login |

How To Get Away With Murder 2. évad – féltávnál

2015. 12. 02. 21:12 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Annalise takes care of everything.

A How To Get Away With Murder a második szezonnal sem nagyon lassult le, s az évadnyitó kritikás Scandal-párhuzamom még mindig áll, a készítők folyamatosan emelik a tétet, licitálják felül önmagukat, de rohadjak meg, ha nem működik. Még. Nálam, legalábbis. (Oké, a 2×09 utolsó 5-10 percére annyira elszálltak, hogy nem volt egyszerű komolyan venni azt, amit látunk, bár nekem sikerült.)

A HTGAWM jelenleg tényleg a legjobb országos sorozat, még a hibái ellenére is. Az egy dolog ugyanis, hogy iszonyatosan intenzív és pörgős (a 40 perc szinte végig feszült odafigyelést követel meg a nézőtől, hogy ne maradjon le semmiről, egy félmondatról vagy később fontossá váló tekintetről, főleg, hogy olykor manipulatívan párhuzamosan vágják egymásra a jeleneteket), szóval a popcorn faktor az egekben van. De emellett még nagyon érdekes dilemmákat vet fel, komoly kérdéseket is feszeget a jogi rendszer kapcsán, plusz tele van erős karaktermomentumokkal is.

How To Get Away With Murder-6

Az az igazság, hogy magam sem tudom, hogy képesek ennyi “akciót” belezsúfolni az epizódokba, abban meg biztos vagyok, hogy ezt a tempót lehetetlen lesz tartani egy idő után anélkül, hogy ne menjen át a sorozat önmaga paródiájává (nagyon vékony a határ), szóval még úgy is, hogy most nézem és élvezem, ami történik, azon agyalok, hogy mikor húznak egy kvázi rebootot, és ugranak mondjuk az időben.

We say we’re just protecting ourselves, but there’s a point when we’re the ones people need to be protected from.

Kelleni fog a lélegzetvétel, hiszen még mindig annak a következményeit nézhetjük, amit az első évaddal felvezettek, és ilyen tekintetben döbbenetes látni, ahogy egyes részletek a helyükre kerülnek, olyasmik is, amik helyét tavaly ilyenkor még a készítők sem sejtették. Persze a két idősávos szerkesztés némiképp megkönnyíti a történet kezelését, de még így sem semmi technikailag, amit véghez visznek.

How To Get Away With Murder-9

A 2. évadban részről-részre kerültünk közelebb a flashforward szituációjához, mely eleinte nem volt annyira érdekes, de ahogy egyre több részlet kiderült róla, úgy váltam egyre kíváncsibbá (ehh, jó balek vagyok az írók számára). S annak ellenére, hogy a “ki lőtt?”-kérdés megoldása végképp nem izgatott, az egészet olyan szituációra futtatták ki, amire nem nagyon számítottam. (Mint írtam az elején, a totális káosz itt vált kissé viccessé.)

A vég kezdetét egyébként az is jelzi, hogy nem elég, hogy összeért a két idősáv, de kábé minden titokról tudomást szereztek az eddig nem beavatottak. Ennek pedig volt és még lesz is következménye, cserébe viszont az egymás előtti titkolózás megszűnhet. Jobb is, mert a diákok már tényleg kezdenek tönkremenni és belerokkanni az eseményekbe.

How To Get Away With Murder-8

A flashforward mellett a részek zömében jelen volt az előző évad végi haláleset következménye, sőt, még jó pár 1. évados szál is, amik mellé újabbak léptek be – felsorolni sem bírnám, hogy mennyi. A lényeg persze egy új átívelő ügy volt, ami mellől azt hittem, ki fognak halni a heti esetek, de a 9 részre így is jutott azért 5-6, ami nagyon kellemes meglepetés volt, mert még mindig ezeket tartom a legjobbnak.

WTF, tudom, tudom, de talán nem csak én gondolom úgy, hogy az epizodikus jelleget adó ügyek nagyon működnek, remek problémákat vetnek fel, elgondolkodtatóak – az ügyek is, és az is, hogy mit meg nem tesznek az ügyvédek a sikerért. Gondolom azért is jönnek be ennyire, mert nagyon rövidek, lényegre törőek, nincs nagyon lehetőség mellébeszélésre. (Sőt, némelyik epizódban még az iskolát sem hanyagolták, ami ugyancsak pozitív volt.)

How To Get Away With Murder-4

A második évadban ráadásul az is meglepett, hogy olykor egészen humoros lett, és úgy, hogy nem lógott ki ebből a túlságosan komoly, gyilkosságokkal terhelt miliőből a poénkodás. Persze lehet, hogy csak egy író “sara” az egész, de a 2×05 vagy a 2×06 tele van marha jó dumákkal.

S az a döbbenet, hogy az egész sorozat úgy kötelező, hogy tele van irritáló és nehezen megszerethető karakterekkel, akik összességében is eléggé rongyemberek. Oké, nyilván értik a dolgukat, szakmailag is zömében profik, de lopnak, csalnak, hazudnak és, hogy a címéhez is hű maradjon a sorozat, gyilkolnak. De erre fizettünk be a cím láttán, szóval a néző kérheti ki magának utoljára, hogy itt emberek gyilkosságokat úsznak meg, nem?

How To Get Away With Murder-2

Nem félek kijelenteni, hogy a kezdeti kétségeim ellenére a 2. évad jobb, mint az első. Lehet, hogy csak jobban ráfeküdtek azokra a dolgokra, amik nekem bejönnek, nem tudom, de az biztos, hogy sok olyan tényező, ami zavart az S1 során, itt el lett tüntetve, vagy korrigálva lett.

Időbe telt, de végre kezdenek megtelni élettel a diákok karakterei (szerencsétlen Wes kivételével…), persze a prímet még mindig nem ők viszik, de azért mindenkiben, fő- és mellékalakokban egyaránt lehet találni sok pozitívumot. A történetre koncentráló epizódfelépítés miatt mindegyikük nagyjából csak egy sztorit kapott idén, ami (Asher kivételével) kábé semmire sem volt elég, de azért haladunk, hiszen az ügyek kezelése során is “gyarapodnak”.

How To Get Away With Murder-1

És továbbra is pozitívum, hogy az 5 apród még mindig nem nagy haver, csak érdekből vannak együtt (ld. Asher telefonszáma). Az sem meglepő, hogy annak ellenére, hogy ők a főszereplők, nem közülük választanék favoritot, bár például meglepődtem azon, hogy idén Bonnie emelkedett ki számomra, és mellé fellépett Oliver (nem tudom, miért, amellett, hogy az ő kapcsolata Connor-ral az összes közül az egyetlen, amibe érdemes “belefektetni”, a többi nem igazán izgat), s nagy meglepetésemre az újonnan érkezett ügyész, Sinclair is végig bejött.

Ha már kapcsolatok: a nagy összefekvésekből is visszavettek az évad nagy része során, s most, hogy stabilizálódnak a párok, kevésbé zavaró és random a dolog, bár az elég kemény volt, amikor az egyik rész vége percekig csak szeretkezős montázst tartalmazott. (Bepótolták, ami kimaradt, na.) A lényeg, hogy a pörgés miatt effélére sincs más sok idő, aminek azért örülök, mert még mindig előfordul, hogy nincs funkciója a “romantikázásnak”.

How To Get Away With Murder-5

Esküszöm, hogy jól jön most a szünet. Még akkor is, ha szerintem legjobban heti nézősként működik a sorozat, pedig a látszat és a sok átívelés inkább daraesélyesnek állítja be. (Bár darálva elég zavaró lehet a folyamatos emlékeztető flashback-ek használata.)

A maradék hat résszel kapcsolatban pedig megint csak azt tudom mondani, mint tavaly, hogy kizárt, hogy ugyanilyen érdekesre és eseményekkel telire meg lehessen csinálni őket, főleg, hogy talán a heti ügyekből is vissza kell majd venni. De nem féltem a készítőket.

How To Get Away With Murder-3

Mondom még egyszer: a How To Get Away with Murder nagyon intenzív sorozat, és a durva témái ellenére veszettül szórakoztató, ha az ember felveszi a tempót és próbál komolyan hozzáállni. Viszont megint ott állunk, ahol tavaly ilyenkor, mert adja magát a kérdés, hogy akkor most hogyan tovább?

18 hozzászólás Ne habozz!

e - 2015. 12. 02. 21:20

Szegeny Viola Davissel is pont az a bajom, mint Kerry Washingtonnal. (Hogy szamomra ripacs). Csak mig az utobbi nekem a nezhetetlen kategoria, Annalise-t meg elbirom…

Deny - 2015. 12. 02. 22:02

Az első kritika, aminek minden szavával egyetértek :) És tényleg jobb ez az évad.

winnie - 2015. 12. 02. 22:46

e: pedig direkt ezért tettem be ezt a képet róla:)

Marci - 2015. 12. 02. 22:52

Egyetértek mindenben, kivéve a szünetet. Most ledarálnám a maradék részeket, ha tehetném. xD

Moonyfoot - 2015. 12. 03. 00:37

Imádom a sorozatot még mindig :D.
Viola Davis karaktere mondjuk számomra már túl sok idén. Ez az erős nő vagyok ezért minden részben csak öt percig sírok már idegesítő. Wesről… említést tenni sem érdekes, szerintem ráragadt Pottertől a Harry Potteres megmentési kényszer, amitől karakterileg rémesen irritál.
Személyes kedvencem mondjuk Connor, Ollie-val meg pláne imádom őket. Számomra érdekes, hogy belőle néztem volna ki, hogy a leggátlástalanabb, közben itt igazából a legtöbbször már ő adta a kétség hangjait szerintem. Azt is érdekesnek tartom, hogy Michaelával igazából ők már azért az érdeken túljutottak, jóban lettek, és szerintem ez aranyos azt tekintve, hogyan veselkedtek neki a személyközi kapcsolatuknak.
Doucheface-t idáig nem igazán szerettem, az utolsó részekben viszont belopta magát a szívembe.
Sinclair-nél idegesítőbb karaktert/embert ritkán látok azért. Egyedül a tények ismerete tartotta bennem vele kapcsolatban a lelket.

winnie - 2015. 12. 03. 04:55

Moonyfoot: sinclair naná, hogy az, hihetetlenül fontoskodó és sokszor sunyi volt, de szerettem őt utálni:)

blueberry - 2015. 12. 03. 06:31

Hm, jól mutatja a karakterek érdekességét, hogy Wesről nincs kép a kritikában.
Egyébként teljesen egyetértek, még annyira emelnék talán ki, hogy az írók tanultak is az első évad hibáiból, mert emlékszem a tavalyi félévadzáróra, amit kb. halálra untam, mert szinte csak eddig ismert jelenetekből állt, itt viszont meg tudtak lepni, és nem érezték úgy, hogy az összes eddigi flashforwardot bele kell passzírozni a részbe (lásd pl. Frank szála vagy Usherből sem láttunk újra mindent).
Nálam az egyetlen negatívum idén Famke Janssen szála, aki hiába jó, hogy itt van, de nekem nagyon hiteltelen ez az egész kapcsolat.

Risi92 - 2015. 12. 03. 08:22

nagyoooon egyetértek :) szerintem is jobb a második évad, mondjuk én az első végén keserű szájízzel álltam fel, szóval már már vágytam rá, hogy hasonlót hozzanak és sikerült :) bárcsak jönnének az új részek, cant wait

kisanna - 2015. 12. 03. 09:34

Wes-el amúgy mi történt?
nagyon furcsa, hogy gondolom direkt, alig mutatják már. nekem ez kicsit túl nagy váltás az előző szezonhoz képest.

egyébként számomra már idegesítően túl sok, erőltetett benne minden, pedig az elsőt nagyon szerettem.

Bazsi - 2015. 12. 03. 11:20

egyetértünk, de azért a maradék 6 részt én is ledarálnám inkább, kár a szünetért

Roland - 2015. 12. 03. 15:11

imadom!
hogyan tovabb ,nem is gondolkodok rajta:)

dinnyemano - 2015. 12. 06. 21:07

utálom a szünetet! leállt minden heti nézősöm… bruhahaaa

winnie - 2015. 12. 08. 10:19

dinnyemano: a szünet arra való, hogy az ember felfedezze azokat a sorozatokat, amiket nem néz, és amikor jó eséllyel le tudja váltani a nézőseinek egy részét, mert rájön, hogy vannak sokkal jobbak is. (mert az ugye biztos, hogy vannak sokkal jobbak. a nehéz feladat, megtalálni őket:)

én legalábbis erre használom, az elmúlt héten már találtam is 3-at, vagy 3,5-et.

Snoopyzit30 - 2015. 12. 27. 23:37

Daráltam a 2. évad eddigi részeit (ill. 8. részig néztem meg), de néhol már nekem kicsit sok volt a pörgésből. Nagyon kellett figyelnem 1-2 jelenetnél, hogy akkor most mi is van???
Ezzel együtt én nem tudnám hetiben nézni, jobb darálni éppen az összetettsége okán. Amit viszont nem értettem, hogy a 8. rész végén miért tolták túl a szexrészeket, illetve Annalise-ból miért csináltak biszexet. Máshogy nem tudták megoldani a “régi barát kisegít”. Oda jobb lett volna valami más közös titok vagy akármi más ok, amiért segít neki az az ügyvédnő. Nate motivációit sem sikerült néha kibogozni. Az ügyek megoldása is néha nagy baromság volt és kicsit idegesítő is, bár ha hetiben nézném ez lehet fel sem tűnne. Mindent összevetve pozitív nálam is a sorozat. Abszolút le tud kötni és tényleg nem ül le 1 percre sem, ami azért nagy szó szerintem.

9. részt direkt nem néztem meg, mert a 8. végén (8 rész ledarálása után) éreztem úgy, hogy itt most nem is akarom folytatni majd ha jövőre jönnek az új részek,akkor a maradékot szintén egyszerre ledarálom majd.

7,5/10

Katey - 2016. 01. 06. 16:57

winnie: Így igaz! Így találtam meg most a HTGAWM-t és a Sense 8-t is. :D

deejaychic - 2016. 01. 18. 09:59

Már másodszor tesz lóvá bennünket az AXN Hogyan ússzunk meg ügyben. Tavalyelőtt leadtak nagy kegyesen hat részt, mire kitört a karácsony, és ennek ürügyén jegelték a sorozatot, illetve újból leadták a hat részt tavaly év elején. Most tavaly a nyolcadik rész után kitört a karácsony, de január közepén még mindig csend és hullaszag. Most akkor leadják a teljes sorozatot vagy nem?? Most már unom, hogy mindig ezt a sorozatot lebegtetik, előtte meg monstre plakátokkal beharangozás, satöbbi. WTF folyik az AXN-nél?

boribon13 - 2016. 02. 10. 10:44

nagyon egyetértek a kritikával,de annyit hozzátennék,hogy én is érzékeltem,hogy a vége már annyira káoszos volt meg annyi minden történt,hogy nehéz volt komolyan venni,de szerintem ez nagyon jó volt,mert ha elképzelem,hogy milyen érzés lehet ott lenni,hát sztem ők is ezt érezték,hogy aztak*va mi történik,hol vagyok,mi ez az egész-biztosan nem velem történik,és csak sodródnak összevissza…szóval nekem ez a túlzott káosz és pörgés tetszett. :)

boribon13 - 2016. 02. 10. 10:49

ja és sztem az is jó volt,hogy West kevesebbet szerepeltették,mert 1.idegesít (:D) 2.ezzel is érzékeltették,hogy érzelmileg,és gyakorlatban is eltávolodik a többiektől,bezárkózott és még mindig a Rebecca ügyön pörög az agya…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz