login |

Doctor Who 9. évad: Best Season Ever?

2015. 11. 17. 14:51 - Írta: dzsiaj

26 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, elmélkedés, kritika,

Oké, tudom, hogy pimasz a kérdés, feltehettem volna fordítva is, de az tény, hogy az idei évad talán minden eddiginél jobban megosztja a rajongókat, már ha a kommentjeitekből indulok ki.  Ami nem rossz dolog, tekintve, hogy a 7. és 8. etapot is egyöntetű gyűlölködés fogadta, elég sok hozzászólásnál, véleménynél hangzott el a „csak Matt Smith/Peter Capaldi miatt nézem” kijelentés.

doctor5

A Doctor Who 9. évad viszont már csak abból a szempontból is unikum, hogy nem csupán visszahozták az egyszer már megszüntetett dupla részeket, de kvázi a teljes szezont ezekre építették (kivételt képez a 9. és 10. epizód, Mark Gatiss nem szeret duplát írni ezek szerint).

A főtéma a halál kérdésköre lett, mindegyik epizód igyekszik kicsit körüljárni az örök elmúlást. Persze, a halál eddig is szerves része volt a sorozatnak, de ennyire hangsúlyosan még sosem elmélkedtek rajta, és ez minden bizonnyal előre is vetíti Clara Oswald (Jenna Coleman) sorsát a szezon végén. Mondhatni belefér, hiszen az újkori, állandó szereplő útitársak közül eddig még senki sem búcsúzott halállal a sorozattól (nyilván Rory és Amy sorsán lehet vitatkozni).

doctor2

A Doktor ráadásul nem telepszik olyan fojtogató indaként a szériára, mint eddig: David Tennant és Smith nem nagyon engedtek teret másnak, Capaldi karaktere viszont – hiába ugyanúgy kétségekkel teli, mint elődei – mégis letisztultabb, nyugodtabb, nem igényli, hogy minden jelenet csak róla szóljon. Kettőse Coleman-nel egészen kiváló, franc se gondolta volna, hogy ilyen nagy lesz az összhang köztük, már csak a korkülönbség miatt se.

doctor7

Az biztos, hogy utoljára az 5-6. évad tájékán ültem le ugyanakkora izgalommal egy-egy új Doctor Who-epizód elé, mint mostanában, és még azt sem mondom, hogy nem ér csalódás helyenként. Az évad 2. része nálam például visszaesés volt színvonalban az elsőhöz képest, de ha a soron következő történésekre gondolok, sokkal erősebb morális vitát láthattunk később Maisie Williams-szel, vagy akár a zygonokkal.

doctor4

Aztán ott van Jamie Mathieson, aki tavaly a legerősebb sztorit szállította nekünk (Mummy on the Orient Express ugyebár), idén viszont baromira nem tudott megbirkózni az érzésre inkább ráerőltetett, semmint saját kútfőből kipattantThe Girl Who Died”-dal, az ilyen tingli-tangli epizódok Mark Gatiss-nek jobban mennek.

doctor1

És ha már Gatiss: ha pusztán az IMDb-osztályzatokat veszem alapul, akkor idén sikerült neki összehoznia a toronymagasan leggyengébb részt. Nem is mennék bele nagyon, hogy mennyire volt jó vagy rossz a „Sleep No More”, ezt mindenki maga döntse el, az viszont nagy kár, hogy az a bizonyos csattanó a végén nem volt jobban megalapozva. Vagy úgy egyáltalán megalapozva.

doctor6

A mérleg pozitív oldalán viszont ott áll a nyitány, a zseniális Under The Lake/Before The Flood dupla, a The Woman Who Lived, illetve a The Zygon Invasion/Inversion. Nem mondom, hogy mindegyik maradéktalanul bejött, de összességében bőven szállítottak kellemes pillanatokat.

Ti hogy vagytok vele? Szerintetek is új korszak köszöntött be a Doctor Who-érában? Vagy inkább visszasírjátok a sokak által bűngyengének titulált korábbi pár szezont?

26 hozzászólás Ne habozz!

wondorog - 2015. 11. 17. 15:05

Hasonló érzésem van, nekem a 3. és 6. évad a legerősebbek és a 9. most nagyon közelít hozzájuk, főleg ha az előző kettőt hozzánézzük, amik az új széria leggyengébbjei voltak összeségben (nálam legalábbis, de sok helyen hasonló a vélemény). Érdekes módon nekem a Girl Who Died hülyéskedése jobban bejött, mint a folytatás, ott ugyan jobb volt a moralizálás, de a köré írt sztori viszont eléggé lehúzta. A mostani 9. rész viszont tényleg az évad mélypontja volt, sőt talán azt mondhatom, hogy ennél gázabb lények még nem voltak az új szériában, pedig van 1-2 vetélytárs.
Az utolsó 3 részt nagyon várom, remélem durranni fog rendesen.

Claire8310 - 2015. 11. 17. 15:07

Capaldi jó, a sztorik jók, a fordulatok jók, a hús jó, a sodó jó, az évad nekem tetszik, sokkal jobban mint a tavalyi. Nekem ez az évad nagyon nagyon visszahozta a Doctor Who-s kedvem! Szóval én a pozitív oldalon állok.
De nincs olyan, hogy best évad evör szerintem:)

kecskebégető - 2015. 11. 17. 15:09

Doctor Who.Nekem ennyi.Pontosan azért imádom mert minden évad ugyanaz de más is.Kicsit én is köpködtem,hogy hol vannak az agykeffentő átíveléses részek a súlyos egymásba fonódás de mégis gyermekien várom az ujabb részeket és mindig van egy jópár pillanat amikor teljesnek érzem a cuccot.

Pamats - 2015. 11. 17. 15:28

Hát ha nem is a legjobb, de ott van a jobbak között, például én is rég vártam ennyire az új részeket. Nálam egyébként a 6. évad második és a 7. évad első fele volt a mélypont, de a 8. évad fináléja se volt a legjobb.

Ami tetszik ebben az évadban az a letisztultabb sztorivezetés és a már említett elmúlás kérdése, amit szerintem remekül és érzéssel járnak körbe. Említhetném még Capaldi kiforrottabb játékát és a Clara-val való remek kémiát.

Ami nálam rontja az évad megítélését az az első két dalekos rész, szerintem az az újkori éra egyik legrosszabb két epizódja volt köszönhetően annak, hogy szerintem nem nagyon tudnak most mit kezdeni a dalekokkal és a Mestert is rettentő rossz irányba vitték el.

A legjobb évad am a 2., 3.,4., évad közül kerülne ki véleményem szerint, de ezt is nagyon élvezem most.

Pamats - 2015. 11. 17. 15:34

JAh még egy plusz gondolat, hogy Gatiss-t jegelhetnék kicsit, mert nem igazán jött neki össze egy jó rész írása az elmúlt pár évadban.

Nedewya - 2015. 11. 17. 15:41

Girl Who Died mint tingli-tangli rész?? Ezzel személy szerint sehogy sem tudok egyetérteni, de persze ízlések és pofonok…

Másrészt viszont, a Girl Who Died nélkül, The Woman Who Lived nem lehetne ennyire drámai, és szuper. Ez a két rész abszolút egymásra épül.

Viszont ez az évad eddig rendkívül jó. Nekem az 5-6 évadok voltak a kedvenceim, de ez simán a nyomában van. És ha a vége is olyan jó lesz mint eddig, még be is előzheti őket. Szóval hajrá.

Ja és végre (évek óta először) nehéz lesz döntenem a legjobb történetet illetően.

Kisvesza - 2015. 11. 17. 15:55

Természetesen nem a legjobb évad (az a 3-4 valamelyike lenne), de nem is a legrosszabb ebből a kilencből (az nálam a nyolcas). Nyolc éve követem a sorozatot, a lelkesedés a hatodik évad második felében/hetedik évadban fulladt ki nálam, sok problémám van sorozattal, de ezt az évadot meg tuti megnézem.
Ami ezt az évadot illeti, az első négy rész egész jó volt, az ötödik közepes, onnantól meg mindig egy csökkent egy kicsit a minőség, és a Sleep No More szép mélypontot produkált, szóval az évad eleji kellemes csalódást megint felváltotta a “miért nézem én még ezt” kérdés.
Ahogy olvasok más oldalakat/fórumokat, nem vagyok teljesen egyedül ezzel, de a többség még nem ábrándult ki a sorozatból, szóval nem rosszfelé halad ez, hanem inkább másfelé, amire én már nagyon nem vagyok vevő. Ezt pedig sajnálom, mivel a Dr Who egyedisége, ötletessége nagyon sokat nyújtott számomra, és a korábbi évadok nagyszerű részei ott lesznek újranézésre, ha kellenek.

Vero - 2015. 11. 17. 16:15

Nekem ez az évad nem igen tetszik, akkor mar az előző, de igazság szerint nekem az elso négy a kedvencem, aztán Matt Smith es a mostaniak állnak az utolsó helyen. David Tennantöt nálam senki se fogja sose überelni, főleg ha John Barrowman is jelen van. Utóbbit ugy megszerettem, hogy idén az ő koncertje miatt Londonba utaztam, úgyhogy náluk jobban igen nagy valòszínüseggel senkit se fogok kedvelni.

polovcev - 2015. 11. 17. 16:23

Az tény, hogy én is jobban várom, mint az előbbi évad epizódjait. Tavaly többször is elgondolkoztam azon, hogy jegelem egy időre, de ez idén- a legutóbbi rész dacára- még mindig nem fordult meg a fejemben. Egy kicsit sajnálom is Coleman távozását, mert időbe fog telni míg az új companion beérik.

LoGi - 2015. 11. 17. 17:03

Változatlanul minden bejön amit csinál a sorozat az elejétől kezdve.

glarion - 2015. 11. 17. 17:51

Akkor egy kis ellenvélemény. Számomra borzasztó unalmas ez az évad. Nem annyira rossz, mint a nyolcadik, de közelít hozzá. Mondjuk én már az első pillanattól ki nem állhatom Clara-t, úgyhogy lehet bennem vna a hiba.
A két eddig értékelhető rész a két Maisie Williams-es rész volt. A Zygon-os duplaepizód első felét 4 részletben tudtam végigszenvedni, és azóta nem tudom rávenni magam, hogy folytassam a második résszel. (És ilyen még sosem volt, mióta DW-t nézek.)
A sonic-sunglasses-ről meg inkább ne is beszéljünk.

GetRektMike - 2015. 11. 17. 19:25

Én nem vagyok régóta Who néző, tavaly daráltam le az összes új évadot, de azt meg tudom állapítani, hogy a 9. évad nagyszerű. A 7-eset már kicsit gyengébbnek éreztem, a 8. meg nagyon felemás volt, szerintem is az a leggyengébb. Itt a 9-ben majdnem minden rész élvezetes volt, persze a mostani csipaemberes hülyeség elég szépen lehúzza az évad színvonalát. Claraval nekem egyszer sem volt bajom, nem volt annyira idegesítő, mint sokaknak. Capaldi meg fantasztikus színész és remek Doktort játszik. Az előző évadban is jó volt, bár a mostanihoz képest ott eléggé el volt veszve, mintha nem igazán találná a karaktert. Mondjuk azt hittem, hogy Capaldi kicsivel komolyabb Doktort fog majd alakítani, ám mégis inkább elég lazára vette a figurát.

moony - 2015. 11. 17. 20:52

szegény Clara nagyon nem a szívem csücske, de ebben az évadban még mindig fogyaszthatóbb mint a tavalyiban. A 8. évad szerintem nagyon gyenge lett, és én buta ezt Capaldi doktorának tudtam be. Idén rá kellett döbbenjek, hogy igenis bírom Capaldi doktorát, és igenis tud zseniális lenni. Imádom ezt az évadot, mondjuk felettébb bosszant az állandó duplázósdni, de akkoris. A mostani sleep no more és a girl who lived volt nekem eddig ami annyira nem jött be, de az under the lake/before the flood zseniális volt. igazából a sleep no more se lett volna rossz csak nekem valahogy nem állt össze, kicsit wtf lett.

Silas - 2015. 11. 17. 20:53

9×01-02 kivételével ez az évad is borzasztó.. és az első kettő részt is Michelle Gomez vitte el a hátán.

vilmos.nagy - 2015. 11. 17. 21:18

Nekem olyan 2-4 évad érzésem van. Vagy kicsit olyan, mintha Moffatnak lett volna egy-kettő jó ötlete, mikor átvette a sorozatot – s ezekből kifogyott a hetedik évad elejére, a hetedikre még kipréselt valamit, de azóta nem sok átívelés van a történetben.

Az évadnyitó nem volt rossz, bár kicsit unom már a dalekokat. Kicsit eléggé.

Az Under the Lake első fele szerintem nagyon jó volt, a második rész viszont eléggé összecsapott, szerintem.

A Girl Who Died nem volt rossz, de a folytatása borzasztó. Nem mellesleg Moffatt megint létrehozott egy hallhatatlan karaktert, akit kb. bármikor elő tud majd rántani (én Captain Jack Harknesst, s River Songot számolom ide) – aztán kb. sosem fogjuk többet látni. (tudom, tudom, idén még lesz – de érzésre ezek után el is felejthetjük).

A zygonos rész első fele szerintem tragikus volt, én is alig bírtam megnézni.

A mostani rész nem volt annyira gáz. Olyan befejezetlen érzésem van, mintha elhagyták volna a script második felét. A Doctor soha nem rohan el a problémák elől – most meg meghal az emberek fele, a maradékot megöli, s elrohan.

Szóval összességében olyan RusselT. érzésem van. Ami nem rossz, csak én már nem várok olyan grandiózusságot, mint a hatodik évadban volt.

geomarton - 2015. 11. 17. 21:34

Doctor Who az Doctor Who. Még a “legrosszabb” történet/rész is magas pontokat kap nálam. Másik sorozatokból lazán kiszállok, ebből pedig egyszerűen nem tudok. Sose lehet tudni, hogy mikor jön egy mindfuck rész vagy egy “dokis” megoldás, vagy egy új “dontbelasagna”, “wibbleywobbleytimeywimey..stuff”, “because im clever” stbstb :D

glarion - 2015. 11. 17. 22:22

A duplaepizódokkal az a legnagyobb gond szerintem, hogy én teljesen úgy érzem, hogy egyrészes ötletek vannak kihúzva két részre. És ez is amellett bizonyíték, hogy borzasztó módon kezd Moffat kifutni az új ötletekből. És én tényleg nagyon szerettem a faszit, mind a korai részeit, mind az 5-6 évadokat, de most már lehet ideje lenne átadni a stafétát. Clara cseréje mondjuk legalább egy kis reményt ad a kövi évadra.

Lilith - 2015. 11. 17. 23:02

Nem tudom mi bajotok volt a 7.-dik és .-dik évaddal anno. :P Mellesleg egyetértek a cikkben felsoroltakkal,.

Greghope - 2015. 11. 18. 09:40

Szegeny elso evad XD senki sem beszel rola, olyan, mint Voldemort, nem mondjuk ki a nevet, pedig az alapozta meg az uj szeriat :) ott fektettek le az alapjait az ujfajta Doctor Who-nak. Nekem tetszett, lehet, h tul fanatikus vagyok, de miota a nuWho elso reszet lattam beszippantott az univerzum. Persze nem volt minden evad tokeletes. Lehet, h meg fog kovezni mindenki, de szerintem Tennant volt a leggyengebb doktor a vege fele annyira kifulladt, sotlan volt a jateka, kifejezetten orultem, h levaltottak. Capaldi doktoranak higgadtsaga es rideg zsenialitasa, valamint a kis pokhendisege nagyon bejon, lehet azert, mert kicsit House-ra hajaz a jateka, beleszarok, kemeny vagyok, de mivel zseni vagyok megtehetem es megis segitek mindenkin :) ez tetszik :)

Greghope - 2015. 11. 18. 10:11

U.I.: szerintem sincs amugy ”best seria ever”, mivel mindegyik mas dolgok miatt jo, es elvezetes. Viszont technikailag egyre jobban fejlodik a sorozat,mind az operatori munka, mind a rendezesek egyre minosegibbek. A kepi vilag kaprazato, meg a legkisebb koltsgveesu reszeken is latszik az egyre nagyobb profizmus es szeretet, amit a keszitok a sorozattal szemben ereznek.
Mindig amulok, hogy az egyes reszek hogyan lesznek meg erdekesbbek, a planoktol, a svenkelesektol. Az operatori munka nagyon hozzatesz a reszek ertelmezhetosegehez, a vagasok es atfedesek, nemcsak narralnak, szerves reszei a tortenetnek, zsenalis.

sandor555 - 2015. 11. 18. 12:09

Nem tudom, szerintem borzasztó ez a évad, kb. mint az előző.

Buchroads - 2015. 11. 18. 17:21

Szerintem is borzasztó évad :S. Először gondolkodtam el, hogy lehet hogy kaszálom a sorozatot :/

humorpalanta - 2015. 11. 18. 18:37

Szerintem is borzalmas az évad. Néha egy-egy epizód egy részének sikerül kicsit megemelni a színvonalat, de összességében katasztrófálisnak érzem. Nekem a 6-7-el semmi bajom nincs, viszont a 8. és a 9. borzasztóak. Lehet a következő évadot már nem fogom nézni, amíg Moffat van.

Adri - 2015. 11. 18. 21:40

Volt pár jó rész, de összességében nem nagy durranás!
Capaldi-val nincs különösebb bajom (persze, mint sokan én is sajnáltam Matt Smith távozását, jobban szerettem), de úgy érzem, valahogy nem írnak neki jó részeket, jeleneteket! :(

Ami kifejezetten nem tetszik, hogy 1-2 dolgot újítottak, mint pl. a szónikus csavarhúzóból napszemcsit csináltak, amit próbálnak viccesen, menőnek beállítani, de egyáltalán nem az!

A másik, ami zavar, hogy oké, értjük, hogy ez a Doktor tud gitározni, de már vagy 3 vagy 4 részben is “fitogtatta” ezt a tulajdonságát, ami szerintem ismét nem menő! :S

Összességében, mint az elején is írtam, nekem az a legnagyobb bajom, hogy nem jól írják/írták meg a karakterét, a jellemét, a sztorijait…

Rorki - 2015. 11. 18. 22:35

Nekem bejött az évadkezdés, de ezek a legutóbbi részek durván leharcolták a lelkesedésemet. Capaldi hiába teljesen korrekt Doctor, ha nem tudnak alá jó sztorikat írni. A másik gondom Oswald kisasszony. Clara-t imádtam mikor először tűnt fel a sorozatban, de ő is sokat kopott azóta.

joppi - 2015. 11. 18. 22:48

Hát, én sem vagyok annyira nagyon régi fan. Akkor kezdtem el nézni, amikor kint a 7. évad futott. Azóta minden évadot többször ledaráltam.

Ennek alapján (és a gyors egymásutániság elég jól összehasonlíthatóvá teszi az évadokat) nekem egyértelműen ez a LEGJOBB évad, és egyértelműen Capaldi a kedvenc Doktorom.
Ami azért fura, mert tavaly kaszálni akartam a sorozatot, pár részt ki is hagytam a 8. évadból, és csak most pótoltam be, mert most annyira rákattantam ezzel az évaddal újra a sorozatra, hogy nem bírom kivárni a szombatokat.

Szerintem nagyon eltér ez az évad az összes többitől, több okból is:

– a duplarészek – nagyon örülök nekik, végre jut idő jellemábrázolásra is;
– az útitárs leegyszerűsítése – végre nem túldimenzionált, segítő, okos, tettre kész, capable, de nem egy “enigma”;
– sonic shades – kész, imádom, hatalmas fricska, nagyon mulatságos, de még mindig kevésbé mint folyton csavarhúzót hordani a zsebben, mégis, ki hord magánál állandóan csavarhúzót? :D
– a Doktor karaktere nem egydimenziós – Eccleston Doktora lett volna még sokoldalú, de ő hamar ment, Tennant nekem kicsit túltolta az öntelt amorózót (utáltam a Rose-os lovestory-t), Smith-ét is egy évad után oda-vissza kiismertük mert végülis csak egy briliáns bohóc volt.

Erről a Doktorról viszont az is hihető, hogy épp arcon lő egy 6 évest, de az is, hogy letelepít egy komplett idegen fajt a Földön, hogy az ne haljon ki. Ez a változatosság vezet oda, hogy nem érzem unalmasnak és önismétlőnek a Doktor-karaktert, nem érzem, hogy már majd 2 évada itt van, még mindig friss.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz