login |

Pilot: Josh – írta userguide

2015. 12. 01. 14:50 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Már-már eldöntöttem magamban, hogy a közepesnél is kevésbé érdekes Josh pilotjáról nem írok, mert minek, amikor kijött az év valószínűleg legnagyobb angol WTF-híre: a BBC úgy döntött, hogy új szériák helyett – a Still Open Hours sikerén felbuzdulva – nem kevesebb, mint öt (5!) hetvenes évekbeli szitkomot éleszt fel.

(A lusták kedvéért a lista: Are You Being Served?, The Good Life, Keeping Up Appearances, Porridge, Up Pompeii! – persze egyelőre csak egy rész erejéig.)

josh1

Ez a paradigmaváltás viszont egészen új kontextusba helyezte Josh Widdicombe sorozatát, hiszen ő az elmúlt évek egyik nagy felfedezettje, jelenleg a legkeresettebb angol stand-uposok közé tartozik, és mivel élő adásban is akcióképes, számos showműsor állandó szereplője. Ennek ellenére a Josh nem kapott közvetlen berendelést, a tavalyi Comedy Feeds-en kezdett, onnan kvalifikálta magát a BBC3-re.

A Comedy Feeds nyúlfarknyi, mindössze 15 perces, de egész kellemes pilotja helyett teljesen új nyitó epizód készült a sorozathoz, ami viszont épít a negyedórás előzményre; aki teheti, azzal kezdjen. A sztori egyébként rém egyszerű, három régi ismerős újra egy lakásba költözik, és itt próbálják élni a majdnem felnőttek életét. Az első részben az események két rendkívül izgalmas szálon futnak: Josh-t meghívják egy medencés buliba, de nem tud úszni, illetve a lány lakótársat csókolózni tanítják.

josh2

A pozitívumok közt említhetném, hogy az arányok egészen jól sikerültek, Widdicombe ügyesen vegyíti a hipet meg a hopot a klasszikus komédiaelemekkel, a géppuskasorozatszerű dialógusok általában ülnek. Szintén jók a mellékszereplők, Elis James (Crims) és Beattie Edmondson kifejezetten ügyes, mindketten egész komoly színpadi múlttal rendelkeznek, ráadásul sokat játszottak együtt.

A negyedik állandó szereplő a lakás főbérlője, Geoff, aki (természetesen) nem teljesen komplett, és mindenbe beleüti az orrát. A jelenléte ettől függetlenül jórészt értelmezhetetlen, ráadásul Jack Dee nekem olyan valahogy, mint a szegény ember Mark Heap-je.

I don’t like comedians. No time for jokes. “A horse walks into a bar”? Not on my watch. No
animals near food preparation areas.

A negatívumok sajnos ennél súlyosabbak. Az első kapásból Widdicombe, aki túlzottan is önmagát adja, ami stand-upnál valószínűleg előny, itt viszont hátrány, mert a többiek lemossák a képernyőről. Emellett még a második rész végére sem derül ki, hogy a három lakótárs pontosan mekkora lúzer is. Pedig a lúzerszál végig elég erős, de a jelek vegyesek, megmondhatatlan, hogy három reménytelen emberrel állunk szemben vagy csak egy kicsit szerencsétlenek.

A végleges pilot pedig borzasztóan semmilyen. Míg az eredetije egy rövid, de jól felépített geg volt, ez egyszerűen üres. Se vicc, se csavar, se tanulság, Josh elmegy a medencés buliba, és ott nem történik semmi. Ráadásul a medencében mellkasig ér a víz, tehát tök mindegy, tud-e úszni (hasonló hülyeség a második részre is jutott, itt a kontinuitás borul durván).

josh3

A végleges értékelés ennek megfelelően a bánatosan unalmas. A második részt is megnéztem, egy fokkal javult a helyzet, de nem a Josh fogja visszahódítani a BBC-nek a legjobb kortárs komédiák csatornája címet. Az ugyanis atombiztosan marad a Channel 4-nál, elég csak az előző hetek felhozatalát megnézni (Chewing Gum, Toast of London, Peep Show, Drifters), a BBC a fasorban sincs, az állami mamut egyetlen épkézláb szitkomja továbbra is a People Just Do Nothing.

A „manapság egy nagy névvel már nem lehet eladni egy sorozatot”-listára felírhatjuk Josh Widdicombe-ot is, hiszen a pilot nézettsége mikroszkopikus volt.

Az első bekezdéshez visszatérve: a BBC megint csak a kisebb ellenállás felé mozdult. Erős kétségeim vannak ugyanis afelől, hogy a szitkomproblémák megoldása az ősleletek felélesztése lenne. Nosztalgiával nyilván sok mindent el lehet adni, de nehéz belátni, hogy ez egy hosszú távon életképes modell lehetne. És jó egészséget John Cleese-nek, mert ha ne adj’isten elhalálozik, semmi nem ment meg minket a Fawlty Towers-reboottól.

3 hozzászólás Ne habozz!

FrankLuck - 2015. 12. 01. 15:46

Hehe, pont ma néztem meg a pilotot, a “bánatosan unalmas” tökéletesen leírja a problémát. Az 1×02-be csak beletekertem már, sok jót abban sem láttam, így megválunk egymástól.
Az ősleletek felélesztése meglepő húzás, biztos vagyok benne, hogy engem ilyesmivel nem lehet megvenni.
Igazság szerint a Channel 4 kínálatától sem dobom el az agyam: a Chewing Gum nézős, de nem kihagyhatatlan, a Toast of London förmedvény hulladék, a Drifters nézhető, de nálam nagyon régóta pihen (a Peep Show-nak még nem álltam neki, remélem az lesz a java).

El-ahrairah - 2015. 12. 01. 19:54

Annyira nem volt rossz, de nem volt elég hogy maradjak. Widdicombe urat is sokkal szívesebben nézegetem a Last Legben vagy a Taskmasterben mint itt.

a Kati néni - 2015. 12. 01. 20:34

A Keeping Up Appearances az egyik kedvenc brit sitcomom, de az nem a hetvenes években ment, hanem a kilencvenes évek elején. És nem is tudom, hogyan modernizálnak rajta, Patricia Routledge olyan jó volt benne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz