login |

Finálé előtt: Doctor Who 9. évad – írta venezia

2015. 12. 02. 18:41 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, video,

Hétvégén befejeződik a Doctor Who 9. szezonja, ami sokak szerint végre jobb irányba tereli az egész sorozatot. Az idei évadban eddig szerintem is nagyon szépen hozta a sorozat a régebbi színvonalát, főleg a dupla részekkel.

Doctor Who-2

Hol is tartunk? Valószínűleg ott, hogy rajongók ezrei rázhatták az öklüket hétvégén, az ég (BBC) felé, miközben csak azt kiabálták, hogy „Moffat!”. Mert úgy látszik idén nagyon megcsinálta azt, amihez a legjobban ért: bevágni mindenkit egy kínzókamrába, elkapni a félelmeinket (vagy a karakterekét), majd addig ütni őket egy húsklopfolóval, amíg vége nem lesz az évadnak.

Peter Capaldi nem meglepő módon remekel idén a szerepében, az olykor igen hosszú jelenetekben többször is a karaktere határait feszegeti, s Jenna Colemannel továbbra is remek párost alkotnak, szinte minden közös jelenetük remek volt.

Doctor Who-4

És szerencsére a készítő alá is dolgozik Capaldi-nak, nagyot fejlődött a karaktere a tavalyihoz képest, onnan, hogy a Doktor nem az ölelkezős fajta, eljutottunk odáig, hogy megfogja Clara kezét, mert fél. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Clara meghalt.

Komolyan meglépték azt, amire eddig még nem volt példa az új sorozat esetében és egy útitársat megöltek. (De Rory…! River Song…! Hmm, lesz, akit nemsokára még látni fogunk.) Ugyan tudtuk, hogy Coleman távozik a sorozatból, de akkor is… Az eddigi részekben végig azt láttuk Clara hogyan lesz egyre erősebb, magabiztosabb, hogy aztán egy ostoba csikicsuki áldozatává váljon. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki magában füstölög emiatt jelenleg.

Doctor Who-5

A 9×11 elején Clara pár másodperce halt meg, a Doktor kelepcéje pedig bezárul. A sorozatba remekül beillő Maisie Williams éppen Mayor Me, egy transzporter karperec segítségével a Doctort eljuttatja az egyetlen helyre, amire nem gondolt volna az ember.

A Heaven Sent rögtön egy erős monológgal kezd, ami ott veszi fel a stílusbeli hagyatékot, ahol az előző rész utolsó mondata abbahagyta. A Doctor teljesen egyedül találja magát egy kirakós várban, ahol egy Vali nevezetű gépezet üldözi őt, a lehető leglassabban, ahogy az kitelik tőle, miközben a Doktor a várban elhelyezett monitorok segítségével pontosan követni tudja a másik hollétét.

De néha még ez sem elég. A lény megtalálja az áldozatát, és ilyenkor már csak egyetlen dolog tudja megállítani, az igazság. Vagy ha kiugrunk egy ablakon a biztos halálba.

Doctor Who-3

Elmepalota! Capaldi itt játssza a legnagyobbat az epizódban, mindent bele, és amikor elsőnek feltűnik, még fel is vág nekünk, hogy ő ezt is túl fogja élni. Vagyis nem nekünk teszi, nem mi vagyunk a közönsége, ugyanis egy valaki hajtja őt végig előre, táblára írt üzenetek formájában, és az Clara.

Itt szembesül az elvesztésének a súlyával. Próbálja ezt csak feldolgozni, de úgy igen nehéz helyzetbe kerül az ember, ha mindig kénytelen magát feláldozni azért, hogy saját magát megmentse. Főleg, ha puszta kézzel próbál utat nyitni egy a gyémántnál négyszázszor erősebb kristályon keresztül, miközben éppen végezni akarnak vele. De ha van valaki, akinek sikerülhet ez a feladat, akkor az ő.

Doctor Who-6

Ekkor dőlünk mi hátra nyugodtan. Majd Steven Moffat leül elénk széles vigyorral, elrakja azt a bizonyos klopfolót, és előveszi a csontozó kést, hogy ne üljünk nyugodtan az utolsó részig hátralévő időben.

Mikor lesz már szombat?

24 hozzászólás Ne habozz!

dzsiaj - 2015. 12. 02. 19:08

Bitang egy epizód volt, az biztos. Szinte minden ült benne, Moffat a 3×10 és az 5×04-05 után megalkotta az újkori Who 3. legerősebb részét.

Rengeteg mindent ki lehetne emelni, én most mégis egy olyan mozzanatot választok, amit rajtam kívül valószínűleg senki: kiváló dramaturgiai fogás volt, hogy elhitették a nézővel, hogy Coleman nem fog szerepelni az epizódban. A nevét is kihagyták a főcímből, folyamatosan hátulról mutatták, és nem szavakkal kommunikált a Doktorral, hanem írásban. Ezért ütött hatalmasat, mikor a semmiből mégis felbukkant, és pont ugyanúgy búcsúzott el, ahogy anno Gillan Smith-től, utoljára is bebizonyítva, hogy nem csupán partvonalra szorított szürke eminenciás, hanem egy nagyon is szerethető companion.

Anikó - 2015. 12. 02. 19:28

Hát igen. Soha nem gondoltam volna hogy Capaldi az előző évadokhoz képest ennyire magas szintet üt majd meg. Nekem most már ő a Doctor. A Heaven Sent volt az az epizód ami után szó szerint nem tudtam megfogalmazni, hogy mit gondolok az adott részről (bár ez előre sejthető volt), remélem a színvonal marad még egy darabig).

gega33 - 2015. 12. 02. 19:32

Vajon követik az eddigi tendenciát,és már csak egy évadot marad Capaldi?

Shyllard - 2015. 12. 02. 19:36

Capaldi futásának eddigi legjobb epizódja volt és őszintén szólva az eddigi 9 évadból is tuti benne van nekem a top 10-ben, méghozzá elöl, valahol a The Girl in The Fireplace mellett. Ja és nekem külön érdekes volt, hogy The Leftovers-es túlvilági epizódja és ez is kb egyszerre jött :D

winnie - 2015. 12. 02. 19:46

standalone-ként, minden nélkül működik a rész, mint a blink?

Dark Energy - 2015. 12. 02. 19:58

Marhajó az évad!
A Heaven Sent nálam a Blink-et ugyan nem éri el, de nagyon közel van hozzá.

DarkEagle - 2015. 12. 02. 20:04

Szerintem nem mivel a DW-ben minden rész összefügg szinte. Pláne ebben az évadban. Nem is rémlik filler rész.

Oldern - 2015. 12. 02. 20:09

Winnie: nem :(

emese - 2015. 12. 02. 20:16

@winnie: én nem mondanám ilyen egyértelműen, hogy nem. Ha olvastad a kritikákat, tudsz a confession dial-ról,és hogy Clara-t már kiírták egy résszel előbb, akkor szerintem alapvetően működhet.
Én legalábbis nem látom, hogy mit ne lehetne érteni belőle az évad alapos ismerete nélkül; ugyanis ez alapvetően egy több milliárd éves utazás története A pontból B-be.

DarkEagle - 2015. 12. 02. 21:18

@emese: Azért az évad nem csak arról szólt Clara meghalt meg a CD-ről. Ashildr pl már vagy 5 rész óta szerepel és onnantól kéne legalább kezdeni hogy teljesen tisztában legyen a dolgokkal. :D Ráadásul a DW tipikusan az a sorozat amibe nem lehet csak úgy belecsöppenni mert hiába magyaráznak meg dolgokat de ha évad közben lépsz be csomó dolgot nem fogsz érteni. Legalábbis szerintem.

Azért ez mégsem egy átlag nyomozós sorozat mint pl Castle ahol elég 2 részt megnézni évadonként. :D

Nedewya - 2015. 12. 02. 21:19

Winnie: Szerintem nem az igazi standalone-ként. :(

De szerintem jól teszed ha elkaszálsz guilty pleasure-t és helyette ledarálod a DW-t :)

schray - 2015. 12. 02. 21:21

@winnie – a motivációját nem fogod talán annyira átérezni, mert csak úgy közlik a rész elején röviden – habár Capaldi játéka simán eladja avatatlan szemlélőnek is – meg vannak kisebb kifelé utalások a “főszálra” (meg egy nagyobb a végén, ami a finálét készíti elő), de ha követted volna se értenéd sokkal jobban, hogy mire megy ki a játék, azt hiszem arra még nekünk is egy hetet kell várnunk.
Az, amitől zseniális a rész, önmagában is működik és értékelhető. Nem csupán a történet és a feloldása volt csavaros, hanem a kivitelezés is mestermunka, szerintem érdemes megnézni.

LaCRossE - 2015. 12. 02. 21:59

winnie, szerintem működik standalone részként is. Nem fogsz mindent érteni, de remélhetőleg azt a tömény zsenialitást, amit mi átéltünk, te is átélheted.

Annatar - 2015. 12. 02. 22:09

Ezek szerint csak én untam? :P Ahová kifutott, az tetszett, de ennyire még soha nem éreztem hosszúnak Doctor Who részt…

Oldern - 2015. 12. 02. 22:23

Annatar: nem csak te untad, én szeretem ha nem a Doki körül forog a világ egy egész részen át (ezért volt fantasztikus a Blink is), de ez van :D

emese - 2015. 12. 02. 22:49

@DarkEagle: gyűlölöm a szájkaratét, de ezt most nem lehet kihagyni. Tehát, már a feltételezés is sértő, hogy olyasmit, mint a Castle, valaha is megnéznék. :P

Más: ahogyan azóta sokan mások is írták, a rész zsenialitását nem Ashildr és egyéb háttérszálak adják. Annak, aki csak ezt nézi, tökmmindegy, ki teleportálta oda a Doktort és miért. Clara halála is csak egy okból fontos, nevezetesen érteni, hogy a gyászról szól a rész. A halál feldolgozásáról. Ennyi.

korum - 2015. 12. 02. 23:14

Én a kétharmadáig csak lestem, hogy mi ez a hülyeség…de aztán csak összejött visszamenőleg az évad egyik legjobb része :)

bojack23 - 2015. 12. 03. 01:29

bitangerős volt a Heaven Sent, pedig nekem az évad nem annyira jött be, mint a tavalyi fura mód. Clara halála elég ostobán jött ki, és a finálétól is félek.

off: “egy Vali nevezetű gépezet üldözi őt” ez vicc, vagy elgépelés, nem tom eldönteni…?

glarion - 2015. 12. 03. 04:39

Végre!
Az előző posztoknál se rejtettem véka alá, hogy bár ez az évad sokkal jobb, mint a borzalmas nyolcadik, de még mindig inkább csalódás volt a legtöbb rész számomra. Egészen eddig. A fordulat könnyen kitalálható ugyan, és láttunk már ilyet, de Moffat valami zseniális módon meséli el, és ez elég ahhoz, hogy egy pillanat alatt megbocsássam minden bűnét és igazi fanboyként számoljam a napokat a következő részig. :D És ami borzasztóan tetszett, hogy gyakorlatilag Capaldi monodrámája az egész, és teljesen nyilvánvaló, hogy ő volt a TÖKÉLETES választás erre a szerepre. Eddig is kedveltem, de nálam most ugrott fel Tennant mögé a második helyre.

winnie: Tökéletesen működik standalonként.

ElPadre - 2015. 12. 03. 08:54

hat igen. clara annyira rossz companion volt (talan a 9. evadban mar nem annyira), hogy egy sima elkoszones mar nem eleg.

de impossible girlkent ez talan annyira nem meglepo.

– clara is dead!
– what, again?

Lilith - 2015. 12. 03. 13:09

Kicsit túl sötét volt az évad nekem,pedig bírom a “sötétséget”.Capaldi remek,rá nem is pazarolnék több szót.Clara karaktere meg mintha javult volna vagy csak már megszoksz vagy harcolsz elvén megkedveltem a végére. :D Moffat-ról köztudott ,hogy egy “rajongógyilkos” mind jó mind rossz értelemben.

sandor555 - 2015. 12. 03. 15:10

A vége, mikor már 2 milliárd vagy mennyi év telt el, az számomra inkább már komikus volt.

Brynden Rivers - 2015. 12. 03. 19:59

Igen a végén lehetett volna 1 millió vagy néhány ezer év, bőven elég lett volna.

A rész tényleg nagyon jó volt a fentihez hasonló moffatizmusokat bőven ellensúlyozta Capaldi játéka, a kamerakezelés, a jól megírt monológok.

Standaloneként elmegy, de szerintem is érdemes megnézni az egész sorozat.

A Game of Thrones mellett szerintem ez az év legmeghatározóbb sorozatévada (mindkettőben brit színészek hada).

humorpalanta - 2015. 12. 03. 20:22

Épp ez az, hogy a Doctor akkor volt a legjobb idén, ha Clara nem volt ott. Borzalmas párbeszédeket írtak nekik, ez az ölelkezés marhaság meg rettentő idegesítő volt…

Viszont a rész bitang. TOP10-es az tuti,ez a dupla menti meg ezt az évadot, mert eddig katasztrofális volt. A részek fele elviselhetetlenül rossz volt, Clara, Me pedig semmilyen reakciót vagy érzelmet nem képes színészkedni. Nem tudom melyik volt a rosszabb. Capaldi viszont bitang. Ha egyedül folytatná, iszonyatosan jó lenne. Csak egy-egy részre beugró vendégek lennének jók, most egy időre nem kellene companion.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz