login |

Scream Queens: túl a féltávon – írta Rorki

2015. 11. 13. 18:22 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

(A gyilkosra tippelős posztot itt találjátok. Évad végén megnézzük, ki a legprofibb.) Nagyon sokakhoz hasonlóan az ősszel startoló országos sorozatok közül a Scream Queens-t vártam a legjobban. Egyrészről Ryan Murphy dolgaira mindig érdemes legalább rápillantani, de a szereposztás miatt is egyértelmű volt, hogy kipeckelt szemhéjjal fogom várni a képernyő előtt az első részt.

Scream Queens-1

Ami ugye olyan lett amilyen, erről már olvashattatok több, pozitív kritikát és sok negatív véleményt is. Egy rágógumi horrortól persze általában nem kell világmegváltó dolgokat várni, mégis sokak lelkesedését pontosan a túlzott elvárások tették hidegre – az enyémmel együtt.

A következmény egyértelmű volt: nagyon gyorsan és nagy számban pártoltak el a nézők a vörös ördög kalandjaitól. Vagy Chanel-étől. Vagy Grace-étől. Tényleg, ki a fenéről is szól ez a történet?

Scream Queens-2

Persze ami szokatlan, az csak ritkán lesz átütő siker, és a Scream Queens nagyon is kilóg a sorból, nagyon nem tipikus sorozat. Pár gyöngyszem mellett tucatnyi gagyi próbálkozás bizonyítja, hogy egy jó horrorparódiát sem könnyű összedobni, de a vérfürdőt a komédiával házasítani talán még annál is nehezebb.

Esetünkben a legidegesítőbb klisékaraktereket, csúcsra járatva bedobták egy olyan pofátlanul felszínes világba, ahonnan még Brett Easton Ellis mega-sekélyes figurái is fejvesztve menekülnének, majd hozzávágtak egy plasztiksátánnak öltözött sorozatgyilkost, aki egyfajta felnőtt Kevin MacCallister módjára a legkülönfélébb háztartási eszközökkel és néhány kerti szerszámmal darabolni kezdte egy lányszövetség tagjait.

Scream Queens-3

Az klasszikus horrorokat idéző alapfelállás, maga a műfaj, az extrém, de gyakran inkább bárgyú humor sem segíti a sorozatot a nézőmegtartásban. Van aki persze imádja mindezt, de nem csodálkozom, hogy sokaknak nem jönnek be az olyan dolgok, mint a már sokat emlegetett jelenet, amikor az egyik áldozat az előtte álló gyilkossal chatel.

És azt is megértem, ha valaki arra az egyébként ötletes megoldásra húzza fel a szemöldökét, hogy a lányszövetség veterán tagjai mindannyian az elnöknő, Chanel nevét viselik, egy-egy sorszámmal ellátva. Ez a kiforgatott egyetemi légkör, ahol mindenki „fullba’ nyomja a kretént,” egyébként állati vicces is lehetne, ha lenne egy épeszű túravezetőnk, akivel azonosulhatna a néző, és akinek a szemén keresztül felfedezhetné ennek a furcsa világnak a zegzugait, de nem kaptunk ilyet.

Scream Queens-4

Rendelkezésre áll ugyan Grace, hiszen az írók szőke kivitelben klónozták nekünk a Suburgatory női főszereplőjét, akit az édesapja egyedül nevelt és bekerült az áhított lánykoliba és blablabla. A tovább mögött apróbb spoilerekkel folytatom, de inkább csak az első részekből, szóval, aki kaszálta a sorozatot, nyugodtan folytathatja, hátha meggyőzi valami.

Viszont már a pilotban kiderül, hogy pontosan ebbe a világba való ő is, amikor szinte nulla ellenállás után segít eltakarítani a lányszövetség házvezetőnőjének tetemét, akit Chanel, a lánykoszorú elnöke véletlenül forró olajba fojtott. Hát van ez így, kérem.

Scream Queens-5

El is érkeztünk a másik nagy problémához. Ki a gyilkos? Hét rész után egy kérdéssel válaszolok: Kit érdekel?

Így az évad felén is túl a gyilkos kilétét célzó találgatás mámorának rendesen híján vagyunk. Az alkotók ezt a ziccert durván kihagyták. Akik még nézik a Scream Queens-t, azoknak a fenekét biztos, hogy nem ez a rejtély szegezi a kanapéhoz.

A készítők hangoztatják ugyan, hogy felpörgött Jancsi és Juliska módjára hintik el a nézők elé a nyomravezető morzsákat, viszont nehezíti a találgatást, hogy legalább kettő gyilkos is szabadon szaladgál, de még sokkalta valószínűbb, hogy három is ólálkodik belőlük a kampuszon. Mármint a maszkos fajtából, mert lassan az lesz inkább a nagyobb kérdés, hogy úgy általánosságban ki nem ölt még meg valakit?

Scream Queens-6

Hiszen még a Jamie Lee Curtis pazar játékával megformált Munsch dékán is beiktatott szabadidejében egy könnyű délutáni darabolást a volt férjénél. Chanel pedig a legelején megmutatta, hogy vannak olyan véletlen balesetek, mikor fogod valakinek a fejét és csontig leégeted az arcát, vagy brahiból sósavat töltesz barnító helyett a testpermetőzéjbe.

Scream Queens-7

Aztán van itt nekünk még egy múltban lappangó titok is, egy 1995-ben született csecsemőről, ami köré kifejezetten izgalmasan is fel lehetne fűzni a történetet. Viszont ezt csak akkor kapják elő az írók, mikor a legunalmasabb két szereplő van a vásznon, azaz Grace és a barátja, aki annyira érdekesre sikerült, hogy még mindig képtelen vagyok megjegyezni a nevét.

Hiába szánhatták alapkőnek, ez a titok dolog így nem zavar sok vizet, mivel a nyomozópárosunk teljesen érdektelen a többiekhez képest, és a sorozat akkor él igazán, mikor a mellékszereplők vannak műsoron. Az írók is ilyenkor vannak igazán elemükben, és bár imádom hallgatni a Chanel-eket, ők mégsem visznek közelebb a megoldáshoz.

Scream Queens-8

Tehát aláírom én is, több (artériás) sebből vérzik a sorozat. Viszont valamiért mégis maradtam és továbbra is jól szórakozom az epizódokon. Teljesen egyetértek a negatív kritikákkal, a pilotot követő pár rész nagyon laposra sikerült.

Volt ugyan számos hihetetlenül humorosan írt jelenet, és a túlzó karakterjegyekkel bíró szereplők közül is legalább egynek minden részben volt valami szenzációs szövege, de az ezek közti idő bágyasztóan unalmasra sikerült. Az elején. Aztán az ötödik rész körül összekapta magát a sorozat, még ha a nem is javította ki a hibáit. A hobbimészárlás a kispadra került, helyette viszont kimaxolták a karakterekben rejlő potenciált.

Scream Queens-9

A slasher filmekben okkal antipatikusak a szereplők. Az a cél, hogy a néző titkon jogosnak érezve és élvezettel nézze végig ahogy minél kreatívabb módokon, robbantva, aprítva, szaggatva, megemésztve a túlvilágra küldik a karaktereket. És ilyen téren Chanel-nek és a többieknek nincs szégyenkezni valójuk.

Könnyebb egy pacifista diktátort találni, mint a Scream Queens karaktereinél irritálóbb, tudálékosabb, felszínesebb, butább, aljasabb, emberi hulladékkupacokat, de olyan szenzációs szövegekkel dobálóznak, hogy nem igazán akarja senki a halálukat. Mint anno Howard Stern, a botrányrádiós esetében, itt is inkább azt akarja mindenki hallani, mit mondanak majd legközelebb.

Scream Queens-10

Chanel – és tulajdonképpen majdnem minden, az egyetemen tartózkodó nőnemű – szeretője, a kigyúrt, pszichológus hallgató Chad például az a fajta ripacs, akitől az első részben még a tüdejében megrekedt levegőt is sajnáltam, most viszont gyermeki lelkesedéssel várom minden egyes jelenetét.

Sok ilyen példát mondhatnék, a nyakmerevítős nyomiból Dubai-pozitív pszicho-boszivá változó Hester-től kezdve az állandóan fülvédőben flangáló Chanel 3-ig, aki szerint nem az a legsötétebb titok az életében, hogy Charles Mansonnak, az USA egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosának a lánya, hanem az, hogy pajzán gondolatai támadtak az egyik barátnőjével kapcsolatban.

Scream Queens-11

A történet a maga ritmusában folydogál tovább részről-részre. Két szereplőről tudjuk eddig, hogy nyakig benne van az egyetemi létszám megnyirbálásában és akad pár hobbi gyilkos is a csapatban. A főbb karakterek közül még szinte mindenki életben van, és senkire sem mondanám, hogy gyanún felül áll.

Chanel már eleve gyilkos. Chanel #5 tökéletes tettestárs alapanyag, hiszen érzelmileg labilis, a közösségének csak megtűrt tagja, akit szinte naponta betalálnak valami megalázó beszólással. Grace apja a legdurvább horror rajongó és Grace barátjához hasonlóan – akinek mellesleg jelmeze is van –, sosincs jelen amikor az ördög portyázik.

A beszédes nevű Munsch dékánból bármit kinézek. Ráadásul Chad és Chanel #6 halál iránti vonzalma sem intézhető el annyival, hogy átlagos tini világfájdalom.

Scream Queens-12

Annak ellenére, hogy minden részben elhullik valaki és jópofa kikacsintásokkal tisztelegnek az olyan régi klasszikus művek előtt, mint a The Shining, vagy a Hellraiser, a Scream Queens horrorként nem a legerősebb a sorozat. Viszont szatíraként állati jól működik.

Sajnos nem tudom azt tanácsolni az időközben leszakadt horrorrajongóknak, hogy térjenek vissza. Ugyanakkor akinek tetszett a széria humora, az adhat egy új esélyt a sorozatnak, mert ez a vonal részről-részre egyre erősebb lett.

13 hozzászólás Ne habozz!

Iceman - 2015. 11. 13. 19:07

Az elején még nagyon tetszett ez a beteg humor de mostanra már ezt se élvezem. Igazából már csak Chad jeleneteit várom mert mindig tartogat valami poént a karaktere de ennyi. Kicsit már unalmas az is hogy nonstop a KKT épület a helyszín, valami kis változatosság nem ártana. Ami viszont pozitívum hogy a zenéket mindig nagyon eltalálják.

Mikilós - 2015. 11. 13. 20:17

Ryan Murphy nagyon szeretheti a szereplőket, hogy még kínyirni sem akarja őket. Engem leginkább az zavar, hogy nem tartották meg az igéretüket, hogy minden részben megölnek valakit. Jó lenne mondjuk a falra kirakni a képeiket és ki x ha valaki meghalt.:) Mert eddig a főszereplők közül csak 1 halt meg.

winnie - 2015. 11. 14. 05:11

miklós: mindig meghalt valaki, nem? legalábbis a 6-7. részig biztos, és itt is látok olyat, amit még nem láttam.

de egyébként igen, a screamnek is ez volt a baja, hogy minden mellékes figurát öltek, de egyébként senkit.

Andro - 2015. 11. 14. 07:59

Unalmas, és már egyáltalán nem vicces. Én Chanel-t már az első epizódban fejbe lőttem volna legszívesebben, annyira irritáló a karaktere. Nem mintha nem lenne minden karakter az, de ő különösen. Már csak azt várom, hová akarnak kilyukadni, de amilyen jól indult a sorozat, annyira unalomba fulladt mostanra. Klisé klisé hátán, és még az is borzalmasan összedobálva. Pedig lehetne ebből egy jó sorozatot is csinálni.

Rorki - 2015. 11. 14. 11:16

Chanel szemétkedése úgy általában fárasztó, de a belső monológjai szerintem még viccesek és az is amikor rápörög valami témára (pl. Chanel #5 szekálása). A temetési beszéde is hatalmas volt. De ilyen téren Chad mindent visz.

Fawkes - 2015. 11. 15. 05:14

Egy biztos, évek óta nem láttam semmit ami ennyire excentrikus lett volna, és baromira nem tudom eldönteni, hogy minden amit látok az egy az utolsó pontig megtervezett írói bravúr, vagy egyszerűen valaki viccből crackket csempészett a spanglijukba.

Baromira nehezen tudom csak befogadni ezt a sorozatot, de amikor próbálok kultúrális kapaszkódokat, “rossz-filmes” hasonlatokat keresni hozzá akkor is csak falakba ütközöm. Valahogy látszólag egyszerre keveredik benne, a Scary movie frencsájz féle retardált hülyeség, valami elemi Chuck Palahniukot megidéző izgató betegség, és egy jó adag Miley Cyrus MTV díjjátadós megjátszott érdekesnek tűnni akarás.

Egy biztos, én maradok a végig, nem azért mert érdekel a történet vagy a karakterek, még csak azért sem mert olyan túl jól szórakoznék. Egyszerűen nem hagy nyugodni a kíváncsiság, hogy amit nézek az borzalmas vagy zseniális, hogy a Scream queens csak a gyártósor egy hibás darabja, vagy a dekonstrukciókba és önszatírákba fáradt nyugati narratív kultúra következő generációjának egy korai darabja.

bélabá - 2015. 11. 15. 14:31

Én élvezem az összes részt. Nem a történet miatt, hanem a szereplők gondolatai, párbeszédei miatt. Nagyon szórakoztató.

Rorki - 2015. 11. 15. 18:09

Fawkes: Palahniuk nekem is eszembe jutott már párszor a sorozatot nézve. Madison Spenser kolis barátnői, vagy szülei simán elférnének ebben a világban. :D

A másik ilyen még a Detention c. film volt. (A 2011-es, nem pedig a hasonló címen futó David Caradine-os borzalom) Akinek bejön a SQ, az nyugodtan bepróbálhatja, mindenképpen érdemes.

Luke - 2015. 11. 16. 01:12

Amit még emeljünk ki a sorozatnál (akár csak az AHS-nél) az a zeneválasztás :) Egyszerűen gyönyörű amiket előásnak egy-egy részre :D

Nagy Dominik - 2015. 11. 18. 17:50

Hajjaj, a mostani részekben már nagyon fokozódik a hangulat. Egyre fontosabb szereplők hullanak el. Kezd beindulni!! ALIG várom, hogy kiderüljön az igazság. Az én tippem Melanie Dorkessre esett, a savas csajra. 😂 Lassan találgathatunk mi lesz a második évad témája. 😉😊😊😉💄💄

Enzo - 2015. 11. 20. 20:12

ez eddig oké, de hogyan írsz ilyen emojikat kommentbe? :O

winnie - 2015. 11. 21. 10:18

enzo: simán kopizható máshonnan, szerintem, csak nem tudom ideírni, mert nekem is az emojit jeleníti meg:)

Tutu - 2016. 10. 05. 14:38

Nagyon ügyes vagy Rorki! :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz