login |

Umbre / Árnyak – írta Rolland

2015. 11. 14. 15:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Egy dolog pofátlannak lenni. Más dolog, ha pofán vágnak.

Nem tudom, ki hogyan van vele, de úgy látom, ha bármilyen termék a mi régiónkból származik, legyen szó filmről vagy tévésorozatról, azzal szemben fenntartásaink vannak, talán éppen a tapasztalataink vagy a korlátozott lehetőségek miatt. Pedig a román filmművészet az elmúlt években egyre magasabbra tört és kifejezetten elismertté vált, azt viszont nem nagyon tudtuk, hogy tévésorozatok terén mire képesek.

Jómagam is szkeptikusan álltam hozzá az Umbre című HBO-s sorozathoz, s talán épp ezért is produkálta az utóbbi idők legpozitívabb csalódását az itthon Az árnyak címen bemutatott dráma.

umbre01

Az ausztrál Small Time Gangster alapján készített Umbre főszereplője Serban Pavlu, akit még hazájában is főleg egy reklám-sorozatból ismertek, eddig inkább színházi körökben csenghetett ismerősen a neve. Hozzá hasonlóan a többi színész sem a román mainstreamből került ki.

Alapból szeretem a komor hangvételű műveket, az Umbre pont ilyen, talán ezért ragadott is magával olyannyira, hogy egy délutáni dara volt. Pedig maga a történet leírva egyáltalán nem olyan, ami azonnal megragadja az ember figyelmét: egy családapa próbál meg a pengeélen táncolni a bűnözés és a családi élet között, az ebből származó konfliktusokat összeegyeztethetővé tenni. És mivel már az első rész végén jelentősen elszúr valamit, meg is teremti az évad fő sztoriszálát.

umbre02

A karakterek többsége szimpatikus, még a negatív hősök sem idegesítőek, szívesen hallgattam egyik-másik elborult monológját az életről. Túl sok filozofálgatás nincsen benne, bár a sztori még így is vontatottnak tűnhet néhol. Az Umbre erőssége inkább a hangulat, illetve az is plusz pontot érdemel, hogy rendre előfordul egy kis fekete humorral való fűszerezés, különösen az amúgy csendes főhős esetében.

A bűnügyi téma ne vezessen félre senkit, nincsenek nagy lövöldözések vagy autós üldözések a sorozatban, alig egy-két verekedés, meg közepes adag vér fogadja a nézőt az első évad során. Ehelyett a középpontban prostitúciót, adósságbehajtást, és hatósági korrupciót láthatunk, illetve, ezzel párhuzamosan egy többszörösen összekuszálódott családi drámát.

umbre03

Ami különösen erőssége a sorozatnak, és hogy nincs hollywoodiasítva, nem amerikanizált, autentikus – illetve mindenképpen annak hat, hiszen nyilván nincs rálátásom a román viszonyokra, de feltételezem, hogy bizonyos aspektusok kapcsán hasonlít a magyar rögvalóságra. A sorozatban előbúvó karaktereket egytől-egyig el tudom képzelni Bukarest külvárosában, olyan problémákkal szembesülnek, mint az átlag alsó-középosztály, úgy öltözködnek és néznek ki, ahogy azt gondolná az ember, nem pedig úgy, ahogy azt egyes tévésorozatok sugallják.

Sajnálatos módon nem sikerült átemelni a magyar szinkronba a színes helyi szlengeket, amik szintén csak növelik az Umbre hitelességét, de ez lehetetlen feladat lett volna. Az Umbre nincs agyonfényképezve, egyetlen feltűnő számítógépes trükk sem volt benne, vizuálisan mégis nagyszerű, bár ezt csak laikusként mondom.

umbre04

Meg kell valljam, hogy a történetvezetés néhol furára sikeredett számomra, néhol nem igazán tudtam dönteni, hogy most ki is a „főgonosz”. És az évad, bár elvarrtak benne bőven szálakat, de mégis nyitott, tehát mindenképpen jó lenne, ha készülne második szezon is.

Ha összegeznem kéne, azt mondanám, hogy az Umbre egy Kelet-Európa és a Balkán határán játszódó sötét dramedy, bár mégis inkább dráma, mint komédia. Nem egy sétagalopp, néhol belassul, sok a párbeszéd, de a hangulata berántja az ember, ajánlani tudom mindenkinek, akinek nem csak a laza popcorn műfaj számít.

11 hozzászólás Ne habozz!

sziki - 2015. 11. 14. 16:27

Én csupa jót olvastam róla és nagyon beszippantott. Nem hatott sehol sem túlzásnak vagy bármi hasonló. Köszi róla az írást és megéri a megtekintést, szurkolok a további évadoknak! Zseniális volt!

ALDO - 2015. 11. 14. 17:31

Egyelőre csak a pilotot láttam. Az tetszett, főleg a láncfűrészes jelenet. Eléggé bizarr, mégis humoros valamilyen szinten.
Lesz folytatás, mert egy román rajongói oldalon feltettek egy képet, amin állítólag a 2. évadot forgatják? Bár nem tudom mennyire kamu.

Sorozatgarázda - 2015. 11. 14. 20:26

Végignéztem, de számomra a vége ugyanolyan csalódás, mint a szintén 2015-ös kelet-európai HBO-sorozat, a Wataha. Több részen keresztól ígéretesen felvezetik, azután túlbonyolítják, a végén pedig nagyon flegmán befejezik, elmarad a katarzis. A végén az ember magában keresi a hibát, hogy ő várt túl sokat a sorozattól vagy a helyi (lengyel, román) igények ilyenek? A Terápia 2. évadának a végén is ilyet éreztem, remélem, hogy az Aranyélet végre tényleg minőségi munka lesz.

Mindenesetre a casting elég rosszra sikeredett, kevés kivételtől eltekintve rossz és tehetségtelen színészeket szerződtettek. A zene és az operatőri munka előtt viszont le a kalappal, az intrója is nagyon faxa lett.

monti - 2015. 11. 14. 20:56

Szerintem is remek sorozat, simán lealázz pár agyondicsért hülyeséget.

Andráss - 2015. 11. 14. 21:50

A rögvalóság stimmel, hitelesen hozza a külvárosi nyomort. Kis csepeli szocreál meg 22 kerületi rurbanizált övezet, Magyaroszágon bármelyik városban lehet hasonlót találni.
Habár jól beszélek románul végül letöltöttem a román felíratot mert nagyon gyorsan beszélnek, igazi bukaresti stílusban. Jövőre jön a második szezon.

mattkirby - 2015. 11. 14. 21:52

köszi az ajánlót, első rész alapján bátran állithatom hogy nagyon gyorsan le fogom zavarni az évadot. nyilván nem ismerem az eredeti szöveggel, de nekem tetszett a szinkron is. nem tudod(tudja valaki)véletlen hogy a vége főcím alatt milyen dal szól?

Josh25 - 2015. 11. 14. 22:27

Pár hete egy üres estén elkezdtem és pozitív csalódás volt. Már csak a szezonzáró van hátra.
Vártam is hogy mikor lesz róla írás. :)
A kommenteket elnézve jó látni hogy másnak is bejön.

Ui.: A főcímet azt nagyon eltalálták.

zagloba - 2015. 11. 14. 22:59

Nem tudom, én kifejezetten várom a kelet-európai sorozatokat, és filmeket. Üdítő változatosságot hoznak a sok unásig ismert klisé, és sorozatszereplő közé. /Értve ezalatt azt, hogy aki sok sorozatot néz egy idő után állandóan ugyanazokba a “vendégekbe” botlik./

Bár a Wataha nekem sem jött be, kaszáltam is, ellenben az Umbre!
Remek sorozat volt ez, tényleg jó volna egy 2. évad.

A sorozat nyugodt, lassan építkező. De én pl. kifejezetten szeretem, ha nem kell kapkodni, hogy 42 percbe belezsúfoljanak mindent.

A színészek nagyon eltaláltak, remekül hozzák a rájuk írt figurákat. Igazi hús-vér figurák, ráadásul olyanok, akikkel mi is találkozhatunk itthon.
Kicsit féltem a fiatalok szerelmi szálától, de nem volt idegesítő, vagy nyálas, szépen illeszkedett a történetbe.

A főcím talán a legjobb, amit idén láttam, és a kiválasztott zenék is igen jóra sikeredtek.

Hogy legyen némi negatívum, a történet néhol fura kanyarokat vesz, bizonyos szálakat nem bontanak ki eléggé, de ez még a 2. évadban /ha lesz/ változhat.

Nálam sima 8/10, és várós egy esetleges folytatás.

radovan - 2015. 11. 15. 01:53

Végre valaki írt erről a gyöngyszemről!
Minden percét élveztem,és le a kalappal a románok előtt.A magyar HBO-s sorozatok poros nyomában sincsenek,probáltam a Terápiát is meg a másikat …nem tudtam megszeretni,ellenben ezt imádtaaam.

dante - 2016. 01. 02. 18:10

Jó volt, viszont a fiúk odaát elég nagy Banshee-fanok lehetnek.

turais - 2021. 01. 14. 09:09

folyamatosan GTA IV Bucharest érzésem van :D

a főcím tuti onnan van

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz