login |

Downton Abbey: vége a 6. évadnak. És a sorozatnak is. Majdnem. – írta vamivan

2015. 11. 22. 18:15 - Írta: vendegblogger

45 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Kicsit úgy vagyunk, mint Mátyás király és az okos lány: vége is a Downton Abbey 6. évadjának, meg nem is, vége az egész sorozatnak, meg nem is. Vége, hisz lement az utolsó szezon mind a 8 része, de idén még egyszer, szokás szerint visszatér a sorozat a karácsonyi különkiadással.

abbeyfin6

Tavaly csak a karácsonyi rész után készült el a kritika (meg is bántam, utólag), de nem csak ez az oka, hogy idén a rendes évad végén itt az összegző írás, hanem még két dolog: az egyik, hogy bizony elérkezett a búcsú ideje, és másik, hogy ez a szezon kifejezetten jóra sikeredett.

Tavaly év végén bizony ésszerűnek tűnt 2-3 gyengébb évad után kaszálni, a történet is nyugvópontra tért akkor, de aki odáig eljutott, nagy hibát követett el, ha erre a 8 részre nem szánta rá az idejét.

abbeyfin4

Nem tudni, hogy azért húzott-e bele a stáb, mert utoljára akartak egy nagyot dobni, vagy amúgy is egy jó évad jött volna ki 2015-re, de a végeredmény önmagáért beszélt, és mindezt tette úgy, hogy az események nem gyorsultak fel, vagy indultak el szemmel láthatóan egy katartikus zárás felé.

Egyszerűen csak érdekesebbek lettek a konfliktusok, épp annyival feszesebb a sztori, amennyi hiányzott, a dráma, a humor, az öröm, a bánat, a régi világ és az új világ közti egyensúlyt újra sikerült tökéletesen belőni.

Évek óta változatlan recepttel készül a sorozat, mégis az eleje kitűnő volt, a 4-5. évad laposkás, most újra jó lett. Az állandó alkotóelemek változatlanok, idén én még több szépen szerkesztett képet csodáltam meg a sorozat alatt, a ruhák, a hangulat, a zene színvonala állandó, Maggie Smith is mindig zseniális volt, de idén még jobban tetszett).

abbeyfin7

A tovább mögött kicsit spoileresen átveszem még, hogy mit kaptunk ebben a remek 8 részben.

Ami korábban hibádzott, megjavult idén. Ugyan számomra abszurd volt, hogy Mary egy autóversenyzőbe (Matthew Goode) szeret bele, és egy ideig ezt csak a rangon aluli hivatás miatt tették szóvá, és csak az évad második felében került szóba Goode, de összességében szórakoztató volt, ha Mary összes eddigi kérőjével kell összehasonlítást végezni.

Edith is végre a helyére került az évad során, szakmailag és magánéletileg is, eddig meglehetősen antipatikus volt, és jól esett végre nem csak boldognak, hanem céltudatosnak, határozottnak látni. Tom hozta a szokásos figurát, szerencsére nem szeretett bele semmilyen tanítónőbe. Robert és Cora modernizálódásnak indultak, ők is szimpatikus szerepet kaptak, negatív hátulütőktől menteset. Violet és Isobel mit sem változtak, ahogy már írtam, talán még jobb szintre emelték a viszályukat.

abbeyfin1

A lenti világba a Carson házaspár természetesen egészen új színt hozott. Én talán a többséggel ellentétben nem láttam köztük azt a fajta kémiát, amitől két ember oltár elé járul, (de ha már házasodtak, akkor Mr Carson ebéddel és vacsorával szemben támasztott követelményeit gondolom túlzónak és karakteridegennek), viszont mindenképp feldobták a mindennapokat, főleg a konfliktus szellemes megoldásával.

A Bates házaspár is boldogabb fejezetet nyithatott (és ez a dolog fonákja is, Anna problémája normál embernek nem boldogságot jelent, ahogy ezt több ízben a szereplők is megjegyezték), az ő szerelmük és Carsonék házassága között is finoman érdemes különbséget tenni.

abbeyfin9

Mr Barrow új szerepben tündökölt, idén jó cselekedeteket hajtott végre, mégis egész évadban ki akarták penderíteni. Lehet őt szeretni vagy nem szeretni, de nélküle nem lenne az a sorozat, ami, és az idei évad során végig bemutatott személyes tragédiája megérinti az embert.

abbeyfin8

Idén a 20-as évekből újra láthattuk, ahogy változik a világ. A nemesi cím jelentőségének csökkenése, a kórház példáján, a szolgáló személyzet karcsúsításán, a birtok modernizálásán, a nyílt napon vagy épp Mrs Patmore panziójának meglátogatásán át bemutatva; az oktatás és a műveltség fontosságának növekedése, a nők szerepének növekedése, (újabb) rangon aluli szerelmek, autóversenyek, Gwen visszatérése – ilyenre fordult a világ a 20-as évek végére.

45 hozzászólás Ne habozz!

Cherrypie - 2015. 11. 22. 18:54

Nagyon sajnálom, hogy véget ér/ért a sorozat, én nagyon szerettem. Persze a történet nem volt mindig a legjobb, tényleg volt 1-2 gyengébb évad, de imádtam ezt a “downtonabbeys” hangulatot, amit mindig éreztem, mikor néztem. Nekem nagyon fog hiányozni, igazi felüdülés volt minden héten.

BotondB - 2015. 11. 22. 18:55

Szuper az írás és szinte szóról szóra egyet is értek vele. :)
Szerintem is fejlődött a sorozat ha nem is olyan erős mint az első 3 évad, az utolsó 2-t simán veri. Remélem a karácsonyi rész Edith számára hoz pozitív változást é skakor teljesen elégedett leszek. Hiányizni fog a fene vigye el pedig tavaly és tavalyelőtt azt hittem kiábrándultam.

Zora - 2015. 11. 22. 18:57

Nagyon jó volt ez a sorozat, és nagyon fog hiányozni.
Köszi a kritikát!

clegane - 2015. 11. 22. 19:13

én is szerettem még a gyengébb évadokban is, olyan optimistán kijött belőle végül mindig a humanista szellem, emiatt jó volt nézni. hovatovább nem is baj hogy abba tudják hagyni úgy hogy jó emlék maradjon. de azért kivi leszek a karácsonyi epizódra még.

Alterego9 - 2015. 11. 22. 19:22

Edith szívatását már eddig is komikusan eltúlozta a sorozat, nagy kár volt erre rátenni még egy lapáttal pont az utolsó részben.

Mary özvegykori pasi ügyei közül egynél sem éreztem kémiát, vagy bármilyen érdeklődést, utólag egybe folynak az arcok, és tényleg csak annyi maradt meg hogy az utolsóról párbeszédben nagyon sokszor el lett mondva hogy mennyire cejeti, úgyhogy ez van.

Összességében valahogy mégis tetszett az utolsó évad, de kizárólag a downstairs people és Maggie Smith vitték el a vállukon, szemben a korábbiakkal amikor azért a Crawley család sorsa is mindig szerethető volt.

Snoopyzit30 - 2015. 11. 22. 19:29

Nekem óriási csalódás volt a zárás, egyszerűen nem értem miért írják úgy az írók, hogy Marynek jön be az élet mindig. Akárkin tapos át, mindig neki áll a zászló. Edith-et az összes évadon keresztül tiporták ahol lehetett és megint csak nem ő ér révbe. Ha pedig most csinálnak is egy ‘hurráoptimista’ zárást az már nekem túl szirupos lesz. Mr.Carsont én semmiképp sem hoztam volna össze Mrs. Hughes-al, ők inkább az örök barátok típusok inkább. Anna és Mr.Bates szenvedését is már nagyon lehetett unni, amikor a gyerek körül is bajok jöttek, akkor már azt mondtam magamban, hogy ezt nem hiszem el. Robert és Cora modernizálódása nekem is tetszett, és Isobel és az özvegy grófné barátsága is jó volt, de főleg az özvegy grófné (és Spratt) remekelt. Thomas sorsára kíváncsi vagyok, azonban nem tudok az ő számára sem elképzelni happyendet azon kívül, hogy megtarthatja az állását. Oké, hogy a modernizáció felé haladnak, de azért 100 évet nem ugranak majd az időben, hogy bepasizik és boldogan él, amíg meg nem hal. Tomnak is látszólag egy kerítő és probléma elsimító szerepet szántak az évadban, bár annak örültem, hogy sem Maryvel sem Edith-tel nem hozták össze. A szolgálók közül gyakorlatilag már mindenkinek a sorsa el van rendezve (vagy legalábbis lehet erősen sejteni), akinek a sorsa kérdéses az egyedül Edith.

Én is azok között voltam, akik az előző évadot annyira lesújtónak találták, hogy már erősen a kaszán gondolkodtak, de csak és kizárólag azért maradtam, merthogy utolsó évad. És valóban megérte maradni, mert egy jó évad volt. Amit én az első 1-2 rész megnézése után gondoltam, hogy hangsúlyosabb szerepet kap majd a nemesi családok elszegényedése az nem jött be, de ettől függetlenül jók voltak az események.

Ha lemegy a karácsonyi rész is, azt hiszem az első 2 évad mindenképpen visszanézős lesz rövid időn belül :)

yeeeyha - 2015. 11. 22. 20:02

Szerintem is jobb volt ez az évad mint az előző, a számomra érdektelen szálak máris a felejtés jótékony homályába vesztek és csupa jóra, vagy épp szomorúra, régen várt dologra emlékszem.
Karácsonyi epizódot még nem vártam így.

Éva - 2015. 11. 22. 22:28

@Snoopyzit30 Teljes mértékben egyetértek veled, jó évad volt, bár továbbra is fenntartom, hogy Mary erőszakos halála sokat dobna az eseményeken.
Most így utólag pedig elég visszatetsző, hogy ha már összehozták Mr Carson és Mrs Hughest, akkor miért nem kaptunk SEMMIT a kapcsolatukból azon kívül, hogy Mr Carson egy disznó, és megérteném, ha Mrs Hughes egy hámozóval esne neki valamelyik vacsora után. Komolyan mintha a szolgálója lenne a nő, főleg azok után gáz, amilyen érzelmes dumákat levágott valahol az évad elején, hogy mennyire vele szeretne lenni mint férfi és feleség bla bla bla.
Thomas teljes és értelmetlen meghurcolásáról ne is beszéljünk.

WM - 2015. 11. 22. 22:55

@Snoopyzit30: Edit-t nem írnám még le. A karácsonyi részre az őrgróf úr visszatértét várom és megismerkedést az édesanyjával. :P

Snoopyzit30 - 2015. 11. 23. 11:45

@Éva: “továbbra is fenntartom, hogy Mary erőszakos halála sokat dobna az eseményeken”

LOL! Hát ez valóban betenne a boldog karácsonynak meg az évadzárónak :-P

pudli - 2015. 11. 23. 15:18

Nem is tudom, nekem kicsit ambivalens érzéseim vannak ezzel az évaddal kapcsolatban, mert egyrészt imádtam de volt egy két dolog ami nagyon nem tetszett. Barrow szál nem tetszett annyira, mert nem értem “hirtelen” honnan jött ez a rúgjuk ki, főleg úgy hogy ha már elbocsátanak valakit akkor miért őt hiszen a másik két inasnak voltak egyéb lehetőségei, de a legjobban az zavart, hogy az egész évad alatt semmi mást nem csinált mint állást keresett ami már kicsit unalmas volt.
Mary karaktere se volt annyira erős Edith karaktere idén sokkal jobb volt.

De összességében imádtam mint mindig Maggie Smith pedig egy zseni én a hat évad alatt attól féltem a legjobban, hogy őt kiírják. A karácsonyi részt nagyon várom Downton Abbey nélkül nincs is karácsony, Sherlock is lesz ennél több már nem is kell! :D

Denisa - 2015. 11. 24. 09:27

Köszi az összefoglalót. Egyetértek a fentebb szólókkal:
Barrow egyre jobb lett, segítőkész, tanult a hibáiból, Mary meg egyre süllyedt lefelé. Aztán egy hirtelen mozdulattal mégis őt hozzák ki nyertesnek. Annyira nem illett bele a képbe :(
Tom aranyos volt, kell az a békítő fivér ebbe a családba, érdekes, hogy mennyire beilleszkedett.
Edith-nek drukkolok a legjobban, ahonnan indult talán ő fejlődött a legtöbbet, szép pályát járt be, már csak a boldog vég hiányzik neki de az nagyon!
Annáék végre révbe érnek, ideje volt.
Carsonék végigjárják a friss házasok szokásos csatáit, Mrs Hughes húzása zseniális volt, csak gratulálni tudok hozzá :D
A személyzet is elindult a polgárosodás útján, Mrs Patmore, Molesley, Daisy, Andy, látszik, hogy merre felé menne tovább, ahogy Baxter kisasszony is. Pont ezért nem volt érthető, miért szegény Thomastól akarnak megszabadulni, aki közben megtalálta a lelki egyensúlyát a gyerekek között, és még Marigoldot is könnyedén elfogadta. Ki sem kéne engedni onnan, ideális nevelő lenne belőle. Hajlamok ide vagy oda.
Az hogy ennyire nem ismeri a Crawley család történetét Mary és Edith nagyon meglepett. Főleg Mary, annyira nagyra volt vele, hogy ő viszi tovább a hitbizományt, az ember azt hinné tudja is mit visz tovább.
Nagyon kíváncsi vagyok, hány szálat tudnak még lezárni karácsonykor…

Snoopyzit30 - 2015. 11. 24. 10:29

@Denisa

Szerintem is a teljes sorozat mélypontja volt az a rész, amikor emberek látogatnak Downtonba (nyílt-nap) és gyakorlatilag a tulajdonosoknak fogalmuk nincs semmiről. Cora még azt sem tudta mitől ‘abbey’ a hely neve. Fekete gyász volt, de tényleg! Szerencsétlen Robert épp lábadozott, így őt nem láthattuk megnyilvánulni, ahogy a kastély történelméről és a benne lévő tárgyakról beszél, így csak remélni merem, hogy ő nem égett volna úgy be, mint az egész család (kivéve persze az özvegy grófnét, aki kente vágta a dolgokat).

Niki - 2015. 11. 24. 15:12

Imádom ezt a sorozatot. Edith biztos boldogságra talál az utolsó részben, ez szerintem biztos. Mary karakterében annyira benne volt ez a szándékos elszólás, hogy én talán akkor csalódom, ha az nem történik meg. Ott volt már az ideje, annak a vitának. Anna lehet szülni fog, és talán még Mr Barrow is megtalálja a helyét. Én valami ilyen végkifejletre számítok. Írták itt egy páran, hogy nem igazán illik ez az autóversenyző srác Mary karakteréhez (ez már abból is látszik, a nevét sem tudjuk), de ő neki mindig is Matthew volt az igazi, és szerintem nekünk nézőknek is. Azért azt sajnálom, hogy Tomnak nem találtak valami kedves lányt, de talán így is a jó. Jajjj, annyira jó ez a sorozat, olyan kár hogy vége.

vamivan - 2015. 11. 24. 22:11

őszintén szólva a kritika nagy részét a 7. rész után írtam meg, sokkal jobb volt úgy, boldog Edith ráadásul rangban is magas házassággal, Mary szakítással, és Barrowval, aki csak tervezi, de nem teszi meg az utolsó lépést. úgy volt igazán jó, így kicsit béna lett, és nem várok igazi katarzist a karácsonytól sem. de érzelmes lesz, mégiscsak vége lesz.

Valar Morghulis - 2015. 11. 24. 23:02

Engem mindig meglep hogy van aki nem kedveli Maryt… számomra a szemétkedései teljesen jogosak, ennél az utolsónál különösen örültem. Edith átverte a vőlegényét, akinek a hírnevét teljesen tönkretette volna ez a hazugság, majd azasztalnál Edith beszólása indította Maryt arra hogy kiszúrjon vele. Én is ezt tettem volna :) csak azt nem értem hogy a családtagoknak és az autóversenyzőnek miért nem volt egyértelmű hogy Matthew halála után Mary retteg ettől a ‘munkától’.
Nagyon jó évad volt, nekem minden tetszett, még Thomas sorsát ha rendezik akkor teljesen elégedett leszek :)

Page - 2015. 11. 25. 06:28

Jaj ugyanmár, Edith amúgy is bevallotta volna hogy övé a gyerek, még a házasság előtt. Az, hogy nem ezzel kezdte az ismerkedésüket teljesen jogos.

Mary egy mocsok, mert ő éppen boldogtalan volt (magának, még csak nem is másnak köszönhetően) a másik életét is tönkrevágta, hát ehhez csak gratulálni lehet.

Snoopyzit30 - 2015. 11. 25. 08:42

@Valar Morghulis”Engem mindig meglep hogy van aki nem kedveli Maryt…”

Engem pedig mindig meglep, hogy van aki kedveli. Edith nem akarta átverni a csávót meg is mondta volna neki, ez egyértelmű a történtek alapján, hiszen végig hezitált, gyötrődött. Mary egy undorítóan önző és aljas dolgot művelt, csak azért mert egyszer az életben nem neki állt a zászló, hanem Edith-nek. Nem bírta elviselni, hogy Edith végre boldog lehet és a mi a legjobb sokkal magasabb rangban mint ő.

Te komolyan ugyanezt tudtad volna tenni a saját testvéreddel?! Jézusom!

Valar Morghulis - 2015. 11. 25. 10:59

Az én testvéremmel nem, de ha olyan testvérem lenne mint Edith, akkor valószínűleg igen… Edith teljesen úgy viselkedik Maryvel ahogy Mary vele, ha épp az ő élete van rendben akkor azt Mary orra alá dörgöli, úgyhogy szerintem megérdemlik egymást.
Na mindegy, azért jó ez mert nem mindenkinek egyértelmű hogy ki a pozitív szereplő… nekem ez mindig Edith volt.

Valar Morghulis - 2015. 11. 25. 11:00

@Page: persze hogy jogos hogy nem ezzel kezdte az ismerkedést, de az eljegyzéskor is titkolni nagyon nagy parasztság volt.

_Peter - 2015. 11. 25. 16:43

Spratt volt a legjobb!

Valar Morghulis - 2015. 11. 25. 21:42

Bocsánat, azt akartam írni hogy nekem a negatív volt Edith 😃

Denisa - 2015. 11. 26. 08:20

Valar Morghulis – Edith nem mondott kifejezetten igent, közölte, hogy bonyolult az élete, de szereti Bertie-t. A fickó ezt vette tuti igennek. Sehol nem hallatszik az, hogy Edith konkrétan igent mond a lánykérésre!
Ergó, igenis korrekt volt, mert kereste a lehetőséget, hogy elmondja neki, csak a fickó nyomta túl, és Mary kapott a lehetőségen.
Konklúzió: Mary igenis szemét volt.

Page - 2015. 11. 26. 16:03

Edith, mint negatív szereplő? Mégis ez miben nyilvánult meg? Úgy az évadok során?
Lehet őt nem kedvelni, de hogy negatív szereplő lenne.. mikor és kinek ártott szerencsétlen?

Miss Keamy - 2015. 11. 26. 20:49

negatív szereplő mert sosem jött be neki semmi? mindig mindent elvesztett? :D azok után, hogy Mary szétrombolja a boldogságát, elmegy a saját testvére esküvőjére. nem hiszem sokan ezt megtették volna hasonló helyzetben..Edith rendkívül empatikus és jó lelkű személy. mondom ezt úgy, hogy az első pár évadban nem kedveltem. Rengeteget fejlődött pozitív irányban, míg Mary esett a szememben a sznobságával, lenézésével, irigységével és igazából szánalmasnak tartom azt, hogy megint Mary-t tették boldoggá az utolsó részben.

Várom a kari epizódot, tényleg erősebb lett ez az évad :)

egyébként Baxter-Mr.Molesley házasság? olyan aranyosak együtt. vagy Andy-Daisy összemelegedés :D Carson pedig irritáló volt, túltolták a szerepét.

bananas. Mr. Spratt.

Valar Morghulis - 2015. 11. 27. 16:06

Ilyen szempontból nem ártott senkinek, az én szememben azért ő a negatív mert Maryvel sok szempontból ugyanolyanok, mindig osztották egymást és amikor az egyiknek jó volt akkor azt a másik orra alá dörgölte. Edithnek mivel szerencsétlenebb volt, kevesebb volt erre a lehetősége, de amikor volt akkor élt vele. Nekem azért Mary a ‘jobb’ kettejük közül mert ő erősebb egyéniség, Edith naivságát, hogy minden útba eső férfiba beleszeret -pl. A sérült katonába aki azt mondta hogy ő az igazi örökös -, én szánalmasnak tartom. Persze, Marynek jött össze jobban az élet de ő tudatosan tett is érte, nem sodródott az árral. Nyilván morális szempontból a testvérek közül az érdemelte volna meg a boldogságot legjobban, aki korán meghalt, de az élet sem úgy működik hogy aki sokáig elég szerencsétlen annak idővel bejön vqlqmi..

fajro - 2015. 11. 27. 22:55

Ezt talán a másik topicban már írtam, de Edith pont ugyanígy árulkodott annó, amikor az indiai meghalt Marynél. Szóval ez inkább egál. (Ezt mintha mindenki elfelejtené)
Nekem sem volt Edith soha szimpatikus, bár az utóbbi évadokban már egyre inkább megkedveltem – talán pont az újságíró óta érzem jobbnak a helyzetet.

És meg lehet kövezni, én mindig is Marynek szurkoltam. (Szóval újfent kiderül, hogy tökéletes célközönség vagyok.)

Snoopyzit30 - 2015. 11. 28. 12:36

@Valar Morghulis, @fajro: Szerintem kezdünk elmenni egy értelmetlen vita szintre. Ti szeretitek Mary-t, a másik 20 kommentelő meg utálja. Nem kell minket meggyőzni (nem is lehet) hogy Mary a szentfazék, húde okos, húde tett a jövőjéért. Hagyjuk is.

Valar Morghulis - 2015. 11. 28. 17:43

Én nem vitatkoztam, egy szóval sem mondtam hogy szerintem ti rosszul gondoljátok… egyszerűen leírtam hogy én mit gondolok róla, ilyen túlzásokra mint most te, nem ragadtattam magam!

Snoopyzit30 - 2015. 12. 08. 10:12

Valar Morghulis: ” ilyen túlzásokra mint most te, nem ragadtattam magam!”

Bocs, nagyon ritkán de előfordul velem is, főleg, ha úgy érzem nagyon le akarják nyomni a torkomon a véleményüket az emberek. Sebaj várjuk a sorozatzárót, aztán meglátjuk mi lesz :))

Éber Mária - 2015. 12. 17. 17:06

Nekem tetszett a 6. évad. Nagyon várom a karacsonyi különkiadást.
Tudja valaki mikor és melyik adón jatszák?

Snoopyzit30 - 2015. 12. 18. 23:47

@Éber Mária

A StoryTV-n (Story5) megy azt hiszem szinkronosan, de ott még az 5. évadot sem kezdték el, ha jól tudom, csak állandóan ismételgetik az előző évadokat az elejéről. A 6. évad karácsonyi különkiadása értelem szerűen karácsony napján fog menni Angilában és ott tudod megnézni, ahol a 6. évadot is nézted (valahol a messzi messzi internetgalaxisban…)

clegane - 2015. 12. 28. 09:14

na tessék, persze hogy megvolt a happy end Edithnek is a karácsonyi epizódban.

nargli - 2015. 12. 29. 20:33

Ki volt az a csaj, akivel Tom beszélt a templomban, utána meg elkapta a csokrot? Csak egy random nő, akiről tudnunk kell, hogy ő lesz majd Tom szívének szerelme, vagy láttuk már csak én elfelejtettem?

Katey - 2015. 12. 30. 02:52

@nargli

Szerintem Edith újságának főszerkesztője volt.

nargli - 2015. 12. 30. 15:05

Katey: tényleg, köszi! Régen láttam már az előző részeket, és ez a nő kiesett. Ha lesz mozifilm, annak a középpontjában tuti Tom esküvője lesz. :D

clegane - 2015. 12. 30. 15:23

én is szurkoltam hogy jöjjön össze Tom azzal az amúgy tök helyes csajszival, de annak a döntésnek nagyon örülök hogy ezt most csak így sejtetni engedték és már nem erőltették bele ebbe a részbe mert úgy már túltolták volna a nagy happyendséget.

pixie - 2016. 01. 05. 20:51

most néztem meg a karácsonyi zárót. Minden évben jó volt, de ezt most egyszerűen untam.
Azért a Charlie és Elsie ütött :)
Érdekes és üde színfolt volt a sorozatok történetében, de pont ideje volt lezárni.

Snoopyzit30 - 2016. 01. 08. 10:35

Huh, ez az évadzáró. Annyira mézes-mázos volt és annyira lehetett érezni minden percében, hogy majd megszakadnak az írók, hogy mindenkit a lehető legpozitívabbra tudjanak kihozni. Már komolyan mondom fájt. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy nem voltak benne aranyos pillanatok, de egyszerűen nyakon volt öntve sziruppal az egész, ami számomra lehúzta az élményt. Túltolták a happyendséget, ahogy @clegane írta.

Nagyon sok szép pillanatot hozott ez a sorozat, sokszor alig vártam az új részeket, sokszor már nagyon untam, de az utolsó évad újra jó volt és ezt a habos-babos finálét meg betudom a sorozatzárásának.

Az évad 7/10 volt, a sorozatzáró 6/10, a teljes sorozatra én nagy elfogultsággal adok egy 8/10-et.

Zagrebacka Macka - 2016. 02. 04. 07:57

Nem tudom, csak nekem nem tűnt fel eddig vagy ez tényleg valami új, de mintha teljesen más emberek írták volna a forgatókönyvet. És nem arra gondolok, hogy a cselekmények hogyan szövődtek, hanem egyszerűen arra, hogy dramaturgiailag mennyire szájba rágósan lett minden elmondva. Ha valaki kihangsúlyozta, hogy NEM VISZEK ESERNYŐT, akkor egészen biztosak lehettünk benne, hogy nem hogy esni fog, de szakadni. Ha valaki figyelmeztetett valakit, hogy vigyázzon a tűzzel, akkor az tuti felgyújtotta az egész környéket. Persze ezek csak példák, csak nem akarok spoilerezni, de hihetetlenül dedós módon sikerült vezetni a cselekményt, nem egyszerűen arról van szó, hogy a “csehovi puska elsül”, hanem arról, hogy már az első adandó alkalommal megálltak velünk a sarokba támasztott puska előtt, és elmutogattak rajta mindent, hátha valaki nem vette észre, hogy ott egy puska, ami igazi puska, működőképes puska.
Ehhez képest a cselekménynél az, hogy olyan kis langyi, joviális volt, még nem is zavart, nyilván egy utolsó évadban esély van arra, hogy az addig lezárni nem akart sorsokat elrendezzék. Más kérdés, hogy ez most gyakorlatilag azt jelentette, hogy -egészen kevés kivételtől eltekintve- mindenkit boldog révbe igyekeztek juttatni…. nos, nem mondom persze, hogy ki kellett volna nyírni a fél szereplőgárdát (bár a sorozat, amelyik megölt már néhány főszereplőt, lehetett volna akár itt is bátrabb), de mondjuk az sem negatív fordulat, ha valaki megbékél a sorssal, ami ellen addig harcolt, és kihozza belőle a legjobbat.
Egyszerűen nem tudtam izgulni, szorítani senkiért, hanem csak álmosan mosolyogtam, mint macska a langyos radiátoron. Sikerült úgy befejezni, hogy ne bánjam, hogy vége, és azt mondjam, hogy ebben tényleg nincs több, pedig az előző évadban még teljesen mást mondtam….

Biri - 2016. 05. 07. 21:54

A sorozat engemet is elvarázsolt. Csak Edith levelét tudnám felejteni! A testvéri szeretet árulásának tartom.

Egri Adrienn - 2016. 05. 11. 15:17

Lesz jövőre Downton abbey 7.évad? ha igen akkor választ kérhetnék? :D

winnie - 2016. 05. 11. 15:21

ott a címben a válasz. vége a sorozatnak.

Snoopyzit30 - 2016. 07. 14. 21:11

A leköszönt sorozat az utolsó évadával azért még begyűjtött 10 Emmy-jelölést :)))

1) Outstanding Production Design For A Narrative Period Program (One Hour Or More)
Downton Abbey • Part 5 • Part 7

2) Outstanding Casting For A Drama Series

3) Outstanding Cinematography For A Single-Camera Series
Downton Abbey • Episode 9

4) Outstanding Costumes For A Period/Fantasy Series, Limited Series Or Movie
Downton Abbey • Episode 8

5) Outstanding Directing For A Drama Series
Downton Abbey • Episode 9

6) Outstanding Hairstyling For A Single-Camera Series
Downton Abbey • Episode 9

7) Outstanding Supporting Actress In A Drama Series
Maggie Smith as Violet, Dowager Countess of Grantham
8) Outstanding Drama Series

9) Outstanding Sound Mixing For A Comedy Or Drama Series (One Hour)
Downton Abbey • Episode 9

10) Outstanding Writing For A Drama Series
Downton Abbey • Episode 8

Sinkó Gabriella - 2016. 09. 20. 10:47

Kérdés: hol találom a 6. évadot? Az 5.-t a Story 4 tv ismétli, vasárnap esténként, ezt megtaláltam.
Előre is köszönöm a választ!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz