első évad csak kóválygás volt, nem találta a helyét a történet, a második egy Indiana Jones-féle agymenés, ez a mostani pedig egy jól összeszedett és színészileg is jobban előadott kaland. Sajnos nagy kár, hogy nem folytatódik, mert mostanra már felnőttek a feladathoz. Blake Ritson-t pedig szeretném a későbbiekben minél több sorozatban látni.

wondorog - 2015. 11. 10. 18:58

Érdekes nekem meg pont az első fele jött be sokkal jobban az évadnak, és az utolsó 3 részt inkább kapkodósnak éreztem, és kevésbé kibontottnak. Nagyon sok eseményt zsúfoltak bele, és egyszerűen nem éreztem kereknek az egészet (gondolva itt a semmiből előkerült testvérre, Riario visszaesésére az Architect által, Vanessa pálfordulására vagy éppen a Török igazi motivációinak hiányára és kissé antiklimatikus halálára). A 6. rész viszont Riarioval szerintem a sorozat legjobb része volt, a legnagyobb színészi játékkal. Hiányozni fog még egy évad simán benne lett volna.

wondorog - 2015. 11. 10. 19:00

Ja azt el is felejtettem, hogy a “Sons of Mithras-pápa” is nagyon hirtelen tűnt el, semmi lezárást nem kapott (nem rémlik, hogy ott lett volna az utolsó csatában), pedig az első 2 évadban elég nagy szerepet tulajdonítottak neki.

rosickyz - 2015. 11. 10. 23:18

Wondoroggal értek egyet, az évad első fele volt a sokkal erősebb. A sorozat mértékével mérve akkor mintha túlzásba vitték volna a drámát, mégis az állt Da vincinek a legjobban. A szezon második fele már sokszor kapkodóssá és túl lineárissá is vált.
Riario pedig leláncolva valóban eszméletlen nagyot alakított. Blake Ritsonnnak feljebb kell törnie!

Quapaw - 2015. 11. 17. 23:59

Az előttem szólókkal kell egyetértenem, szerintem kicsit másképpen álltunk a sorozathoz. Az évad első felét nagyon erősnek éreztem, az eddig is nagy kedvenc Blake Ritson pedig felülmúlta eddig sem halvány színészi alakítását, óriási ember (nem véletlenül szerepel rengeteg videójátékban, mint szinkronszínész). Mivel én elfelejtettem, hogy sajnos kaszálták a sorozatot, így az évad második fele számomra kicsit csalódást keltő volt. A befejezés nagyon gyengére sikeredett önmagában, a szálak nem voltak teljesen elvarrva, de a kaszálás miatt teljesen meg tudom érteni a készítőket, így nem érheti őket panasz. Gyorsan bele kellett zsúfolni mindent, amit lehetett és kész, ez sikerült is nekik. Nekem nagyon fog hiányozni, a 2. évad gyengeségeitől eltekintve szuper kis sorozat volt ez!

Zora - 2015. 12. 09. 17:26

Most végeztem a megnézésével.
A Riario-t alakító színésznek Emmy-t!!! Az őrültség megformálása volt legalább olyan jó, mint Carrie-nek, a Homelandben.
Hiányozni fog a sorozat, és most elhatároztam, nagyon alaposan utánajárok a Lorenzo di Medici-korszaknak…

idioty - 2015. 12. 16. 08:02

Nekem is Riario volt a kedvencem. Látszik rajta, hogy milyen élvezettel játszott. Már az előző evások van is tetszett, de most zseniális volt. A másik meg Zo. Hihetetlen jócskán volt a színész is meg a karaktere is.
Nekem tetszett az egész, bár érezhető, hogy több évadra terveztek az írók. Én már az első évadtól kezdve azt kaptam, amit vártam: a misztikum és a tudomány teljesen egyenrangú volt olyannyira, hogy tényleg kételkedtem benne, hogy ez varázslat vagy sem, van ilyen vagy sem.
Zora: érdemes játszani az Assassin’s Creed játék második részével, ott elég erős szerepet játszik a Medici család. Ráadásul Riario egy az egyben úgy néz ki, mint a sorozatban, bár a játékban nem ismerhetjük meg annyira, mint a sorozatban. No meg persze ez a mű sem teljesen történelem hű, a sztori miatt biztos alakítani kellett rajta, de megis iszonyat jó. Ráadásul Da Vinci is szerepet kap benne.

idioty - 2015. 12. 16. 08:04

Bocs, a második mondatomat kijavította a telefon,mezt akartam írni: Már az első évad is tetszett….

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz