login |

Pilot-mustra: Chicago Med – 1×01

2015. 11. 19. 18:30 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

So much easier to run a hospital without doctors.

És megérkezett az újabb kórházas sorozat, mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy a többség nem nagyon néz kórházas/orvosos sorozatot, szóval hiába lenne kedvem azt mondani, hogy a Chicago Med az n+1-edik és olyan, mint a többi, nem fogom, mert nincs “többi”. Ez lehet az az “egy”. Oké, ott a Grey’s Anatomy az ABC-n, a The Night Shift már 2 szezonon is túl van az NBC-n, a Code Black pedig most indult el a CBS-en, de mivel valamiért nem sikk már a műfaj, így esetemben csak azt mondhatom, hogy megvan az esély arra, hogy ez lesz a nézős kórházas sorozatom.

CHICAGO MED – 1×01 – 6,5/10

Chicago Med - 1x01-02

És ezt nem azért mondom, mert bármiféle csavar lett volna a sorozatban. Valahol pozitív is, hogy nem akartak semmi extrát beleerőltetni a készítők, amivel jobban eladható lehet a Chicago Med, nyilván a karakterekkel és az esetekkel akarják megfogni a nézőt, s bár semmi kiemelkedő nem volt benne, de minden a helyén volt, kivetnivalót is csak minimálisat találtam benne (a gyűrűs jelenetet nem értettem, miért kellett).

Mivel sürgősségis orvosokról van szó zömében, kaptunk nagy balesetet, sok sérültet, gyereket, drámát, sírást, nehéz döntést és egyéb etikai dilemmát is – utóbbiakra a készítők szerint egyébként is szeretnének ráfeküdni. Ja, és volt rengeteg tablet, hiszen haladunk a korral, még sztorifunkciót is adtak az egyiknek.

Chicago Med - 1x01-04

Egyelőre szappanozásra sem volt idő, nem hiszem, hogy bárkiről kiderült volna, hogy jár egy másik szereplővel, mindössze némi rivalizálás magját hintették el, illetve láthattunk egy bizonytalan medikust, meg egy gyereket váró orvost.

Szóval jó kezdés volt, aki akar egy nézős kórházas sorozatot, annak simán tudom ajánlani, akárcsak a The Night Shift-et – kérdés, hogy kinek kell az összetartó csapat, is ki akar “renegát” orvost. De ettől függetlenül semmi nem volt benne, ami kötelezővé tenné, s az is benne van, hogy hasonló szint mellett egyszer csak elfelejtődik részemről.

Chicago Med - 1x01-07

Ahhoz, hogy ne ez történjen, mindenképpen meggyőzőbb kiemelt karakterek kellenek, eddig egyik doki sem volt külön lapon említhető (Oliver Platt, mint pszichiáter a színész miatt talán), de cserébe a legnagyobb kliséket is kerülték velük. Azt mondjuk sajnáltam, hogy az “1×00”-ban kiemelkedő brazil nővérke itt teljesen háttérjátékos volt, de legalább tudom, hogy benne van potenciál.

Megjegyzem, magam sem tudom, hogy miért éreztem ezt a pilotot sokkal, de sokkal meggyőzőbbnek, mint a Code Black-ét, ha a karaktereket nem tartottam kiemelkedőnek, ráadásul az sokkal zsúfoltabb és feszültebb is volt. Csak azt tudom elképzelni, hogy ez valamivel kommerszebb, popcornosabb, nem akarnak szánt szándékkal edgy-k lenni.

Chicago Med - 1x01-06

Ja, igen. A Chicago Med hivatalosan a Chicago Fire spinoffja, ugyanazok a készítők, ugyanaz a város, de egyébként teljesen felesleges idekeverni a CF-et annak ellenére, hogy most is feltűnt pár másodpercre egy tűzoltó, mint ahogy itteni karakterek is felbukkantak már az anyasorozatban, és a végén a bárt is láthattuk.

Nyilván lesznek az évadban jelentéktelen átjárások, január elején pedig egy brutális, tripla crossover (Chicago Med – Chicago Fire – Chicago PD), de a másik két sorozat ismerete szükségtelen ennek az élvezetéhez, mint ahogy a crossover esetében is meg lehet nézni random a másik két kapcsolódó epizódjét.

Chicago Med - 1x01-03

Sőt, még a felvezető rész sem fontos, főleg, hogy abból eltűnt némelyik karakter, akik helyére kaptunk újakat, csak annyiba utalnak vissza, hogy az abban történtek miatt kell átadniuk ebben az epizódban az új épületrészt.

28 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2015. 11. 19. 18:55

A gyűrűs jelenet tényleg felesleges volt, meg hülyeség, viszont a pilot elég szolid 7/10 volt részemről.

Tilia - 2015. 11. 19. 19:08

Rám is meglepően jó benyomást tett az első rész. Nem tocsogtak fölöslegesen a vérben, és nem volt túlfeszítve az időtényező sem. Kellemesek voltak a szereplők. Nem tudnék olyat mondani, aki ellenszenves lett volna. Nálam egy szintre került a NCIS-el, mert éppen annyira érdekes volt, hogy végignézzem, de nem fogok álmatlanul vergődni a következő részig.

(A felsoroltakon kívül nekem még a kanadai Remedy is tetszik.)

Casey Novak - 2015. 11. 19. 20:31

Pontosan arra emlékeztetett szinte végig a rész, hogy miért nem szeretem a kórházas sorozatokat általában. Nincs “többi”, de mégis, ha nem érdekel az orvosos biznisz, akkor mind bukik. Rendőrösből bármennyit elnézek, a tűzoltók kinda meh, a kórházashoz meg nagyon kell valami extra, nem is jött be a House-on kívül egy sem, kivéve most a Code Black. Főleg ez utóbbi miatt értékelem nehezebben a CM-et, pedig pontosan tudtam, mire számíthatok vele kapcsolatban, de valahogy két kórházas hirtelen soknak tűnik. Pedig eddig nagyon vártam. Bekavart az a fránya Code Black! Azt hiszem azt egy kicsit komnolyabban tudom venni, akármennyire is hülyén hangzik, drámaibb dráma, mint ez.
Viszont nézni fogom, mert “Chicago-s” vagyok.

Különben nekem picit olyan érzésem volt, mintha inkább a franchise nézőit akarják ide is lekötni, mint újakat becsábítani, mert a backdoor pilot és a másik kettőben folyamatosan bemutatott karakterek ismerete nélkül szinte semmi kötődési alapot nem nyújtottak, csak a betegekért lehetett izgulni, és sajnálni a katonaözvegyet.
Valahol félúton elkezdtem unni, és nagyon szükségem volt valamire, amibe kapaszkodhat az agyam ragaszkodásért felelős központja, és erre lám, besétál Herrmann a dobozzal. Jól kiszámították azt a stratégiai pillanatot.

Összességében korrekt volt, nem vártam többet, és nem is lett volna vele baj, ha az utolsó pillanatban az a bizonyos léc nem kerül feljebbre nálam.
Majd ha jobban megszokom az új arcokat, és a crossoverekkel is elég ideig bombáznak, akkor nem lesz vele bajom.

Kíváncsi lennék, hogy hány olyan nézője lesz, aki nem nézi sem a CPD-t, sem a CF-et.

jessm - 2015. 11. 19. 23:46

Nekem ez egy kellemes kezdés volt. A clode Black nem volt annyira szimpatikus a leírás alapján, ehhez pedig van kötödésem a CPD miatt.

Valószinüleg nem lesz olyan erős mint a ER vagy GA , de kellemes szórakozást nyújthat. Mind az orvosok mind nővérekben láttam potenciált, hogy szórakoztató legyen.

Amugy belegondoltam , hogy nem is néztem annyi kórházas sorozatot, kb 1-2 , mert az ER és GA együtt lefednek kb 19 évet.

Amugy valami olyasmit olvastam lesz majd 4 es crossover az LO: SVU is, az elég érdekesen fog kinézni…

esztike - 2015. 11. 20. 01:24

Szerintem a Vészhelyzettel végetért a kórházsorozatok ideje. Azóta is hiány van jó kórházas vagy egyáltalán kórházsorozatból. Oke, talan végig ott volt a Grace klinika, de az túl szappanoperás, sok a szex benne meg a munkatársak közti szerelmi szálak. Más kórhazsori nem ugrik be, ami a Vhelyzet után ment volna. Szerintem ez az első ami jól megtudja idezni az Er hangulatát, de közben tud egyedi lenni, olyan ami csak erre a sorira jellemző. És szerintem ettől volt nagyon jó az első resz. Remélem a tovabbiakban is tudja tartani a minőséget, én amúgyis nagyon szeretem a Chicago pd-t. Firet is szoktam nezni, de inkabb a pd rajongója vagyok.

winnie - 2015. 11. 20. 07:16

esztike: hány kórházsorozatot néztél a vészhelyzet után bemutatott 25-30-ból?:) nem végig, hanem akár pár rész erejéig.

ez nem számon kérés, de ha ilyet írsz, akkor ott valami nem stimmel. szerintem legalábbis nagyon távol áll az igazságtól, hogy bármi véget ért volna. nyilván a vészhelyzet fináléjára gondolsz, mert a premierje után is voltak zseniális sorozatot, mint a chicago hope a scrubs, a nip/tuck vagy a house.

de a vészhelyzet után volt sok minden, és rettenetesen színes a választ:
– az emily owens md az elmúlt 5 év magasan legjobbja volt
– ott a the knick, ami a jelen egyik legjobbja
– a nyári complications, ami nagyon jól sikerült,
– a vészhelyzet után jött az emmy-kedvenc a nurse jackie,
– a mercy is teljesen rendben volt szerintem,
– akárcsak a the night shift
– a red band society ugyan némiképp csalódás volt egy idő után, de ettől még nagyon szerethető lett
– én a do no harmot szerettem nagyon, annak ellenére, hogy sokan utálták és nagyot bukott
– és nyáron szerettem a proofot is, de arról elismerem, hogy nem topminőség, viszont a témája érdekes volt.

az a gifted man pilotját például 8/10-re hoztam ki, de tudtam, hogy maga a sorozat nem lesz nézős.

és persze voltak olyanok, amik nálam is besültek – ezekből van több (monday mornings, saving hope, off the map, miami medical, trauma, a hawthoRNe-t ugyan néztem, de nem volt jó, royal pains, mental, 3 lbs, three rivers, private ractice, combat hospital, the mob doctor, black box)

Quantumleap - 2015. 11. 20. 07:38

“Nyilván lesznek az évadban jelentéktelen átjárások, január elején pedig egy brutális, tripla crossover (Chicago Med – Chicago Fire – Chicago PD), de a másik két sorozat ismerete szükségtelen ennek az élvezetéhez, mint ahogy a crossover esetében is meg lehet nézni random a másik két kapcsolódó epizódjét.”

Ezt erősen cáfolom. Az eddigi crossoverek többsége eléggé összefüggött, ha csak egyet néz meg az ember, kissé érthetetlen a számára a sztori. (Talán a legelső PD-Law@OrderSVU a kivétel.) Emlékszem fórumos értetlenkedésekre illetőktől, akik csak az egyiket nézték, hogy “Most mi van? Kimaradt egy epizód vagy mi?”. Tehát leszögezhetjük, hogy a crossoveres epizódok önmagukban nem igazán élvezhetőek. Sőt, még a szimpla átjárkálások is szülhetnek értetlenkedéseket. Gondolok itt például arra az időszakra, amikor Severide együtt volt Erinnel. A PD-ben jöttek össze, utána a Fire-ban bármi átvezető alapozás nélkül kapcsolatban voltak, tehát ez is szülhetett értetlenkedéseket azoknak, akik mondjuk csak a Fire-t nézik.

Quantumleap - 2015. 11. 20. 07:42

winnie: Na ja, sok kórházas sorozat volt már. De olyan például még nem, amit én szeretnék végre látni (ezt ugye már többhelyütt írtam): Valami keményebb kábeles cumót, akár Rescue Me-s, akár Shield-es karakterábrolással. Vagy ha van ilyen, javíts ki! :)

Snoopyzit30 - 2015. 11. 20. 07:42

Én a Chicago P.D.-t nagyon szeretem, a Chicago Fire-t már csak úgy megszokásból nézem, de a Chicago Med nem fogott meg kicsit sem. Ha lesz crossover akkor megnézem, de ennyi.

Nálam az ER és a House hatalmas kedvencek voltak, de azóta engem sem kötött le kórházas sorozat, hiába próbáltam be többet is.

winnie - 2015. 11. 20. 08:08

Quantumleap: complications. az azért elég kemény volt. a kritikában talán a breaking badhez hasonlítottam. a nurse jackie erősen antihősös, de végülis fekete komédia, a do no harm mpedig a jekyll-hyde szituáció miatt jöhet szóba. a mob doctor a maffiás, sötétebb szál miatt.

a crossover eventeknél ezt írom én is, hogy attól, hogy nem nézed a CF-et vagy a CPD-t, nyugodtan megnézheted őket, ha tripla crossover van, nem kell ismerni a sorozatokat egyébként. ha nézed őket, akkor szerintem te is úgy nézted a múltkori triplát, hogy nem nézed a law and order: svu-t. én meg úgy néztem, hogy csak azt néztem.:)

Quantumleap - 2015. 11. 20. 09:01

winnie: Alapból nem nézem a L&OSVU-t, de amikor crossover van a Chicagokkal, mindig megnézem az adott epizódot. Persze amikor a legelső PD-L&OSVU crossover volt, akkor ez kissé feleslegesnek bizonyult, ugyanis utóbbi vonatkozó epizódjának 90%-ban semmi köze nem volt a PD-hez, Erin az utolsó 5 percben sétált be. :)

Quantumleap - 2015. 11. 20. 09:04

Hogy a fene! Most látom, hogy féreértelmeztem, amit írtál. Jól van na, este volt. Azt hittem, azt írod, hogy a crossoverek esetében nem szükséges megnézni a másik epizódo(ka)t, anélkül is érthető. :)

Ambriel - 2015. 11. 20. 09:48

Utálom a kórházas sorozatokat, mert elég gyakran kell kórházba járni a család miatt, de Will miatt tavaly eldöntöttem, hogy a Chicago MED kap egy esélyt. Ilyenek ezek a Halstead fiúk. :)

A Pilot tetszett. Kicsit úgy éreztem, mintha megint Vészhelyzetet néznék, csak szerethetőbb szereplőkkel. Ha nem akarja magát túl komolyan venni, akkor maradhat a Chicago PD, Chicago fire mellé kísérőnek.
Pontozás: 6/10, ahogy a társai is ennyit érnek.

Casey Novak - 2015. 11. 20. 14:12

Jaa basszus, olvasom a listádat winnie, és kiderült hogy néztem még egy pár dokisat, de nekem az a “kórházas”, amiben van a kórház, oszt kész.
Pl a Do No Harm ilyen téren eszembe sem jutott, mert az egyetlen dolog, ami nem érdekelt benne, az a főszereplő foglalkozása.
A Srubs meg az RBS sem egy kategória nálam a Med-del, a Royal Pains meg tényleg dokis, de nem kórházas.
Ez amúgy tök lényegtelen a téma szempontjából, hogy én mit hová sorolok, csak most rádöbbentem, hogy tényleg, ezek is vannak, és csodálkozásom komment formájában kikívánkozott belőlem.

Zsanna - 2015. 11. 20. 16:07

Szerintem jó volt. Én imádom, hogy ilyen összetett lett a Chicagos univerzum. Nekem tetszik. Nézem a pd-t és a fire-t is. A med-et is fogom. És ha crossover van, nézem a L&O:SVU-t is. Én imádom, hogy a másik soriból felbukkan minden részben valaki. Az most különösen tetszik, hogy míg a med nem indult, azért a szereplőket megtúráztatták a fire-ben és a pd-ben is. Így élethű, és volt alkalom megkedvelni és megismerni őket előre… (Sőt a minap a pd-ben a fire-ös candidate – alias TVD Jeremy – bátyja ment ki tüzet oltani. Ami meglepett, mert a fire-ben is csak kétszer volt.)
Ja, és természetesen imádom Tommy Merlint (Colin Donell). Az itteni doki nevét még nem jegyeztem, de meg fogom. Plusz bármelyik Halstead testvért hazavinném nézegetni.
Komolyra fordítva a szót, szerintem kellemes rész volt, nézhető, illeszkedik az univerzumba, amit Dick Wolf kreált. Tetszettek a karakterek, a színészek is jók voltak, én azonban nem éreztem, hogy túl felszínesek lennének. Majd kialakul, hogy ki milyen, és mindenkinek lesz háttere. Jó rész volt, várom a kövit.

ayren - 2015. 11. 20. 21:29

A gyűrűs rész nem azért kellett, hogy a nő barátnőből menyasszonnyá avanzsálva esetleg jogilag dönthessen a szervfelajánlásról? Gőzöm sincs az amerikai ez irányú jogi szabályozásról, csak tipp.

Amúgy én szeretem az orvosos sorozatokat, de ezt iszonyú átlagosnak találtam így elsőre. Megvan benne minden szokásos összetevő, de semmi fűszer, ami kicsit megbolondítaná.
Ráadásul iszonyat szájbarágósan népnevelős lett a vége. Orvosok és ápolók a piedesztálon. Ázsiai ápoló amint heroikusan megragadja a szegény beteg kezét, hogy biztosítsa a lelki támogatást. Rezidens doki, amint elégedetten bólogat a hálás házaspár mögött, akiket megmentettek egy erkölcsileg elítélhető tettől. Jól van gyerekek, helyesen cselekedtetek, kaptok is piros pontot az ellenőrzőtökbe magatartásból.
Itt zavar az a középszerűség, ami a Chicago Fire-ban nem.

winnie - 2015. 11. 21. 10:16

ayren: passz, csak nekem a gesztus volt fura, ami még talán előtte volt, miszerint “tessék, gyűrű, legyél még sztomorúbb”:)

Sue - 2015. 11. 22. 20:49

Öhm… A helyzet az, hogy bár alapvetően szeretném szeretni a kórházasokat, sajna elég kevésbe sikerül “belezúgni”. Emily Owens volt eddig az utolsó. De ez most valahogy megfogott, és ebbe szerintem jó eséllyel benne volt az, hogy már fel volt vezetve sokszorosan, és a szereplők egy részét már eddig is kezdtem megszeretni.
Így aztán nálam marad a nézős listán, mert feelgood, mese nincs. :)

Thomas - 2015. 11. 22. 21:45

Én a Chicago Fire rajongójaként, és a PD nézőjeként annyira nem voltak oda ezért a pilotért, bár nem volt rossz sem, azt el kell ismerni. Hozta a kötelezőt, semmi többet, mindegy, nem is erről akarok írni. Hanem, hogy nekem a korábban bemutatott cast valahogy szimpatikusabb volt, a cserék nagyon rosszul sültek el. A 2 srác doki mondjuk rendben van, de a lányok, hát nem tudom, főleg Torrey DeVitto, aki minden szerepében ellenszenves volt, amiben eddig láttam. Fogalmam sincs, hogy itt képes leszek-e megszeretni.

Nekem az elmúlt évek kórházas sorozataiból a Trauma és a Miami Medical voltak nagy kedvencek, ezeket nagyon sajnáltam, hogy csak olyan kevés epizódot értek meg. A Mercy ás a The Mob Doctor is jók voltak, végignéztem őket, egyedül a Red Band Society-t kaszáltam, de az nem is igazi “kórházas sorozat”, csak ott játszódik:) A The Night Shift és a Monday Morning feilrat hiányában kimaradt, és most lehet, hogy ez a sors vár a Code Black-re is, amit mindenképpen el fogok kezdeni, de ha nem értem meg a szakkifejezéseket, akkor nem fogom erőltetni. A többi nem nagyon keltette fel az érdeklődésemet a felsoroltak közül, szóval akármilyen is lesz a Chicago Med, most legalább lesz egy nézős kórházas sorozatom végre:)

sherlock20 - 2015. 11. 28. 12:25

Ma végre volt időm az első részre, 6/10-nél én se adnék rá többet. Hozza az eddigi Chicagok átlag színvonalát, csak ebbe még nincs benne az, hogy megkedveltem a karaktereket, mint a többinél. Szóval ezen fog múlni.

Magyar címére kíváncsi leszek
Lángoló C.
Bűnös C,
.
.
Beteg Chicago? :D

Zac - 2015. 11. 28. 19:41

Esetleg Baleseti/sürgősségi Chicago? :D

6/10-nél én sem tudok rá többet adni, tisztességes iparos munka amiben semmi kiemelkedő nincs, viszont az hatalmas pozitívum, hogy DeVitton kívül egyik karakter sem irritál.

Thomas - 2015. 11. 29. 19:59

Gyógyuló Chicago:)
Az 1×02 nekem sokkal jobban tetszett a pilotnál. Nem volt olyan kapkodás, sokkal jobban sikerült kidomborítani a drámát, ami a Chicago-sorozatok erőssége:) Szóval csak így tovább, jó lesz ez szerintem:)

Szula 25 - 2015. 11. 30. 08:43

Mivel nézem a Firet meg a PD is így mindenképp neki álltam a sorozatnak és nem is csalódtam a készítőkben. Szerintem is jó volt az első rész és a második még jobb lett. Tényleg több volt a dráma, itt már a döntéseik utóhatásait is jobban bemutatták . Gondolok itt a dokik egymás közti kapcsolatára vagy a betegek családjára és persze saját maguk ostorozására.
Aki szereti a kórházas sorozatokat az mindenképp adjon neki 3-4 résznyi esélyt.

Thomas - 2015. 12. 05. 17:10

Hah, az 1×03 még jobban tetszett, ritka az ilyen sorozat, hogy minden rész jobban tetszik az előzőnél. Eddig 6/10, 7/10, 8/10:) A “félévadzáróban” meg gondolom fel fognak építeni valamit cliffhangernek, szóval talán még a 9/10 sem lehetetlen? Az nem lenne semmi:)
Kezdem megszokni a karaktereket, meg egyre jobban működik a dráma, jó lesz ez, érzem:)

jessm - 2016. 02. 12. 13:09

Olyan elmegy kategória egy pár rész után .
Nem tudom, de néha üres járatok vannak a részben, vagy ha van érdekes téma , akkor a kivitelezés lesz kicsit uncsi. AZ évad végét megvárom, de ha nem javul, akkor kasza és csak a crossovert nézem. Szóval nekem még mindig PD ami magasan kiemelkedik.

sherlock20 - 2016. 02. 13. 22:53

Nem rossz, de igazából nem ad semmit, eddig néztem becsületesen, de rájöttem, hogy ha nem nézném nem hiányozna. Lehet majd ha épp pangás van akkor visszatérek, de most kaszálom… PD és Fire persze marad betonbiztos nézősök között, hátha 1-2 évad múlva a Med is kiforr..

Katey - 2016. 02. 25. 13:26

Kicsit hiányolom belőle a romantikát. Tudom, hogy ez nem Grey’s anatomy és nem is Shonda, de valahogy meg kéne találni az aranyközéputat.

Vannak benne párok, de valahogy úgy érzem, h Dick Wolfnak ahhoz van érzéke, hogy olyan embereket hozzon össze akik rettentően idegesítőek vagy unalmasak együtt mindjárt felhoznám példának a Rhodes és Zanetti párost. Annyira idegesítő az a nő, hogy még véletlenül sem lehet nekik szurkolni.

És tudom, hogy ez a sorozat nem erről szól, hanem jobban fókuszál az esetekre és morális problémákat boncolgat. De akkor is kéne bele több dráma és romantika, hogy ne legyen unalmas :D

Anor - 2020. 05. 07. 17:02

magyarul nem lesz? :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz