login |

American Horror Story – 5×07: Flicker

2015. 11. 22. 15:50 - Írta: Casey Novak

16 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

I’m dead dear, not stupid.

Majdnem elveszített ez a rész a furcsa szerkezetével, a többrétegű flashback-ekkel, a rengeteg új és “régi-új” karakterrel, de basszus, a végére lett értelme!

Még mindig ott tartok, hogy feleennyi játékidőbe is belefért volna a lényeg, pedig ez már egy igen rövid résznek számított AHS berkekben, sőt, fele ilyen rövid évadban is össze lehet foglalni a valódi sztorit, a maradék meg csak szüttyögés. De ha minden eddigi töltelék perc ilyen baró lett volna, mint ebben az epizódban, akkor fel sem tűntek volna a felesleges körök.

01

A Flicker hangulatos volt, olykor meglepő, tele múlt századi hollywoodos utalásokkal (ami engem őszintén szólva nem dob fel, de voltak itt nagy nevek, aminek a mozifanatikusok örülhettek), ismét a múlt nagy szeletét ismerhettük meg, és picit előrébb léptünk a 10C gyilkossal is. Mi kellhet még?

03

De akármennyire hagytam magam lenyűgözni ezzel a résszel, azért csak voltak benne idegesítő apróságok. Jöjjenek a spoilerek a tovább mögött.

Nem tudják levedleni azokat a nyomorult horrorkliséket, akkor sem, ha az életük múlna rajtuk. Mert ugye, ha két teljesen jelentéktelen karakter bebotorkál egy sötét folyosóra, az egyik majrézik, és a másik rászól, hogy “Ne legyél már nyúl!”, akkor lehet tudni, hogy másodperceken belül felszippantja valami a nyakukból a verőeret, mint olaszok a spagettit.

(Apropó olaszok, most akkor a Countess apukája Super Mario? Sűrű elnézését kérem mindenkinek a hülye humorérzékem miatt, de Valentinos-vacsorás-táncos jelenetben ezen röhögtem tíz percig. Foghatom a fáradtságra, de komolyan, miért kellett kiemelni, hogy olasz és vízvezetékszerelő? Lehetett volna mondjuk tejesember.)

08

Megvan még, hogy az első részben mit nézett az autós moziban a Countess és Donovan? Aha, a Nosferatut. És ilyenkor hajlamos vagyok elhinni, hogy tényleg van koncepció az éved mögött.

Akinek feltűnt egy újabb első évados arc felbukkanása, annak pacsi, nekem még utánaolvasás során sem ugrott be az ingatlanügynökös hölgy. Pláne nem a kutya neve, akit a telefonban említ. Valójában arra sem emlékeztem, hogy volt négy évvel ezelőtt a szezonban kutya, de ez már az én bajom. A gesztus azért szép volt, így utólag tudom értékelni, főleg ahogy beleszőtték a karaktert a jelenbe a hotel átíratásának ürügyén.

02

Lowe továbbra is sötét, mint az éjszaka, mert a kislány lényegében kibetűzi neki, hogy ő egy vámpír, de a hotel  tompító hatása még mindig erősebb nála, mint a józan ész, és csak szemellenzősen menetel a 10C gyilkos nyomában. Mintha vonzaná, mint a bogarakat a lámpafény.

Hogy az útja végén majd a saját tükörképét látja-e meg, vagy ez lesz az évad legnagyobb félrevezetése, és valami teljesen random gyilkost kapunk, még mindig kérdéses. Ezzel kezdték az első részt, ezzel is fogják érzésem szerint zárni a szezon, és csak az utolsó pillanatban tudjuk majd meg. Mivel nem vagyok türelmes fajta, ez picurkát frusztrál, de legalább van még mit várni.

06

Elnyújtott, de érdekes volt a Countess története is. Láthattuk, hogy honnan jött, hogyan vált egyszerű halandó egérkéből hideg grófnővé, hogy honnan kapta meg a vírust, és hogy eleve honnan indult a vírus. Nem semmi fantáziája van Murphy-nek, azt elismerem.

Alig várom, hogy mi lesz a két befalazott vérivó sorsa most, hogy visszatért régi fényük. Kellemes lesz az első találkozás a Countessezl, annyi biztos. És íme az ok, amiért sietősen ki kellett nyírni Tristant múlt héten.

04

Különösen jó epizód volt ez a mostani humor terén is: Iris és March szállított jó pár egysorost, amiken felkacagtam, jól is esett egy kis feloldás a sok vér komoly esemény között.

Néha zavar, mikor túlzásba viszik a művészkedést és a kameraforgatást, de most visszafogták magukat (bár kicsit sok volt a közeli felvétel John arcáról), a látvány pedig nagyon ott volt, főleg a színek: az éles kontraszt a múltbéli, fekete-fehér és megsárgult jelenetek, valamint a kórház bántóan fehér, steril fényessége között.

05

Örülök, hogy bíztam az évadban, bár nekem a kezdetektől tetszett, de már ezért az egy részért is megérte eddig nézni, és remélhetőleg nem okoznak csalódást a továbbiakban sem.

U.I.: Minimális magyar(os) jelenlét volt a Kárpát-medence emlegetése, mint a vírus bölcsője, és felhangzott Brahms 5. magyar tánca is.

 

16 hozzászólás Ne habozz!

yuuki - 2015. 11. 22. 16:43

Én már eleve úgy álltam hozzá a részhez, hogy gyakorlatilag azon izgultam, hogy milyen zenéket rak be ide Murphy. Éééés amikor megszólalt a Cure-tól a Lullaby az abszolút tökéletes pillanatban, gyakorlatilag be is bőgtem. Ennyit rólam. :D
Egyébként nekem is tetszett, hogy milyen filmezési technikákkal választják el a különböző korokban játszódó részeket. Kivételesen apuci sem volt annyira rohadtul idegesítő, mint amennyire egyébként az szokott lenni, végre legalább halad valami az ő szálán is.
Evan Peters pedig valami annyira zseniális volt, hogy az hihetetlen. Megkapta a kellő mennyiségű szerepet is (véééégre), öröm volt nézni a komát, annyira jól csinálta, amit csinált.
Gaga meg végre nem csak a magabiztos istennőt hozta, hanem a naiv kis szerencsecsomagot is, meglepődtem rajta, mennyire más volt az egész arckifejezése is ezekben a részekben. Odatette magát, egészen úgy tűnik, hogy nem csak a saját magához hasonló stílusú nő szerepét képes jól alakítani.
Furcsa, hogy már a hetedik résznél vagyunk, és még mindig nem érzem azt, mint az előző két évadban, hogy unom, sőt, egyre jobban érdekel.
Utalások terén is téynleg kapcsolódik az elsőhöz, szóval bele is gondoltam már rögtön, hogy mit tudnak majd a nagy favorit Asylummal összekapcsolni a következő évadban, hehe.
Nagyon remélem, hogy nem csapják el a végét, nagyon-nagyon.
Az írás egyébként szuper volt, én föl sem figyeltem a Nosferatus párhuzamra, szóval kösz @CaseyNovak :)

Lemoni - 2015. 11. 22. 17:03

Liz Taylor, F.W. Murnau, Nosferatu, Rudolf Valentino, ennyi filmes utalás, csak nem filmstúdió lesz lesz a következő évad? Érdekes részt kaptunk megint, bár most először éreztem egy kis repedést Gaga eddig jó játékában, nem igazán volt meggyőző a flashback jelenetekben, Alexandra Daddarionak sem ez a legjobb alakítása. Finn Wittrock viszont piszok jó volt, akárcsak Evans Peters.

Sasha86 - 2015. 11. 22. 17:17

Nekem egyébként az a fő bajom az évaddal, hogy össze-vissza vannak a szálak, mintha dobálnák az infókat bele egy tálba, de nem áll össze a tészta.
Az utóbbi rész tényleg összeszedte magát, de az igazi original-AHS feeling az nálam az aktuális résznél volt meg. A keret is megvolt, első és utolsó jelenet is a vérszívó párossal, a befalazás is jó ötlet, volt vér is bőven, de nem indokolatlanul. Gaga tánca ahogy be-bevágják a régi minőséget, és vissza, a filmes utalások, oké volt. Evan Peters karaktere a legjobb és biztos sokan egyetértenek, de LOwe-é a legrosszabb. Én most tíz százalékot tennék arra, hogy nem ő lesz az a bizonyos gyilkos, de jó lenne egy kellemes meglepetés,most a teljes beszélgetés a vámpír-kislánnyal arra utalt, hogy értsd már meg, hogy rólad beszélek! Evan Peters még egyszer a legjobb, tulajdonképpen ő mozgatja az összes szálat élve és holtan is, színészileg is a legjobbak között van, és ahogy azt mondja “darling”, nagyon ott van. Végre váróssá tették a szezont, én örülök.

tommy - 2015. 11. 22. 17:35

Kathy Bates karaktere már képről is idegesít, asszem most kell kaszálni.

szerintem - 2015. 11. 22. 19:19

lehet, hogy nem ugyanazt a sorozatot nezzuk….szerintem ez volt a sorozat legrosszabb epizodja. ertelmetlen flashback a semmirol….de most tenyleg. kicsit olyan az egesz, mintha az iroszobaban ment volna az otleteles, valaki jegyzetelt, majd vegul senki nem irt semmit es mi most a random egymasra dobalt otleteket nezzuk. egyre hangsulyosabb szerepe van a muveszi koritesnek (zene, szinek, beallitasok), ugyanakkor ha nincs mire koriteni, eleg sutan ervenyesul es konnyen atcsap oncelu ripacskodasba, mint itt is.
tovabbra is allitom, hogy minden szinesz bunrossz, kiveve denis o’haret. ripacs az egesz.

“Nem semmi fantáziája van Murphy-nek, azt elismerem.”
öööö….ugy ertve, hogy karpatok es vampirok….ja, tenyleg fantaziadus, elismerem.

Casey Novak - 2015. 11. 22. 20:07

Nem az alapkoncepcióra, hanem az összekapcsolásokra gondoltam – F. W. Murnau, Valentino élete és halála, a fekete ruhás nő, és a többi valós történelmi esemény, amit belefűzött a saját agymenésébe.
A színészek teljesítményét pedig elég sokan magasztalják, még Ámerikában, annyira nem lehetnek rosszak.
Hogyne, döcög az egész, nagyon lassan akar összeállni, de hadd lelkesedjek már, mert az előző két évadhoz képest szárnyalunk.

Cyrax - 2015. 11. 22. 21:10

Christine Estabrook benne volt az első részben is, mikor eladta a hotelt. Gondolom azért nyírták ki, hogy még egy kicsit kísértsen.

Gaga ténylegesen olasz származású ha jól tudom, tehát muszáj volt ezt is beleírniuk… Ahogy a másik posztban mondtam, Finn Wittrock lehetett volna állandó szereplő, többet volt már, mint Angela például. És akkor Tristan azért jött be Gagának, mert kb. hasonmása volt az 1920-as évekbeli szerelmének?

Azt már az elején sejtettük, hogy Gaga a ház urának felesége (amikor direkt nem mutatták meg), a kis szörny meg máris elfelejtve?

A 10C gyilkos meg a Dexter egy bizonyos évadjára emlékeztet, amikor már az összes fan rég kitatalálta a megoldást. Csak nem ilyen egyszerű?

radovan - 2015. 11. 22. 22:55

A Hotel eddigi legjobb része volt,a némafilmkorszak felidézése,az hogy, és ahogy Murnaut felidézték az zseniális volt,a legerősebb AHS pillanatok egyike!Gaga fantasztikusan jó,és az operatőri munka is/ez mindig is így volt,nem ujdonság,és végre ,végre igazi humort is adagoltak nem csak erőltetett poénokat.10/10 részemről .Valentinóként egyébként sokkal jobb Finn mint Tristanként,idegesitett engem az a nyikhaj :)

Luke - 2015. 11. 22. 23:43

A szicíliai vízvezetékszerelőnél nekem is le kellett lőnöm kicsit a rész :D de összességében nem csalódtam :)

Risi92 - 2015. 11. 23. 08:06

szerintem is a legjobb rész volt eddig.

Jencike05 - 2015. 11. 23. 13:38

én kiváncsi lennék mi történt a gyerekekkel az iskolából

jajjnemá - 2015. 11. 23. 22:27

“előző két évadhoz képest szárnyalunk”- biztos nem egy sorozatot nézünk.. Az előző két évad pocsék volt ez a mostani pedig stabilan hozza azok szintjét. Én az első évadot imádtam. A másodiknál már nem értettem mi a t*kömet hypeoljátok folyton és onnan meredeken zuhan a sorozat. Rendesen megutáltatta velem Murphy az egészet. Ez a folytonos katyvasz ami vagy középszerűen vagy sehogy nincs lezárva már az agyamra megy. Ha túlteszem rajta hogy folyton bacnak a bu*ik akkor is egy halom üresjárat a hotel. Állandó művészieskedés, folytonos semmitmondás. A történet olyan unalmas hogy azon kapom magam h nem értem ki mit miért csinál mert elkalandozom. Gaga jó akárcsak a színészek többsége. De olyan rohadt pocsék tűzrevaló sorozattá alacsonyult az American horror story hogy a horror a címben már csak a minőséget takarja. Évek óta nem értem miért kínlódom végig ezt a sorozatot. talán azt várom hogy újra visszatér az első évadban érzett feeling. de már nem fog.. azzal hogy egyre inkább művészieskedő nagyot akarást tolnak az arcunkba megölik az egészet. Dögrovás ez a sorozat Dühítő ostoba lelketlen iparosmunka. Kaptok egy egy jó részt amiért tapsikolhattok a végén meg jön majd a “nagy” lezárás ami kb olyan béna lesz mint az utolsó két évad bármelyike. lehet tapsikolni. Aranyozd be a sz*rt attól még sz*r marad…

ender - 2015. 11. 24. 19:40

Nekem ez az évad jobban tetszik, mint az előző, meg az az előtti. Olyan mélyrepülést levágott számomra, h ezt majdn el sem kezdtem. Nekem hiányzik, ó, nagyon hiányzik Frances Conroy és Jessica Lange.

krisssy - 2015. 11. 25. 15:08

DEjóó rész!! :) Nekem nagyon tetszik a sorozat! végre a második évadot megközelítő minőség! nekem is csak Jessica lange hiányzik :( a kuszaságot már megszoktam, úgyis össze fog állni a végére. Alig várom a kövi részt, mi lesz Gagaékkal és Johnnal!

neon - 2015. 11. 26. 18:38

Ezért még nem kellett volna Tristant kinyírni, lehetett volna egy kis játék a hasonmásokkal :)

Mr. Jack - 2016. 08. 09. 18:25

Én is a Super Mario “utaláson” kakkantottam össze magam. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz