login |

Star Trek: Enterprise – írta Eloise

2015. 12. 06. 18:38 - Írta: vendegblogger

37 hozzászólás | kategória: kritika, ,

Itthon a legkevésbé kedvelt Star Trek sorozat az Enterprise, ami valamiért világszerte is igaz. Ezt mi sem mutatja jobban annál, hogy még a The Next Generation, a Deep Space Nine és a Voyager hét évadnyi időt kapott, az Enterprise-nak be kellett érnie néggyel.

Star Trek Enterprise-2

A sorozat a kezdetekbe nyúlik vissza, a The Original Series előtti időket mutatja be. Ennek következtében az űrhajó fejletlenebb technikával rendelkezik. Nincs például holofedélzet és csak 5-ös sebességfokozattal képes haladni. Kevesebb a földönkívüli legénységi tag is. Viszont mivel ez a legújabb sorozat, technikailag ez a legfejlettebb. Bár a hajón kevés az idegen lény, mégis sok fajjal találkozhatunk, akiknek egy része már nem hasonlít az emberekre.

Számos kritika hangzott el az Enterprise-szal kapcsolatban. A legtöbb embernek nem esett jól, hogy időnként ellentmondásba keveredett a többi sorozattal. Akadtak, akik emiatt egy másik idővonalba helyezettnek tekintik az itt történteket. De van például, aki az „erotikát” sokallta – az egyik női főszereplő hátulról meztelenül látszik egy jelenetben.

Nekem inkább a fertőtlenítő szoba volt egy kicsit erőltetett, ahol alsóneműben kenegették a szereplők egymást valami fertőtlenítő folyadékkal. Az emberek többsége viszont a főszereplőket okolja, amiért nem tudta élvezni a szériát.

Star_Trek_Enterprise3

A kapitányt Jonathan Archert például, a legtöbben túl arrogánsnak és beképzeltnek tartják, emellett eléggé unalmas, hogy állandóan az apja eredményeit emlegeti. A kutyáját Porthost viszont sokan megkedvelték, és az első új Star Trek-filmben még említésre is lett méltatva.

(Az egyik legjobb rész lehetett volna, melyben Porthos megbetegedett és a kapitány érte aggódik, viszont a rész története is elég logikátlan lett, meg elég illúzióromboló volt, hogy egy plüssjátékkal helyettesítették a kutyát a legdrámaibb részeknél. Pedig ez egy kiváló alkalom lett a volna a kapitány érzelmesebb oldalát is bemutatni.)

A másik sokat kritizált karakter T’Pol, a vulkáni első tiszt. Eleve sokaknak nem tetszett, hogy egy vulkáni tiszt van a hajón időben Spock előtt, akit mindig is az első vulkáni tisztnek tekintettek, aki emberi hajón szolgál. Az írók ezt azzal próbálták feloldani, hogy T’Pol a vulkáni parancsnoksághoz tartozott, de ez nem igazán bizonyult elégnek.

Star_Trek_Enterprise7

Emellett T’Pol modora sem volt szimpatikus, nagyon lekezelőnek, beképzeltnek vélték, de nekem speciel tetszett, hogy ilyen, mert így láthatunk nála egy szembetűnő jellemfejlődést, és nem gondolnám, hogy a vulkániak másként tekintettek ránk a szövetség kialakulásának kezdetén.

Charles “Trip” Tucker III viszont szinte mindenki szívébe belopta magát. Én is nagyon szerettem a csípős, humoros megjegyzéseit. A többi szereplőre is jó hatással van. Archer kapitánnyal már régről ismerik egymást, és bár a barátságuknál van jóval mélyebb is a sorozat univerzumában, én mégis érdekesnek találtam, főleg, mert Tripnek néha nem egyszerű megtalálnia a barátság és a beosztott-felettes viszony közötti határokat. (T’Polt pedig gyakran ugratja, ami általában megmosolyogtató. )

Star_Trek_Enterprise4

Trip kapcsán egyébként nagyon érdekes látni, hogy a vulkániakkal szemben, hogy változik meg a gondolkodása. Míg az elején mondhatni teljesen elutasító, évadról évadra, részről részre egyre inkább megérti és igyekszik elfogadni őket.

Nem T’Pol az egyetlen földön kívüli a hajón. Phlox tulajdonképpen véletlenül keveredik az Enterprise-ra, és lesz az orvosi főtiszt. A denobulan fajhoz tartozik, akik egész más szokásokkal rendelkeznek, mint az emberek. Például teljesen poligámok. A doktornak is több felesége van, és a feleségeinek is vannak férjei. Emellett házasságon kívül is folytathatnak másokkal kapcsolatot.

Phlox ezen kívül keveset alszik, viszont időnkét egy hosszabb hibernációra van szüksége. A Voyager Neelixéhez hasonlóan elég megosztó. Egyesek nagyon viccesnek és szórakoztatónak találták a karakterét, még másokat rendkívül idegesített.

Star_Trek_Enterprise5

A másik három főszereplő eléggé jellegtelenre sikerült. Malcolm Reednek, a biztonsági főtisztnek néha azért vannak jó pillanatai, Trippel időnként heves vitákat folytat le. Reed hadnagy egy tradicionális angol katonai családból származik, míg Tucker parancsnok véleménye szerint tipikus amerikai, aki nem ért a klasszikus irodalomhoz és kiskorában csak képregényt olvasott.

Az egyik kedvem részemben, az 1×16-ban (Shuttlepod One), egy kompban rekednek, és a valószínű halát várják, közben pedig rengeteget vitatkoznak és egy üveg alkohol is előkerül, ami jelentősen oldja a feszültséget.

Hoshi Sato kommunikációs főtiszt, aki nincs könnyű helyzetben, hiszen ekkor még nem voltak beépített nyelvi fordítók, hanem a nyelvészeti tudására kellett hagyatkoznia. Ennek ellenére a karaktert egyáltalán nem sikerült megfogni. Időnként van egy-két pánikrohama, amikor a kapitány „leordítja a fejét”, hogy szedje össze magát, mert meg tudja csinálni, mire egy csapásra megoldja a gondot, ami nekem elég hihetetlen, ráadásul egy idő után kissé unalmas is.

Star_Trek_Enterprise6

A kormányossal, Travis Mayweatherrel még ennyire sem jutottak. Nem is igazán tudnám őt jellemezni, mert általában csak mondanak neki egy útirányt, ő pedig azt mondja, hogy “Igen, uram!”. Pedig még kapott egy karakterközpontú részt is, melyben hazautazik meglátogatni a családját, de ott is inkább az otthoni konfliktusokon volt a hangsúly, és nem igazán ismertük meg jobban a kormányost.

Az Enterprise egy felfedező hajónak készült, viszont első küldetésnek azt kapta, hogy megkeressen egy szökött klingont. A keresés közben találkoznak a sulibánokkal és belekeverednek a temporális hidegháborúba is. A hajó így nem is tér vissza, hanem információkutatásba fog ott, ahol korábban még senki sem járt.

A sorozat az első két évad sokban hasonlít az első szériához. Egy-egy önálló történetet mesél el, kevés átívelő szállal. A harmadik szezonban viszont „bedobják” az írók a xindiket, akik azt hiszik, hogy az emberek el akarják őket pusztítani. Ekkortól már beindul az átívelés, nem lehet részt veszíteni, az események gyorsan pörögnek, sok a szereplő és a politikai meg taktikai kavarás.

Star_Trek_Enterprise2

Az S4-ben viszont már 2-3 részes történetek vannak egy-két egy epizódossal vegyítve. Igyekeztek mindent beleadni a végében. Vendégszerepel például a TNG-ben Datát megszemélyesítő Brent Spiner, aki egy őrült tudóst, dr. Soongot alakít. Megjelenik a Tüköruniverzum, az eredeti Enterprise és kapunk egy kissé erőltetett választ is arra, hogy miért voltak emberibb kinézetűek a kilingonoknak az első szériában.

Ezután viszont az egyik legrosszabb sorozatzáró epizód következett, nem csak szerintem, hanem sokatok szerint is. Valahol örültem annak, hogy újra láthatom Riker parancsnokot és Troi tanácsadót, viszont, az hogy két szálon futott a cselekmény elég zavaró volt. A történetet úgy mesélik el, hogy Riker parancsnok kikapcsolódásképpen meglátogatja a holofedélzetet, és a rész sztorijába olvad bele többek között a hajó szakácsaként. Elbeszélget minden szereplővel, ami egy kissé erőltetett, ráadásul a rész megdöbbentő eseményét előre „elspoilerezi”.

Star Trek Enterprise-3

Nem meglepő módon nekem sem ez a kedvenc Star Trek-sorozatom. Voltak benne természetesen jobban sikerült epizódok, de akadt jó pár, ami kevésbé tetszett. A szereplők egy részét nem sikerült igazán megszeretnem, és a sorozat már jelentősen az akció felé kanyarodik el. Ezt mi sem jelzi jobban, minthogy a harmadik évadban a katonaság is megszállja a hajót.

Ennek ellenére a tévében látott innen-onnan elkapott részek után kapott tőlem egy esélyt, és összességében nem bántam meg. Ennél a sorozatnál, főleg a 3. évadnál tényleg látni kell minden részt, ahhoz, hogy élvezni tudjuk a cselekményt, enélkül természetes, hogy nem volt túl szórakoztató egy-egy véletlenszerűen elkapott epizód, hiszen azt se nagyon tudtam, hogy ki kicsoda. Így darálva sokkal élvezetesebb volt, főleg, hogy az eredeti szériát is láttam már ekkorra.

Star Trek Enterprise-1

Nagyon tetszett a képi világ, hogy a kék szín nagyon domináns. Voltak érdekes mellékszereplők, mint például T’Pol anyja, Shran parancsnok vagy Soval vulkáni nagykövet. Bejöttek a gyakori, vicces megjegyzések, egysorosok, melyek az első széria hangulatát idézik.

A semminél persze ez is több volt, de már várom 2017-et, amikor ismét felbukkan a televízió képernyőjén egy Star Trek-sorozat. Addig marad az újranézés és a mozifilmek.

37 hozzászólás Ne habozz!

sityu8411 - 2015. 12. 06. 18:54

Nekkem anno a 3. és 4. évad nagyon bejött illetve nem csak anno :)
és miután megnéztem azért már hiányzot valami új star trek a mozi filmeken kivül de se baj majd 2017-ben :)

Rog - 2015. 12. 06. 18:56

Nekem a DS9 után a 2. kedvenc Star Trek sorozatom, főleg a 2-3. évad (főleg a 3., na az ütött). Nekem bejöttek az idegen nácik is, viszont a 3 részes vulkáni nyűglődést a 4. évadban tudtam volna hanyagolni, hiába próbálták magyarázni, hogy miért volt 100% nettó f..sz minden fontosabb vulkáni karakter a sorozatban (T’Pol-on kívül).
Minden évadban voltak emlékezetes és a “falat vakarom” típusú részek, de melyik ST sorozat nem ilyen?
Nálam Archer pl. messze veri Janeway-t, akitől általában kiütést kapok, Trip pedig elviszi majdnem az összes epizódot a hátán, amiben 5 sornál hosszabb szerepe van :)
A 3 főtiszt + Phlox-on kívül a többiek tényleg lecserélhetők, de most őszintén: a ST:TOS-ban mit tudunk meg Sulu-ról, Chekov-ról, vagy Uhuráról? (mint a Glaxy Quest-ben: “egy dolgom van ebben a sorozatban, de azt jól csinálom!!!” :D)
A vége, az gyalázatos. Ilyen sorozatzárót írni egy ST sorozatnak (főleg amikor sejthető volt, hogy sokáig nem lesz újabb helyette)- szégyelljék az írók magukat. A terroristás részekkel kellett volna befejezni.

Pocok - 2015. 12. 06. 19:12

Én szerettem. Imádtam?

Az első kettő tök jó volt, aztán a harmadiktól már nem a felfedezés volt a lényeg, hanem nagy átívelő szál. Tetszett az is, ahogy a sorozattal folyamatosan fejlődött a hajójuk is. Kár, hogy csak négy évad volt.

A sorozat eredeti főcíme az egyik legkedvencebb főcímem.

Dark Energy - 2015. 12. 06. 19:34

Az első két évadot megnéztem, de annyira nem volt hatással rám, hogy folytassam. A Temporal Cold War témája nekem túl sok volt.
Tervben van a dara, de azt is már évek óta halogatom.

Pont olyan fekete bárány az ENT a Star Trek sorozatok között, mint a Stargate: Universe az SG-1 és az Atlantis mellett.

Annatar - 2015. 12. 06. 19:41

Nekem a kedvenc sorozatom a Star Trek univerzumból, a hibáival együtt. Kivéve a sorozatzáró epizódot, az meggyalázta az egészet.

polovcev - 2015. 12. 06. 19:43

Az én kedvencem akkoriban a DS9 volt, s ez sem változtatott rajta. Amire ma is emlékszem az Shran és a tüköruniverzum. Ez utóbbit egy féltucat könyv is követte, amelyek elég pofásan végigkövették az összes kisebb-nagyobb karaktert az univerzumból.

Sunsetjoy - 2015. 12. 06. 19:45

– Inkább Phlox, mint Neelix
– Trip a második kedvenc st-gépészem, szóval jó karakter, piszok mód fel is húzott a sorozat vége emiatt
– Shran a legjobb mellékszereplő
– Travis jobban szürke, mint Hoshi, amúgy nagyjából egyet értek
– Scott Bakula megérdemelt volna egy jobban megírt kapitányszerepet
– dr. Soong (itt Arik Soong) annak a dr. Soong-nak a dédnagyapja, aki Data-t is alkotta. Ott is Brent Spiner játszotta Data-t (a két testvérét is) meg dr. Soong-ot is (öregként). Megvolt a lehetőségük, hogy Brent Spiner játssza el a szerepet, így tettek.

hallak65 - 2015. 12. 06. 20:16

Az utolsó két részét a sorozatnak mindenkinek ajánlom! Még annak is, aki nincs oda a ST-ért. Az hatalmas volt :)

A főcím tényleg jó volt. Az eyecandy szintén, meg hogy próbáltak egy kicsit mást alkotni, mint a 3 előző sorozatban.

Kultusz? Nem. ST fanoknak ajánlott, aki meg az ST univerzumba akar belekezdeni, én a Voyagert ajánlom. DS9 vontatott és filozofikus, a New Gen effektjein meg nagyon elmúlt az idő.

lynx - 2015. 12. 06. 20:25

Annó megnéztem az első 2-3 részt, és nem igazán jött be. Aztán a 3. évadot ledaráltam az átívelés miatt, és egy picit növekedett a renoméja nálam, de így is az utolsó helyen áll nálam a Star Trek sorozatok között.

5/10

sityu8411 - 2015. 12. 06. 20:27

https://www.youtube.com/watch?v=urYH6xEyXw0
Tényleg milyen jó volt a nyitánya már el is felejtettem. sőt még a dara kedvemet is meghozta :D

mSO - 2015. 12. 06. 20:27

Igen, a Voyager abszolút nyerő lehet. Karakterközpontú, független a korábbi sorozatoktól és igen akciódús. Szóval ajánlom én is!

Nemrégiben elkezdtem (újra)nézni a Star Trek részt időrendben (már amennyire lehet a régi részeknél), de az ENT sorozatot egy az egyben kihagytam, mert nem volt maradandó élmény anno, sokszor erőltetett volt, sokszor összecsapott. Megvolt a maga hangulata, pl a főcím kifejezetten a legjobb volt szerintem az eddigiek közül, a temporal war is jó ötlet volt, kár hogy ezen hasalt el leginkább a sorozat. :(

sityu8411 - 2015. 12. 06. 20:28

ja és ez volt az első sorozat ami más star trek sorozatból betet a nyitásba :)

edg - 2015. 12. 06. 20:49

Ez az a Star Trek sorozat, amit kár volt megcsinálniuk. Übergáz.

Pocok - 2015. 12. 06. 20:50

sityu8411 – 2015. 12. 06. 20:27

Az eredeti jobb.

/watch?v=_yijcWsLda8

MP - 2015. 12. 06. 20:55

A harmadik évad nagyon frankó volt. Viszont az évadzáró teljesen elrontotta az egészet.

Nálam továbbra is a DS9 a legjobb ST.

Paladin - 2015. 12. 06. 21:10

Pocok: Pontosan, az első két évad főcímzenéje remek volt. Éppen úgy viszonyult a többi ST sorozatéhoz, mint ahogy a téma: nyersebb kor, gyerekcipőben járó felfedezés, igazi frontier feeling.

A harmadik évad “felpopposított” főcímzenéje jól mutatta azt az irányváltást, ami máshol is végbement a sorozatban (mint pl. T’Pol összehozása a legtipikusabb amerikai sztereotípiát megtestesítő Trippel).
A Xindi témát anno szerettem, de pár éve újranézve csalódnom kellett az emlékeimben.
Csak Sharn parancsnok volt, akit mindig ugyanúgy élveztem :)

(Btw sokat emlegetik ezt az ellentmondást a többi sorozattal, és ilyekor általban a ferengis és a borgos részre gondolnak. Holott ha figyelmesen nézi az ember, akkor rájön, hogy ezeknél nem volt probléma. Hogy máshol volt-e, arra már nem emlékszem, de ez megmaradt :) )

Annatar - 2015. 12. 06. 21:52

A negyedik évadban több ellentmondást fel is oldottak, ami miatt problémáztak a vérfanok. Pl. a klingonok homlokredőinek fel- és eltűnésének rejtélye :D

Paladin - 2015. 12. 06. 21:58

Na azt pl. annyira nem díjaztam. A DS9-ban anno az tribble-s időutazós részben volt ugye erről egy arpó poén, szerintem nem volt jó ötlet ezt ennyire kibontani. Nekem nagyon erőltetett húzásnak tűnt, ahogy ezzel is próbáltak a régi sorozatokhoz kapcsolódni.

Sunsetjoy - 2015. 12. 06. 22:14

sityu8411 : a főcímre gondolsz, ahol látszik egy rakéta-űrhajó 1:10 környékén? azt filmből vágták be, az 1996-os Kapcsolatfelvétel címűből

Malcolm Reed - 2015. 12. 06. 23:26

Életem első sorozata, talán épp ezért nálam örök kedvenc marad. A legjobb Star Trek spin-off, ehhez kétség sem fér, és nem értek egyet azzal, hogy kilógna a sorból. Éppen annyit újítottak rajta, amennyi szükséges volt. Több akció, nem hibátlan, de jószándékú karakterek, átívelés, Shran. Az első két évadban szinte minden rész egy külön sztori, viszont a harmadik és a negyedik szezonra beújítottak, ezek egyértelműen kiemelkednek az összes eddigi Star Trek évad közül. Nagyon bejött az egész harmadik szezonon át tartó jól megírt, érdekes, akciódús xindis vonal, de a negyedik évad 2-3 részes történetei talán még ezen is túltesznek. Mai napig az egyik kedvenc cliffhangerem a 3×24 végén található csavar, szerintem zseniálisra sikerült. :-) Kedvenc részem talán nincs is, rengeteg emlékezetes epizód van, pl. a 3×17, a 3×18, a 4×01, 4×02, az In a Mirror Darkly dupla rész, Terra Prime… Az a baj, hogy ha rajtam múlna, felsorolnám az összeset. :-D

Annyira nagy rajongó voltam/vagyok, hogy annak idején (10 éve) a Sat1-en is néztem az Enterprise-t, pedig a mai napig egy szót sem tudok németül. :-D

Végezetül pedig álljon itt az In a Mirror Darkly főcíme… Mert annyira jó. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=sfbsZRbwbJ4

Zombiebie - 2015. 12. 07. 08:58

Sokáig csak Jolene Blalock miatt néztem. Ő tipikusan az a “nem lökném le magamról” kategória. Most őszintén, ki nem “fertőtlenítene” vele? :D Nem olyan rossz ez a sorozat, de valami hiányzik belőle. Az a különleges ST fűszer, ami egyébként az új mozifilmekből is hiányzik.

Láthatóan nehéz dolguk volt a készítőknek egy helytálló előzménytörténetet kitalálni. Elrontották a viszonylagos évszámot/csillagidőt. Túl a jövőben játszódott, hiába a TOS előtt, mégis túl a jövőben ahhoz, hogy egy érdekes előzménytörténet lehessen. Az alapoknál kellett volna kezdeni.

Sokkal elképzelhetőbbnek tartottam volna egy Zefram Cochrane központú szálat, 2050 körül, amely a kozmikus közösséghez való csatlakozás előszobája lehetett volna, karon öltve a gyerekcipőben járó Vulkáni diplomáciával, egy kitárulkozó világképpel, egy emelkedő tudatszintű Földi társadalommal és az ezzel járó “bonyodalmakkal”, dogmák megdőlésével. Ekkor még a Föderáció, mint olyan, nem is létezett volna! Csak 100 évvel később!

A számok törvénye szerint egy jó Star Trek feltétlenül egy űrhajón kell, hogy játszódjon? NEM! Nem csak azért nem, mert pl DS9, hanem mert a világ “odakinn” zajlik. Persze meg lehet írni egy űrhajó történetét kalandosra is, erre bőven kaptunk már példát. A második hibát azonban itt vétették a készítők. Bedőltek a számok törvényének, egy márkanévre (hajó névre) alapoztak és elfelejtették azt a bizonyos fűszert. A végtermék megbukott.

Egy Trekkie-nek ez a sorozat bizony kevés volt. Egy előzménytörténetet pedig mindig a fanoknak kell készíteni, mivel az “utca emberét” nem nagyon fogja berántani egy ilyen. Hacsak, nem egy általam is vágyott sémára lenne felépítve az egész. Abban az esetben az újonnan érkezők is le lennének kötve.

Gravedigger - 2015. 12. 07. 09:03

Habár imádtam az összes többi ST sorozatot is (kivéve Next Gen, mert az egész egyszerűen nekem nem tetszett) az Enterprise messze a legnagyobb kedvencem. Ez volt az első amit DVD-n is beszereztem. Minden hibája ellenére óriási hangulata volt, és nagyon nagy kár hogy lelőtték a 4. szezon után… Szóval kár elvenni a kedvét annak aki nem látta, vagy még abszolút nem látott ST sorozatot, mert nagyon is megéri végig nézni.
Igen, az 4. évad utolsó része sajnos tényleg gáz volt… Szerintem annyira elment a kedvük az alkotóknak, miután szembesültek vele hogy elkaszálták a sorozatot, hogy így álltak bosszút a csatornán…

Annatar - 2015. 12. 07. 09:15

Paladin:
Azért volt értelme kibontani, mert a vérfanok felhördültek, amikor a pilotban felbukkant a homlokredős klingon. Így legalább tényleg teljes a kép, és benne van az is, hogy Worf szerint miért volt kínos az ügy.
Gravedigger:
Szintén zenész :) Nekem is egyelőre ez a ST sorozat van meg csak DVD-n, mert ezt muszáj volt.

Green777 - 2015. 12. 07. 10:10

Mindegyik ST sorazatot láttam, mindet kedvelem, de ez a kedvencem, még fizettem is a SaveEnterprise kezdeményezésben, h folytassák, de ez is kevés volt(pedig a pénz állitólag meglett rá végül). Amúgy végül visszautalták a 10K HUF-omat. \\//

m76 - 2015. 12. 07. 11:07

Lehet istenkáromlás, de nekem az Enterprise jobban tetszett mint a TOS. Pedig utóbbit láttam előbb. Legalábbis részeket belőle, mivel elejétől a végéig ledarálni mai napig nem volt erőm a TOS-t.

Viszont ez csak az első két évadra igaz, ahogy behozták a xindiket egy pocsék akcióorientált trágyakupac lett az Enterprise. Ami teljesen felrúgta az eredeti Star Trek értékeket. A 4. évad valamivel jobb lett, a tényleg kritikán aluli lezáró résztől eltekintve.

Viszont az első két évadban igazi vérbeli ST részek voltak túlsúlyban, olyanok amik TNG legjobb éveit idézték.

A karakterekkel különösebb bajom nem volt, de azt aláírom, hogy a kommunikációs tiszt tényleg nagyon eröltetett volt, hogy bármilyen idegen nyelvet azonnal lefordított, némi rábeszélés után.

T’Pol egyik legjobb vulkáni karkter, szerintem nagyon jó volt, hogy milyen lenézően kezelte eleinte az embereket. Számomra egyedül Malcolm Reed volt az akit sose tudtam megkedvelni a sorozatban, sőt ki nem állhattam sokszor. De Trip sem tartozott a kedvenceim közé, úgy éreztem, túl fegyelmezetlen és nem tiszthez méltóan viselkedik. Archer, avagy Ákos kapitány ahogy baráti körben neveztük, meg eléggé kétélű volt. Néha nagy butaságokat csinált, máskor meg remekül taktikázott.

Serrin - 2015. 12. 07. 11:50

Alapvetően ezt nem tartom az ST világához tartozónak (TNG a kedvencem), de mint önálló sorozat nagyon jó.

jiliac - 2015. 12. 07. 12:25

Mindegyik ST sorozatot végignéztem, de ez tetszett a legjobban mind közül. Kiváló széria.

Tomtom - 2015. 12. 07. 14:27

“Jonathan Archert például, a legtöbben túl arrogánsnak és beképzeltnek tartják”

Sisko-nál (DS9) arrogánsabb és idegesítőbb kapitányt (sőt flotta tisztet) én nem láttam még ebben az univerzumban. Bár lehet ehhez nagyban hozzájárult az hogy Brooks színészi teljesítménye is kritikán aluli volt.

Ace - 2015. 12. 07. 15:31

Szerintem nagyon jó sorozat volt kár hogy nem futott tovább és ezt úgy mondom hogy mindent láttam ami Star Trek szóval igen is jó. T’Pol nagyon is rendben volt hogy az elején arrogáns volt az egész Vulkáni faj nagyon jól volt ábrázolva én is így tudtam elképzelni a kezdeteket. A folyton bizonyítani akaró kapitánnyal sem voltak gondok szerintem. A 3. 4. évad szuper lett szerintem kár ,hogy mire belejöttek vége lett… Shran nagyon jó viszatérő szereplő volt. Az utolsó “lezáró” rész nekem sem tetszett ezen látszott ,hogy gyorsan kellett valamit forgatni. De összeségében nekem nagyon bejött és megállja a helyét az ST sorozatok köszött.

MaxWell125 - 2015. 12. 07. 16:37

Fura. Én ’93-as születésű vagyok, most 22. Legjobbtól a legkevésbé jóig:
-TNG
-VOY
-ENT
-DS9
-TOS

Részemről. Rosszabbtól a jobb felé:
A régi 1966-69-es szériából 7 részt bírtam végignézni! Abban az időben teljesen mást jelenthettek a jó színészi kvalitások, mint manapság. Egyszerűen annyira túljátssza a legtöbb színész a szerepét az eredetiben, hogy nekem nézhetetlen volt. (Ahhoz képest a róluk szóló, később készült filmek jobbak sokkal. 3-ból a 2 kedvenc Star Trek filmemben csak ők vannak.)

A TNG, VOY és DS9-et a Viasat 3-on láttam sok-sok éven keresztül kamaszként. A DS9 tetszett a legkevésbé, talán mert túl sok átívelő szál volt benne és egy idő után itt tudtam legkevésbé követni az eseményeket. Mai fejjel talán már jobban tetszene, főleg ha egyben nézném őket, saját kedvem szerinti időben. Ezt ismerem a legkevésbé mind közül.

Az Enterprise-ot néhány éve néztem meg és ahogy a szerző is, én is középkategóriába sorolnám. A DS9 után innen tudom a legkevesebb karakter nevét máig. Archer, T’Pol, Tucker és Phlox. Most olvastam a cikket, de több karaktert nem tudnék mondani már megint. Hirohito, fekasrác meg a noname arcú és karakterű férfi. Jól mondom a nevüket, igaz?

A Voyagernél tetszett, hogy egyszerre van meg a nagy fő szál, amit lehet követni részek kihagyásával is (jussunk haza) és az egyéni, epizodikus részek. Itt is többnyire nagyon jó sztorikat találtak ki az írók és nem fogyott el a lendület 7 év alatt.

A legjobb pedig Picard. Ez volt a Star Trek fénykora szerintem.

djangyu - 2015. 12. 07. 20:56

nekem bejött az Enterprise. legkevésbbé a TNG jött be. metál.

Zoli - 2015. 12. 08. 07:38

Én is szeretem az Enterprise-t. Az elején furcsa volt, hogy időben ez játszódik a legkorábban, és ezáltal jó néhány technológia nincs a sorozatban, de aztán beláttam, hogy talán pont ez kellett. Ez már az 5. sorozat, kellett valami új.

A 3. évad szerintem mindent visz (bár még a 4.-et nem láttam végig, azt most nézem). Nagyon tetszett, hogy az egész évad átívelős, és ami még jobban tetszett, hogy meg mertek lépni olyat, amit semelyik másik ST sorozatban nem mertek. Amikor pl. kiraboltak egy idegen hajót, mert nem volt más választásuk, az szerintem sokkal hihetőbb, mint amikor a Voyagerben állandóan az elsődleges irányelvvel dobálóznak.

A ST sorozatok közül a Voyagerrel kezdtem, azóta azt már be is fejeztem. Nem volt tudatos döntés, hogy megnézzem az összes szériát, csak bele akartam nézni a Voyagerbe, mert gyerekkoromban abból láttam pár részt a TV-ben, és az valahogy nagyon megmaradt az emlékeimben. (Aztán azóta már elkezdtem az összeset nézni…) Talán ezért, talán nem, de nekem ez a kedvenc ST sorozatom. Imádom. A Voyager az egyik, ha nem a legszebb hajó, a főcímek közül is ez a kedvencem és a főszereplők közül is szeretem mindegyiket.
Az egyetlen hiba, amit fel tudnék hozni (nyilván pár gyengébbre sikerült részen kívül, ami azért a többi szériában is van), a befejezés. Nagyon összecsapták, sajnos nem kapott méltó befejezést ez a 7 évad.

Gerusz - 2015. 12. 08. 11:25

A harmadik-negyedik évad az évadzáró kivételével remek volt. Sajnos sokan már a főcímzene alapján megutálták.

Nagyon kár, hogy nem volt ötödik évad, abban lett volna ugyanis a romulán háború (ami az összes többi sorozat háttértörténetében vastagon benne van, annak a lezárásaként jelölték ki a Semleges Zónát), a hajó pedig kapott volna egy új reaktort és deflektort, amivel sokkal közelebb került volna a klasszikus Enterprise-formához, stb…

lordcsx - 2015. 12. 08. 16:38

Az összes pizsamás bajkeverők közül ez volt az egyetlen nézhető, meg talán az új mozifilmek bár az elsőt nem láttam a lens flare effekt miatt, a második meg a Man of Steel-t idézte, csak nem volt olyan pocsék.

kellrol - 2015. 12. 08. 21:19

Imádtam. Nekem az egyik kedvenc star trek sorozatom a Voyager mellett. A DS9-t – meg lehet kövezni, nem szerettem, egyszerűen a karakterek elviselhetetlenek voltak.

Chev - 2015. 12. 13. 02:20

Sosem értettem, hogy sokan miért nem szeretik (vagy miért mondják, hogy sokan nem szeretik) ezt a sorit. Az első évad minden modern ST sori esetében útkeresés volt, megtalálni a sorozat saját hangját. Itt a második se lett túl erős, ez igaz, próbáltak úgy rákötni későbbi dolgokra, hogy azért ne kerüljenek ellentmondásba a későbbi sorozatokkal. Inkább az zavart, hogy az időhidegháború nagyon jó ötlet volt, és iszonyatos potenciál lett volna benne, de túl lassan bontogatták.

Amikor érezték, hogy szorul a hurok, akkor elkezdtek tényleg kreatívak lenni, és innentől szerintem durván jó lett a sorozat! (Meg itt voltak hajlandók végre kifizetni a licenszdíjat, hogy kiírhassák a főcímben, hogy Star Trek. :p)
A harmadik évad minőségében simán eléri bármelyik másik ST sorozat minőségét. Max azt lehet a szemére vetni, hogy több az akció, mint azokban, de ez meg egyéni preferenciák kérdése. Jó volt. Az, hogy szerializáltabb lett, külön jó pont.

A negyedik évad meg… Manny Coto egy zseni. Tudták, hogy lehet, hogy nincs tovább, szóval beleadtak mindent. Az évadot egészében tekintve talán nem is tudnék jobbat mondani ennél, minden sorozatot figyelembe véve. Imádtam minden részt.
Szívfájdalom, hogy eddigre már késő volt, hogy visszaszerezzék a nézőket, és kaptak egy kaszát. Emlékszem, mennyire csalódott volt a társaság, mert kiszámoltuk, hogy lassan el kellene kezdődnie a romulán háborúnak, és vártuk a zöld Warbirdöket… De nem jöttek. :(

A 10-12 év szünet talán jót tesz a franchise-nak, bár azok után, amit JJ és “kreatív” kompániája művelt, nem vagyok biztos benne, hogy Alex Kurtzman képes lesz valami a trek szellemiségéhez hű dolgot összerakni. (A legutóbbi film még scifinek se volt jó, nem, hogy treknek. :( ) De a remény hal meg utoljára!

zzz'khorrah - 2017. 10. 26. 15:49

2 év után elolvasta, megint a cikket..Miért?

Ömlenek a könnyeim .Amennyire furcsa votl elsőre már a kedvncem.Minden karakter szerethető remek figura.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz