login |

The Jim Gaffigan Show: az 1. évad

2015. 11. 18. 19:05 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika,

A The Jim Gaffigan Show (ami nem valami talkshow, hanem komédia, jár egy mínusz a címért) nyáron indult a TvLand-en az itthon elég jól fogadott Impastor-ral párban. human nem különösebben volt oda a pilotjáért, arról viszont nem nagyon tudunk, hogy más hogy vélekedett róla, mert a kritikához csak egy komment érkezett, és az is én voltam.

Akkor az Impastor sokkal jobban bejött, egyenetlennek tituláltam az első részt, és Ashley Williams-et (Victoria a HIMYM-ből) jelöltem maradásom indokaként. A végére viszont abszolút kinőtte magát a sorozat, és simán nézős lett, nagyjából az Impastor-ral egy szinten, pedig nagyon különböző stílusú komédiákról van szó. (Utóbbiról is jön majd évadkritika, csak az országos premierek miatt elsikkadtak.)

The Jim Gaffigan Show-3

A The Jim Gaffigan Show főszereplője az ismert standup komikus Jim Gaffigan, aki Jim Gaffigan-t alakítja, nagyjából az egész sorozat a saját életén alapul (feleségével együtt ők írtak minden részt). Ennek megfelelően részben családi komédiáról van szó (feleség + 5 gyerek), részben pedig…, nem mondom, hogy munkahelyiről, mert fellépést nagyon keveset látunk, de azzal szembesülhetünk, hogy mi mindent csinál hétköznapjaiban egy New York City-ben élő komikus. (Képvisel ezt-azt, reklámoz, talkshow-kba jár, fellép, humorista haverokkal pacsizik, stb.)

A feleség mellett még az asszony meleg barátja, a pap (az ő sztorijai általában a legásítósabbak voltak, de viszonylag keveset szerepelt) és a haverkomikus volt kiemelt szereplő – utóbbi no komment, Adam Goldberg (az egy állat!), mint kevésbé sikeres, tróger standupos nagyon jó volt.

The Jim Gaffigan Show-5

A teljesen tipikus problémákból, valamint Gaffigan személyiségéből (kopaszodik, családbarát humor, kövér) poénokat kreáló sorozat legnagyobb pozitívuma a stílus volt. Eleve az, hogy volt stílusa. Nagyon hangulatos volt a “főcím”, amely során mindig egy 20-30 perces, háztartásbeli jelenetet gyorsítottak fel, a tipikus otthoni szituációkon kívül nagyon sok “járjuk New York utcáit és az előttünk hátráló kamerába dumálunk”-jelenet volt vágás nélkül, pusztán a szellemes dialógokra koncentrálva.

Nem feltétlenül feelgood-nak mondanám a sorozatot, de nagyon kellemes volt nézni, végig mosolygós volt, és a froclizások ellenére is lejött, hogy inkább pozitív értékeket próbál közvetíteni. Bár nyilván sok családi konfliktust megrágtak, és voltak veszekedős pillanatok, de tipikusan népmesei lezárásokat kaptak.

The Jim Gaffigan Show-4

Elég komoly a vendégszereplő-felhozatal a sorozatban (a vége felé, a két “álmos” részben volt vagy 10-10), a legtöbb színész/tévés sajátmagát alakítja, de nem mindenki, így a fináléban, amikor Steve Buscemi feltűnt, nem is nagyon tudtam, hogy ő most valaki random akar lenni, vagy Steve Buscemi, míg el nem magyarázták.

Don’t eat the samples. Mulaney doesn’t eat the samples.

Általában mindenki feltűnése nagyon kellemes, a humoristák (Whitney Cummings, Chris Rock, Nathan Lane, Gilbert Gottfried, John Mulaney) hozzák magukat, de legjobb közülük a két talkshow-s arc, Jimmy Fallon és Jon Stewart volt, hiszen Gaffigan-nek (illetve a karakterének) jelenése volt a The Tonight Show-ban és a The Daily Show-ban is.

The Jim Gaffigan Show-2

(Illetve hazudok, a prímet egyértelműen a zseniális Macaulay Culkin-os visszatérő metapoén vitte, aminek az volt a lényege, hogy Adam Goldberg karaktere szerint az egyik eladó marhára hasonlít Macaulay Culkin-ra – a szerepet pedig maga Culkin játszotta.)

Összességében nagyon kellemes meglepetés volt a The Jim Gaffigan Show. Eleinte csak afféle eltűrt státuszban volt és inkább jópofának mondtam volna, de a végére belejöttek, sőt, olykor kissé el is szálltak. Az 1×11, vagyis az évadzáró utolsó perce meg rettenetesen aranyos WTF volt, ahogy lebontották a Negyedik Falat, és nagyjából ez a közvetlenség adta el nekem a sorozatot. Nagyon látszott rajta, hogy akik készítették, azok nagy odaadással tették a dolgukat.

The Jim Gaffigan Show-1

Ilyen “kifele beszélésből” egyébként nem volt sok, de a fináléban már a John Mulaney-s jelenet is nagyon aranyos volt:

– I saw your show. I loved it. I heard you’re gonna do another one. Is that right?
– I think I want to, yeah. And I got an offer from TV Land.
– I’m sorry?
– TV Land.
– Oh, okay.
– Yeah, yeah, yeah. I thought it was, like, an amusement park or something, but it’s a cable channel. And it’s nice, but the money’s bad.
– Probably not a good idea.
I think comic doing a show on TV Land a little pathetic.
– Yeah, it’s kind of sad.
– It’d be embarrassing.
– I’d be a little bit…
– It’d be nice to have the work,
– Yeah.
– But it’d be embarrassing.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz