login |

Pilot-mustra: One Mississippi – 1×01

2015. 11. 27. 20:15 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Az Amazon-pilotok 5. hulláma is megérkezett, itt vannak a résztvevői: Edge, One Mississippi, Highston, Z, Patriot, Good Girls Revolt. Ezek közül rendelnek be párat sorozatnak a nézettséget és/vagy a netes visszhangot vizsgálva.)

Aha, szóval a mostani Amazon-adagból a One Mississippi van olyanra hangszerelve, hogy akár díjakat is hozzá lehetne vágni. És nem csak azért, mert a készítők között ott van a díjkompatibilis Louis CK és Diablo Cody. Nem mintha meg lehetne előre jósolni, hogy a kritikusok vagy ítészek mire fognak rezonálni, de ha egy komédia ennyire keserédes és ennyire nüanszokkal próbál operálni, akkor egy bizonyos rétegnek nagyon be fog jönni.

ONE MISSISSIPPI – 1×01 – 6,5/10

One Missisippi - 1x01-01

És nem biztos, hogy én vagyok az a réteg, akinek szánják. Helyenként nem sok hiányzott, hogy úgy hasson rám a One Mississippi, mint a Transparent anno, de sajnos (egyelőre) nem érte el az Amazon másik komédiájának a szintjét. De azért volt pár jelenet, amin jóízűen lehetett nevetni, annak ellenére, hogy rohadtul kellemetlen volt, hogy röhögök. Nem a humor kényelmetlensége miatt, hanem azért, mert mégiscsak az elmúlásról szólt a pilot.

– Where do you think your boobs are?
– What?
– Like, where did the doctors put ’em when they took ’em off? Did they just throw ’em in a trashcan?
– I hope so. Recycling was out of the question. Isn’t it weird to think about, though?
– I’m picturing your tits in a dumpster in some back alley in Hollywood.

A sorozat egyik készítője és főszereplője Tig Notaro, aki egy elég ismert és igencsak egyedi stílusú, némiképp sztoikus standup komikus – tipikus szomorú bohóc (ő az, akit sem név alapján, sem első pillantásra nem lehet biztosan belőni, hogy nő-e vagy férfi.), itt egy random fellépése, szerintem zseniális a stílusa, tényleg remek az időzítése.

One Missisippi - 1x01-06

Tig Notaro a sorozatban Tig-et alakítja (gondolom, sajátmagát), aki rádiózik és komikus is, és aki hazautazik Mississippi államba, mert édesanyja a halálos ágyán fekszik. És miután bekövetkezik az elkerülhetetlen, elmereng azon, hogy talán otthon kéne maradnia testvérével és mostohaapjával. Talán azért, hogy valamilyen módon feldolgozza az anyja halálát.

A One Mississippi-ről, legalábbis a pilotról, lerí, hogy mennyire személyes történet, és az egyedi hangvétele egyértelműen kiemeli a komédiák közül. Egyelőre persze minden, amit látunk, csak afféle set up, alapozás egy majdani sorozathoz, de már most nagy pozitívum az, hogy nem akarják lenyomni a torkunkon a főhős egyéni tragédiáját, mint ahogy az összes, “nagyvárosi nagymenő a kisvárosban”-klisét is kikerülik – egyelőre.

One Missisippi - 1x01-07

Nagyon érzékeny és elég sötét tónusú sorozat a One Mississippi, és annak ellenére, hogy a halálról és a gyászról szól, Notaro bőven tesz azért, hogy ne merüljön fel az, hogy ez nem komédia. Nyilván ebben a mostohaapa karaktere van a legnagyobb segítségére, az ő jeleneteik zseniálisak, de azért bedobtak egy fantázia-képsort is, ami teljesen kész volt, csak pislogtam, hogy akkor most mi van.

– I’m your stepfather, so technically, we’re not related anymore.
– Wait a minute. You’re not our daddy?

De hiába poénkodnak, általában szó sincs harsánykodásról, ez inkább afféle csendes, félszeg humor, ami félszavakból és arckifejezésekből fakad. S mellé nagyon jól illeszkedik ez az anya-lánya kapcsolat, amiről egyelőre csak pár megkapó gyerekkori flashback révén tájékozódhattunk.

One Missisippi - 1x01-03

Amúgy köszi a készítőknek, hogy megismerhettem a death doula kifejezést, ami valóban létezik, csak így elsőre viccesen hangzott a szóösszetétel.

4 hozzászólás Ne habozz!

Ripazha - 2015. 11. 28. 14:19

Hmmm… hát ez most így érdekesnek hangzik, egyelőre könyvjelzőbe teszem, s meglátom hátha valamikor ilyenhez lesz kedvem… szokott, szóval van esély. :)

El-ahrairah - 2015. 11. 28. 22:54

Aranyos volt a maga félszeg, szomorkás módján.
Nézni fogom, ha folytatják, bár őszintén szólva nem igazán tudom milyen irányba lehet továbblépni innen, hogy egyedi maradjon a sorozat. Azért a Highston jobban bejött.

FrankLuck - 2016. 03. 28. 17:45

Érdekes volt. A pilot alapján nem tudom eldönteni, hogy kell-e ez nekem, szívesen belenéznék még 1-2 részbe – ami viszont jó jel.

JKJ - 2016. 09. 09. 16:16

Biztos, hogy a sztoikus a jó kifejezés?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz