login |

Heroes Reborn: vége a “félévadnak”

2015. 11. 29. 20:20 - Írta: dzsiaj

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Mivel a folytatás már januárban érkezik és csupán 3 rész lesz, ezért nem igazi félévad-zárót láttunk, de annyi baj legyen.

Hadd kezdjek rögtön egy vallomással: nem mondhatom magam a végletekig kitartó, kedvencéért mindenre hajlandó Heroes-rajongónak. Annak idején, mint mindenki más, imádtam az első évadot, aztán, mint mindenki más, meresztgettem a szemem a második évad húzásain, majd, mint mindenki más, kaszáltam a sorozatot a harmadik évaddal, és eszemben sem volt a sorozatzáró negyedikre visszatérni.

heroes8

Éppen ezért fogadtam meg magamban, amikor kiderült, hogy a Heroes Reborn képernyőre kerül, hogy ezt a 13 részt, ha esik, ha fúj, végig fogom nézni. Tudom, hogy ez sokak szemében hülyeségnek tűnik, de végtére is szuperhősrajongó lennék, vagy mi.

10 epizód után maradjunk annyiban, hogy Tim Kring nem okozott csalódást. Természetesen ezt úgy értem, hogy pontosan ennyit várhattunk tőle a hamar félrecsúszott Touch vagy Dig után. Na jó, annál, amit eddig kaptunk, azért kicsit többet.

heroes4

winnie kiszállása után human az 1×06 után kaszálta a sorozatot, s leginkább abban tudok egyetérteni vele, hogy itt valami sokkal jobb sorozat rejlik, mint amit kapunk. Nem táplálok illúziókat: biztos, hogy nem fogjuk megkapni azt a minőséget vagy akár katarzist, amire sokan számítottak, és ez bizony nagy kár.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy – akárcsak a Dig esetében – Kring itt is tovább nyújtózott, mint ameddig a takarója ért, azaz volt kábé 6-7 részre elegendő sztorija, amit nyilván a csatorna elvárásainak megfelelően szétnyújtott 13-ra. Ennek köszönhetően a Heroes:Reborn látványosan futja a felesleges köröket. Az első etapban ez egy nagy adag fölösleges rejtélyeskedésben és rengeteg „nem mondom meg, mert csak”-szituációban merült ki.

heroes2

Mióta azonban fény derült a nagy titokra, az évad „új lendületet” vett. Elegendő, tartalmi alapanyag továbbra sincs az epizódok kitöltéséhez, ezért most hőseink nyulak módjára egyik helyről a másikra szaladgálnak hol információért, hol megmenteni valakit.

Ám mihelyst a “jók” pillanatnyi előnyhöz vagy lélegzetvételhez jutnának, a Gonosz máshol csap le, és lehet oda rohanni megmenteni a napot, és így tovább. Ez így pedig banális és súlytalan.

heroes7

Cserébe gigantikus logikai lyukak tátonganak a sztori szövetén, megspékelve a karakterek érthetetlen motivációival: „én nem mehetek veletek segíteni, mert akkor túl hamar meglennénk és véget érne a sorozat nem ez a végzetem”. Hogy mi van? Vagy egy másik: „most pedig elveszem az emlékeidet, mert az első részben sem emlékeztél semmire, és erre nagy szükség van a történet kontinuitása szempontjából”. Ja nem, ezt még csak meg sem indokolták.

Mondjam még? „Tessék, te vagy a legnagyobb ellenségem, de idd csak meg ezt az italt, amit átnyújtok neked, jó lesz az, hidd el.” Tudom, hogy anno sem Hófehérke, sem Mr. T. nem látott át a hasonló cselszövéseken, csak hát most 2015-öt írunk, ahol már egy óvodás sem ennyire ostoba.

heroes6

Nem is csoda, hogy az amúgy sem túl gondosan összeválogatott színészgárda sem tud mit kezdeni a szituációval. Még a kvázi főszereplő, Jack Coleman arcára is ki van írva néha a „mit keresek én itt?”-szöveg. Itt nem is nagyon akarok fölöslegesen szavakat pazarolni, egyedül a Rya Kihlstedt által megformált Erica Kravid az, akit imádok gyűlölni, de rajta kívül…

Beszélhetnék még arról is, hogy a sorozat egy nem is annyira burkolt Apple-reklám, vagy hogy az effektek és különböző technikai megoldások mennyire gagyik, de inkább nem teszem… Na jó, egy képet azért mutatok, ami ki tudja, hány szakember munkáját „dicséri”:

heroes1

A poszt legelején nagyjából megválaszoltam, hogy miért is tartok ki, de ha vasvillával kényszerítenének, akkor egy idő után azt is bevallanám, hogy mindezen hibák ellenére mégis leköt a Heroes:Reborn.

Nem mondom, hogy egy esetleges következő évadot is elkezdenék, de valahogy elrepül az a 40 perc. Fintorgok ezen, felhúzom a szemem azon, és mégis, mikor jön a következő epizód, ott vagyok és nézem. Talán ezt hívják guilty pleasure-nek? Fene tudja.

heroes3

A kis szünet után jövőre kiderül, hogy mi lesz hőseink, vagy éppen a sorozat sorsa, melyet a nézettség alapján akár el is lehet kaszálni, akár jobb híján meg is lehet tartani, mondjuk nehéz pénteki napokra. A megmaradt nézőknek addig kitartást, a záró epizódokhoz pedig jó sok türelmet kívánok.

19 hozzászólás Ne habozz!

BDJG - 2015. 11. 29. 20:29

Az utóbbi három-négy részt egyenként 5 perc alatt végignéztem, folyamatosan beletekergettem és még így is kb fájt az egész. Csak facepalmokat tudok csinálni és nem hiszem el, hogy ezt Tim Kring tényleg komolyan gondolta..

Silas - 2015. 11. 29. 20:29

katasztrófa eddig a Reborn. mennyire vártam, de… minek?

harmundo - 2015. 11. 29. 20:52

Nekem nagyon bejön. Az elején fura volt, de ez az érzésem mára megszűnt, csak a tini srác, Nathan, vagy Thomas, vagy hogy is hívják idegesít. Részemrő 6/10.

sepörd - 2015. 11. 29. 21:05

utolsó előtti kép az mi gagyi? onnan már csak David Hasselhoff hiányzik.

Bazsi - 2015. 11. 29. 21:14

egyáltalán nem ennyire rossz. oké hogy nem hibátlan, de simán hozza azt a feelinget ami régen a Heroes volt (az első évad űberelhetetlen ez tény), megvan benne a logika, jól össze van rakva a sztori, pl a June 13th mind2része zseniális volt. Nem tudom lesz e folytatás, hogy zárul a hátralévő 3 rész, de részemről simán jöhetne még 3évad, még vagy 3 régi főszereplővel, azért Milo Ventimiglia nagyon hiányzik.

asdf - 2015. 11. 29. 21:22

Az az utolso elotti green boxos hatteres kep. Te jezusuristen, ez miez? :O

nadivereb - 2015. 11. 29. 21:28

Na, ez alapján nem hibáztam, amikor 4 rész után kaszáltam.

Cseho - 2015. 11. 29. 22:17

Ha nem lett volna a 2 partos időutazós rész akkor az egész sorozat szart sem ért volna. Viszont azóta egész tűrhető részeket hoz. A sorozat legnagyobb gyenge pontja még mindig a Katanás csaj. Ilyen idióta képesség utoljára a Misfitsben volt. Annak az idétlen világába tökéletesen illet, de a Heroesba nem.

Dav3883 - 2015. 11. 29. 23:03

Én is úgy vagyok vele, hogy az első 2 rész lekötött, aztán jöttek a gyengébb részek egészen a dupla időutazós részekig, azóta pedig érdekes, tehát nekem várós a folytatás. persze vannak logikai buktatók, meg faceplamok ezerrel, főleg a kritikában leírt logikátlanságok, de hát ha az ember ezen szemet tud hunyni, akkor egész szórakoztató, és vannak benne jó karakterek, több érdekes mint negatív.

Theo - 2015. 11. 30. 00:08

Én ma daráltam le mind a 10 részt, főleg mert most volt időm, meg mert a nézetség és a kritikusok alapján nem sok jóra számítottam, de mint többnyire mindig, most is tévedtem. Nem azt mondom, hogy én oda vagyok érte, de nem is annyira rossz, mint vártam.
Persze bele lehet kötni a CGI-ba, de melyik sorozatnál nem. Történetben is vannak nevetséges/értelmetlennek tűnő dolgok, bár többsége információ hiány, azaz aktuális tudásunk miatt van. És ez kb a karakterekre is igaz.
Nekem inkább az elejével nem volt gondom, kicsit zagyva volt, nem is emlékszem, hogy lett vége anno, kivel mi lehet. De lényegében csak 7 régi karakter van.
Nálam inkább az első sikoly az volt mikor feltűnt Mohinder képe, amikor meg valójában is feltűnt, és elkezdett beszélni, főleg Angela-val, na itt le kellett állítanom, mert az bőven meghaladta a befogadó képességem. Már mikor megtudtam, hogy ő is benne lesz, akkor kirázott a hideg, de újra látni, na de valahogy túl vagyok az ő részein is.
Más színészekkel meg nincs különösebb bajom, így a karakterek is rendben vannak, bár többség maximum semleges, de van pár kedvenc is, főleg a fiatalok.
Történések is nagyjából rendben vannak, így már szinte mindennek van értelme is. Az elején Levi karakterét nem tudtam pár részig hova tenni, annyi infóm volt róla, hogy gonosz lesz, de így már ő is a helyén van.
Mondjuk az utolsó jelenet megér egy misét, hőseink kiállnak a ház elé, összetalálkoznak, fele azt se tudja ki a másik, de semmi reakció, közben Multiple Man beugrott a cséplőgépbe, és jönnek minden irányból, hőseink elszaladnak, megint szétválva. Itt azért volt egy kisebb felnevetést. De láttam sokkal rosszabbat is a héten, szóval én várom a folytatást, és remélem nem csak 3 rész lesz.

winnie - 2015. 11. 30. 05:08

theo: a dara mindig segít a sorozatok megítélésén, mert ilyenkor az ember hajlamos átlendülni a gáz dolgokon, és mivel továbbnéz valamit, 5 perc múlva nem is emlékszik. vegyél pár általad rossznak tartott sorozatot, amit hetiben néztél – a zömét darálva elfogadhatónak tartanád.

de épp ezért lep meg, amit írsz, hiszen a “nem annyira rossz” a dara esetében kábé pont azzal egyenértékű, amit sokan (pl. mi is) hetiben mondtak, nálam is valahol 4-5 környékén van a sorozat. nem azért nem néztem tovább, mert fájdalmasan gáz volt, hanem mert annyira el lett szabva a szerkesztés. már eleve a pilot is nulla payoffal bírt, de egyébként is az 1. rész setup (alapozás), a 2. rész setup, a 3. rész setup, stb – erre mondtam, hogy én nem fogok valamit 5-6 (9-10) órán át nézni, hogy utána pár részen át végre megtörténjen az, amire kimegy a játék. talán egy “normál” sorozat esetében lenne értelme, de ma már rég rossz, ha valami csak (a példa kedvéért) az 1×07 után érdekes és 1×13-nál véget is ér. egyszerűen annyi minden más van, hogy időpazarlásnak tűnik:(

szóval nincs abban semmi meglepő, hogy az összképet tekintve nem szomorkodik az ember, hiszen akik írták, azok szerint marha jó, tudtuk, hogy lesz benne valami. de ha egy adott időpillanatban előttem van a heroes reborn, és más, konstansan remek részeket hozó sorozatok, akkor nyilván az előbbire soha nem marad időm. ha pedig darálok, akkor még mindig több értelme van egy 10 órás intervallumba besűrítenem a game of thrones s3-at, vagy elkezdenem a breaking badet, nem?:) ezért lesz nálam szerintem a hreoes reborn az örök enyészeté. nem azért, mert, másokhoz hasonlóan esetleg rettenet lett volna.

viszont.

“Persze bele lehet kötni a CGI-ba, de melyik sorozatnál nem.”

az sosem érv, hogy valami szar, de más is szar, mert ezzel elismered, hogy szar – ergó jogosnak tartod a kritikát, ergó helye van, jelezni kell. hogy más sorozat milyen, irreleváns, de mondjuk itt eleve értelmezhetetlen a kérdés, mert egy csomó remek CGI-jal megáldott sorozat van.

winnie - 2015. 11. 30. 05:12

viszont arra kíváncsi lennék, hátha valaki kisegít, mert egy ideje a recapeket sem olvastam, mert unalmasak voltak, de fel fogom hozni magam sztorival, csak legyen szabad 20 percem – mit bűvöltek az időutazással? és mire pörgették ki levi karakterét? (utóbbi, miután sorozatgyilkolt, biztos voltam benne, hogy rohadtul nem fog érdekelni, ha átállítják a másik oldalra, de tippre nem tartották meg rosszfiúnak, nem? vagy mire megy ki vele kapcsolatban a játék?)

Silas - 2015. 11. 30. 05:44

mit bűvöltek időutazással? hát, Nathannek ugye Hiro miatt, mert elszívta az erejét, ez a képessége. amúgy meg a távoli jövőbe küldi a többieket.

Levi meg az exe miatt öldösött csak EVOkat (de utálom ezt a szót), inkább ő már jófiú

jessm - 2015. 11. 30. 08:44

Én ezt az első rész után kaszáltam, ennél még a 3. és 4. évadot is jobban álveztem mert ott legalább benne volt Peter és Claire

JH94 - 2015. 11. 30. 08:48

Az időutazásig nekem is unalmas volt. De Hiro megmentette a helyzetet. Most, hogy viszonylag közelítenek egymáshoz a szálak ezerszer nézhetőbb. De még így se egy favorite.
Ami még mindig zavar az a Katana girl. Nem tudom miért, de nagyon irritál. A mexikói srác meg a japán kocka nem értem miért szerepel. De persze látatlanban nem mondok semmit,mert bármi lehet.
Sajnos van sok logikálatlanság benne. Mintha Tim Kring-nek azt mondták volna, hogy tessék kapsz 13 részt, töltsd ki tartalommal. De hoppá arra nem elég a sztori, akkor rakunk bele üresmeneteket és időhúzást.
Amit sajnálok, hogy Robbie Kay(Tommy\Nathan) jó színész amúgy. Hiszen az OUAT-ban nagyszerű volt Pán Péterként.

nadivereb - 2015. 11. 30. 10:08

@Silas: “az exe miatt öldösött csak EVOkat (de utálom ezt a szót), inkább ő már jófiú”

Na éppen ez volt a nagyon nagy bajom az egész sorozattal. Én még egy filmtől is elvárom, hogy a karaktereknek legyenek állandó személyiségjegyei, motivációi, illetve a tetteknek legyenek következményei. Egy sorozatban pedig még sokkal jobban: itt elvileg hónapokon keresztül követjük a karaktereket, az a minimum, hogy konzekvensen és legalább a világ belső logikáját tiszteletben tartva viselkednek.
Namármost pl. olyan nincs, hogy valaki ártatlanokat tömeggyilkol, utána pedig hipp-hopp pár rész alatt “átáll”. És az első négy részben én pont ezt láttam: a karaktereknek nincs önálló személyisége, hanem papírmasé figurák, akiket az írók oda-vissza rángatnak, és ezt ezzel a borzasztóan mű rejtélyeskedéssel akarják álcázni, teljesen sikertelenül.

Enzo - 2015. 11. 30. 12:10

Akkor ide is:

Hát, ez még félévadzárónak is gyenge volt.
Legalább megtudtuk, hogy Miko tényleg létezik, tehát megkövetem magam: Otomonak nem kellett gyorsan összedobnia a bizonyítékokat, hanem megvoltak. Oké.
Kaptunk egy hommage mondatot Renétől:
“Now comes the hard part.” – ez csak nekem mond valamit, vagy más is emlékszik az 1×21(22?) címére?
Harris ahogy lelőtte a két Parkman közül az egyiket, az a rész kevés menő jelenete közé tartozik, az alakváltós dolgokat amúgy is bírom (erre ricthig megölik…)
A jövőbe vivős téma viszonylag korrekt, Tommy nyilván otthagyta Ericát, ahogy az várható volt :D

Viszont…
…a viharos jelenet az autópályán, úgy egészében annyira előrángatott, és WTF volt, te jó ég, és még hülye random emberekkel is meg volt spékelve.
Malinának meg nem tűnik fel, hogy Noah-nak csak a szemüvege maradt ott? (BTW azt is hogyan, leesett miközben Tommy elvitte?)
Ennél nevetségesebb már csak a vége volt a Sunstone Manorban…a Carlos-Taylor-Farah trió kirohan, a HeroTruther csapat odarohan eléjük, megfordulnak pózolni a kamerának, aztán amikor meglátják, hogy jönnek a katonák, pontosan ugyanabban a felállásban 2-felé futnak, és EZ A CLIFFHANGER. Mi van??

Roxi - 2015. 11. 30. 19:16

Nemrég zárkoztam fel és nem is tudtam,hogy most hosszú szünet lesz.Kicsit sajnálom,mert mostanra már elég érdekes lett.A negyedik évad cirkuszos hülyeségével,ahol egy jó színéssszel eljátszattak egy pocsék karaktert,majdnem nálam is betették a kaput.De nem bántam meg,hogy ezt bepróbáltam.Igen vannak benne hülyeségek,klissék stb. Egy olyan sorozatnál,aminek már az alaphelyzete is “blődség”,nem akadnék fent ezen. Hiszen annyira valóságtól elrugaszkodott az egész. Butaság abból kiindulni,mi mit tennénk xy karakter helyében.

chulo - 2015. 12. 05. 16:47

hatalmas váarkozások voltak, első duplarészt megnéztem, a következőt már le se töltöttem, annyira nem fogott meg.
Pár év múlva előveszem sztem az első évadot, remélem megmentik a pompomlányt

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz