login |

Túl sok tévé?

2015. 11. 30. 16:44 - Írta: winnie

49 hozzászólás | kategória: a hét kérdése, elmélkedés

(Akit nem érdekel a szöveg, annak legalul az utolsó 2-3 bekezdés kíséretében ott a lényegi kérdés, ami manapság meghatározhatja a junkie életét, illetve belövi, hogy ki milyen szintű addikt.)

Annak idején, 1996-ban, amikor az egyetem miatt felkerültem Budapestre, sokkolt, hogy hány mozi van (akkor volt vagy 40) és azokban milyen sok filmet lehet megnézni. Korábban is jártam moziba, de ekkor indult be a filmőrületem, minden premiert látni akartam, és egy csomó klasszikust is néztem, és akkor még ott voltak a filmfesztiválok (Titanic!) és egyes nemzetek filmnapjai.

Ez persze sokszor heti 5-6 új filmet jelentett, de már akkor felfedeztem a darálást, és tudtam, hogy ha jól taktikázik az ember, és jók a transzferlehetőségei, akkor egy nap moziban akár 6 különböző filmet is le lehet tudni, ki lehet pipálni (igen, ez az a fogalomkör, amit a sorozatos darálásban sem szeretek), de 5-öt biztosan.

Kompletista voltam, mindent meg akartam nézni, aminek nyilván az iskola és az anyagi lehetőségek is valamilyen korlátot szabtak, de volt olyan évem, amikor a talán évi 200 mozis premierből csak öt maradt ki, de több évet is csak tíz mínusszal zártam.

Nyilván sok dudvát és közepes filmet is láttam, de rengeteg olyan alapvetést és zseniális filmet fedeztem fel, amit lehet, hogy egyébként sosem láttam volna, amikről sajnáltam volna, ha lemaradok: például ezt (ennek még sorozatos címe is van – épp tegnap pakolgattam a DVD-ket, amikor előkerült). Vagy ezt. Meg ezt. Meg még több tucatnyit.

Manapság egyre kevesebb filmet nézek, egyre kisebbeket merítek, és nyilván egyre kevesebb eszméletlen jó cuccot találok, mert csak az talál, aki igazán keres. Cserébe az elmúlt x évben sikerült rengeteg sorozatos alapvetést találnom, sok olyan alig ismert szériát, amiket, ha csak random kritikákra és szóbeszédre figyelek, sosem találtam volna meg.

Egy ideig minden szép volt és jó, hiszen évi pár tucat, majd idővel 100-150 új sorozat jött rengeteg rejtett kinccsel. De ma…? Basszus. Már tavaly is 240 újonc volt, vagyis minden hétköznapra jutott új sorozat, és ha valaki legalább 3 rész esélyt akar adni nekik, akkor…, nem is gondolok bele, nyilván lehetetlen mindent megnézni normális életvitel mellett. És a nem újonc sorozatok mellett.

Az idei év pedig még durvább, jelen állás szerint 312 újonc biztos, hogy volt/van/lesz, és pontosan tudom, hogy a többség magasról tesz az új sorozatokra és (nagyon helyesen) inkább a nagyobb hype-ra mozdul (naná, hiszen amit igazán istenítenek, annak híre át fog törni a zajon), de ettől függetlenül az ő véleményük is érdekelne, hogy mi ennek az oka?

(Tudjátok, tavaly megkérdeztük, hogy ki hány újoncot próbált be és bár voltak 100 fölöttiek is, 50 fölé csak 2% került, 67% pedig 10 alatt maradt – és erre a kérdésre a junkie-k válaszoltak.)

A kényelem, mondván van bőven nézős sorozat, és jobb (biztonságosabb) a megszokottat nézni, még ha nem is mindig zseniális. A ragaszkodás, miszerint nehezen kaszál az ember pár év után, és sok újdonságra nincs ideje? A kíváncsiság hiánya, hiszen nem mindenki felfedező típus? Vagy a lehetőség hiánya, ld. idő, felirat? Egyáltalán:

Zavar bármennyire is a tudat, miszerint több tucat olyan sorozat fut jelenleg, ami biztos, hogy nagy kedvenced lenne, de nem nézed?
Hogy kezeled ezt a ‘too much TV’ jelenséget?

Itt egy nyári grafikon, ami csak az amerikai sorozatokkal foglalkozik, de az újoncok mellett a jelenleg futók is benne vannak.

fxchart

49 hozzászólás Ne habozz!

BotondB - 2015. 11. 30. 17:08

Hát én személy szerint attól rettegek a legjobban hogy egy számomra nagyon kedves sorozatot elkaszálnak. És ha olyanokat nézek amik már megéltek legalább2-3 évadot akkor jóval kisebb a rizikó mintha elkezdek egy újoncot amiről még nincsenek igazán megalapozott vélemények. Persze rossz érzés hogy közben tudom hogy lemaradok pár olyanról amit imádnék de ha akkora siker lesz akkor 2-3 évad után ledarálom vagy legalábbis megkapja az esélyt. Én nálam a Netflix a kivétel egyrészt mert minőséget gyárt szinte kivétel nélkül és nekem nagyon bejön a sorozataik kivetelése illetve náluk jóval ritkább a kasza.ami az országosokat illeti, ott lassan már nem csak az újoncokkal vigyázok de a nagyobb nevekkel is mert eléggé ingadozik a minőség.

Deny - 2015. 11. 30. 17:09

Nekem eddig nem volt vele bajom, legalább is ilyen téren nem. Mivel nem rajongok a kábelért, ezért nekem jelentősen kevesebb az évi újoncok száma. Ahhoz tényleg csoda kell, hogy történjen, hogy én prémium csatornás sorozatot nézzek, de basic cable-ről is csak egy-kettő van :D Az országosokat meg eddig be tudtam osztani, idén pedig valahogy sokkal könnyebben kaszálok. Szó nélkül ment a kasza pl. az Empire-re, amit azóta se bántam meg, de pár újoncot is elengedtem.

Viszont van egy másik problémám, hogy a régi sorozatokat szívesen nézném. Rengeteg van a daralistámon, és valamennyire meg tudom oldani, de általában mindig van olyan, hogy “hú, basszus, még ezt is kéne.” ER, 24, Private Practice pl. el van kezdve, és amikor pangás van, előkapom őket. The OC, Boomtown frissen kipipálva, most épp a Hart of Dixie megy, meg belekezdtem a Southlandbe, de az majd nyugisabb időszakra marad, mert kicsit lassú a tempója.

Viszont nem panaszkodom, jobb így tömbösítve is nézni, mert legalább addig is haladok velük, ha nem is tudom őket egyben darálni. A jelenleg futókkal meg szinten vagyok.

juhaszvik - 2015. 11. 30. 17:09

1. nagyon zavar, de túl teszem rajta magam, mondván nem csak a tévé változik, hanem én is. az, ami még pár éve is tetszett volna, ma már nem hat újszerűnek, nem dobom el az agyam, és azért be kell látni, hogy sok (legtöbb) sorozat a tartalom szempontjából a járt utat választja. állandóan ugyanazok a sablonok váltakoznak, hol a karakterek, hol a történések ismétlődnek, így aztán “nem nehéz” száz számra sorozatot gyártani.
persze a kulcs mondat már elhangzott: “csak az talál, aki igazán keres”, és valóban: csak az panaszkodjon a felhozatalra, aki igazán mélyen merített (és még nem fulladt bele)

2. figyelmeztetem magam, hogy nincs olyan, hogy túl jó :)
(mármint túl jó dolga a junkie-nak)

Stiel - 2015. 11. 30. 17:12

Én pl. 10 alatti újoncot próbáltam ki eddig minden évben; erősen előszűrök műfaj alapján, és azon belül a kritikák alapján is.

Fogalmazzunk úgy, hogy annyi kincset találok így is (néha többet is), amennyit van időm nézni.

clegane - 2015. 11. 30. 17:15

hát én igyekszem csak azokat megnézni amik nagyon felkeltik a kíváncsiságomat valamivel (lehet hogy csak egy színésszel akit kedvelek), aztán direkt megkönnyebbülök ha nem olyan jó, mert így is túl sok időt b.szok el sorinézéssel hogy mittomén egyszerre futók közül “csak” 4-5öt követek. (de még így is vár darára pár évad olyasmi amiből előző évadokat szerettem és szívesen nézném az újat is csak idő kéne rá.)

a Kati néni - 2015. 11. 30. 17:26

Juhaszvik: kis bubuka, menjél föl a TVTropesra és látni fogod, hogy nincsen új történet, nincsenek új karakterek, csak a csomagolás, a környezet és a történetmesélés módja változik.

Napi két órát szánok filmre vagy sorzatra, mind kábeles, a Flash kivételével. Nem érdekel már a HTGAWM sem. Kardiozás közben is sorozatot nézek :) Be kell osztani az időt, ezt a két órát megpróbálom nem túllépni, mert az egészségem issza meg máskülönben a levét.

Sok hype-olt anyag kiesik nálam, például az Időminisztérum, animációs sitcomok, Gotham (beleuntam), Supergirl (talán apránként behozom).

120 perc = 2 drámasorozat része, vagy 4 rész (egy heti adag) EastEnders. Ha jut maradék időm, vadonatúj vagy ősrégi telenovellákat pörgetek át (5 perc egy epizód), itt leginkább csak az érdekel, hogy a sokszor remake-elt sztorikat hogyan viszik újra színre, illetve hogy hogyan változik a telenovella maga.

meetmesumwhere - 2015. 11. 30. 17:27

protip: ne nézz kórházas, nyomozós, természetfelettis országost és máris hatványozottan redukált sorozatszámot kapsz ;-)

edg - 2015. 11. 30. 17:29

Nem zavar, mert biztos, hogy nincsen így.
Sok a sori, de kevés a minőségi.

idioty - 2015. 11. 30. 17:32

Én évente jó, ha két-három új sorozatot kipróbálok, azt is csak azért, mert rettenetesen jó kritikákat olvasok róluk. Ezen kívül van egy jópár (akár 10-15) sorozat felírva, hogy meg kellene nézni vagy belekezdeni. Az igazság az, hogy párommal nézem és ő elég gyakran elfárad estére, így elég gyakran van az, hogy egyetlen egy részt sem nézünk meg egy nap. Sajnos.
Én ezért darálni szoktam már lezárt sorozatokat.
Jelenleg azt hiszem 4 sorozat van olyan, aminek már véget ért az idei évad és még nem kezdtük el. 2 olyan sorozat van, amit szívesebben nézek heti rendszerességgel, amikor megjelenik (idén még nem kezdtük el). És még van egy újonc, amit mindenképpen el akarok kezdni nézni hetiben.

Lemoni - 2015. 11. 30. 17:42

Nem zavar, mert sok pilotot bepróbálok és elég hatékonyak szűrök már az újakból. A daralistámmal viszont megcsúsztam, így a régebbiekkel nem tudok olyan gyorsan haladni, mint szeretném. Na, ez egy kicsit zavar :)

lappa - 2015. 11. 30. 17:44

ez nálam is nagyon megvolt. 1999-ben kerültem Pestre szintén egyetem miatt, és én is szinte minden filmet megnéztem akkoriban. :) aztán jött a koliháló, kinyílt a világ, jöhettek a sorozatok. sokáig voltam kompletista, aztán jött az élet meg az évek, és azon kaptam magam, hogy már csak a zseniális filmekre/sorozatokra jut időm. míg korábban minden amerikai pilotot megnéztem, ma már csak azokat, amikről ti jókat írtok. lehet, hogy lemaradok egy csomó ínyencfalatról, de sajnos az időm véges, ez pedig egyre inkább végtelen idejű hobbinak tűnik.

azért nem panaszkodom, minden évben találok néhány örök klasszikust. :)

Neoprimitiv - 2015. 11. 30. 17:44

Viszonylag sok újoncot kipróbálok és szerencsésnek tartom magam, mert bizonyos műfajok (pl. sitcom, horror) hidegen hagynak, így eleve redukálódik a kínálat. Ezzel együtt is mindig vannak olyanok, amelyeket nem kaszálok, csak egyszerűen lemaradok velük, mert nincs időm, energiám annyit nézni, amennyi érdekelne. És akkor még a már lefutott, bepótolandó másztszíket nem is számoltam. De még mindig inkább a bőség zavarára panaszkodjak, mint a szegényes kínálatra :)

A lemaradásból következik, hogy gyakorlatilag egyetlen “kényelmi” sorozatom volt az utóbbi időben. Az összes többi sorozat olyan, amit nézni akarok, még jobban, mint a többit.

n - 2015. 11. 30. 17:45

Nagyon lassan kap el egy-egy sorozat hangulata, már többször előfordult, hogy hétről hétre nézve elkaszáltam azt, ami végül nagyon tetszett, amikor kritikák vagy ajánlások hatására erőltettem. Amit meg az elejétől szívesen és könnyen nézek, azt meg nincs értelme, mert közepes, nagyon kevés kivételtől eltekintve. Emiatt nem nézek újoncokat már szinte soha. Ez nem a sorozatok hibája, én nem működöm ehhez megfelelően.

Az zavar, hogy sok sorozatról nem tudok. Ha valamiért előkerül a Rubicon stb., akkor mindig eszembe jut, hogy rengeteg lehet, aminek a létezéséről sem tudok, pedig nagyon tetszene.

A hype nem szempont, legtöbbször nem szeretem őket. Kommentekben szoktam olyan ajánlásokat bogarászni, amik névről ismeretlenek, illetve követem az érdekesnek tűnő sorozatok sorsát, aztán ha vége az évadnak, és még mindig érdekel, elkezdem.

CyClotroniC - 2015. 11. 30. 17:53

Hát nem könnyű, mert tényleg “peakTV” van és sosem volt ennyi szuper sorozat. Ami ilyenkor a leginkább segít, az a szigorú válogatás, főleg a régieknél. Ha egy sorozat beáll töltelék szintre, nem érdemes rászánni egy percet sem, ha új még esetleg 2-3 részt érdemes neki adni, mert javulhat, de a régieket én nyugodt szívvel dobom.

Egyre inkább formálódik, hogy milyen lesz nálam az idei Top20 és az tűnt fel, hogy a 20 kedvencemből 15 sorozat idén vagy tavaly volt újonc.

Szóval ja, ha valakinek nincs ideje újakat próbálnia, akkor hatalmas kincsekről maradhat le, pusztán azért mert megszokásból néz valamit. A másik trükk, hogy időhiányban az országos kínálatot kb érdemes elfelejteni ahogy van.

Nekem is vannak azért 24 darálós élményeim a junkieságom hajnaláról, de azért lássuk be, hogy az akkori kínálat egy-egy préiumkábeles kivételtől eltekintbe (The Wire, Deadwood és társaik) a lába nyomába nem ért a mai felhozatalnak. A titok nem is ott rejlik, hogy mikor volt a legjobb minőségű a dobogó, hanem hogy mikor voltak a legjobb sorozatok a Top10-20 között. Újabban egyszerűen nem az van, hogy van két-három minőségi cucc és pár egész szórakoztató, hanem simán találni évi 20-25 darabot, ami végig 7/10 feletti szórakozást nyújt.

fireblade - 2015. 11. 30. 18:05

Szerintem a történet nem ennyire bonyolult..nyilván az ember előszűr..tartalom, stílus, szereplő stb
nálam eleve kiesnek a zenélős (empire)vámpíros, meg régi időkben játszódó sorozatok..
tehát van egy alapvetően erős előszűrés..aztán utána jön a szelektálás a tartalom, és egyéb szempontok alapján (szereplők, itteni vélemények, első benyomás)
a maradék pedig bepróbálva lesz 3-4 rész erejéig..ami tetszik aztán az marad..
a régieket néha megszokásból nézem..néha meg simán dobok 4-5 évadnál is ha már nem tud lekötni..
Vannak alap kedvencek, amiket nézek, vagy bármikor előtudok venni..(Elnök emberei, Maffiózók)
Én nem hiszem hogy ez olyan nehéz dolog lenne:) csak TV :)

repeater aka Zsírfeka - 2015. 11. 30. 18:08

Hiába van minden évben egy csomó újonc, ha a minőségük átlag 6/10 vagy még azt sem érik el. Van pár, ami minőségi, “nem ezerszer lerágott concept más köntösben”, és máris nincs ilyen “jaj mit nézzek, mert annyi van” probléma.

Kissur - 2015. 11. 30. 18:16

Akárhányszor bekapcsolódok egy új sorozatba az első évadkor, azt elkaszálják. Így a kifutó sorozatok mellé sikerül mindig beválasztanom az egyévados szériákat, ezért egyre csökken a sorozataim száma. Idén például 4 sorozatot nézek hétről-hétre. Régebben ez a szám volt, hogy két számjegyű volt.
De talán azért nem találok sok új sorozatra, mert hiányzik a régi minőség. Sehol egy Lost, egy Szökés, vagy egy 24. Ahol az akció és a karakterépítés még egyensúlyban volt. Manapság úgy érzem, hogy egy sorozatnál 85-15 a karakterépítés és az akció aránya. És ez nekem fájó pont.

Enzo - 2015. 11. 30. 18:19

Én már elengedtem ezt, hogy hú mennyi minden van, még így is bőven elég, hogy évi 3-4 újoncnál többet nem próbálok be.
A filmeket meg próbálom szép lassan behozni, szerintem mindig van pár tucat kultfilm ami kimaradt, de a sorozatjunkie-ság a filmnézés rovására megy.

CyClotroniC - 2015. 11. 30. 18:21

Sokan mondjátok, hogy sok a híg és unalmas cucc a kevés jó mellett, és azt én is aláírom, hogy az arány lehet, hogy nem változott, de mivel a sorozatok száma nőtt, így arányosan ezzel együtt a jó sorozatoké is.

Csak idénről ott a Master of None, The Jinx, Better Call Saul, Sense8, Mr Robot, TitansGrave, Show Me a Hero, amik simán 8-9 pontos szintet hoztak és még nem végeztem a You, Me and the Apocalypse-szel, a Jessica Jones-szal, az iZombie-val, kimaradt időhiány miatt a Narcos, a Humans, az Okkupert és még biztos hogy van olyan, ami a látóköröm kívül ragadt valamiért, pedig lehet, hogy imádnám.

És ez csak az idei újoncfelhozatal, szó sincs a régebb óta futókról.

fireblade - 2015. 11. 30. 18:29

@CyClotroniC:

nem az a kérdés hogy sok vagy kevés a 8-9/10 sorozat..mert felőlem lehet 50 ilyen ha egyse érdekel..jó példa rá az Empire, amitől sokan elvannak ájulva..hullára nem érdekel vagy a sense8..hiába 9/10 meg dicsérik, ha alapból nem érdekel, nem próbálom be..
tehát nem az a szempont hány szuper új van..hanem hogy hány témája érdekel?:)

Bagosz - 2015. 11. 30. 18:35

Mivel valóban rengeteg sorozat van, régi és új is,sok a lemorzsolódás, és műfajilag is a drámák felé tolódtam el.Általában egyszerre,heti rendszerességgel 5-6 sorozatot tudok nézni,ami éves szinten kb. 30.Az ezen felüliek lemorzsolódnak,akár több évad után is. Sok az új sorozat,de kevés a számomra minőségi,magával ragadó,ami nem is baj, hiszen nincs annyi időm,energiám.
Sorba rakom a whatnexten. Az éppen futókat előre téve és tetszési sorrend szerint.Az épp nem futókat hátrébb,premierdátum szerint sorba.
Ami feltűnő, hogy mozifilmre ritkán jut időm sorik mellett,de ezt nem is bánom,mert mintha a minőség elment volna a sorozatok irányába.És a sorozatnak több ideje is van egy történet elmeséléséhez, a filmek sokszor összecsapottnak tűnnek,főleg egy sorozatfannak.

CyClotroniC - 2015. 11. 30. 18:38

De mondjuk jó kérdés, hogy mennyire elég ha 80%-ban fel tudjuk mérni vakon, hogy mi érdekel minket. A Sense8 csak minimálisan érdekelt a trailerek után és nagyon durván féltem Wachowskiéktól, mert sokszor megégtem már a filmjeikkel. Nagyon ajánlgatták nekem, szóval belevágtam, és még a pilot se vett meg azonnal, noha lett egy instant kedvence karakterem, de a 4. rész végére teljesen beleszerettem a sorozatba és az 5 kedvenc újoncom közé simán be is került (még két rész van hátra nekem). A lényeg, hogy sokkal több akciót ígért a trailer és azt hittem valami Heroes-szerű ökörködés lesz, de szerencsére a Cloud Atlas vonalra illeszkedik rá leginkább, ahogy human is mondta a pilotkritikában és egy végig jó, de helyenként kifejezetten kiemelkedő karakterdrámává állt össze. Ezzel nem azt mondom, hogy emiatt illene mindenkinek érdeklődnie, de hogy totál nem ezt vártam tőle és ha nem győznek meg, hogy nézzem, nagy kedvencről maradok le.

Ettől függetlenül viszont akkor milyen jellegű sorozatok voltak régen, amik manapság nincsenek, és amitől szűkösebbnek érzed a kínálatot? Azért érdekel, mert én pont a másik felén vagyok a mérlegnek, úgy érzem, hogy fajsúlyosabb, karakter-orientáltabb és frissebb lett a kínálat, mint korábban volt, szóval a részemről nem csak mennyiségileg, de minőségileg is változott a felhozatal.

meetmesumwhere - 2015. 11. 30. 18:50

cyclo: fargot pedig meg sem említed, aha, ok.

n - 2015. 11. 30. 18:52

Az tény, hogy nekem is több sorozat tetszik most, mint régen, viszont ami régen tetszett, az kiemelkedően, most meg ilyen nincs.

Nekem a Master of None, a Better Call Saul, a Narcos, az iZombie nem zseniális, 8-9 pontot is csak a Narcosra adnék, de kedvenc az se lenne soha, mert nem érdekelnek a karakterek.

Az Empire, Sense8 egyáltalán nem érdekel, a Mr Robot még lehet kedvenc, de egyelőre nem érzem annak, a Show Me a Heronak van esélye, de nem kezdtem el.

Összességében azt lehet mondani, hogy egyáltalán nem fájna, ha ezek közül bármelyiket elkaszálnák, vagy akár az összeset, és a nézett sorozatok többségével így vagyok. Nem panaszkodom, mert nem rosszak ezek és abszolút nézhetőek, de vagy nem érintenek meg eléggé vagy nem kötnek le annyira, hogy hiányozzon.

n - 2015. 11. 30. 18:55

Én megemlítem szívesen a Fargót, felőlem azt is elkaszálhatják.

CyClotroniC - 2015. 11. 30. 18:56

meetmesumwhere: Mert az nem idei újonc, de nyilván az egyik legjobb.

Sheera - 2015. 11. 30. 18:58

Nálam az újoncok nézését erősen korlátozza, hogy felirat nélkül nem igazán értem őket, különösen igaz ez a szitkomokra, ugyanis a viccek eredeti nyelven abszolút nem jönnek át. Bizonyos drámákat megnézek akár felirat nélkül is, de mivel ez azért erősebb koncentrációt igényel, így erre csak kedvencekkel vagyok hajlandó. Így aztán vannak olyan újoncok, amiket a junkie-s kritika alapján bepróbálandónak minősítettem, de felirat hiányában még nem tudtam megnézni, és vannak olyan régiek (TBBT), amiket már csak megszokásból nézek, és hétről-hétre konstatálom, hogy ebben a húsz percben sem történt semmi említésre méltó. Viszont mindig kutatok újak után, de csak annak állok neki, ami kritika alapján érdekel, így én is simán a 10 alatti kategóriába tartozom.

m76 - 2015. 11. 30. 19:27

Én ember feletti képességgel tudom megválogatni, hogy mit nézek, és szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy nincs olyan sorozat az újoncok között, amit nem próbáltam be, pedig nagy kedvencem lenne.

Az újoncok 98%-át nem azért nem próbálom be, mert nincs rá időm, hanem azért mert nem érik el az ingerküszöbömet.

CyClotroniC - 2015. 11. 30. 19:37

m76: Ezt mondjuk mindig is irigyeltem, ha valakinél működik, mert szerintem kvázi lehetetlen 100%-osan jósolni, ha valaki kicsit is nyitott az új dologra. Mindig meglep, ha valakinek nincs válasza egy olyan kérdésre, hogy “mi az a sorozat, amiről te sem gondoltad volna, hogy szeretni fogod, de nagyon bejött neked”?

Mondjuk nálam viszonylag kevés tabu van és mindaddig nem érdekel hogy mi a sztori vagy a stílus, míg van hangulata és érdekes karakterekkel lakják be a történetet.

drakisz - 2015. 11. 30. 19:47

engem nem zavar… nekem épp elég, ami van…. mondjuk nekem picit kezd sok lenni a meló mellett. Összbe kb. 12 van, és mér sok. Szóval nem zavar, hogyn kihagyom, mert ami van is sok, de mindegyik jó:)

ayren - 2015. 11. 30. 19:54

Amiről nem tudok, az nem fáj. :)

juhaszvik - 2015. 11. 30. 19:58

a Kati néni: “kis bubuka”? izé, ez most mi? valami rosszat mondtam?

human - 2015. 11. 30. 20:36

“Ami feltűnő, hogy mozifilmre ritkán jut időm sorik mellett,de ezt nem is bánom,mert mintha a minőség elment volna a sorozatok irányába.És a sorozatnak több ideje is van egy történet elmeséléséhez, a filmek sokszor összecsapottnak tűnnek,főleg egy sorozatfannak.”

egy ideig én is ezt hittem, amikor nagyon sorozatjunkie voltam, a megoldás: szarni a blockbusterekre és kisebb filmeket nézni. Rengeteg történet van, ami 2 órában jobban üt. Whiplashhez fogható sorozat pl. nincs, és nem is lesz, és hatalmas élmény volt idén.

human - 2015. 11. 30. 20:41

“Ettől függetlenül viszont akkor milyen jellegű sorozatok voltak régen, amik manapság nincsenek, és amitől szűkösebbnek érzed a kínálatot?”

Lost, BSG és 24. Lostnak még csakcsak a Leftovers, bár teljesen más súlyozással, de a BSGnek és 24-nek jelenelg nincs utódja. a Shieldhez fogható sincs igazából.

CyClotroniC - 2015. 11. 30. 21:01

human: Filmeknél én is ezt csinálom, bár általában tömbösített filmezéssel is max 10-15 jön ki egy évben, ami tényleg saját választás és nem azért nézem, mert elmentünk rá többen.

A BSG meg a 24 mondjuk teljesen jó példák, de nekem kb ebben a régióban elakadt a tudományom, hogy mi hiányozhat. Talán egy-két igazán jó klasszikus sitcom, bár azok helyett meg ott a sok kábeles, de ha valamit visszasírnék, akkor az egy régi vágású, fapados sitcom lenne.

Miss Keamy - 2015. 11. 30. 21:12

nekem van stabilan 6-7 jelenleg futó sorim, ami nagyjából követhető. rájöttem rég néztem filmet és tényleg a filmek rovására megy,úgyhogy pótolni fogok. csomó van letöltve.. egyébként ja, félek hogy lemaradok a legjobbról, de nem tudok mit csinálni akárhogy változtatok az életvitelemen.
ahogy fentebb írták, nálam is nagy szűrés előzi meg a nézést. hosszas olvasgatás, majd ha a téma megfog akkor kezdek neki. amúgy sokszor figyelem cyclo írásait, volt már rá példa hogy inspirált és miatta kezdtem nézni valamit. ráadásul az én toplistám is közel azonos az övével :D
darálni nem szeretek, csak összefüggőt lásd legutóbb harper sziget.

Annatar - 2015. 11. 30. 21:19

Én pont azért olvasom a Sorozatjunkie-t, mert muszáj valahogy előszűrni, hogy az ember mit próbál be. Most is olyanok a heteim, hogy hétköznap csak néhány sorozatepizód fér bele, és egyre kevesebbet tudok pótolni hétvégén, úgyhogy felgyűlnek. Pont ezért vagyok szeretem-nemszeretem viszonyban a netes sorozatokkal, meg kell gondolnom, hogy mikor van időm (és főleg helyem) beszerezni és végignézni. Hiába érdekelne, és olvasok jókat az Orange is the New Black-ről, amikor elkezdődött, nem fért bele, mostanra meg már nagyon sokat kellene pótolni. Most elég motivált voltam a Jessica Jones-hoz (David Tennant :) ) és a Man In The High Castle-höz (pilotot anno megnéztem), így ezek most letudva, de ezzel egy csomó heti nézős sorozattal le vagyok maradva. És tényleg csak azokat kezdem el nézni, amik nagyon érdekelnek, és bár nem szeretek kaszálni, azért most már az is egyre könnyebben megy. És maradnak még olyanok, amik érdekelnének ugyan, de úgy elmaradtam velük, hogy egyre nagyobb kihívásnak tűnik pótolni (pl. Justified).

Uszadékfa - 2015. 11. 30. 21:55

Engem leginkább az zavar, hogy miért nem nézek kevesebb sorozatot, és miért egy fotelben élem le az életemet.

Csigusz - 2015. 11. 30. 22:07

Amióta országost már azért nem bírok nézni mert egyszerűen hozzászokik a nagybetűs MINŐSÉGhez az ember, azóta nincs probléma ezzel :D

Ami van még olyan országos amit nézek, azok mind olyanok amiket régen kezdtem el, és kitartok a végéig (de kevés maradt). Azért az ember egy idő után zsigerből dobja le az n+1-edik ‘nyomozóst’ meg a ‘van az átlag civil és a rendőr/ügyész/nyomozó’ párosra építő próbálkozásokat. Sitcom is számomra évek óta kb nincs nézhető, míg régen faltam a műfajt, most jó ha évi 1 bejön.

Viszont filmeket sajnos egyre kevesebbet nézek évek óta, részben a sorozatok miatt.

m76 - 2015. 11. 30. 22:30

CyClotroniC :

Nem tudom mitől, de általában amit bepróbálok lehet az kis sorozat, ami abszolut nem hypeolt pl The Guilty, The Peaky Blinders vagy totál laza mint a The Player most, mégis sikerül úgy kiválasztanom, hogy azok nagyon bejönnek.

Kb 66-75%-át az újaknak már a leírásnál kiszórom, a maradék 15%-ot a szereposztásnál / sajtófotóknál. És amiről még ezek után sem tudok dönteni akkor jön a trailer. És van ami itt vérzik el. Pl Killjoys. Ellenben Dark Matter-t bepróbáltam és bejött.

Talán az utolsó sorozat amit utólagosan fedeztem fel, és baromira bejött az a Luther volt. De azzal is kb fél évet késtem összesen.

Persze van néhány sorozat amitől nem zárkózom el totál, és ha bepróbálnám jó eséllyel nézős lehetne, de valószínűleg csak közepes lenne, nem pedig baromira bejön kategória.

Talán az egyetlen műfaj ahol nem működik annyira az előzetes szelekció az az animációk. De előzetesből már ott is lehet dönteni általában. De pl Rick & Morty-ról azonnal éreztem, hogy nézni kell, még trailer előtt.

De filmeknél is hasonlóan csinálom a szelekciót. Synopsis aztán szereposztás. Ha nincs egy szimpi arc sem, a főszereplők között akkor jó eséllyel hagyom a francba. És ez nem azt jelenti, hogy általam ismernek kell lennie, lehet totál ismeretlen is, csak legyen egy kiállása, el tudjam kézeplni adott szerepben.

Így filmeknél is sikerül néha totál ismeretlenek között olyanba botlani ami nagyon tetszik. Persze ehhez az kell, hogy leginkább az akció/sci-fi felé hajlok a többi témát nem kedvelem annyira. Régebben rengeteg vígjátékot néztem, de vagy az ízlésem változott meg vagy a színvonal csökkent le, mert amit mégis bepróbáltam mostanában az mind idétlen ripacskodásnak tűnt.

Úgyhogy végülis ha úgy nézzük, nekem a szereposztás az egyik legfontosabb szempont filmben és sorozatban is. Egy két kedvencemért még néha thrillert vagy drámát is megnézek.

Pudli - 2015. 11. 30. 23:25

Engem inkább az zavar, hogy nehezen találom meg az ‘én’ sorozataimat. Persze a lustaság is közrejátszik de akkor is annyi sorozat van és néha olyan rossz amikor belenézek és kiderül hogy kasza. Persze amikor találok egy nagyon jót az jó érzés de a kevesebb néha több.

Thomas - 2015. 12. 01. 00:53

Ez a mozimánia nálam pontosan ugyanígy ment végbe, csak 2 évvel később kerültem fel a fősuli miatt, és nem törekedtem arra, hogy minden premiert megnézzek, hanem szelektáltam azért:) Meg az sem volt jellemző, hogy egy nap kettőnél több filmet megnézzek, de persez azért volt rá példa. De így is a legjobb éveimben simán 100-nál több filmet néztem meg moziban, volt olyan hét is, hogy minden premierre beültem, amikor meg kevesebb érdekesség volt, régebbieket is nézegettem azért. Én is jártam a Titanicra, én is ott láttam a Kurva Amal-t, (ahogy akkoriban nevezték), szerintem is zseniális volt, a másik kettő viszont kimaradt. Meg Filmszemléztem is minden évben, régi szép idők:) Aztán 2005 után fokozatosan leépült a dolog, egyre kevesebb filmre jutottam el, a HD korszak óta meg már értelmét sem nagyon látom a mozizásnak.

Hogy a kérdésre is válaszoljak, nem zavar, hogy hány sorozat megy el mellettem, mivel tényleg feldolgozhatatlan mennyiségben érkeznek, és ha nem szelektálnék erősen, bele is őrülnék:) Annyit nézek, amennyit tudok, és én is úgy érzem, hogy szinte 100%-os hatékonysággal el tudom dönteni a történet, színészek, stábfotók, előzetes, kritikák alapján, hogy mi érdekel. Ha meg mégis átcsúszik valami a rostán, akkor ahogy mondták is már előttem, amiről nem tudok, az nem fáj:) De annyira alaposan írtok mindenről, hogy szinte kizártnak tartom, hogy valami ne keltse fel a figyelmemet, ami amúgy tetszene. Esetleg olyan van, hogy valamit el akarok kezdeni, csak a sok felgyűlt évad miatt egyre nehezebb, aztán meg lehet, hogy sorra sem kerül soha.

Flanker - 2015. 12. 01. 02:21

Engem nem zavar a rengeteg uj es regebbi sorozat, Mert beleorulnek.. Evek ota prboalom csak a sajat lemaradasaimat felhozni, sikertelenul. Es mindezt ugy hogy iden is csak 2 ujoncot neztem, The Player es az Into the Badlands.
Es ha valami csoda folytan fel tudnam hozni magam, akkor is to van szamos sorozat, amit megneznek. Nagyon. sok.
Filmek detto. Mozibe el-el jutok (ketttesevel nezve a filmeket), ott van is egy listam am egnzendo filmekrol. Na de az se szukul, radasul most mar van uj PC-m, amin jatszani is kene, az ottani lemaradasomhoz kepest a filmes es sorozatos szinte emlitesre se melto :D

U.I: es meg tart az NFL szezon is :)

lusty - 2015. 12. 01. 10:20

Nos, átnéztem a 2015-ös premierlistát. Abban a vastagon szedett újoncokra a következő gyors statisztikát tudtam összeállítani:
Szinkronosan végignéztem: 12
Szinkronosan jelenleg nézem: 3
Feliratosan végignéztem: 14
Feliratosan jelenleg nézem: 5
Bepróbáltam, de abbahagytam: 5
A megszakadt feliratozás miatt abbahagytam: 4
A magasabb évadszámú, de legutóbbi évadjukban 2015-ös sorozatokból ezeknél többet néztem meg.
Na, most én junkie vagyok????

Riggins - 2015. 12. 01. 19:59

én bízom a sorozatjunkie kritikáiban és ha az évad végén is bíztatókat olvasok, akkor felveszem az újoncot a nézősök közé :P tehát nálam a fenti probléma nem él, csak a sok erős második szezonosoké :D

gromit - 2015. 12. 02. 01:23

hú, kapásból 15-16 mozit is tudok, ahol annó egyetemistaként jártam, de azóta megszűnt… sose voltam kompletista, nem akartam mindent látni. de még jó is, anyagilag nem bírtam volna… (így viszont mindig tudtam, mikor melyik moziba lehet féláron menni)

hogy a sorozatdömpinget hogy tudom kezelni? szűrővel :)

válogatok. van olyan, ami tutira nem érdekel, és bele se kezdek. van olyan is, ami műfajilag általában nem jön be, de azért bepróbálom, hátha mégis, és maradok, amíg leköt (ami lehet 5 perc vagy másfél évad is :) )

a “too much TV”-re kissé meglepően, de a helyi sajátosságokat figyelembe véve az alapvető stratégiám az, hogy többnyire a tévére szorítkozok. ez kényelmi szempont is olyan ország/szolgáltató mellett, ahol a torrentoldalakat blokkolgatják. cserébe viszont kábeltévén jön a BBC, és a helyiek mindent feliratoznak. bónuszként még helyi sorozatok között is akadnak nézősek, amikről otthon nem is hallanék. szóval itt egy tévével se lehet unatkozni :)

(bár türelmesnek kell lenni, van ugyan pár premier sorozat, amire egy héten belül dobnak feliratot és már megy is, de a többségre van pár hónap, vagy akár év csúszás, de addigra meg nagyobb valószínűséggel lehet a blogon kritikát meg kommenteket olvasni, és az alapján is tájékozódni :) )

szerintem - 2015. 12. 03. 15:29

a moziorulet nekem is pontosan igy zajlott, bar kisebb szinten – en pecsen jartam egyetemre es ott a skandinav filmek mentek, ugyhogy abban a par evben, amit ott toltottem, minden skandinav es nehany egyeb filmet is lattam. azok voltak a szep idok…
a sorozatozasra is ott kaptam ra es azota mar annyi sorozatot kovetek, hogy filmekre egyaltalan nem szanok idot, ugy erzem, egy atlagos mozifilm 2-2.5 oraja alatt meg tudok nezni harom epizodot is egy soribol vagy egy-egy epizodot harom soribol. komplettista vagyok, ugyhogy ez az erveles mindig mukodik nalam.
mindig el vagyok maradva es egyre tobb sorozat van a listamon, amiket evek ota tologatok, hogy majd egyszer, raadasul semmit nem kaszaltam meg, ez eleg nagy hibam. ennek ellenere nagyon sokat olvasok a sorozatokrol es jo alaposan megvalogatom, hogy mit nezek. ami leirasok alapjan nem tetszik, azt nagyjabol teljesen lezart ugynek tekintem, sosem jut eszembe, hogy kihagytam volna valami jot, tudom, hogy az a sorozat nem nekem keszult. olyan akad, hogy egy sorozat meg a listamra sem kerul fel, de nem tartottam teljesen remenytelennek, es evrol-evre olvasok rola valami erdekeset, ilyenkor adok neki egy eselyt. van, hogy oriasi meglepetesre bejon es van, hogy a sorozat veglegesen rakerul a “nemkell” listamra.

Dexter Morgan - 2015. 12. 03. 22:25

Én a 90-es évek elején fertőződtem meg a sorozatmániával, és kb. 20 évig tartott a dolog… az elmúlt néhány évben egyre kevesebb időt tudok szánni sorozatnézésre. Ezen felül, biony én is észlelem a too much TV jelenséget, de szerencsére már egyre kevésbé zavar, hogy idő hiányában sok jóról lemaradok. 5-6 éve még idegbeteg lettem volna emiatt… :D Lehet, hogy gyógyulok? :P

fm! - 2015. 12. 07. 08:12

Szerintem én is gyógyulófélben vagyok, 2-3 sorozatot nézek idén és az szinte mind folytatás, pl. amerikai országos sorozatot én már be nem próbálok. Kábelest még csak-csak, de ott is akkora lyukra futottam a Fargo 2. évaddal, hogy a netflix-től is fél évre elment a kedvem. Kezd egyre kevésbé érdekelni az új, csak a régi, amiről tudom, hogy jó (Homeland, Shameless stb.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz