login |

Pilot-mustra: Válótársak – 1×01 (és 1×02)

2015. 11. 20. 18:25 - Írta: winnie

40 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra,

Az RTL Klubnál sokszor mondták korábban, hogy nem éri meg költségeit tekintve magyar drámasorozatot készíteni, de most akkor a fölényük, hogy megtehették, meg talán hagyták magukat meggyőzni a szomszédos országok példái láttán. Míg az HBO első körben két izraeli, majd egy finn sorozat alapján sajátgyártott, addig az RTL holland mintát követett. Manapság már eleve nem annyira fújunk a remake-ekre, hiszen rengeteg jó feldolgozás születik, arról nem is beszélve, hogy szerintem itthon elég kevesen ismerik a Divorce-ot.

Drámasorozatot emlegetik, de ez inkább a hosszát lövi be a Válótársaknak, mert valójában a sorozat sem tudja, hogy mi akar lenni. Dramedy, talán, amiben olykor hosszúakat néznek és nagyokat hallgatnak, meg alapvetően szomorú dologról szól, a válásról, de közben azért könnyedebb jelenetek is akadnak benne.

VÁLÓTÁRSAK – 1×01 – 5/10
VÁLÓTÁRSAK – 1×02 – 4,5/10

Válótársak-12

A Válótársak középpontjában három férfi áll, s mindegyikük kapcsolata fordulóponthoz és szakítás-, illetve válásközeli helyzethez érkezett. Az egyikük imádja a feleségét, de folyton megcsalja őt, a másikuk, talán túlzottan is, imádja a feleségét, aki erre inkább undorral reagál, a harmadik pedig…, nos neki is lehet valami baja a partnerével (akit egyébként), mert az első jelenetben szó nélkül elköltözik tőle.

A három férfi között még kapcsolat is van, amire fény derül, de a lényeg, hogy ki saját elhatározásából, ki pedig kényszerből elköltözik otthonról, és ugyanabban a házban találnak szállást maguknak. Az alapfelállást a Stohl – Lengyel – Scherer-trióval ki is pipálhatjuk, egyikük karaktere sem túl meglepő, a köztük lévő kezdeti dinamika is kiszámítható, de megadja a Válótársak keserédes, “Mi lesz most velünk?“-alaphangját.

Válótársak-1

A megvalósítással kapcsolatban nagyon vegyes érzéseim vannak. Egyrészt a sorozat tök jól kikerül tipikus magyaros sorozatbetegségeket, másokba viszont csúnyán belesétál. A színészek egy része nagyon természetes, de némelyiknél olykor bizony itt is előkerülnek természetellenes, színpadi manírok, de szerencsére nem ez a jellemző.

És ugyanez a helyzet a vizuális megvalósítással: van, hogy úgy érzem, hogy amit látok, bármelyik országból jöhetett volna, máskor meg snassz képeket kapunk, a vágónak pedig mindössze annyira futja, hogy párbeszédek során az éppen beszélő fejét bevágja, ami nagyon gépiesnek és fantáziátlannak hat. Ugyanez a helyzet a zenével, mely mintha nem tudná, mikor nincs rá szükség, mikor kéne háttérbe vonulnia, és mikor kéne nem túl magától értetődőnek lennie – némely érzelmi állapotra folyton rá akart kontrázni a zene, ahelyett, hogy “kiegészítette volna”.

(A flashforwardos epizódkezdéseknek a világon semmi értelmük és nulla funkciójuk van, inkább spoileresek, és frankón csökkentik a rész végi jelenetek feszültségét.)

Válótársak-13

Tudom, hogy minden kritika szubjektív, de most kinagyítok egy olyan momentumot, ami nálam mindennél jobban meghatározta a sorozat tetszési indexét, ergó, akit ez nem izgat, az simán lehet, hogy jobbnak fogja megítélni a pilotot: arról van szó , hogy a kvázi bumm-bele-a-közepébe kezdés miatt nem ismerjük a karakterek előéletét, a válás előtti dinamikájukat. (Nincs semmilyen kapcsolati rétegezettség, csak kapunk egy vázlatot arról, hogy mi a helyzet, és onnan indulunk el.)

Tippre ez hozzátartozik a koncepcióhoz, és idővel minden ki fog kristályosodni, de arra gondolok, hogy fogalmunk sincs arról, hogy (de fura magyar neveket írni egy kritikában…!) Jocinak mi a frász baja van, miért nem akarja, hogy rámásszon Szonja (ööö, adja magát egy sejtés). És az is nagy kérdőjel Tamara miért annyira bunkó szegény Dáviddal, miért nem szigorúbb a gyerekével szemben.

Válótársak-4

Ugyan elmondják, hogy pontosan mit és hogyan éreznek, és tudjuk, hogy régóta vannak együtt, de ettől még fura (és indokolatlannak tűnő) az ellenséges viselkedésük. És ez az, amit az érzékenyebb énemet kimondottan zavarja. Rosszindulatúnak és parasztnak tűnnek, még akkor is, ha a beléjük látványosan szerelmes társuk csimpaszkodó vagy behízelgő.

Aki viszont nem akad fenn ilyesmi apróságon, az hátradőlhet, és végignézheti, hogy a három kapcsolat milyen ívet fut be, illetve, hogy a három pasi miképpen dolgozza fel a válást, illetve a válás fenyegetését.

Válótársak-11

A közepes-közeli értékelés ellenére jó volt nézni a sorozatot. Jó volt, mert magyar. Igen, vagyok annyira elfogult, hogy csak ezért nézzem, de jó lenne, ha olyasmi is kerülne bele a folytatásba, amibe igazán kapaszkodhatnék, ami alapján akár guilty pleasure-nek kiálthatnám ki, ha már a minőség egyelőre csak lelkesedésből származik, nem pedig tudatos és szakmai döntéseknek köszönhetően. De talán ebbe is belerázódnak.

Válótársak-10

Az a baj, hogy bár nem volt akkora bajom a Válótársakkal, simán el tudnám engedni “a kötelező harmadik rész” előtt, mert nem érzem, hogy bármelyik karakter további sorsa annyira érdekelne, hogy felzaklasson a folytatás hiánya. És ahogy írtam fent, ez a koncepció miatt van. Elnézegetném, talán el is fogom nézegetni, és hiszem, hogy javulni is fog a sorozat, ahogy a motivációk felszínre kerülnek, de egyelőre nem érzem, hogy kötelező válhatna.

40 hozzászólás Ne habozz!

wys - 2015. 11. 19. 22:44

Szerintem se rossz eddig. (mondjuk örök rejtély lesz számomra, hogy kit sz*p stohl, hogy még mindig foglalkoztatják…)
Na mindegy csöcs*k, pár közepesen jó poén, Scherer, Földes és Balsai miatt lesz közönség. Mondjuk köztük leszek én is, de csak töltve :D

Deny - 2015. 11. 19. 22:51

Nekem nagyon tetszik, tuti maradok :D az első rész csak azért volt gyengébb, mert az vázolta fel az egész szitut. A másodikon már nagyon jókat nevettem.

AJ - 2015. 11. 19. 23:51

Az első rész szerintem jó, csak szokatlan a stílusa, mármint én ilyen tempójú és történetű magyar sorozatot nem nagyon láttam, de a kvázi felvezetés után engem megfogott a hangulata.

Nyomell - 2015. 11. 20. 00:20

A korom miatt, nem én vagyok a sorozat közönsége. Azért nem volt ez olyan rossz és remélem jó nézettsége lesz. Beindulhatna már a hazai sorozatgyártás !

StevenHyde - 2015. 11. 20. 00:24

Szerintem nem volt rossz. Nem egy high-concept sorozat, de én látok benne potenciált. A fényképezés pedig szerintem kifejezetten igényes.

Darius - 2015. 11. 20. 09:08

Baromi jó volt! 1. rész kicsit szájba rágta a dolgokat de ez így van rendjén megtudtuk amit kell. 2. pedig vicces volt ,de mellette kicsit érzelmes is. Minket megfogott szerintem kimondottan jóra sikerült biztos nézni fogom amíg ezt a szintet tartják :)

sesztei - 2015. 11. 20. 09:27

Szerintem kifejezetten jól sikerült! Véletlenül botlottunk bele az első részbe, de simán maradtunk a másodikra is. A fényképezés nagyon igényes és szerencsére minimumon van a híres, magyar színpadi manír is. Stohl erőltetett röhögéséből viszont jócskán vissza lehetne venni.. amúgy szerintem maradok még.

Bazsi - 2015. 11. 20. 09:29

Szerintem jó volt, simán nézős tovább.
Balsai Mónit imádtam a társasjátékban, itt egyenlőre nem sokat mutatott eddig, Gubás Gabi meg tőlem bármit csinálhat, egyszerűen aranyos. Stohltól rosszabbra számítottam, ő se volt vészes.
Aranyélet mellett jó lessz egy ilyen könnyedebb témájú sori is, bőven elfér a palettán.
Egy nagy hibát fedeztem fel, a rendszámokat rosszul cserélgetik az autókon, a Swiften és a minin is volt 2 különböző rendszám, aztán a 2.rész végén a vw-n és a minin ugyanaz a rendszám volt konkrétan. Erre azért odafigyelhettek volna jobban.

manti - 2015. 11. 20. 12:12

első részt láttam. kasza.
műsztoriban műkarakterek műhangsúlyozással műszöveget műjátszva mondanak.

a sztorivezetés hitelességéhez, értelméhez két példa:
– a villát felújító srác egyedül szöszmötöl, dolgozgat. 3 év alatt még az is lehet, hogy elkészül. :)
– Stohl hazatelefonál unatkozó feleségéhez, miközben már terelgeti a srácokat a kocsiba, induláshoz készülődve. a telefonban kéri, hogy emailben küldjön el vmit neki a laptopjáról, mert valamiért nagyon sürgős, nem várhat addig, míg hazaér. nyilván útközben akart az emaillel kezdeni vmit. :)

roppantul le vagyon a nép nézve, kérem szépen… pedig a színészek zömmel jók. lehetnének. de sz.arból nem lehet aranyat csinálni.

req - 2015. 11. 20. 13:03

nekem tetszett. a társas játék óta várok egy hasonló üdítő magyar sorozatot. sajnos az aranyélet szörnyű második része után ez a két rész tényleg felüdülés volt.

totoro - 2015. 11. 20. 14:14

Azért egy nagy érdeme mindenképpen van a sorozatnak, amit már nagyon régen hiányolok: vetkőző magyar színésznők :)

Marcipáncica - 2015. 11. 20. 14:27

Nekem ez nagyon nem. Kimondottan idegesítő buta megoldások, gagyi az egész. Nem szeretem, és nem is akarom szeretni. A Stohltól meg úgy alapból is falra mászom.

Lin's Lawyer - 2015. 11. 20. 14:43

A csöcs-felhozatal határozottan színvonalas volt, Scherer lánya is nagyon jó bőr, csak ezek miatt marad nézős nálam. Stohl játéka modoros, a többiek sokkal természetesebbek.

laxikahun - 2015. 11. 20. 17:08

én megnéztem az első részt, és nekem kimondottan tetszett. Stohl érdekes hogy mennyire mű míg majd mindenki més jól hozza a figurát. a sztori is tetszett, kíváncsi leszek a2. részre is majd ha hazaértem megnézem még azt is. egyelőre nézősnek tűnik az aranyélettel együtt.

DaMan - 2015. 11. 20. 17:51

Én is azok közé tartozok, akiknek tetszett, bár ebben erősen benne van az is, hogy nem átlagos szemmel néztem. Bár mondjuk nálam az sem jelent sokat, még mindig nézem a CSI Cybert (mondjuk jobban szórakozok a megvalósithatatlan informatikai ötleteiken, mint a sorozaton, de mégis).

Elkezdhet gondolkodni a TV2, hogy mit lépjenek, mert én mondjuk simán őket nézném, ha egyszerre menne az Aranyélettel és az náluk lenne.

Azért remélem a nézettség bizonyitja majd, hogy megéri normális műsorokat gyártani. Ezért viccen kivül hajlandó lennék bekapcsolni a TV-t. Ha a szolgáltató küldené HD-ban az RTL-t.

Rezsidémon - 2015. 11. 20. 18:58

Egészen bizarr elegy volt ez a két rész. Meztelen nők, párkapcsolati dráma, családon belüli erőszak(?) találkozik a béna magyar közönségfilmek szivárványos optimizmusával (hófehér ikea szobabelsők, bohókás zene effektek, gazdag felső-közép osztály ábrázolása).
Mintha az SOS Szerelem, 9 és fél randi, Apa csak egy van című celluloidhulladékok életidegen (de családbarát) Amerika majmolásába felnőtt tartalmakat tolnának.
‘Magyar’ hetek a Mekdonálcban, de beleszartak a hamburgerbe.

elemerapioca - 2015. 11. 20. 19:57

ha sikerult az Ejjel Nappal Budapestbol “siker” sorozatot fabrikalni akkor ebbol is kinezem a stabil 800e nezot. Remelem igazam lesz

winnie - 2015. 11. 20. 19:58

elemerapioca: az egyik napi sorozat, a másik heti. más műfaj, más elvárások, más nézői elkötelezettség és befektetés. és persze más körülmények, lévén az egyik sokkal több idő és pénz.

Paleee - 2015. 11. 20. 20:20

Nem tudom, hogy fogalmazzam meg, de számomra lassú volt, és elég vontatott. A promó alapján vígjátéksorozatnak lőttem be, de ez valami lassú dráma lett, ami egy Terápia esetében megengedett, sőt kötelező elem, de ezt valahogy pörgősebbre kellett volna venni. ha ez lenne az első magyar, színvonalasabbnak szánt sorozat, akkor lehet örülnék, mint majom a farkának, de sajna a már fent említett Terápia és a Társas játék S1 olyan magasra tették a lécet, hogy nem elég hozzá pusztán 5-6 jó színész, és 4 HD mozi kamera.

winnie - 2015. 11. 20. 20:22

palee: pedig itt mindent elmond az első promó:) http://www.sorozatjunkie.hu/2015/11/16/delelotti-videok-1-valotarsak/

human - 2015. 11. 20. 21:08

vicces jelenet: pörgős könnyű zene, következő pillatban mély mondat? a zene is vált rögtön. De igazából már a főcím is ilyen, egész jó grafika, aztán a végére meg a full tipikus vásári zenébe vált. teljesen bipoláris.

AJ - 2015. 11. 20. 21:15

human

Földes Eszter ugyanezt mondta a saját karakterére, ha jól emlékszem, hogy bipoláris :D.

A főcím egyébként marha jó, ezt el is felejtettem kiemelni, de a zene tényleg nem vág stílusba, mert akár szitkomnak is elmenne, miközben tényleg mélyebb a sorozat.

Benzin - 2015. 11. 20. 21:27

Nem a szívem csücske ez a zsáner. Mégis tetszett.

Egyenletes színvonalat hozott a pilot, a színészek is jók. A magyar rögvalóságot szépen kipolírozták belőle, tényleg játszódhatna “bárhol”, de így legalább nincs tele olyan extra kínos hülyeségekkel, amelyek az Aranyélet szezonnyitóját a mélybe rántották nálam.

A főcímzenéért viszont én kérek elnézést :D

symor - 2015. 11. 20. 21:37

Az RTL első totyogó lépései afelé, hogy ne csak szart lapátoljanak a meleg újdonság varázsára igénytelen közönségük arcába :)

Ez a törekvés olyannyira dicséretes, hogy én ezt a sorozatot nem tudom bántani, de tényleg…

Mem a legjobb, nem a legszebb, de ez a sorozat egy ajándék, remélem nézős lesz, mert végre elindíthat valamit az említett szarlapátoláson túl is!

kiskiraly - 2015. 11. 21. 00:57

“Ugyan elmondják, hogy pontosan mi is a tünetük, és tudjuk, hogy régóta vannak együtt, de ettől még fura (és indokolatlannak tűnő) az ellenséges viselkedésük”

nekem is olyan WTF volt mikor a barátnő aznap akarna szexelni mert peteérése van, barátja pedig nem szeretné. Erre a csaj odamegy a srác munkahelyére, vitatkoznak egy sort, majd ki is zárja a csajt a házból.

Fura, az biztos.

dzsoker76 - 2015. 11. 21. 06:41

Azt a poént hányszor tervezik vajon még ellöni,hogy Földes Eszter pont akkor akar beszélni vagy találkozni a barátjával amikor van valami félreérthető lihegés a háttérben?

human - 2015. 11. 21. 11:32

dzsoker76: nem tudom, de akkor biztos duplán a felesleges flashforwarddal

valee - 2015. 11. 21. 15:13

Rezsidémon: azért egy atyai pofon nem családon belüli erőszak szerintem, aki másképp gondolja az meg is érdemli, hogy ilyenek a fiatalok. De gondolom azért is raktál kérdőjelet. :)

Amúgy nekem tetszett, néhány helyen ütött a gagyi, de maradok.

cathy - 2015. 11. 22. 00:57

Szerintem szörnyen ciki, a jó színészeket sajnálom, ilyen otromba és gagyi szövegeket, jóég.

winnie - 2015. 11. 27. 10:38

ejha, a 16 éves lány új lovas sisakot akar, mert “a többiek ki fogják nevetni”, ha abban megy, amiben múlt héten.

kiss053 - 2015. 11. 27. 18:19

winnie: Igen, az ilyen és ehhez hasonló dolgokat valahogy nem tudja az ember átérezni ebben sorozatban, kicsit “amerikais”.

izellajos - 2015. 11. 29. 09:25

magyar szinten ez egy jó sorozat, a maga hibáival és gyengeségeivel. mint látható eléggé elit környezetben játszódik, szóval el tudom képzelni, hogy az elkényeztetett fruska új sisakot kér, mert kinevetik. nem tudják értékelni a dolgot súlyát. szerintem nézős

winnie - 2015. 11. 29. 09:33

izellajos: az a baj, hogy a magyar szintet manapság volt sorozat több is, ami feltornázza a szintet, de rég rossz, ha egy szinthez kéne mérni, mert akkor lehet, hogy gagyi tadzsik sorozatokat is nézne az ember csak azért, mert tadzsik szinthez képest jók.

de mondom, ez tényleg nem oszt, nem szoroz (egy tini attól fog félni, hogy szétalázzák, kiközösítik, akármi, de nem “kinevetik” – nem ilyen szót használna, ez 10 éven aluli dolog) nem azért említettem, csak hogy rámutassak arra, hogy milyen jelentéktelen dolgokkal foglalkozom ahelyett, hogy a történet vagy a megalapozatlan, levegőben lógó karakterek érdekelnének.

winnie - 2015. 11. 29. 09:38

egyébként mik voltak mostanság magyar sorozatok, mert akkor tényleg be tudjuk lőni a szintet?

válótársak
aranyélet
butiquhotel.hu
kossuthkifli
egynyári kaland
fapad
munkaügyek
terápia
társas játék
hacktion

szerintem a szitkomokat érdemes kiszedni.

Viv - 2015. 11. 29. 19:18

Nem a legjobb, de ha továbbra is hozza ezt a színvonalat, akkor igenis a jobbik mezőbe fog mozogni.
@kiskiraly: akkor nem találkoztál még gyerekre vágyó nővel… Hőmérőzés, gyertyaállás, Ovo-teszt (egy 4000 forintos csomagban 7 darab van, s havonta elhasznál egy nő 2-t is, mert igazság szerint 2 hét van, amikor bármikor esélyes egy nő peteérésre, ha nem rendszeres neki).
@winnie: oké, nem egy új sapka, de már a mi korunkban hányszor eljátszottuk, hogy minden sz*rt megvetettünk, mert ciki, hogy nincs… Közben olyat is láttam már, hogy a 16 éves csak Tommy Hilfigert vetetett az apjával, mert az menő.

Stolh bármennyire mű, nekem – női szemmel – inkább 1000x ő, mint mondjuk Csányi.

majomka - 2015. 12. 11. 13:23

na igen, Stohl vagy Csányi, Csányi vagy Stohl… micsoda dilemma, micsoda választék :) de egyben örülök, hogy megtudhattam a legutóbbi részből: valami baj van velem, én sosem recskázom zuhanyzás közben mint Buci :)

PetY - 2015. 12. 11. 15:44

Lassan lehetne csinálni egy szavazást is, hogy az idei sorozatokból melyik volt a legjobb.
Egynyári kaland, Válótársak, Aranyélet, Butiquhotel, stb.
Ja és még ide jöhet majd a Szérum is!

Csabesz - 2015. 12. 13. 00:44

Számomra az elmúlt évek EGYIK legjobb magyar sorozata.
Az Aranyélet a másik, de az teljesen más műfaj.
Végre egy sorozat, ami nem Barátok közt, nem Jóban rosszban.
Öt rész után bízom benne, hogy lesz 2. évad.

Csabesz - 2015. 12. 13. 00:46

Egyébként Stohlt igazán kihagyhatták volna a sorozatból. Számomra Ő az egyetlen negatívum az egészben. Biztosan találtak volna hasonló kaliberű színészt helyette.

winnie - 2015. 12. 15. 14:26

“Öt rész után bízom benne, hogy lesz 2. évad.”

már írtuk, hogy lesz.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz