login |

Pilot-mustra: Z – 1×01

2015. 12. 02. 14:53 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, ,

(Az Amazon-pilotok 5. hulláma is megérkezett, itt vannak a résztvevői: Edge, One Mississippi, Highston, Z, Patriot, Good Girls Revolt. Ezek közül rendelnek be párat sorozatnak a nézettséget és/vagy a netes visszhangot vizsgálva.)

Annyira nem lehet az ilyen pilotokkal mit kezdeni… Sőt, a Z-t nézve (aminek lehet, hogy Z: The Beginning of Everything a hivatalos címe – de nem) nem is azon gondolkodtam el, hogy mit látott a pitch-ben az Amazon, hogy berendelte a pilotnak, hanem azon, hogy a két, egyébként profi készítőnek mi volt a célja ezzel az első résszel. Nem az volt a bajom, hogy rossz volt, hanem így 25 percben még az alapozás alapozásának is kevés lett, olyan semmilyenre sikerült.

Z – 1×01 – 3/10

 Z - 1x01-02

Oké, aláírom, hogy a Z olyan szempontból tökéletes, vagy inkább tökéletlen vihar, hogy egy csomó mindent felvonultat, amik nem érdekelnek sorozatban: az 1910-es évek, a jazz, a déli akcentusok, a valóságban is létezett karakterek, illetve eleve már maga a műfaj is ez a 25-30 perces komédia, amit nekem mindig is nehezemre esett értelmezni.

A Z esetében pedig végképp nehéz volt, mert ez (eddig) nem komédia. Nem azért, mert nem vagyok hajlandó elismerni a poénokat, hanem mert nem is voltak poénok a pilotban. Oké, nem is drámai volt a megközelítés, az egész hangulata elég könnyed, de ami nem konkrét komédia, az nálam 25 percben mindig csak egy felületes semmiség marad, ami nem hagy nyomot bennem.

Z - 1x01-03

A Z története Zelda Sayre-ről szól, aki később F. Scott Fitzgerald, író felesége lesz. A sorozat koncepciója az, hogy kiderüljön számunkra, hogy a 20-as években miképpen élt egy celebpár, ami még érdekes is lehetne (de nem 25 percben!), azonban a pilot ettől még 1918-ban játszódik és csakis Zelda-t ismerteti meg velünk, a találkozásra az utolsó percben kerül sor.

Addig csak látjuk, hogy a kor fiatal, némiképp lázadónak tűnő leányzója miképp múlatja az időt barátnőivel, miképp pasizik táncmulatságokon, és hogyan kerül konfliktusba életvitele miatt vaskalapos apjával. Az egész valami habkönnyű semmiségként tálalva, komolyabb karakterek nélkül. (Oké, Zelda-t azért megismerjük, de eléggé közhelyes, pedig Christina Ricci igyekszik.)

Z - 1x01-01

Lehet, hogy a folytatásból, ami nyilván Zelda és Scott ismerkedésére és kapcsolatára koncentrálna, egy jópofa szappan is kerekedhetne, de ennyi alapján biztos, hogy nem érdekelne. Ártalmatlanul csordogáló pilot volt, amolyan minekvan?-kategória, annak köszönhetően, hogy a hosszú táncok miatt még a 25 perces játékidő is erősen lecsökkent.

Szóval mondom, én a készítői koncepciót nem értem. Bár való igaz, hogy egy 10 részes évad egy 4 órás filmre átváltva, komolyabb karakterizálással lehet, hogy működne, mert a kor hangulata valamilyen szinten azért átjött, és aki abban akar elmerülni, annak remek lehet.

(Egyébként érdemes lehet elolvasni másvélemények miatt az Amazon Z-s aloldalát. Általában minden pilot 5/5-ös értékelésből kap a legtöbbet, szóval itt is rajzanak a “tökéletes” és tsai kommentek, ami remekül mutatja az ízlések különbözőségét.)

3 hozzászólás Ne habozz!

lusty - 2015. 12. 02. 16:03

Ezekről a részben minden bizonnyal elkaszálandó pilotokról jut eszembe egy kb. 2013-ban forgatott pilot, amely elkészült, de a sorozatot nem rendelték be.
Azért érdekes, mert Győrben forgatták, a Révfalusi-hídnál felépítették a berlini falat, határátkelővel: Wilkommen in Berlin, Hauptstadt der DDR!
A sorozat címe: “The Missionary” lett volna.
Érdeklődöm, hogy valaha valaki látta-e ezt pilotot, a pilot vagy egy részlete felkerült-e a netre.

Pipacs - 2015. 12. 03. 10:37

De jó lesz erre rákeresni…:P Imádom az ilyen címeket. :/

El Diablo - 2018. 01. 30. 00:10

Köszi Winnie!

A “az 1910-es évek, a jazz, a déli akcentusok, a valóságban is létezett karakterek” hívószavak eme kis halmazával meg vagyok véve kilóra. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz