login |

Castle – 8×08: Mr & Mrs Castle (félévadzáró)

2015. 11. 24. 18:39 - Írta: Neoprimitiv

20 hozzászólás | kategória: kritika,

Romeltakarítás. Nagyjából így lehetne összegezni, ami a Castle eheti részében történt. (Most egy kis szünet következik. Először februári visszatérésről volt szó, majd ezt előre hozták 01.04-re, de tegnap óta már megint február 1-én jön a folytatás. Úgy látszik, az ABC sem tudja, mit kezdjen vele.)

Nem lesz hosszú összefoglaló, mert nincs miről írnom. Volt egy nagyon jól sikerült évadnyitónk, ami felélesztette a reményeimet, de sajnos alaptalanul. Két, viszonylag pozitív dolog mondható el az évadról. Az egyik, hogy megpróbáltak valami folyamatosságot vinni a sorozatba. Mivel eddig ennek nyoma sem volt és éppen eleget szidtam érte a készítőket, maga a szándék megérdemli, hogy elismerjem. A kivitelezés nem, de erről majd később.

castle hajo

A másik, hogy bár nekem nagyon nem az esetem a szellentős – fenékbe lövős – hülye pofát vágó humor. Akinek ez bejön, az szerintem jól szórakozhatott. Legalább is, ha azt veszem, nekem mennyire sok volt belőle.

Éééés… nagyjából ennyi. Az évad eltelt azzal, hogy Beckett a Gonosz megtévesztésére faképnél hagyta Castle-t, akit ez a legkevésbé sem zavart. Aztán a mostani részben kapott majdnem öt másodpercet, amikor moroghatott, utána csókpuszi, minden rendben. Innen kezdve visszaállt minden oda, ahol a második epizód végén lehetett volna, ha az írók nem olyan hülyék, amilyenek.

A tovább mögött technikailag spoilerek, de nem hiszem, hogy bárkit meglepnének. Az érzőbb szívűek ne olvassák tovább, tömény savazás jön.

A Castle már a marlowe-i időszakban sem volt képes hosszabb emberi konfliktusokat normálisan bemutatni. Ezért is érthetetlen, miért erőltetik folyamatosan? Mint a kisgyerek, aki juszt is a kerek nyíláson akarja a kockát belepüfölni a játékba. Ha nem akarnak foglalkozni egy drámai döntés következményeivel (mert az rontaná az általános vidámságot), akkor ne tessenek ilyet írni!

Mert így az eredmény egy főszereplő, aki már egy másik naprendszerben van attól az írótól, akit a dolgok mögötti történet érdekelt. Ez a marha arra sem kíváncsi, hogy ugyan mi a búbánatos aszott ****ért hagyja ott bé neje egy szó magyarázat nélkül? Csak idült vigyorral a képén örül, hogy de jó, majd most majd jól visszahódítja, mekkora buli lesz.

ketten

Tökéletes párja a hiper empatikus és zseniális detektív. Három rész alatt kétszer fut bele vadidegen emberekbe, akik kapásból összekötik őt Castle-lel, de ez nem elég ahhoz, hogy rájöjjön, hülyeséget csinál. Közben ment a kukába az elmúlt öt év egyetlen érdemi karakterfejlődése is, mert neki “a génjeiben van” a megszállottság (a készítők szerint).

Kösz, jó tudni, hogy akkor esély sincs a változásra, de akkor mire ez az egész “majd utána lenyugszom” szöveg? Azt is kapásból feltételezi, hogy a férjecskéje egy akkora seggfej, hogy ha tudná, hogy ezzel veszélybe sodorja, akkor se tudna megülni a fenekén – még jó, hogy hét évet szambáztunk ezzel a bizalom dologgal, ideje volt ezt is kidobni. Ja, és persze nem akart fájdalmat okozni – hála az íróknak, nem is okozott.

martha-alexis

A többiekre nem érdemes szót vesztegetni. Ryan és Esposito voltak az évad bohócai, akik óvodások szintjén veszekedtek egymással. Alexis valahogy iskola helyett hirtelen magánnyomozó lett, meg segédrendőr, Martha pedig egyetlen dolgot tud – lecseszni a fiát, ha annak véletlenül emberi kétségei támadnának.

A sorozat mostanra a saját remake-jébe fordult, korábban már lejátszott ötleteket próbálnak felmelegíteni, minden hozzáadott érték nélkül. El tudom képzelni, sőt megértem, hogy aki valamiért most kezdett bele, azt ez nem zavarja, de aki végig kínlódta az eddigi évadok hülyeségeit, annak nehezen emészthető.

trio

Nyomozunk persze a Nagy Gonosz után tovább, de ezt a mindenkinél hatalmasabb, senki által le nem győzhető ellenséget is már lejátszottuk korábban. Beckett kapitányságának egészen pontosan nulla értelme volt – fogalmam sincs miért kellett ezt berakni, ha innen kezdve kínkeservesen próbáltak úgy csinálni, mint ha nem is lenne.

Sajnálom, nálam kifújt a sorozat, gyakorlatilag minden karakterből elegem lett – ez a szeptemberi optimizmusomra visszatekintve akár komoly írói teljesítménynek is nevezhető. Nem pontozok, mert nem tudok elfogulatlan lenni. A posztok alapján, ha humoros nyomozósra vágyom, akkor azt hiszem átnyergelek a Limitless-re, romantikus szállal pedig amúgy teli van a padlás.

(ui: Az évad közepe után volt egy variálás az utolsó három rész sorrendjével. Eredetileg a Beckett nélküli epizóddal ért volna véget a félév.

Mivel a mostani kibékülés a rész végén egy önálló, két perces jelenet, nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a pocsék nézettség és a viszonylag egyöntetű fanyalgás miatt az ABC jobbnak látta, ha gyorsan összebékíti őket még a szünet előtt. Akik a karaktereket kritizálták, azoknak már úgy is mindegy, de legalább a törzsközönség Caskett-hívőket megbékíthették vele.)

20 hozzászólás Ne habozz!

ThomassLord - 2015. 11. 24. 19:19

Bizony Beckettnek ennél az első félévados orbitális baromáságánal nagyobb WTF-ot még tévében nem láttam. De máshol sem. Azok után főleg, hogy évekig az ment, hogy mindenek felett megbíznak egymásban, és Castle hányszor bizonyította már, hogy helyt tud állni veszélyes helyzetekben. Amikor az anyja gyilkosát kergette, az is veszélyes volt, akkor miért nem kellett elhagyni a csávót? A legszebb az egészben, hogy ha jól emlékszem, nem is egy szereplő szájából nem is egy epizódban elhangzik, hogy teljesen értelmetlen a dolog, de még Beckett se tud válaszolni, mikor bárki rákérdez, hogy ugyanmár, mi a retkes k**** any**-ért csinálod ezt a baromságot? Nem akartam elhinni, mikor ilyen hát..ühüm..ja, sz*r ügy de ez van… válaszokkal ütik el. Meg hogy Ő is szenved! Mondja ezt Castle-nek. És ezután Castle nem kérdezz vissza, hogy akkor mi a búbánatos rézf*szú nénikédért nem jössz simán vissza? Mintha nem tudná mindenki, hogy együtt vannak egy világhírű íróval, és ezt el lehetne titkolni valami alvilági nagyúrtól. Jeeeesus

Munin - 2015. 11. 24. 19:32

Köszi, mindent elmondtál amit én is gondolok a sorozat mélyrepüléséről az elmúlt évad(ok)ban. Ettől függetlenül hàttértévézésnek meghagyom, ha már eddig néztem.(No meg persze az a fránya komplettizmusom sem hagyná… :D)

m76 - 2015. 11. 24. 20:36

De jó hogy előző évad derekán elkaszáltam. Pedig már akkor is ordenáré baromság volt, de látom még van lejjebb.

moony - 2015. 11. 24. 21:38

Beckett szála szerintem is fölösleges és baromság, de egyébként nekem azon felül nincs bajom az évaddal. nem olyan jó már, mint volt, de szerintem láttunk már gyatrább évadot belőle.

PersonaNonGrata - 2015. 11. 24. 23:41

@Neo: azt mondtad, hogy nem írsz többet a sorozatról. Kár lett volna, ha úgy cselekszel! Köszönet a cikkért!

Brynden Rivers - 2015. 11. 25. 08:57

A Castle-lel kapcsolatos egyetlen élményem 4 éve Neo írásai :)

Annyi a baj ezzel, hogy rengeteg sorozat van ami posztot vagy kommentet érdemelne itt az oldalon mint ez.

Neoprimitiv - 2015. 11. 25. 09:30

PersonaNonGrata: az a 7. évad végén volt. Aztán az évadnyitó annyira bejött, hogy belelkesültem, de kár volt.

Brynden: köszi :)

Lajoska67 - 2015. 11. 25. 18:46

Hát ez nagyon rossz. Pedig egész izgin indult. De undorító lett/maradt.

gossi - 2015. 11. 28. 14:07

lehet, h nagyon rosszul latom, de sztem a csaj terhes es emiatt kellett a valtozas.

Neoprimitiv - 2015. 11. 28. 14:43

gossi: rosszul látod. A sorozatban sem lesz az, a készítők kerek-perec cáfolták a rész utáni interjúban. (Ez volt az egyetlen jó hír benne.)

coo!1l - 2015. 12. 06. 18:06

Először is leszögezném, hogy a jelenleg futó krimik közül a Castle a kiskedvencem.
Tudom.
Sablonos, többször kiszámítható mint szeretném, és inkább gyermeteg mint akció. De legalább nem az a szappan, legalábbis eddig.
Amik engem falhoz állítanak az, hogy ha az író annyit beletenne a saját munkájába mint ahogy Castle-t ábrázolja, még akár egy kivételes munka is lehetne. Még akkor is ha nem tehetséges. Borzasztóan dühít, hogy az író meg sem próbál normális női karaktert generálni, tartom valószínűnek hogy fogalma sincs arról milyen praktikákkal élnek a nők. Pasi létemre, és szerintem vagyunk így egy páran szembesültünk már egy két olyan húzással ami magasan veri Beckettét. Igazából amikor titokzatos akar lenni akkor bunkó (de láttunk már ilyet, sőt igazából ez a gyakori Pl.: Jóbarátok Monicaja és Rachelje), gyakran logikátlan, sértődős pics@. Ha megfigyelitek a női karaktereket, sokkal többször érthetetlen a döntése, magatartása, viselkedése, hozzáállása, mint amit az életben, a valóságban tapasztalunk. És ahogy fentebb más által is meg lett jegyezve: Castle már nagyon sokszor bizonyította, hogy gyakran van igaza, ennek ellenére mintha minden epizódban Újfiú lenne, mintha minden részben (Idétlen időkig) újra és újra tiszta lappal kellene indulnia, persze a fordítottja már kevésbé igaz, ha hibázik aaaz persze visszaköszön.
Sorolhatnám, hogy miért sz@r a sori, de inkább a lényegi pozitívumot, Nathan Fillion játéka nagyon jó, ha úgy nézem, hogy a többiek szürke kis senkik, és nem hagyom, hogy árnyékot vessenek, nagyon jól tudok szórakozni, na nem azt mondom, hogy vihogva fetrengek, de még mindig szórakoztatóbb mint némelyik comedy.

bobi64 - 2015. 12. 24. 07:11

Hát igen, még mindig szórakoztatóbb, mint sok vígjátéknak nevezett erőlködés. Azért Fillion már nem olyan jó mint az elején. A karaktere meg néha egészen hülye, papucs, bugyuta és egyebek. Mégis mindig nyer.Ez az évad az előző kettőhöz képest egész jó, nekem pl. a szimatolós rész igen bejött. Ennek ellenére sokszor a mellékszereplők miatt nézem a részeket, mert ott is sok humorforrás bugyog fel néha…

esőjáró - 2015. 12. 28. 19:51

Hát, én a Castle-ből már csak a közös sörözéseket szeretem. :) Pedig nagyon bizakodó voltam az évad elején, de már elmúlt. Viszont az első két évad még most is nagyon király. :D

Neoprimitiv - 2016. 01. 10. 09:02

Csak azért, hogy meglegyen: a legújabb ötlet a Castle és/vagy Beckett nélküli Castle. Kérnék én is abból a szerből, amit Paul Lee szed, kemény cucc lehet.

http://tvline.com/2016/01/09/castle-spinoff-season-9-cast-renewal-nathan-fillion/

Memari - 2016. 01. 10. 12:28

Mekkora nyakatekert gondolat!
Címszereplő vagy tényleges főszereplő nélkül? De egy Alexis vagy Ryan ésvagy Espo spinoff is gyenge lenne…

Neoprimitiv - 2016. 01. 14. 14:52

OFF, de nem tudom megállni.

Elég rég óta megy a tippelgetés, hogy miért nem lehet a két főszereplőt se hatalmi szóval, se pénzzel rávenni, hogy egymás mellett jelenjenek meg bárhol. Az egyik vélemény, hogy utálják egymást – ezt én nem hiszem, arról a pletykára éhes Hollywoodban már keringenének történetek.

A másik, hogy a hülye “Stanathan” rajongók miatt van az egész, mert milyen idióták vannak és hát védik magukat.

Mindez a mostani X-akták remake kapcsán jutott az eszembe. Szerintem kevés olyan páros volt, akik egy évtized múlva is lázba hozzák a rajongókat. Nem hiszem, hogy a Mulder-Scully párosnál ne lennének szellemi fogyatékosok, akik élőben is együtt akarják látni őket. Mégis, lehet ezt normálisan is kezelni (leszarni), ha a két színész normálisan viszonyul egymáshoz.

https://www.youtube.com/watch?v=BgEN1t4jPRE&index=2&list=RDL6pLxYXpW8I

Memari - 2016. 01. 14. 23:19

Neo, ott van pl a Bones, ott is rengetegen össze akarják/ták hozni a való életben is a 2 szereplőt. A 2013-as Comic Conon még lánykérést is bemutatott Booth (hangsúlyozva, h ő most mint sorozatszereplő kéri meg), s Emily a közönség felé fordulva azt mondja, h hozzá megy David Boreanazhoz. Öröm, boldogság, ujjongás.
De már előtte is és azóta is csomó közös megjelenés, interjú és fotó készült róluk. Szval több példa is van, kezelni az ilyen szituációkat.

Neoprimitiv - 2016. 01. 15. 07:24

Memari: tudom, meg számtalan egyéb esetben is, ezért tartom hülyeségnek (olyan fejet homokba dugós hülyeségnek) ezt az érvelést.

Neoprimitiv - 2016. 01. 16. 17:24

Egy héttel később, csak február 8-án folytatódik a 8. évad. A legvalószínűbb, hogy az elsejei iowai előválasztás miatt tolták el.

Enci - 2016. 02. 05. 08:15

Megnéztem. Eddig. Összességében könnyen megszerethető sorozatról beszélünk. A szereplők és a mellékszereplők egyaránt zseniálisak. De könyörgöm, annyira logikátlan ez az évad, hogy valami félelmetes. A 6. évad végéig minden rendben volt. Aztán Castle eltűnik két hónapra, és tényleg ez az indok? Meg emléktörlés? Könyörgöm! Aztán végre minden happy, a Poe díj osztásánál olyan szerelmi vallomást hallunk, hogy a lányok könnye kicsordul, aztán jön egy “shut up and kiss me” egy mekgájveres, pókokkal teletűzdelt jelenet után, és a “WTF”. Komolyan mondom, bár Caskett fan vagyok (lányból vagyok, nem meglepő), de ez még nálam is kiverte a biztosítékot. És a békülés. Mi van? Ezt tényleg ennyivel rendezik le? Nagyon remélem, hogy azért még lesz összeakadabajszunkmerthülyevoltál jelenet, mert a valóéletben ennyivel ez nem letudható. De még egy filmben, sorozatban, vagy elcseszett szappanoperában sem.

Haleyt bírom. Olyan Esponak való lenne. És Slaughter? Zseniális! A konyhamutatványa mindent vitt, meg a “boys, boys”. Nathan Fillionnak nagyon jó énekhangja van (mondjuk Stana Katicnak meg még jobb). És Beckett nem is hiányzott a részből. Persze azért maradok Caskett fan! :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz