login |

Lost Girl: az 5. évad – írta Wall-E

2015. 11. 16. 14:50 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Hihetetlen, hogy ezt a természetfölötti sorozatot is hat éve kezdtem el nézni (pilotkritika itt) – az ötödik szezon 8-8 epizódja két külön idényben került vetítésre – s bár a Lost Girl nem egy Breaking Bad-szerű sorozatlegendaként köszön le, mégis nagy űrt fog hagyni maga után. Köszönhető ez az egyedien kialakított, kreatív mitológiának, amellyel a Fae-k világát legtöbbször grandiózus, vagy túl látványos effektek nélkül tették izgalmassá és mélyítették el.

Lost Girl-7

A Lost Girl másik erős pontja a karakterek kezelése és a köztük levő viszonyok ábrázolása volt.

Elsősorban a főszereplő, Bo háttértörténetéből és képességeiből fakadóan, de nem csak rá korlátozva elmondható, hogy a romantikus szálakat minden esetben sikerült ugyanazzal a természetességgel ábrázolni az adott párosításban részt vevők nemétől függetlenül, ami a két ember közti viszonyt hangsúlyozta ki, nem is igazán tudnék olyan karaktereket említeni, akik ne működtek volna jól együtt barátként, ellenségként, vagy épp egy romantikus szál keretein belül.

Ebben nagy érdeme van a Bo-t alakító Anna Silk-nek, akinek a kisugárzása ebben a szerepben egyszerűen fantasztikus, mindenkivel sikerült izgalmas dinamikát kialakítania, épp ugyanannyira működtek együtt például Dyson-nal párkapcsolatban, mint később két egymással mélyen törődő szövetségesként.

Lost Girl-6

A sorozat történetvezetésével szintén elégedettek lehetünk, rendre megvoltak az apró fordulatok, amik után találgatni lehetett, illetve engedték a nézőt gondolkodni az eseményekről, tisztelettel álltak hozzá tehát a közönségükhöz a Lost Girl alkotói. Az ötödik évad zárásáról spoileresen írok a tovább mögött.

Az ötödik évad fő szála az Elder Fae-k körül forgott, akik gyakorlatilag az emberek mitológiájában görög Istenek, de valójában óriási hatalommal rendelkező Fae-k álltak, közülük is kiemelkedett Hades, Bo apja, aki remek főgonosznak bizonyult. Ráadásul nagyon lassan tudhattuk meg a valódi motivációit, valamint a képességeit, s hogy pontosan mik is a tervei Bo-val, egészen a fináléig nem lehetett teljesen pontos képünk arról, miért teszi Hades, amit tesz.

Lost Girl-5

A Bo-ban lakozó különleges erő felhasználásához el kellett választania a lányát a barátaitól és szeretteitől, amelyet szinten hibátlanul ki is vitelezett Bo anyjának és, nagyapjának, Trick-nek a meggyilkolásával, Tamsin teherbe ejtésével (ez a szál különösen borzasztó volt, ahogy Tamsin őszinte érzéseit ilyen gátlástalan gonoszsággal használta ki Hades), valamint Bo barátai ellen fordításával, amely csak Kenzi közbelépésének köszönhetően fulladt kudarcba, aki az egész évad során hangoztatott kijelentéssel élve emberként Bo szíve volt.

Sajnos ez a nagyon kevés, némileg tán gyengébb elemek egyike volt az évadban, ugyanis a Kenzi-t alakító Ksenia Solo csak néhány részben szerepelt az évad mindkét felében, és valahogy sokkal inkább annak köszönhetően tűnt hihetőnek a kötődés, ami Bo-t végül magához térítette, mivel a korábbi évadokban ezt remekül megalapozták, hiszen a sorozat egyik alapeleme volt a fanfavorit Kenzi és Bo viszonya.

Ebben az évadban viszont sajnos kevésbé éreztem hitelesnek, igazán erősnek a kettejük dinamikáját, pedig nagyon fontos lett volna a történetvezetés szempontjából, hogy működjön, szerencsére az összképre ennek nem lett igazán nagy hatása.

Lost Girl-2

A finálé zárása számomra nagyon meglepő volt, hiszen az utolsó percekben, miután Tamsin megszülte Bo testvérét (tényleg igazán szomorú ez a szál Tamsin szempontjából, aki számomra az utolsó évadra a kedvenc karakteremmé nőtte ki magát), a kislányt Kenzi-re bízták, hogy a Fae-k világától távol, emberek közt nőhessen fel, ráadásul fokozott ütemben a szüleitől örökölt Fae genetikának köszönhetően a rendes idő töredéke alatt érett tinédzser lánnyá.

A sorozat az ő beavatásával zárult a Fae-k világába, amikor megosztják vele, hogy Hades előbb-utóbb meg fogja próbálni valamiképpen megkörnyékezni, még akkor is, ha Bo végett vetett a Földön való tartózkodásának.

Lost Girl-3

Még mindig gondolkodom azon, hogy mennyire működött ez a zárás, ugyanis mindössze öt-hat percnyi jelenetet kaptunk Hades legyőzése után, melynek ráadásul a fele Bo és Kenzi búcsúzkodása, illetve Bo és Lauren beszélgetése, melyben ismét új esélyt adnak a kapcsolatuknak.

Ugyanakkor nagyon hangulatos volt együtt látni még egyszer a csapatot a Fae kocsmában, és ugyebár nyilvánvaló a zárás párhuzama a kezdésével, melyben egy magára hagyatott Bo ismerkedett meg egy új világgal, míg itt Bo féltestvére, Dagny egy egész új családot fedez fel a Fae-k világába lépve.

Lost Girl-4

A Lost Girl hullámhegyeivel és -völgyeivel együtt mindvégig olyan sorozat volt, ami tökéletesen kikapcsolta az embert, mindig tudott valami hangulatos apróságot nyújtani a mitológia terén (például a Bo-nak kovácsolt lópatkóval, mely megvéd a tűz ellen), s ráadásul elérte, hogy törődjünk a karakterek sorsával.

Mindenképpen hiányozni fog, én mindig jól szórakoztam.

16 hozzászólás Ne habozz!

GodBadka - 2015. 11. 16. 14:59

Nem tudom. Nekem a sorozat alapvetően tetszett, de a főszereplőt én nem bírtam elviselni. A 2. évadot még elkezdtem, de azóta is parkolópályán van.

kecskebégető - 2015. 11. 16. 15:03

Szerettem nagyon fog hiányozni de pont ennyi volt a sorozatban.Megfáradtak/ellaposodtak a karakterek.Minden esetre a minőség mondhatni végig egyenletes volt.

arwen*** - 2015. 11. 16. 15:43

Mi is végignéztük. De nagyon sokáig húzták. Én is így érzem, hogy pont elég volt ennyi. A világa viszont bejött, jó lenne hasonló témájú sorozat.

Luci - 2015. 11. 16. 16:09

Nagyon szerettem én is ezt a sorozatot, nagyon fog hiányozni.Az egyetlen problémám az volt, hogy Bo Laurennel jött össze megint… dehát ugye ő sem él örökké, és akkor jöhet Dyson :D Komolyra fordítva a szót imádtam ebben a történetben a csoportdinamikát és a halálokat megkönnyeztem rendesen, hiába hat év az hat év!

koka - 2015. 11. 16. 18:21

Már most hiányzik, pedig még nem is láttam végig az évadot. :D
Na de hétvégén bepótolom.

mSO - 2015. 11. 17. 00:07

Az első két rész nem volt túl meggyőző, kicsit önparodizálásnak is tűnt, de aztán belejöttek. Tamsin eddig is ennyit zabált? Szinte minden második jelenete az, hogy eszik… mondjuk gyönyörű, ahogy eszik, de akkor is… falófae :D

A - 2015. 11. 17. 00:33

GodBadkához hasonlóan, engem is a főszereplő irritált annyira, hogy viszonylag hamar kaszáltam a sorozatot.

Silas - 2015. 11. 17. 06:21

Anna Silk szerintem borzasztó színésznő

Denisa - 2015. 11. 17. 09:17

Hoppá, lehet, hogy mégis ledarálom? Valahol a 4. évad környékén egyszerűen elhagytam a folytatásokat…

Eny - 2015. 11. 17. 13:11

imadtam.
legjobban Kenzit birtam es a Bo-val valo baratsagat..aztan a 3ik evadban ,miutan Tam-Tam is megjelent, o lett a masodik kedvencem.
sajnalom,h veget ert.
a legtobbet a 4ik evad vegen sirtam ,a legutolso resz vegenel(nem akarok spoilerezni)

mSO - 2015. 11. 21. 11:49

Kenzi most valahogy kifulladt a szerepben, nem is volt baj, hogy ideiglenesen mellőzték. TamTam viszont azon nyomban átvette a megüresedett kedvenc helyet, mintha a színész távozása csak teret engedett volna neki. :)

Eric Roberts remekelt a szerepében, a többi Ős is jól alakított. Érdemes volt megnézni és viszonylag jól zárták is az évadot/sorozatot.

A sorozat legnagyobb erőssége szerintem is az összetartó, összhangban dolgozó, meghitt családias hangulat, amit kevés sorozat tudhat magáénak. Ebben pedig nagy szerepe van a színészeknek mint embereknek. Szerintem sem olyan kiemelkedő színészek (bár azért, amikor más karaktert kellett játszaniuk testcsere vagy más körülmények miatt, akkor csillogtathatták a képességeiket), de a karaktereiket nagyon magukénak érezték, beletették teljes lényüket. Így remake vagy spinoff nem állná meg a helyét a Lost Girl színészei nélkül.

Dius - 2016. 01. 05. 21:41

Én nagyon szerettem ezt a sorozatot. Most kezdtem el az 5. évadot feliratosan, még egyenlőre nem tudom mi lesz, bár sokat olvastam róla, képeket is láttam. Nagyon várom, és kár hogy így lesz vége és nem lesz több évad :(

Sorozatfan - 2016. 04. 27. 22:42

Nekem bejött, nemcsak az évad, hanem az egész sorozat. Vannak benne kisebb hullámvölgyek, de az összképet nézve elég szépen fejlesztették évadról évadra, és a színvonalat is végig sikerült nekik tartani. A szereplők és az egymáshoz való viszonyuk kémiája működteti az egészet, a sztorik is jók, a humor és dráma is egyensúlyban van, és ez nagyon jó szórakoztató sorozattá teszi. Az utolsó évadra pici kettősség jellemző, mert szerintem ebben az elder fae-s dologban több kakaó lett volna, nekem NAGYON bejöttek a görög istenek és az ő háttér-történetük, ugyanakkor picit kapkodóbbnak tűnt az írás. Az mSO által írt családias hangulat nagyon ott van, a színészek mellett én megemlíteném a ‘kocsmát’ (haha . . .) ami központi szerepet tölt be, csakúgy, mint Bo “háza”, és ad egy nagyon hangulatosra épített díszletet, amely nagyon jól működik a színészekkel és a sztorival, mint hangulatteremtő eszköz. A Warehouse 13-ben a raktár és annak a retrós irodája volt hasonlóan jól megcsinálva. A legvége Tamsin lányával nagyon jó párhuzam az elejével, de ő már nem lost girl :)

Cserebogár - 2016. 05. 21. 21:45

Én az első évadra azonnal rákattantam, a második, harmadik és negyedik viszont fokozódó csalódást okozott.Az atmoszféra, a fae-világ, az egész mitológia ötletes és eredeti, de Anna Silk színészi teljesítménye ütemesen hanyatlott, Tamsintől és a hisztérikus érzelemhullámaitól kirázott a hideg, és hát igen, nekem is fáj a szívem, amiért Bo nem Dyson mellett kötelezi el magát (bár szó se róla, Laurennel jó párt alkotnak, és hát igen, Lauren halandó…). Ráadásul a cselekmény időnként teljesen illogikussá, követhetetlenné vált. Sokszor azon gondolkodtam, egyáltalán hogy lehet, hogy még mindig fut ez a show, ugyan ki néz ilyen keszekusza fantasy-szappanoperát? Persze én is néztem… :) Egy szó mint száz jól szórakoztam rajta, sok szereplőt megszerettem (Kenzi, Trick, Dyson a dobogón :)), és ezzel a mesevilággal szívesen találkoznék még, talán kicsit egyenletesebb színvonalú kivitelezésben.

petronnella - 2016. 06. 16. 09:35

sziasztok

én imádtam az egész sorozatot csak kár hogy a végén Bo nem Dyson jött össze. meg néztem volna aközös gyereküket is. meg kiváncsi letem volna Tamsien lányának a történetére is legaláb 2 3 részben modjuk hogy mijen képeségei voltak hogy tanulta meg kezelni a képeségeit és hogy gonoszá változike hisz az apja keze nyoma otvolt a melkhasán. sok kérdésem is lenne a történet irojához. meg azt szeretném tudn hogy ezt a sorozatot könyvben meglehete találni valahol.

Virág Katalin - 2017. 12. 21. 20:42

Nagyszerű film volt! Sajnos kár hogy nincs folytatása! Kellemes ünnepeket!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz