login |

Master of None: az 1. évad

2015. 11. 13. 21:02 - Írta: CyClotroniC

16 hozzászólás | kategória: kritika,

(A Netflix sorozatáról szóló pilotkritikánk itt olvasható, ehhez a poszthoz a teljes évados véleményeket várjuk.)

You realize fun is a new thing, right? Fun is a luxury only your generation really has!

Komédiát és dramedy-t mindig jóval nehezebb ajánlani, mint drámát, már csak azon oknál fogva is, hogy a humor megítélése mindig is jóval szubjektívebb lesz, mint egy sötétebb történeté. De ami talán ennél is fontosabb, egy intelligensebb komédiának vagy egy feelgood dramedy-nek többnyire az a próbája, hogy mennyire gondolkodtat el az élet apró-cseprő vagy éppen nagy dolgairól, és mennyire enged magához közel érzelmileg.

masterofnone1

Ami engem illet, szinte már teljesen immúnissá váltam a kommersz felhozatalra, így szitkomokból is egyre inkább a kábeles darabokat keresem, pusztán azért is, mert sokkal mélyebbre mernek ásnak a karakterek lelkében és amúgy is többre szoktam értékelni egy kósza kuncogásnál, ha valamit fülig vigyorral végigmosolyoghatok.

A Master of None jelenleg talán a legempatikusabb komédia a tévében, így nem csoda, hogy egyetlen nap alatt sikerült is ledarálnom mind a 10 epizódját. Ahogyan ahhoz sem fér kétség nálam, hogy az év újoncáról van szó, letaszítva a tavasz óta címtartó The Jinx-et a trónjáról.

masterofnone3

Annak ellenére, hogy human-hez hasonlóan már a pilotot is bírtam – főleg azért mert végre gyerekként mutattak be gyerekeket egy sorozatban – baromira meg tudom érteni, ha valaki 10-15 perc után elköszönt tőle, mert azt kell hogy mondjam, hogy Aziz Ansari és Alan Yang Netflix-es komédiája, bár egészen sokszínű, de csak valamivel később fedi fel a legelőnyösebb oldalát, és találja meg saját hangját olyan magabiztossággal, ami leginkább csak a 2-3. szezonok magasságában szokott bekövetkezni.

A sorozat főszereplője Dev (Aziz Ansari), egy 30 éves indiai színész srác, aki a harmadik X-be lépés küszöbén az élet nagy kérdéseivel találja magát szembe. Az őt körülvevő mellékszereplők és a részről részre változó témák, kalandok pedig remek terepet adnak ahhoz, hogy ezt több irányból is körbejárják játszi könnyedséggel.

masterofnone4

Leginkább ez a csupaszív természetesség adja a Master of None legfontosabb alkotóelemét, ami egyrészt hasonlítható akár a Louie-hoz vagy a Girls-höz, ha ezeknek az egzisztenciális kérdéseknek a kergetését vesszük alapul. De remek példa lehet Woody Allen munkásságának Annie Hall körüli szakasza is, ha a hangulatot vagy a dialógusok minőségét nézzük.

A Master of None azonban talán abban különbözik a fenti példáktól, hogy sokkal emberközelibben nyúl a témáihoz és az esetek többségében nagyon pozitív és optimista válaszokkal szolgál saját kérdéseire.

A sorozat egyébként szereti a tematikus epizódokat (gyerekvállalás, szülők, nők és a férfiak helyzete) és erre jócskán ráerősít a sallangmentes, csupán feliratokból álló főcím is, ahol ugyan semmi látványosat nem kapunk, de mindig hangsúlyosan kiírják az epizódcímet, ami példátlanul ritka manapság.

masterofnone5

Annyira más hangulatot áraszt például a pilot, mint a második epizód, ahol az írópáros szüleinek történetét is megismerhetjük – ráadásul Ansari valódi szüleivel eljátszva -, hogy mindenkinek nagyon tudom ajánlani, azoknak is, akik a pilotot akár már a közepénél kilőtték, mert hangulatra talán jobban képviseli a Master of None-t, mint az első rész.

A csúcspontot és az átívelést azonban a Dev és Rachel (Noël Wells) közötti párkapcsolati szál hozza be, aminél aranyosabb romantikus minisztorit jelenleg egyetlen sorozat sem tud felvonultatni. Nemcsak azért, mert eszméletlen jók együtt, hanem mert Rachel abszolút egyenrangú partner, nem pusztán Dev szerelmének és vágyainak tárgya – ezt pedig a Master of None-on kívül talán csak a You’re The Worst merte bevállalni mostanában.

masterofnone6

Nem véletlen talán az sem, hogy a két legszuperebb epizód teljes egészében hozzájuk kapcsolódik. Az 1×06-ban első randiként Nashville-be utaznak egy napra egy klisés éttermezés vagy mozizás helyett, míg az 1×09-es ‘Mornings’ című rész majdnem egy teljes évet mutat be nekünk az életükből, annak minden csúcs- és mélypontjával együtt, csupán apró reggeli pillanatok felvillantásaival mesélve el, hogy hogyan is sodrónak egymáshoz közelebb vagy éppen távolabb.

– Did they live happily ever after?
– I don’t know about ever after, but they’re pretty happy now.

A három legfontosabb csapásirány a Master of None-ban mindenképpen a romantikus vonal, Dev filmes karrierje és a tematikus válaszkeresések, de ki kell emelni, hogy tele van olyan életszagú apró beszélgetésekkel, ahol éppen Eminem Lose Yourself-jének dalszövegét elemzik, arról diskurálnak, hogy milyen érzés kifejezetten magasnak vagy alacsonynak lenni, illetve, hogy miért nincsenek az állatoknak szellemei.

masterofnone7

Ami engem illet, nekem édes mindegy volt, hogy Dev éppen Sherlock-ot darál a haverjaival, Busta Rhymes-szal pacsizik le egy kosármeccsen, a barátnője nagymamájával tölt el egy baromi menő napot vagy összeszűri a levet egy ételkritikus csajjal – akit mellesleg egy háromszoros Emmy-díjas színésznő alakít (nem lövöm le, legyen meglepetés) -, a Master of None kegyetlenül bejött és simán megérdemli a 9/10-et.

Hazudnék ha azt mondanám, hogy tudom, hogy mire utal a sorozat címe, de tény, hogy olyan sok arca van és olyan sok mindenhez nyúl, hogy bár valóban jack of all trades, de Aziz Ansari eddigi legérettebb munkája sokkal inkább Master of Everything, mert már-már pofátlanság, hogy egy sorozat pusztán 10 epizód alatt ennyire friss, okos, empatikus és imádnivaló legyen egyszerre.

16 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2015. 11. 13. 21:23

én nagyjából mindennel egyetértek amit írtál, csak egy kicsit alacsonyabb hőfokon. szerintem a körbejárt témákban nagyon dícséretes az igyekezet, a szándék, a témaválasztás, de igazán szemfelnyitót vagy fejbekólintósan mélyet vagy újszerűt egyszer sem képes mondani semmiről. az ételkritikusos rész tanulsága majdnem ilyen lett, viszont azt annyira sikerült színpadiasan szájbarágatni a végén a szereplőkkel hogy amiatt lett hiteltelen.
de ettől még vicces meg szerethető meg minden amit leírtál, csak inkább csak 7/10-re értékelném a végeredmény sikerességét (ami még mindig nagyon jó azért).

(az meg csak az én lelki szegénységem bizonyítványa, hogy az utolsó részben mennyire nem tetszett, hogy elindulnak “megtalálni önmagukat” a szereplők egy-egy “határozatlan időre” külföldön éléssel, amit biztos sokkal könnyebb amerikai háttérrel megcsinálni, mint egy káeurópaival, mert én a fél karomat adnám ha ilyet tehetnék, ezek meg egyet godnolnak oszt elindulnak, hát mindenesetre ez eléggé elidegenített attól hogy relate-elni tudjak a problémáikkal meg az általuk azokra adott válaszokkal.)

CyClotroniC - 2015. 11. 13. 21:33

Mondjuk szerintem nem is nagyon akart hatalmas válaszokat adni, pont azt éreztem a legtöbb ilyen felhozott témán, hogy körbejárják őket, ha magunkra ismerünk bennük, akkor szuper (a szülős részt szerintem 5-ből 4 kritikus írta, hogy náluk tök ugyanilyen a dinamika és szomorú, ha segítenek nekik belegondolni ebbe). Meg sokszor éreztem azt, hogy az a konklúzió, hogy kár görcsölni a dolgokon, minden megoldja magát, ezért is éreztem azt, hogy pozitívabban áll az egészhez, mint egy-egy cinikusabb nagy testvére.

Abban viszont egyetértek, hogy a finálé húzott egy olyat, ami nem biztos, hogy hű volt önmagához, azzal hogy szinte először hozták be a “drámát” mikor szétmentek. Mondjuk az a része gonosz volt, hogy ázsiai nőt ültettek Dev mellé a repülőre és hihettük azt elsőre, hogy megy a csaj után, de mégsem. Mondjuk annyira talán mégis hiteles, hogy akarnak adni egy utolsó esélyt az álmaiknak az elkötelezettség előtt, legalábbis ehhez gyakran nyúlnak a fikcióban, de akkor meg bejön ugye az, amit te is írtál. Ettől függetlenül pozitívabb lett volna, ha Dev feladja a sajátját és megy a csaj után, hogy segítse az övét, ami nyilván túlságosan idealista és önzetlen és csak a szurkolás mondatja velem, meg hát na, én is belátom, hogy abból nehezebben lehetett volna második évadot építeni majd.

pody - 2015. 11. 13. 21:33

Teljesen egyetertek, hatalmas meglepetes volt ez a sorozat es nalam is az ev legjobbja (amugy ha pontozas, akkor nekem 10/10). Most hetvegen megegyszer ledaralom az egeszet, pedig sok bazi jo sorozat var meg ram, de ez egyszeruen hihetetlenul betalalt nalam. Nem is tudnek kiemelni egy reszt, mert tenyleg annyira kulonbozoek a temak es mindegyik mas miatt szeretheto, de talan a masodik (mert itt szivott be ez a sorozat magaba igazan), az otodik (itt rohogtem a legtobbet es Colin Salmont nagyon birtam), a hatodik (talan a valaha legjobban megirt romantikus resz, amit a teveben lattam, tokeletes es Noel Wells imadni valo) a nyolcadik (a dramaisaga miatt es ugyszinten zsenialis es nagyon aranyos vendegszerep miatt) na es termeszetesen a kilences, de lassan az osszes reszt kiemelem :) Tessek nezni, mert jo :) es ha valaki Ansari miatt gondolkozott eddig, nem kell aggodni, en sem szerettem eddig szinte semmiben sem, eddig!

clegane - 2015. 11. 13. 21:37

Cyclo: egyébként én is azt hittem / jobban tetszett volna, ha a csaj után megy, viszont szerintem az jópofa trollkodás volt hogy ázsiaiakat ültettek mellé a gépen félrevezetés gyanánt.

gd42 - 2015. 11. 15. 00:56

Én a felénél járok csak, de nekem annyira nem jött be. A nézése közben folyamatosan “Extras” jelentek ugrottak be (valószínűleg a színészes mellékszál és a “főszereplő a straight man” felállás miatt). És ahogy visszaemlékeztem azokra, ott valahogy sokkal jobban összeállt az egész, drámaibb, kellemetlenebb, viccesebb volt.

Kíváncsi leszek megváltozik-e a véleményem az összes epizód után.

garios - 2015. 11. 15. 20:37

Valószínüleg erre a mondásra utal a cím:

“Jack of all trades, master of none.” Someone who is good at many things but excellent at none.

Valaki aki sokmindenben jó, de egyikben sem kiváló… Ahogy a föhösünk is…

CyClotroniC - 2015. 11. 15. 20:44

garios: Ezért is írtam azt az utolsó bekezdésben amit, mert ismerem a mondást, de nem érzem, hogy amúgy Devre feltétlenül illene, viszont a sorozat is sok mindenbe belekóstol, de szerintem mindegyikbe egész zseniálisan.

danger - 2015. 11. 16. 09:51

Ev legjobb feelgood dramedyje, 10/10, pozitiv es eloremutato tartalommal!
Kerek meg!

garios - 2015. 11. 16. 14:21

Basszus, ezek szerint azon átsiklottam, bocs…

Wall-E - 2016. 02. 06. 01:26

Ez a sorozat elképesztően jó lett, de komolyan, imádnivaló, nem is kezdek bele a pozitív jelzők halmozásába, de annyira intelligens, érzelmes sorozat, számomra azonnal ment a legnagyobb kedvencek közé.

És tényleg, a dialógusok, a rendezés, tehát mint “film”, vagy jelen esetben sorozat is erős lett, tényleg tele van kreativitással, azt lehet érezni rajta, hogy az a néhány ember, aki ezt megálmodta, akadályok nélkül kivitelezhette az elképzeléseit, ilyen az, amikor hagyják dolgozni a kreatív embereket. Fantasztikus. (ez lett szerintem a legpozitívabb kommentem ever.)

Réka - 2016. 02. 12. 11:04

Nagyon tetszett a sorozat, bár a Jinxet nálam nem tolja le a trónról :)

Aziz milyen más itt, mint a Parks and Recben, megmutatja az intelligens, érzelmes oldalát :) igazán szerethető a sorozat, a legnagyobbakat akkor nevettem, mikor a 9. részben bemutatták a kapcsolat fázisait hónapok után :D hát, igen, ilyen az élet.

A vége sajnos nekem sem tetszett igazán, nem azért, mert szétmentek, hanem elmentek megvalósítani önmagukat ‘olaszba’ meg ‘japánba’, itthoni fizetésekkel erre esély nincs, csak kimenni önkénteskedni valahova, aminek a költségeit végül Te állod, ha tudod.

LoGi - 2016. 02. 14. 21:02

Tegnap kezdtem el nézni, 6 részt láttam már és nagyon bejön. Maradék 4 is nem sokára meglesz. Imádom, hogy milyen jól le tud kötni a könnyed, életszagú hangulatával.

Ugyanakkor ismerős 4 rész után kaszálta, neki unalmas volt. :D

(Daaamn, elolvastam a felettem lévő komment alját a sajátom írása közben :(

rary - 2016. 03. 13. 21:22

Könnyed, kikapcsol, megmosolyogtat. :) 7/10.

idioty - 2016. 03. 22. 23:46

Nekem talán 8/10. Érdekes, nekem az első rész jobban bejött, mint a második, de úgy általánosságban az összes tetszett. Főleg az utolsó kettő nagyon. Az egyikben nagyon szuper volt a cselekmény, a színészi játék, az utolsóban meg a párbeszédek.
Ami külön tetszett, hogy egy keretes évad lett, mert az első részben feltett kérdések visszajöttek az utolsó részben. Valami olyasmi volt, hogy Aziz barátja mondta, hogy gondolkodjon el mit szeretne látni Aziz a jövőjében (mármint párkapcsolati szempontból), és az első részben pont ezek a képsorok jelentek meg Aziz fejeben a barátjával kapcsolatban.

sesztei - 2016. 04. 21. 15:51

Könnyed, friss, vicces az egész, most daráltuk le az évadot, nagyon kellemes élmény volt, üde színfolt a maga egyszerűségével.
Amúgy én sem gondolom, hogy az volt a cél hogy nagyot vagy újat mondjon a mutatott témákból, hanem inkább kedvesen rámutat alapvető igazságokra, amit talán többnyire mindenki így gondol, de nem biztos hogy tudatosít is magában.

cretangirl - 2016. 10. 07. 12:52

Most fejeztem be, két nap alatt, de csak mert fel kellett állnom, különben egyben daráltam volna le én is. Imádtam, nagyon!!
Hihetetlenül jó!! Mindenkinek ajánlom!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz