login |

American Horror Story – 5×06: Room 33

2015. 11. 13. 14:50 - Írta: Casey Novak

24 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Never drink the water from the fifth floor.

Végre kellemesen borzongtam. Kezdem azt érezni, hogy nem kellene a kerek egész érzetére várnom a Hotel esetében, csak élvezni, amit hétről hétre összedobnak nekünk az AHS írói. Vagy lehet, hogy nem ott alakul ki koherens sztori, ahol először vártuk, hanem lesből csap le, mert már ilyen jeleket is látni vélek. Bár az is előfordulhat, hogy csak hallucinálok, mint John.

Kimondottan tetszett ez az ötven perc, lendületesebb, összeszedettebb volt, mint az eddigiek. Volt egy pár WTF-pillanat, pozitív és negatív is, de a végeredmény szórakoztató lett. És íme, a régóta ígért első évados kapcsolat is felbukkant. Plusz nevezhetne az epizód az “egy részen belüli legtöbb indokolatlan szexjelenet”-címre is.

04

(Ja, aki múlt héten csak  Depeche Mode miatt fizetett be a részre, az készítheti elő a popcornt újra: most még hosszabb “jelenet” jutott a bandának, nem semmi dalválasztással. És egyébként sem lehet panasz zenei téren sem most, sem az évad eddigi részeiben, a hangulatot mindig remekül eltalálják.)

Spoileresen folytatom a tovább mögött a részletekkel.

Első évados déjà vu érzésem támadt a tündéri csöppség felbukkanásakor, és nem csak a Murder House és az ismerős doktorbácsi (Matt Ross) miatt, hanem azért is, mert a hideg rázott a babától, már látatlanul is.

0102

Úgy látszik, nálam az ilyen kis szörnycsemetékkel lehet kiverni a biztosítékot, mert mikor Ramona a szekrény alatt nézelődött, fennhangon hajtogattam, hogy nemakaromlátninemakaromlátni. És olyan szépen elhúzták a gyerekkel való rémisztgetést, hogy az utolsó jelenetben ez átfordult “Mutassátok már meg b@szki!” felkiáltássá. Így kérjen az ember valamit. Megmutatták.

Jó, lehet, hogy egy Discovery-s dokumentumfilmben néha napján mutatnak durvábbakat is, de nekem akkor és ott hatott. (Csak azért sem screenshotolom, tessék végignézni, aki kíváncsi!)

05

Lehet, hogy a démongyerek sablon húzás, de ha hamarabb behozzák, nem panaszkodtam volna annyit a horror hiányára. Az ő szemszögéből felvett jelenetek, maga az abortuszkísérlet, és a feszültség, amit végig fenntartottak vele kapcsolatban, egymagában lekörözte mind az eddigi összeművérezett lepedőt meg kaszabolást. Persze akire nem hatnak a gonosz csecsemők, azoknak nem lesz sokkal nagyobb élmény a rész, mint az előzőek.

Ismerjük el, hogy volt pár random húzás, például Tristan-Liz páros a semmiből, Darren Criss pedig túl van élete legjelentősebb egysoros vendégszerepén, plusz előkerültek a svéd leányzók az első részből, és egy öngyilkos tanárnő, mert nem volt elég mászkáló gyilkos a folyosókon. Nem baj, legalább Donovan megmagyarázott pár (egyébként viszonylag egyszerűen kitalálható) részletet.

03

Iris szerepét nem értem. Azért kellett annyira Ramonának beépített ember, hogy megmondja, mikor ruccan ki otthonról a Grófnő? És ez volt a nagy terv, hogy besétálnak, és lemészárolják az utódokat?

A Countess persze a recepcióson kívül semmilyen védelmet nem hagy hátra élete értelmeinek, logikus. Vagy annyira el van szállva, hogy nem is feltételezi hogy bárki ellene fordulna. Pedig most biztosan szerzett még egy rosszakarót, mert Liz nem hiszem, hogy nagy rajongója marad azután, hogy “nagylelkűen” átengedte neki Tristant.

(Tényleg, a vámpírokat csak úgy meg lehet ölni torokátvágással? Eh, végül is a napra is simán kisétálnak. Jó, nem “vámpír” vámpír, csakhogy Murphy-ék ne csináljanak ülepet a szájukból, ha már egyszer megmondták, hogy nem lesz vámpíros évad.)

06

John Lowe végre valahára kicsekkolt a Cortezből, de amilyen szerencsétlen, a Cortez követte hazáig. (Eszméletlen abszurd jelenet volt, mikor a kislányával csevegett véres inggel a kezében.) Halálosan unom már ezt a karaktert, lényegében zavarodottan néz, nagyokat hallgat, és elájul dolgoktól. Ha nem találnak ki a fináléra valami értelmet is neki, akkor teljesen fölösleges volt a létezése, és nélküle jobb lett volna az évad.

Alex meg Holden maradhat, ők feldobják a sztorit, de John csak szenved, és én is miatta. Ugyanígy zavar, hogy elméletben nagy hangsúlyt helyeztek volna a tízparancsolatos gyilkosra az évadban – mert hát az intróba sem véletlenül kerültek a bibliai idézetek -, de eddig csak annyi szerepet kapott, hogy John néha hablatyol róla.

Sokan arra tippelnek, hogy Lowe és a gyilkos egy és ugyanaz, én viszont reménykedek, hogy lesz még egy csavar ezen kívül a megoldásban. Bár még ez is jobb ötlet, mint ez a kupac semmi. De van még esély, hiszen ha nem félünk nagyon a spoilerektől, és előre elolvasunk pár eljövendő epizódcímet, vannak köztük árulkodók…

07

Továbbra is úgy érzem, hogy a vámpírokkal, gyilkosokkal, rendőrökkel és egyebekkel túl sokat akartak markolni, a nyomozós szál helyett lehetett volna több March, mert a mostani, pusztán egysoros megjelenése kimondottan arcátlanság volt. A legjobb karaktert rejtegetik egész évadban.

Összességében lassacskán azért összeérnek a szálak, hamarosan találkozik a végzetével a Countess, mert egész nagy csipet-csapat gyülekezett már össze ellene, és remélhetőleg John és/vagy a sorozatgyilkos is készülhet egyfajta végső összecsapásra. Hajrá.

24 hozzászólás Ne habozz!

sherlock20 - 2015. 11. 13. 15:11

Én épp kezdek a kaszán gondolkodni… Nagyon nem jön be a dolog… Nincs se füle se farka.

Cyrax - 2015. 11. 13. 15:11

Még mindig a vámpírok vs Murphy a téma? :) Azt mondta, ők nem a hagyományos értelemben vett vámpírok, szerintem ezen túl lehet lendülni. A napra kimehetnek, csak nem annyira esik jól nekik, a második részben ilyesmit mondott Gaga.

Az első évados utalásból gondolom lesz még, mert nem kerek a történet. Még egy “real life Gaga” utalás a “Mother Monster” becenévre természetesen… De végre nem ő a leggyengébb láncszem, ebben a részben Cheyenne Jackson vitte a pálmát a béna játékával.

Iceman - 2015. 11. 13. 15:20

Nálam az évad főgonosza Alex. A kislányát teljesen magára hagyja, picit sem foglalkozik vele hogy a gyereket mekkora traumák érik nonstop. Szegény Johnról tudja hogy már kezd bekattanni erre rá küldi a svéd lányokat. Egy Méltó utódja lenne a Countessnek.

Csiki - 2015. 11. 13. 15:27

Nekem alapjáraton tetszik amit kaptunk eddig idén, de Alex… egy kiskanál vízben megtudnám fojtani… A lányára szarik rá, aztán meg minivámpírokat csinál? Annak egyébként nem sok értelmét láttam.

Lemoni - 2015. 11. 13. 15:41

Nekem Alex a legunalmasabb, legvértelenebb karakter, ki nem állhatom az állandó mártír arckifejezését. John viszont az egyik kedvenc, mert ő a legkiszámíthatatlanabb. Valami nyilván van benne, mert feltűnően óvják a rémpofák, vagy közülük valónak tekintik, vagy tőle várják a megváltást. A Countess napjai/éjszakái meg vannak számolva, már csak az a kérdés, kinek sikerül likvidálnia, gyanítom, akire a legkevésbé számítunk. Csak a végét Scarlett élje túl, tök jófej a kiscsaj :)

Casey Novak - 2015. 11. 13. 16:05

“ők nem a hagyományos értelemben vett vámpírok, szerintem ezen túl lehet lendülni”

Hát pont ezt mondom :) Nem igazán létezik hagyományos-nem hagyományos vámpír, de ez a kötjük az ebet a karóhoz, hogy nem úgy vámpír tetsziktudni, szerintem gáz. Inkább mondták volna azt, hogy bocs, meggondoltuk magunkat.
Looks like a duck, quacks like a duck, but it’s not that kind of duck.

Lemoni - 2015. 11. 13. 18:13

A Hotel vámpírjai szerintem inkább hasonlatosak a Hemlock Grove “upir”-jaihoz, azok is átlagos embernek tűnnek, nem csak éjszakai lények, de a vérszomjuk, az étkezési szokásaik kicsit eltérnek a normálistól :)

bankrobberwithoutconsequencies - 2015. 11. 13. 18:25

Én egyszerű ember vagyok. Ha azt mondod van Depeche, én azt biza megnézem. :D

Casey Novak - 2015. 11. 13. 19:29

Persze, értem én, de róluk is mi jut eszedbe elsőre? Magáról az upir szóról, meg a fajtájukról, viselkedésükről? Vámpírféleségek.
Nekem ezzel egyáltalán nincs bajom, megnézem az ezeregyedik vámpíros cuccot is, ha minőségi, csak akkor ne sumákoljanak az elnevezésen.
Erre mondaná nagyapám ékes magyar szólással, hogy nem sz@ßtak a kútba, csak a kávájára, aztán belelökték :)

@bankrobberwithoutconsequencies: :D

Mikilós - 2015. 11. 13. 20:28

Őrültem az elején, hogy visszaugrottunk az 1. évadhoz. Csak Nora (Lily Rabe) hiányzott, meg jó lett volna a házat belülről látni. Szegény Lizt sajnálom végre megtalálta a nagy Ő-t és elvesztette.

“Tényleg, a vámpírokat csak úgy meg lehet ölni torokátvágással?”

Gaga a fővámpír így megteheti, megölheti azt amit teremtet.

Lilith - 2015. 11. 13. 21:18

“@bankrobberwithoutconsequencies
Én egyszerű ember vagyok. Ha azt mondod van Depeche, én azt biza megnézem. :D”

Te vagy az én emberem. :D

Cyrax - 2015. 11. 14. 07:40

Melyik Depeche Mode szám ment ebben a részben?

Casey Novak - 2015. 11. 14. 08:07

A One Caress. Az előzőben pedig a Just Can’t Get Enough.

Nok3dli - 2015. 11. 14. 09:33

Tudtam, hogy ismerős volt a ház valahonnan!

AHS_faan_21 - 2015. 11. 15. 11:13

Gyerekeeeeek :D tetszett a rész, csak az nem igazán jött be, Tristant megölték :/ én tökre birtam azt a ‘majmot’ XDDD ohh, meg egy kérdésem lenne. Amikor Liz és Tristan eléggé “összemelegedett”, akkor ment egy annyira jóóóó szááám. Nem tudjátok véletlen a címét? :D előre is köszi a választ!😊

Casey Novak - 2015. 11. 15. 13:01

Depeche Mode – One Caress ;)

Csináljunk külön kibeszélőt a Depeche-nek? :D

Btw, szmájli?! Hogy?! Mobilról? Én is akarok :D (Bár nem jó ötlet, mert több lesz a vigyori a mondataimban, mint betű)

paranoid android - 2015. 11. 15. 16:29

Kicsit lemaradtam az évaddal, most sikerült felhoznom magam. Kicsit sajnálom, hogy már meg sem próbálnak egy értelmes átívelőszálat felépíteni, de mindig van valami remek egy-egy részben, és pár karakter elég érdekesre sikerült megint. Nekem pont John lett a kedvencem, egyáltalán nem unalmas szerintem, sőt mivel annyira elveszett és instabil, igazi wildcard lett a többiek között, akik motivációi sokkal kötöttebbek. Alex meg tényleg az évad legaljasabb karakterévé vált. Szerencsétlen Scarlett. John sorsán kívül még Liz Tayloré érdekel, Denis O’Hare hatalmas ebben a szerepben, bár ezt megszokhattuk tőle.

szerintem - 2015. 11. 16. 10:30

szerintem tovabbra is nagyon rossz az evad, en semmi javulast nem latok, sot, egyre jobban bosszant, hogy ebbol az evadbol megint nem lesz semmi. az elozo ket evad csak siman unalmas es erdektelen volt, ez viszont buta es ocska is. olyan, mintha onmaga parodiaja lenne, beleertve a szineszeket is, nekem iden nem tetszik sem kathy bates, sem lilly rabe, sem evan peters, sem angela bassett. minden tul van huzva, de rossz iranyba. tortenet semmi, az osszes szereplo vagy slow motion vonul a hotel folyosojan vagy slow motion szexel. ez utobbit kulonben nem annyira ertem, ugy tunik, ez az egyetlen dolog, amit ezek a vampirok csinalnak, a verivas mellett, minden mennyisegben es szinte barki barkivel. a harmadik resz vegere nagyjabol teljesen el is veszitette a varazsat az osszes ilyen jelenet, mar csak a szememet forgatom, hogy tejoeg, mar megint kezdodik…..erdekes kulonben, hogy annak ellenere, hogy minden vampir roppant aktiv, kathy batest meg nem lattuk ilyen jelenetben. utalom, hogy az o karaktere mindig szanalmas, igazan tisztelhetnek a szinesznot ennel jobban is. a wes bentley altal megformalt nyomozo erdekes lehetne, kicsit agent cooperre emlekeztet, de egyre kevesebb valodi esemeny tortenik vele is.
az egyetlen valamire valo dolog az evadban dennis o’hare, aki mindenkit lejatszik a szinrol es erdekes modon az o jelentei mindig stilusosak, igenyesek.
horror story? az a horrorisztikus, hogy meg mindig nezem.

szn - 2015. 11. 16. 16:17

Nehezen indult be a sorozat, én most érzem először, hogy tartunk valamerre. A 2. évadot ez sem fogja űberelni, de az biztos hogy a 3-4. évadtól klasszisokkal jobb, de lehet, hogy a színészek frissítése miatt. Nagyon örültem az első évados visszaköszönésnek, azt az érzetet kelti, mintha összeállna a történet. De így is zavaró a sok külön futó szál – remélhetőleg összeér a végére – ezért nem értem, miért kellett még behozni a horrorbébit, szerintem céltalanul egyébként. Donovanék akciója elég béna lett, kétlem, hogy nem találták volna meg a gyerekeket, hiszen ott laktak mindketten évekig. Tristan halálának örülök, kifejezetten idegesített a karakter, és várható is volt, hiszen Gaga férjhez akar menni. Szegény John is már csak vergődik, max akkor ér valamit a karaktere, ha ő a gyilkos. Alex karaktere nekem a legérdekesebb, kell hogy legyen még csattanója, várok tőle valami fordulatot. Tartok tőle, hogy Scarlett is odakerül a tesókája mellé, sőt, sztem John is a hotelben fog kikötni, mint gyilkos szellem, aki MArchal együtt bandázik.
Összességében szerintem eddig ez volt a legjobb epizód, remélem a 7. rész legalább ilyen jó lesz. Visszaesés lenne, ha megint valami “semmisem történik” részt kapnánk, biztos csalódnék.

Dave - 2015. 11. 17. 09:32

Még egy esélyt adok neki, mert ez egy össszehányt foshalmazhoz kezd hasonlítani. Sok kis értelmetlenségből a legutóbbi. A nyomozó csurom vér és a szürkületi zónába beillő hotel recepciósától kér “segítséget”? Ha még nem esett le volna az IQ betyárnak az sem, hogy a szobalány vígan mossa a véres ágyneműt akkor itt már tényleg csak az lesz, hogy azért mert titkon ő a sorozatgyilkos vagy csak az írók szokásos “leszarom a közönség majd megmagyarázza magának a semmit” mentalitása tükrözi a cselekvéseit.

bélabá - 2015. 11. 20. 22:37

Na az E07 olyan volt, mint egy elkaszált sorozat utolsó része. Rengeteg összekuszált szálat gyorsan elvarrni valami béna, rögtönzött háttértörténettel.

Már így is sok szál volt, erre még behozzák a színészt meg a nőjét is, meg a fura kislányt a bolondokházában. Aminek az az eredménye, hogy több szál kimarad. Ugyanakkor Gagáról se derült ki hogy lett vámpír, meg előállnak a gagyi erdélyi ősi vírussal.

Komolyan a 2. évad meggyalázása ez a középszerűség.

Csak azért nézem mert jók a színészek (kivéve Gaga, akinek csak a díva viselkedés áll jól, ha már fiatal, naiv színésznőcskét kell adnia, hirtelen mindenki lejátssza a vászonról), és mert a 7. résznél már nem kaszálok sorozatot.

Tituba - 2015. 11. 21. 22:13

@bélabá ha számodra nem derült ki, hogy lett Gaga vámpír, akkor nézd meg még egyszer a részt

Andreas - 2015. 11. 26. 16:28

8.rész mikor jön???

Casey Novak - 2015. 11. 26. 17:02

Jövő héten(dec 2.).
Amerikában most hálát adnak, műsort nem, ezért marad ki egy hét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz