login |

The Leftovers – 2×06: Are we better human beings? – írta PTOBI

2015. 11. 15. 18:19 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: kritika,

What were the last words they said to you, to the best of your recollection?

A The Leftovers már hetek óta bőven kap említést a legjobb epizódok rovatában, ami nem semmi teljesítmény, hiszen ez azon kevés sorozatok egyike, mely a második évadjában szinte mindent megváltoztatott, de ezzel a változással nemhogy elmúlt volna a kezdeti varázsa, hanem lehetővé tette a szinte az addig is nehezen megközelíthető színvonal megtartását, sőt emelkedését.

Oda jutott a sorozat, hogy minden rész után az az érzésem támad, szerencsések vagyunk, mert az ember tragédiáját ilyen mértékű realizmussal, és egyszerre az elkerülhetetlen szenvedés megtisztító gyönyörével körbefont sorozatot, talán még nem láthattunk.

The Leftovers - 2x06-09

Az igazság tükrének kihangsúlyozása olyan erőteljes helyenként, hogy a néző akaratlanul is részesévé válik a vizuális elbeszélésnek, azonosul a szereplőkkel, és olyan elvont gondolatfűzést indít be a látott és hallott téma, mely mutatja a sorozat gondolatformáló és alakító hatását.

A The Leftovers célja és erőssége soha nem a cselekmény volt. A hangsúly nem az eseményeken van, nem a látható történéseken, és éppen ezért nem is kell izgalommal és aggodalommal várni a végkifejletet, hiszen jelen esetben a vég soha nem a vég, csak egy megálló a véget nem érő utazás közben.

The Leftovers - 2x06-10

Egy-egy mozzanatban, arckifejezésben benne foglaltatik egy egész életfilozófia, és az írók képesek voltak úgy megalkotni ezeket a karaktereket, hogy egyszerre hétköznapiak és mégis különlegesek, kívülállók.

Míg a legtöbb sorozatot mellett valamilyen, konkrétan megnevezhető ok miatt tartunk ki, talán a karakterek, a színészek, a történet vagy a lezárás miatt, addig a The Leftovers-t önmagáért nézzük, azért mert elsősorban nem a karakterek és a történet kapcsán felmerülő kérdések késztetnek gondolkodásra, hanem az önmagunk, a környezetünk és az emberiségre vonható párhuzamból fakadó dilemma.

The Leftovers - 2x06-11

A létöröm, az élet érthetetlen körülményessége, az egyén felelőssége, és ennek következményei, mind-mind olyan kérdéskörök, melyekhez hozzányúl a sorozat. A légkört áthatja a megnyugvás tévképzete, hiszen amikor egy-egy karakter, és vele együtt mi is, egy pillanatig is azt hisszük, talán van esély a dolgok jobbra fordulására, de újra bebizonyosodik, hogy: „Az emberi szenvedés egy misztérium, és általában rosszabb állapotba ejti az érintetteket”– ahogy One Above All mondta Pókembernek.

A tovább mögött az eheti rész boncolgatásával foglalkozom, így akik még nem tekintették meg ezt, óvakodjanak a továbbiaktól.

A The Leftovers-nek minden is csodáltam azt a tulajdonságát, hogy nem vállalja túl magát. Nem vállalkozik lehetetlen küldetésre, nem akar több szállal foglalkozni, mint amennyit kibonthatna, és minden behozott karakternek megvan a maga szerepe, küldetése, senki sem nevezhető fölöslegesnek, legfeljebb unszimpatikusnak.

The Leftovers - 2x06-05

Az epizódok központjában lévő karakterek személye most már folyamatosan cserélődik, ami újabb remek megoldás, hiszen így egyre több nézőnek adatik meg a lehetőség, hogy könnyebben azonosuljon a bemutatott szereplővel.

Ezúttal a nőkön volt a hangsúly, és nem hiszem, hogy bármi okunk lenne a panaszra, hiszen olyan feszültségkeltésnek és párbeszédnek lehettünk tanúi, melyek méltók a sorozat minőségéhez.

The Leftovers - 2x06-03

Nora és Erika személyisége viszonylag kontrasztban áll egymással, ugyanakkor vannak közös jellemvonásaik is. Mindketten tudták, hogy milyen érzés elveszíteni a gyermeküket, és csodára várni, miközben legbelül érezték, hogy nem fog sor kerülni erre, sőt talán már le is mondtak arról, hogy viszontlássák gyermeküket/gyermekeiket.

Nem véletlen, hogy a beszélgetésük során egyikük sem emlékezett már az utolsó szavaikra. Ugyanakkor arra is rávilágít a felejtés, hogy a kapcsolatokban nem a szavaknak van a legnagyobb erejük, hisz a szavak gyakran megsebeznek, hanem a létnek. A lét ereje, mely az oly nagyon szeretett személy jelenlétének láthatóságában, valóságában nyilvánul meg.

The Leftovers - 2x06-08

Megpróbáltak továbblépni, mindketten, és noha a remény fénye még vibrálhatott szívük mélyén, sejtették, hogy meg kell békélniük a jelennel, még ha ez nem is fog sikerülni. Nora már régóta küzdött ezzel az elfogadással, továbblépéssel. Erikának a mostani kirohanásra és kibeszélésre volt szüksége ahhoz, hogy tovább élhesse az életét, de biztosan lehetünk benne, hogy az őket ért sérülés nem fog nyomtalanul elmúlni, és lenyomatát ott fogják őrizni magukban életük végéig.

Erika nagyban különbözik a másik két anyától, akik elveszítették a gyermeküket. Soha nem mondta ki, de önmagát hibáztatta a lánya eltűnésért, hiszen valakit okolnia kellett, a tudatlanság ugyanis méreg. Magát hibáztatta, de ezt csak másokon tudta levezetni.

The Leftovers - 2x06-02

Érdekes felismerés volt ez is a mostani epizódban. Egy nővér, akinek tudományos alapra kellett építenie elképzeléseit, és férjének erőszakos cselekedeteivel képes volt valamilyen szinten azonosulni, mivel nem hitt a csodákban, a különleges képességgel megáldott emberekben, és hatalommal bíró entitásokban (a templomba járás ellenére), bizarr szokását jelnek vélte, és elhitte nagyanyja szavait.

Az egyik családnak csoda, a másiknak átok a város, vagy csak a természet rendje lenne mindaz, ami történik… Minden szereplő sajátosan kezeli a történteket, de egy dologban megegyeznek: válaszokat akarnak.

The Leftovers - 2x06-06

Nyomasztó elegancia és széles spektrumú, tematikus történetmesélés zajlik a szemünk előtt. Olyan, mintha a végigkísérné az eseményeket a prezentizmus, hiszen minden idősík ott van a szereplők fejében, és az időnek itt nincs jellemformáló vagy történetalakító szerepe; változnak az emberek, de mégsem tudnak kibújni a bőrükből, nem hagyhatják végleg hátra a múltukat, és így a múltuk jelenné formálódik, a változás pedig csupán önáltató vagy életfenntartó illúzió.

Szó sincs itt létfilozófiáról, hiszen róluk van szó, az emberekről, hibákkal és erényekkel, kétségekkel, sikerekkel és csalódásokkal teli emberekről, és a létezés csupán egy közvetlen alkotóeleme az életüknek, de ez közelről sem minden.

The Leftovers - 2x06-12

Nem tudom, ki hogy van vele, de a soundtracknek már önmagában rendbontó hatása van az emberi képzelőerőre és érzésvilágra. A zeneszerző, Max Richter egy géniusz zeneszerző. A muzsika kiemeli a mondanivaló súlyát, felerősíti az érzések hangját, előrevetíti az elkövetkező eseményeket. A felhasznált zenei anyag is igen erősen illeszkedik a légkörhöz.

A nyitány is briliáns, a zene tökéletesen illeszkedik a titkokkal teli kisvároshoz, az ismeretlen megismerése iránti vágyhoz, és felvezetést ad az abszurd teóriának, amin később Nora is csak nevetni tud. Ott van aztán Nora és Laurie telefonbeszélgetése. Elég 10 másodperc a háttérzenéből, hogy felerősödjön a kimondott szavak súlya. Ha nem hallanánk a szavaikat, akkor is kitalálhatnánk az érzéseiket, hála a zenének.

Nagyon ízlésesen és okosan bánnak a zene adagolásával. Erika kifakadásánál, illetve az Erika és Nora között végbemenő beszélgetés során is kézzel tapintható a feszültség, a zene hiánya még kellemetlenebbé teszi az addig elrejtett szavak kimondását. Amikor Nora már nem bírja tovább, és hazaindul, azonnal megszólal a zene; mesteri.

The Leftovers - 2x06-14

Elindul a zene, és érezzük, hogy nem lesz jó vége ennek. Ahogy Kevin egyre közelebb ér a mondanivalója lényegéhez, a sötét igazsághoz, úgy megy át crescendóba, amit hallunk. A sorozat azonban nem engedi ilyen felzaklatott lelkiállapotban elmenni a nézőket, és egy kellemes folk rock számmal csitítja el a felhevült érzelmeket.

A következő epizódot semmiképp se hagyjátok ki, hiszen Kevin kerül a középpontba, és talán még azoknak is jut egy-két ízletesebb falat, akik többet szeretnének megtudni a sorozatot körbefonó rejtélyekről.

23 hozzászólás Ne habozz!

Nézőke - 2015. 11. 15. 18:35

Nagyon jó kis írás.
A zene istentelenül jó, mindig eltalálják éppen mi kell (lásd,amikor Miracle-be érnek), de ezek a visszatérő főtémák annyi érzelmet kavarnak, hogy nem bírom néha rívás nélkül.
Mondjuk pont ez a rész az,ahol annyira nem tudtam azonosulni Erika történetével, annál inkább Noráéval.

Érdekes pillanat lesz majd az,hogyha “eltűntnek” nyílvánítják a lányokat,akkor az egész hely funkcionalitása megszűnik, vége a csodának… ez nyilván nemsokára be is következik…
Azt a hasadékot nem kéne megnézni belülről is?? oda ment le minden víz, mint egy lefolyó: lehúzhatta volna őket,nem?

Néha azért kellenének válaszok, mert eddig csak azt tudtam meg,hogy miért kell dobozba tenni a madarat,ki a lakókocsis néger arc, és hogy miért vágnak kecskét nyilvánosan :D

Marcello - 2015. 11. 15. 19:02

Nagyon jó írás, tökéletesen összefoglalja, hogy miért az egyik kedvenc sorozatom a The Leftovers, és külön örülök, hogy ilyen részletességgel mentél bele a zenébe!

lynx - 2015. 11. 15. 19:36

Nagyon jó az írás, nagyon örülnék, ha innéttől minden rész után lenne ilyen :-)

A zenét imádom, és olyan hangulatot áraszt a sorozat, mint amit éreztem a LOST (számomra) fénykorában. (4-5 évad) minden rész után egy olyan misztikus mélység fogott meg, amit nagyon nehéz körbeírni, és ez miatt imádom, hogy ismét érezhetem ezt az érzést.

zekbreff - 2015. 11. 15. 19:38

Picit zavaró, hogy sok helyen rosszul fogalmaztál, és így nem lett értelme a mondatnak:
“Az igazság tükrének kihangsúlyozása olyan erőteljesen helyenként”
“érezték, hogy nem fog sok kerülni erre”
“látott és halott téma”

Ezeken kívül max annyit tudnék még belekötni, hogy szerintem Nora esetében nem teljesen egyértelmű, hogy ő sem emlékezett a szerettei utolsó szavaira, én például úgy értelmeztem, hogy pont azért borult ki Erica kérdésére, mert élesen felidézte magában az Eltűnés pillanatát megint, amit próbált elfelejteni.

Egyébként szerintem is jó írás.

winnie - 2015. 11. 15. 19:55

zekbreff: én olvastam át, szóval minden az én saram:)

PTOBI - 2015. 11. 15. 19:56

@Nézőke

Lehet, hogy én emlékszem rosszul, de nem úgy rémlik, hogy az egy lefolyó szerű hasadék lett volna.
A víz nagyja eltűnt, de ezt én valahogy a sivatagokkal azonosítanám, amikor pl. kiszárad a Föld, és minden vizet beszív. Nyilván nem szó szerint olyan a jelen eset, de ha mélyebb rétegekbe is be tudtak volna nézni, akkor – véleményem szerint – megtették volna.

@zekbreff

Abszolút jogos, és köszönöm a visszajelzést. Gyakori hibám, hogy elfelejtem újraolvasni, amit írok a sietség miatt, de igyekszem ezt a problémát orvosolni a jövőben :).
Valóban, ez a lehetőség is fennáll. Másképp értelmezzük azt a szituációt, de ez nem is baj. Unalmas lenne, de mindenkinek ugyanaz jönne le minden rész után.

csernakakos - 2015. 11. 15. 20:05

Jo cikk. :) Orulnek en is, ha heti rendszeresseggel lenne. A ma esti, kovetkezo reszt pedig ismet Mimi Leder rendezte, ugyhogy azt hiszem van okunk izgatottan varni ra.
A nezettsegi adatokat nezve milyen kovetkeztetes vonhato le egy esetleges harmadik evadrol…? Nagyon szurkolok, hogy az HBO megmentse, de nekem fogalmam sincs, mire lehet szamitani.

Benjy - 2015. 11. 15. 22:24

Szerintem Hannibal esetéhez hasonlóan kisebb csodával érne fel egy esetleges 3.évad. Pedig ezt a minőséget amit mostanában hoznak még el tudnám pár évadig nézni.

steelwolf - 2015. 11. 16. 07:54

Fantasztikus írás egy fantasztikus sorozatról! Nekem bejött a Rihannas zene is! Kevin és Nora külön-külön nagyon jók, de együtt szerintem kicsit gyengék!

bëiz - 2015. 11. 16. 09:24

A zenei anyag valóban parádés, kiemelkedik a többi sorozat zenei anyagához képest (már amit nézek). A betétdalok is mind kiváló választások, de visszatérő főtémától én pl. rendszerint libabőrös leszek, nem tudom megunni. Ezt biztos azzal tudták így elérni, hogy mindig a megfelelő helyen csendül fel az ismert dallam és nem viszik túlzásba.

Arra nagyon kíváncsi leszek, hogy a S02E01 első perceiben látott őskori jelenetnek lesz-e magyarázata vagy továbbfolyása. Matt feleségének biztos lesz még szerepe.

Én is kíváncsi lennék a nézettségre, de most nem fogok kutakodni emiatt. Ha valakinek fejben van, megoszthatja velünk. Nem tudom elég lesz-e egy 3. évadra.

Nagyon jó sorozat, ez az évad szerintem erősebb, mint az első volt. Azt érzem, hogy egyféle művészeti alkotásként tekintenek egy-egy részre, megkomponálják a jeleneteket: ez utóbbi rész is bizonyíték erre. Most nem akarok belebonyolódni a példákba, aki látta a részt valószínűleg tudja, miről beszélek (betört ablakok, madár a dobozban, közeli képek a szereplőkről stb.)

Kőkemény dráma, a cselekmény néha tényleg háttérbe szorul, de ez csak használ neki. Kicsit különleges darab, ezért nem is pontozom. Túl van az általam ismert kategóriákon. Ezzel nem azt mondom, hogy jobb mint 10/10, csak azt, hogy más rendszerben kellene értékelni. Pl. egy olyan rendszerben, amiben nincsenek pontok, csak mondjuk 2-3 szavas leírások. A Leftovers leírása: “különleges de nagyon jó” :)

PTOBI - 2015. 11. 16. 09:39

Air date Episode 18-49 demo % demo change Viewers (mil) % mil change

Sun 10/4/2015 02-01 0.33 -56.58%† 0.713 -59.65%†

Sun 10/11/2015 02-02 0.25 -24.24% 0.552 -22.58%

Sat 10/18/2015 02-03 0.38 52.00% 0.777 40.76%

Sun 10/25/2015
02-04 0.26 -31.58% 0.519 -33.20%
Sun 11/1/2015 02-05 0.28 7.69% 0.625 20.42%

Sun 11/8/2015 02-06 0.33 17.86% 0.636 1.76%

Season averages 0.31 -60.39% 0.64 -60.19%

(The first season of The Leftovers averaged a 0.77 rating in the 18-49 demographic).

A nézettségi adatok iránt érdeklődök kedvéért utánanéztem. A döntés még ezután fog megszületni, de nem lennék meglepődve, ha a HBO nem folytatná, hiszen már a premieren elbukta a tavalyi nézőinek több mint a felét. Én azért reménykedek; kár lenne, nagy kár.

PTOBI - 2015. 11. 16. 09:40

OFF: valaki megmondaná, hogy melyik HTML paranccsal tudok kiemelni/kivastagítani egy adott szövegrészt?

winnie - 2015. 11. 16. 09:54

ptobi: ott vannak a kommentablak alatt a parancsok, szerintem a stronggal.

winnie - 2015. 11. 16. 09:58

itt vannak a számok a nézettséges posztjainkból kopizva:

The Leftovers – 2×01: 713e; 18-49: 0.33
The Leftovers – 2×02: 552e; 18-49: 0.25
The Leftovers – 2×03: 777e; 18-49: 0.38
The Leftovers – 2×04: 519e; 18-49: 0.26
The Leftovers – 2×05: 625e; 18-49: 0.28
The Leftovers – 2×06: 636e; 18-49: 0.33

még bármi lehet belőle, kérdés, hogy az hbo-nak mire kell a sorozat. mert ha el tudják érni, hogy olyan presztízs legyen, amire a díjátadók is felfigyelnek, akkor nem lesz gond.

bélabá - 2015. 11. 16. 13:06

“Oda jutott a sorozat, hogy minden rész után az az érzésem támad, szerencsések vagyunk,”

Én idén a Fargo minden része után is ezt érzem, hogy szerencsések vagyunk, hogy ilyen remek sorozatokat készítenek, pedig csinálhatnának NCIS XX-et is.

winnie - 2015. 11. 16. 13:16

bélabá: és ebben az a legjobb, hogy csinálnak ncis: xx-et is. élni és élni hagyni, elférnek egymás mellett.

Bazsi - 2015. 11. 16. 16:58

Amennyire szerettem az első évadot ezt annyira nem… borzasztó lett konkrétan, az új szereplők rosszak, nagyon nagyon rosszak. ha az előző évad 8-9 ez max 3.

Horace - 2015. 11. 16. 18:05

PTOBI: a sorozathoz méltó írás, gratulálok. Én kiemelésre a b parancsot szoktam használni (b és /b közé teszed a kiemelendő szöveget).

PTOBI - 2015. 11. 16. 18:32

Köszönöm winnie és Horace, kipróbálom!

b Köszönet /b

bKöszönet/b

Degausser - 2015. 11. 16. 22:06

MI A PICSA VOLT A TEGNAPI RÉSZ????? MIIIIIII?????

Thrasher - 2015. 11. 18. 00:01

még csak ma tudtam sajnos megnézni a 6-ot, de zseniális volt.
még mindig megdöbbenek azon, Carrie Coon mennyire jó.

Judgement - 2015. 11. 19. 00:05

A hetes rész maximális WTF, most jó lassan fog telni az idő mire kijön a nyolcas epizód.

@ Nézőke

Szerintem a kecskeáldozás, a kisváros vallásos fanatizmusának szüleménye.
Ártani nem árthat alapon, áldozatot mutatnak be az ótestamentum istenéhez hála gyanánt, illetve hogy kímélje meg városukat a további eltűnésektől.

Jó húzás volt a megemlékezésre is behozni a dolgot, jó sok indulat elszabadulhatott :)

gogofradi - 2015. 11. 24. 11:11

Egészen elképesztő mennyire jó a 2. évad második fele egyelőre. Az a durva, hogy kb. folyamatosan rápakolnak egy-egy lapáttal, a tegnapi rész zseniális volt.Persze elcsépelt kicsit a Va Pensiero használata, de szerintem nagyon adta ebben a részben (nyolcadik)..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz