login |

Pilot: Flesh and Bone

2015. 11. 10. 14:50 - Írta: CyClotroniC

24 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Impress me.

Ritkán hoz lázba úgy sorozat, mint ahogy a Starz-ra érkező Flesh & Bone-t vártam az előzetese után, ugyanis pont olyan elemekkel kecsegtetett, amikkel nagyon könnyen levett a lábamról. Noha a trailer jóval komorabb hangulatot árasztott, a “fiatal tehetség a nagyvárosi társulatba csöppen”-rutin a Mozart in the Jungle-t idézte, amiért teljesen oda voltam.

fleshandbone1

Aztán itt van a balett téma is, így nyilván beugrott a Black Swan, ami nem csak, hogy a mai napig az egyik kedvenc filmem, de tökéletes példa arra, hogy mennyire jó terep ez a műfaj a szimbolikus történetmesélésr. Ha pedig hozzáértő kezek babusgatják, akkor gyönyörűen is lehet fotózni vagy vágni, ahogy néha a dialógusok helyett inkább a tánccal és a zenével karakterizálnak, vagy görgetik előre a sztori kerekét.

Másfelől pedig ígért egy olyan szenvedélyes, elszántsággal teli mentor-tanítvány viszonyt, ami miatt kicsit vártam a Whiplash karfamarkolós, vérverejtékes lélektani thrillerét is a sorozattól. Nem kis igények, tudom, de ha azt is hozzáveszem, hogy a 3 Emmy-díjas Moira Walley-Beckett a készítője, aki például az egyiket a Breaking Bad okkal hírhedt Ozymandias című epizódjáért zsebelte be, nem nagyon tartottam attól, hogy magasra tettem a lécet.

fleshandbone2

Na így lehet igen könnyen csalódni, még úgyis, hogy nem nevezném rossznak a Flesh & Bone nyitányát, sőt kifejezetten pozitívabban csapódott le nálam az összkép, mint a külföldi kritikusoknál, akik szétszedték a sorozatot, de semmiképpen nem ért fel az elvárásaimhoz. Kicsit olyan lett, mintha a várva várt elemeimet unalmasan és eléggé kiszámíthatóan mondták volna tollba, bármilyen egyedi vagy új íz hozzáadása nélkül.

Az alapsztori kvázi vakon kitalálható: Claire egy napon hátrahagyja nyomasztó és titkolt múltját a belülről lelakatolt szobájában, bőröndöt ragad és New York-ba utazik egy balett-társulat meghallgatására. Persze félénk, esetlen, törékeny, de rendkívül eltökélt és tehetséges, így hamar riválisai utálatának tárgyává válik, miután a művészeti rendező benne találja meg legújabb sztárját.

fleshandbone3

Bármennyire elkoptatottnak is hangzik, lehet okosan nyúlni a bajtársiasság és rivalizálás témájához, azonban a Flesh and Bone az egyik legunalmasabb utat választotta és inkább a gimnáziumi folyosók “utáljuk ki az új lányt”-rutinjához nyúlt árnyalt mellékszereplők felvonultatása helyett.

A korábbi kedvenc alfadíva nyilván hűvös, öntelt, lenéző és titokban drogozik, mert a sikernek ugye ára van, ahogyan a csajok 90%-a is csak szimplán féltékeny megvetéssel méregeti az új húst, pedig nem is ismerik. Van persze egy srác is, akiről semmit sem tudunk, de rögtön ráhajt, illetve két lány, a “hidd el, már pár éve itt vagyok, szívás lesz az egész” insider infókat pufogtató szobatárs, meg a rövid hajú, vagány, lázadó típus, akinek valahogy sikerül kívül helyezkednie a drámán és hoz némi frissességet azért a történetbe.

fleshandbone4

Ő az, aki a tánctudását titokban egy sztriptíz klubban is árulja éjszakánként, ráadásul a lakását elnézve, úgy tűnik, hogy főleg hobbiból teszi, élvezi az egészet, mert abszolút nem lenne rászorulva az ilyesmire. Mondjuk épp ő az egyetlen érdekes mellékszereplő, és a sztriptíz klub is talán a pilot legjobb húzása volt, nem azért mert hű de eredeti lenne, főleg úgy, hogy abszolút szimbolikus szerepe is van a történet szempontjából, de egyszerűen minden más tényleg annyira tipikus, hogy pusztán már ezzel is kiemelkedik. Még akkor is, ha nagyon lerí róla, hogy a Black Swan diszkójelenetének egy kimértebb és egészen más indíttatású újragondolása az egész.

Aminek lehet örülni, hogy Ben Daniels-t leszámítva, jóformán az összes színész teljesen új lesz a néző számára, amit általában kifejezetten kedvelek. És bár az első óra nem villantott meg Orange is the New Black-kaliberű magasságokat vagy kifejezetten civil természetességet ezen a téren, de nagyon rendben van Sarah Hay játéka a főszereplő Claire bőrébe bújva, Raychel Diane Weiner-t pedig azonnal vinném is Piperék mellé a női börtönbe.

fleshandbone5

Tudom, hogy negatívnak hangzott, amit a sorozatról írtam, de egyáltalán nem utáltam a Flesh & Bone kezdését, olyan 7/10 volt mondjuk, csupán semmi újat nem mutat (de azt jól), míg nagyon sokat vártam tőle.

Viszont aki hozzám hasonlóan bírja ezeket az ismerős paneleket, az simán benevezhet rá, főleg úgy, hogy a csatorna már a bemutatása előtt visszavette a státuszát (értsd: nem kap 2. évadot, minisorozat lett belőle), szóval egy 8 epizódos, az ígéretek szerint kerek történet kapunk csak, ami ráadásul már akár most is darálható egyben.

fleshandbone6

Ha szívesebben néznétek egy művészeti társulat tagjainak boldogulását New York-ban, de könnyedebb tálalásban, nagyon tudom ajánlani a már említett Mozart in the Jungle-t, noha az komolyzenei kalandozást kínál a balett helyett. Olyannyira, hogy tele van feelgood pillanatokkal, érdekes karakterrel és inkább csak akadályokat, kihívásokat gördít hősei szenvedélyének útjába.

Ezzel szemben a katonai epizódcímeket felvonultató Flesh and Bone inkább nyúl a riválisokkal vívott harchoz vagy a kísértő, sötét múlthoz, ám kicsit úgy érzem, hogy elbírna néha egy-egy elegánsabb vagy játékosabb oázist ez a leszakadt körmökkel és meghozott áldozatokkal övezett, küzdelmekkel teli út, amin a sorozat kíván végigsasszézni.

24 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 11. 10. 16:25

Még csak a nyitó részt láttam, de már betáraztam a többit. Ha valamivel le tud azonnal venni sorozat a lábamról, akkor az ilyen kulturális közegben játszódó háttér történet, itt még a máskor nagyon fájó klisés megoldásokat is jobban tudom tolerálni; jelen esetben pl. a balett sokkal többet ad, mint amennyit a sablonok pufogtatása elvesz. A színpadon csillogás mögötti világ kemény és gyakran rosszindulatú, így mindig hálás téma. Ben Daniels jól hozza a hisztis balettmestert, a főszereplő lány meg profi balettes, viszont színésznőként is egész jól megállja a helyét. Bár valóban nem éri el a Mozart in the Jungle színvonalát, szívmelengető atmoszféráját, de nekem így is érdekes és örömmel nézem, 8/10-re taksáltam a pilotot, de ebben benne van az elfogultságom is :)

kisanna - 2015. 11. 10. 17:00

az a baj, hogy én meg már az ötödik résznél járok, és az első rész utáni izgatottságot sajnos felváltotta a csalódás. egyre érdektelenebbek a részek, a túl hosszú (majdnem 60 perces) részekbe már olyan szereplőket is behoztak, aminek semmi értelme, sőt, kifejezetten zavaróak (a hajléktalan bolond fickó, vagy a társulat egyik vezetője, kit érdekel..?), nyújtott, idióta párbeszédekkel – túl sokat vártam ettől a sorozattól…

CyClotroniC - 2015. 11. 10. 17:08

Igen, mondjuk általában a nagyon lehúzó kritikák olyanoktól jöttek, akik látták a felét vagy az egészet, így én is ezért tartok tőle, de a pilot még a klisék ellenére simán rendben volt a részemről, úgy tűnik ez sajnos akkor változni fog idővel. Kár érte.

kisanna - 2015. 11. 10. 17:19

szerintem egyszerűen túl sokat akartak belezsúfolni egy részbe: legyen mindenkinek története, mutassunk meg minden szereplőt, de így sajnos ez kevés.

és nagyon hiányolom a több táncot!

monti - 2015. 11. 10. 17:49

Én inkább a Bunheads-ot néztem volna tovább ha már ez a téma sajna csak egy évadot ért meg

sivá - 2015. 11. 10. 21:18

Breaking Bades készítő ellenére belenéznék, ha hetente kerülne a netre.

Mark Bolt - 2015. 11. 10. 23:05

Fú ez érdekel, Flashdance ugrik be amiben hogy szerettem a napközben hegesztő, éjjel táncoskodó leányzó karakterét.

alma - 2015. 11. 11. 01:21

sokat vartam tole, eddig nem az igazi

viszont ajanlom a “make it or break it” sorozatot, abban a karakterek fenomenalisak

alma - 2015. 11. 11. 02:42

Meg csak elso resz volt meg, de nagyon behuzott. A kornyezet, a balett es persze a gyonyoru fotozas foleg a tanc jeleneteknel. A focim is azthiszem abba az apro csoportba fog kerulni amiket nem tekerek at azonnal.

Réka - 2015. 11. 11. 09:52

Nagyon tetszett a pilot! Lenyűgöz a balett.
Kár, hogy lehúzták itt néhányan a többi részt, így bennem van a félsz, de azért remélem, hogy nem zuhan olyan nagyot a minőség.

Abyss - 2015. 11. 11. 23:33

A főcím tényleg nagyon jó. Nagy reményekkel indultam a sorozatnak, az első rész még úgy-ahogy tetszett is, felkeltette az érdeklődésem. A következő részektől szépen lassan kezdtem unni, mesterkélt karakterek, kiszámítható párbeszédek és felesleges gyomorforgatás, …nagyon rossz hangulatúnak tartom, a 4. résznél abba is hagytam.

Omnom - 2015. 11. 13. 08:57

Végig néztem.A pilot nagyon jó volt, de utána… Az a rengeteg unalmas, unalmas párbeszéd. Meg Rómeó. Az elején még normális karakterének tűnt, de utána valami nagyon irritáló lett. A téma maga nagyon érdekes, de sajna a megvalósítás nem lett olyan, mint amire számítottam. És arról nem is beszélve, hogy a főszereplő meg a kedves bátyja hát… No komment…

Réka - 2015. 11. 13. 16:07

AZ első 4 részt megnéztem, én is csalódtam benne.
Sosem csinálok ilyet, de a fináléra kíváncsi voltam, megnéztem. Aztán csak annyi volt bennem, hogy “tipikus”.

Tele van klisékkel, kiszámítható, pedig annyi, de annyi potenciál volt benne. Nagyon sajnálom :(.

jessm - 2015. 11. 15. 14:00

Kicsit zavaros volt, de valahogy meg fogott a hangulata a sorozatnak. Engem egy kicsit zavart mindenki múltja , története nem derült ki.
Romeo is elég zavaró volt.
Viszont balettmester, kiöregedő prima, az új sztár, Ross történte, és persze bátyj akitől kirázott a hideg minden másodpercben.

Amugy aki ismeri Center Staget annak ismerős Rosst alakító balett táncos.

Sok hiba van a sorozatban, de végülis tetszett a hangulat miatt.

fajro - 2015. 11. 15. 16:36

Áááh hát ezért volt ismerős!! És most nézem, lesz egy Center Stage tv film is…. :))

Végignéztem amúgy én is az egészet, vegyes érzelmekkel – a hangulat megfogott, a táncok nagyon jók voltak.
Szívesen belenéztem volna néhány másik táncos hátterébe is Orange is… -szerűen, de akikről meg volt szó külön (manager-nő, nem is tudom a nevét) pont nem érdekelt.

Elég tragikus lett azért a végkimenetel szinte mindenkinek, még akinek le is zárták a szálát, annak is inkább szomorúan, és szerintem alapvetően több évadra terveztek, mert néhány szál igazából csak most indulna be. (Pl. Szergej – most ért csak el a konfliktusig).

Visszaolvastam a kommenteket, hát szívmelengető atmoszféráról nem beszélhetünk, elég kegyetlen a sorozat…..

kisanna - 2015. 11. 18. 07:41

iszonyat gáz volt a vége, szinte már ciki, amit ezzel a jó ötlettel és ezekkel a színészekkel művelte(tte)k, nagyon csalódott vagyok.

(Romeo karaktere??? miért??)

Tommy Drama - 2015. 11. 19. 13:52

Eleve hogy lehet egy ilyen téma érdekes?:D

alessa - 2015. 12. 01. 10:02

nemtom mennyire írjam ki de SPOILER

végignéztem az egészet. egy nap alatt.

A táncok gyönyörűek.
Az “edző” arc vagy hogy nevezzem kicsit ilyen Whiplash jellegű.
A karakterek saját története sztem kurvajól ki van találva. mind. romeo, a zongorista, a vörös csaj, az előző prima…
Aki azt mondja hogy tipikus #Réka, az nemtom milyen sorozatokat néz de emelem kalapom ha EZ tipius. és egyben meg is lepődök
Mármint nyilván erre ment ki az egész hogy a csaj prima legyen, de hogy ez hol lenne tipikus? plusz azért a tipikus kicsit erős egy
bro-sis-romance esetén :D vagy nemtom lehet az én világnézetem “rossz”. illetve engem meglepett hogy egyik nap eltolja magától a srácot utána bemászik az ágyába.. hát sokmindent mondanék csak azt nem hogy tipikus.
tipikus lett volna, ha összejön a másik arccal a striptiz klubbol, nem akarja a testvérét vagy kiderül hogy a tesoja erőltette magát rá, és mindenkivel kibékül a végére. de vhogy nem ez történt.
szóval nem. aki azt mondja tipikus az vmit rosszul lát.

Sajnálom h nem lesz folytatás, mert tényleg most indult volna be egy két szál.

justlikeyou - 2015. 12. 10. 14:44

pár nap alatt daráltam be, tény, hogy kliséhegyekből építkezik a dolog, de ettől még lehet jó. és jó is lett. a casting szinte hibátlan, a sztori legtöbbször uncsi, a tálalás viszont kicsit sem.

Lemoni - 2015. 12. 11. 23:50

Végre végigértem rajta, minden percét szerettem. Nekem egyáltalán nem volt unalmas. Szerintem pont megfelelő arányban találták el a balett és az azon kívüli történéseket, jelen voltak az ebben a közegben jellemző dolgok (anorexia, teljesítménykényszer és hozzá a segédanyagok, irigység stb.), de nem tolták túl. Tetszettek a párhuzamos felvételek (tánc a színpadon és Mia tánca a kórházban, Claire örömtánca és Brian haláltusája a hóban), nem éreztem erőltetett művészieskedésnek. Hozzá mertek nyúlni olyan tabukhoz, mint a vérfertőzés, munkahelyi szexuális molesztálás. Örülök, hogy Claire-ből nem csináltak pozitív szende hősnőt, sőt, bizonyos fokig elég ellenszenvesnek állították be. Nem egy könnyű, vidám, romantikus történet, annál inkább tele nyomorult karakterekkel, hangulat kell a nézéséhez. Maradt nálam stabil 8/10-es sorozat, a GG jelölésen csodálkozom, de örülök neki. Ha Sarah Hay megérdemelte, Ben Daniels sem volt gyenge. Legfeljebb az ő kategóriájában nagyon volt a tülekedés.

e - 2015. 12. 23. 20:34

Ledaraltam, mert nagyon szerettem a Center Stage-et. imadom nezni a balettet, ez meg egy szorakoztato mufaj, igy engem nem zavartak az eletidegen tulzasok a tarsulat eleten belul. Zavart viszont ez a Romeo karakter, nagyjabol az elso perctol kilogott a sorozatbol es a vegere sem ertettem meg, hogy ez ki volt es mit akart. A “romanc” egy kicsot megfekudte a gyomrom, de hat van ilyen. Valaki itt melatta a foszereplo szineszi kepessegeit, de bevallom nekem pont ez hianzott. Clairenek csak egy arckifejezese van?
Ennek ellenere egyszer meg lehet nezni.

Snoopyzit30 - 2016. 01. 30. 09:31

Mivel a Mozart in the Jungle-t szeretem, ezért az írás felkeltette az érdeklődésemet és gondoltam bepróbálom. 1-4. részeket néztem meg eddig. Nos. Bennem is vegyesek az érzések. A balett miatt érdekel, a Black Swan nekem is az egyik kedvencem. Még az a klisé nem is zavart, hogy lelkinyomorék “vidéki” kiscsaj felmegy a nagy NY City-be szerencsét próbálni, mert menekül stb. valahogy el kell kezdődnie a történetnek. Kicsit szégyenlőske, nehezen illeszkedik be, gondoljuk, hogy valami nincs rendben nála a múltja miatt. De az, hogy szinte már az elején rögtön profi sztriptíztáncos lesz és ez meg a lehető legtermészetesebben megy neki majd a következő napon a próbán megint kis nyuszi az nekem kicsit hiteltelen.Kicsit ilyen “Micsoda nő”-feelingem is lett, ahogy a sztriptízbár tulaja pátyolgatja meg a kedves ‘énritkánjátokilyenhelyekre’ srác beleszeret. A másik, hogy a sztriptíztáncos jeleneteknél teljesen Natalie Portman Closer-beli szerepe ugrott be, ha már a Black Swan is szóba került itt egy újabb párhuzam. Értem én, hogy táncosnőt kellett szerződtetni egy ilyen szerepre, de én sokszor nagyon erőltetettnek éreztem Sarah Hay színészi játékát.
Ben Daniels viszont nagyon jó (én már a House of Cards-ban is bírtam pedig ott kis szerepe volt), még az sem zavar különösebben hogy meleg a karakter.

Snoopyzit30 - 2016. 01. 30. 09:36

Még valami. A testvére egyértelműen valami beteg lelki világú lehet (apai bántalmazás, háború stb.), Romeo karaktere meg annyira idegesített a legelején, most meg már úgy tekintek rá, mint aki esetleg valahogy meg tudná védeni Claire-t a testvérétől.

Noir - 2016. 04. 13. 15:53

Nekem csalodas volt a sorozat, az elozetes utan nagyon izgatott voltam es nagyon vartam, hogy vegre megnezhessem. A tema miat is erdekesnek talaltam. Eleg kiszamitahato volt, nalam parszor kiverte a biztositekot. Nem igazan szimpatikusak a szereplok sem, talan csak Romeo. Szoval osszesegebe szerintem pocsek!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz