login |

Pilot: Patriot

2015. 12. 05. 21:00 - Írta: human

11 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Az Amazon-pilotok 5. hulláma is megérkezett, itt vannak a résztvevői: Edge, One Mississippi, Highston, Z, Patriot, Good Girls Revolt. Ezek közül rendelnek be párat sorozatnak a nézettséget és/vagy a netes visszhangot vizsgálva.)

Akkor meg is van a mostani Amazon-hullám legjobbja? A rám jutott pilotokból azért hagytam a végére a Patriot-ot, mert ez keltette fel legkevésbé a kíváncsiságomat a leírás alapján, erre van benne egy olyan jelenet, ami miatt, ha rossz lenne sem tudnám azt mondani, hogy kidobott idő lett volna.

patriot1

A Patriot…, hogy is mondjam, egy kémfilm. Talán. Inkább úgy mondanám, hogy egy indie kémfilm. A szereplői meg akarják akadályozni, hogy Irán atomfegyvert készítsen. Ehhez a célhoz rengeteg embert kell lefizetniük, és kell egy olyan fedőállás, amivel a kém nyugodtan utazgathat a kapcsolódó országokba. Ez lesz a heti rutin alapja, ha sorozat lesz belőle.

Mindezek mellett viszont komédia is, de abból a nagyon sötét fajta. Az HBO pont most nyáron próbálkozott ezzel a határvonallal a The Brink című szatírájában, kasza is lett végül, és nem véletlenül, nagyon nehezen lehet a témához értelmesen nyúlni.

patriot2

Itt nem tököltek, és teljes darkosságba vonultak, ami még épphogy humoros, de van akinél simán kihúzza a gyufát a morbiditás. És mindezt tényleg független filmes hangulattal nyakon ötnve. Több helyen is azt láttam, hogy Wes Andersont emlegetik a pilot kapcsán, és jobb név nekem sem jut hirtelen eszembe. Persze sokkal kevesebb életörömmel, viszont hasonlóan furcsán szerkesztett jelenetekkel operál a Patriot.

A főszereplő egy háborús traumáit folk dalokkal feldolgozó kém, ő van a terepen, a faterja a főnöke, a testvére pedig egy nagykövet-féle, aki segít neki amikor csak lehet. Már ez a családi hangulat, a depressziós főhős és furcsa alap, de itt tényleg fel kell emlegetnem a rendezést, ami teljesen megragadja a melankóliát a helyzetben a drámai vagy feszült csúcspontok helyett.

patriot3

A pilot végén felvezetik az összes problémát, ami az évad során várna a főszereplőre, és kicsit kíváncsi lettem. Remélem kap esélyt a sorozat, hiszen ha minden részbe egy olyan jelenet jut, mint az “akció” itt az elsőben, akkor simán végignézem. Ez a kezdés minimum 8/10 volt kisfilmként.

11 hozzászólás Ne habozz!

pody - 2015. 12. 05. 21:33

Ertem en, hogy a sorozatnezok nagy tobbsege (lenyegeben majd mindenki) konnyed kikapcsolodas miatt nezi a sorozatokat es elobb nez egy total konnyed, nulla gondolkodast, melyebb gondolatokat nelkulozo popcorn baromsagot (termeszetesen tisztelet a kivetelnek, ill ezt nem megbantasbol irom, hiszen en is nezek ilyen “szemeteket” neha nekem is szuksegem van ilyenekre), de hogy az osszes eddigi amazon pilotrol, ill ide lehet venni, az osszes tobbi indie (ha elvont, ha nem tobbnyire igen) josagot, hogy ennyire magasrol leszarja mindenki az eleg gaz. Senki nem nezi ezeket? Nagy hiba :)
En eddig az osszes amazon pilotot nagyon szivesen neznem tovabb, remelem mindet folytatjak, ill berendelik

El-ahrairah - 2015. 12. 05. 21:51

Én ezt kinyomtam a felénél, pedig ritkán teszek ilyent. Unalmas volt, a karakterek érdektelenek és a humor sem fogott meg. Hiányzott belőle a One Mississippi őszintesége vagy a Highston bája.
Attól meg, hogy ráhúztak minden jelenetre egy sötét szűrőt még nem lesz művészet…

human - 2015. 12. 05. 23:07

pody: nézd meg a Casual-nál a kommentek számát, azon voltam a legszomorúbb, pedig még meztelen nők is vannak a sorozatban.

Legalább a Rick and Morty-t nézik.

human - 2015. 12. 05. 23:08

El-ahrairah: egyáltalán nem a sötét szűrő miatt lesz melankolikus.

pody - 2015. 12. 05. 23:54

meg szerencse, talan a valaha volt egyik legjobb vigjateksorozat a Rick and Morty, pedig en sosem nezek rajzfilmeket

El-ahrairah - 2015. 12. 06. 09:20

human: Nem is azt mondtam hogy attól lenne melankólikus, arra akartam utalni, hogy erőltetetten “művészieskedőnek” hatott szerintem, néhol kimondottan zavart.
A sorozatnál viszont nem emiatt nem maradtam, egyszerűen szerintem nem jó. A benne levő “humor” erőltetett és kiszámítható, ráadásul számomra megakadályozza, hogy komolyan tudjam venni a drámát. A karaktereknél egyet sem találtam akinél azt mondanám, hogy igen, érdekel, hogy mi lesz vele több részen keresztül is.

És persze mindig könnyű behozni a millió dolláros érvet: jaj te ezt nem értetted meg, jaj ez túl egyedi a sok mainstream átlagembernek. Pedig azért a valóság az sokszor jóval komplexebb ennél.

Én például nagyon szerettem a One Mississippit, de most lehúztam a Patriotot. Falra mászok a Rick and Mortytól, de imádom a Steven Universe-t, sőt az itt emlegetett Casualt is nagyon szeretem.

Akkor én most mennyire vagyok “mainstream” és mennyire “indie”? Hány nem-szokványos sorozatot kell kedvelni, hogy utána ne kedvelj egy másikat?

human - 2015. 12. 06. 12:00

a nem értetted érvet sosem mondanám

k.dave - 2015. 12. 06. 15:53

Én pl azért nem nézem meg őket, mert várok a berendelésükig. De olvastam eddig az összes amazon cikket és több is érdekelne.

mattkirby - 2015. 12. 06. 21:09

szintén berendelésekre várok. mondjuk ezt lehet anélkül is megnézem majd, TOQ elég nyomós érv. annyira szeretnék már valami john locke szintű karaktert látni tőle, lost óta sajnos elég bénaságokban játszott.

sgtGiggsy - 2015. 12. 07. 08:38

Wes Anderson nevének említéséig még érdekelt is a téma. Három filmet láttam tőle, de egyiket sem bírtam végignézni. Egyszerűen rémesen szar, amit az a faszi művel.

JKJ - 2017. 12. 14. 11:42

Anno megnéztem a pilotot és azzal a mozdulattal el is felejtettem. Lássuk be, a pilot nem reprezentatív a többi részhez képest. De milyen jól tettem, hogy folytattam! Végre egy sorozat, ami mer más lenni. Nem gagyi más, hanem erős és jól összerakott más.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, még akkro is, ha mint nekem is, a főszereplő bárgyú arckifejezése nagyon fárasztó. Megéri!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz