login |

American Horror Story – 5×08: The Ten Commandments Killer

2015. 12. 08. 19:10 - Írta: Casey Novak

17 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Two more.

Hát csak összefutottak a szálak. Meglepetést igazán nem okozott a  múlt heti rész, sőt, megint sikerült majdhogynem nyilvánvaló tények szájbarágására elvesztegetni háromnegyed órát, de legalább nem ez volt a leggyengébb rész idén. Csak majdnem.

04

Aki kitart még ebben  a káoszban, a tovább mögött olvashatja a részleteket, spoilerekkel megtűzdelve.

Végre volt szegény Wes Bentley-nek alkalma megcsillogtatni a tudását, és így már emlékszem, miért örültem annyira, mikor a Freak Show után újra vállalt szerepet az új szezonban.

De nekem nem éri meg az az üzlet, hogy az évad több mint felében egy sótlan, két dimenziós alakot kellett elviselnünk, hogy aztán az utolsó pillanatban megpróbálják igazolni, hogy miért volt a karaktert eddig takarékon. Lehet, hogy Iris nem tudta eldönteni, hogy mikor melyik Johnt látja, de ő legalább látta a másikat is néha-néha.

Azért ennél a jelenetnél megborzongtam, hiába no. Ha kap rá lehetőséget, akkor tud játszani. Szomorú, hogy eddig nem kapott.:

07

I know who I am, Iris.

Valamiért furcsa volt látni, hogy March és Lowe országos jóbarátok lettek/voltak, mert a két karakter eddig nem nagyon érintkezett, kivéve a Halloween vacsin, de egyébként szinte két külön világban léteztek. Így utólag a vacsorajelenetet is más szemmel kell néznünk, és talán ott kicsit bicsaklik is a logika. Vagy csak nekem?

05

Mintha ott még csak méregette volna March a nyomozót, pedig akkor már évek óta “munkatársak” voltak. És annyi pia után akár elő is jöhetett volna Lowe sötét oldala, de ehelyett csak végig értetlenkedett. Persze nem mutathatták meg a nézőknek pszicho-Johnt (akkor sem, ha a többségben már bőven felmerült ez a megoldás), de így utólag olyan esetlen az a rész.

Ami megmentette számomra az epizódot, az Evan Peters játékamegint és mindig -, írtam fentebb, hogy végre Wes Bentley-t is jó volt nézni, és apróság, de nagy sokára megindokolták, hogy miért vette magához a Countess Holdent, mert az “apuci nem figyelt rá eleget a munka miatt” magyarázat elég átlátszó volt, és régóta lógott a levegőben.

02

Egyébként nem volt nagy dobás a rész, az elején kimondottan szenvedtem, mikor Liz és Sally hatalmas titkolózás közepette rávezették Johnt a nagy, addigra mindenki számára teljes mértékben kézenfekvő rejtélyre.

Arckaparós percek voltak, és a visszaemlékezések is feleslegesnek tűntek, de azokban legalább valahogy fenntartottak egy minimális szintű feszültséget, így nem éreztem késztetést az áttekerésre.

01

Lowe motivációja elég gyér és felületes, de biztos azért érzem így, mert az a John, akit megismertünk, egyszerűen túl tejbetök ahhoz, hogy elhiggyem, hogy ilyen csúnyaságokra képes, akármennyire is csúszik nála a kuplung. Hátha ezek után majd többet látunk gonosz Johnból.

És az milyen király elborulás lesz, mikor ráébred, hogy a sorozatgyilkos mentora miatt vesztette el a fiát! Mármint elvileg.

17 hozzászólás Ne habozz!

seed - 2015. 12. 08. 19:19

őszintén tisztelem azokat, akik még mindig kitartanak az örök ahs “reménykedek, hátha lesz valami” mellett. a 3. évad óta én is hátha, hátha, de azon kapom magam a 3.4.5. évadban is, hogy 3 részt bírtam, sajnálom, pedig nagyon akartam/akarom szeretni az ahs-t, de nem megy már

Norbi_023 - 2015. 12. 08. 19:37

Nekem tetszik ez az évad, az elozovel ellentétben. Jó,zagyvasag az egész, de kell egy ilyen sorozat is. Kivancsi vagyok a folytatásra, csak a végét ne rontsák el, amire azért van esély. :)

Iceman - 2015. 12. 08. 19:40

Eléggé belemagyarázós volt a nagy leleplezés viszont így legalább van esély a jobb folytatásra. Bár Marchon már úgyse tud bosszút állni, max ha lebombázza a hotelt:D

Casey Novak - 2015. 12. 08. 20:00

Én amúgy még mindig annak drukkolok, hogy ne John legyen a mumus, és tényleg csak valami manipuláció áldozata legyen. De erre vajmi kevés esély maradt.

noodles - 2015. 12. 08. 20:00

szerintem nagyon jó ez az évad, 3-4 után mindenképp.

Cápi - 2015. 12. 08. 20:14

Az évad maga egész jó, de ez az egész rész borasztóan belemagyarázós volt. Annyira, de annyira nyilvánvaló volt ez a csavar… Mondjuk Wes Bentley tényleg jót játszott, Evan Peters meg egyszerűen zseniálisan jó :)

bandido - 2015. 12. 08. 20:20

5 képből 3 sötét. A másik kettő meg félhomályos. Ennyire szűkös volt a költségvetés, hogy egy lámpát sem kapcsolhattak fel?

Apost - 2015. 12. 08. 20:42

Engem az érdekel még hányféle “szörny” lesz belógatva amiről alig tudunk meg valamit…
Vannak vámpírok…ezt magyarázták eddig a legtöbbet…
Vannak szellemek, de itt már pl nem tiszta, mert mikor a két megölt csajt betanították, akkor azt mondták nekik, hogy ha új célt találnak akkor az épületet is elhagyhatják, a drogos prosti szellem is kitudott menni…ehhez képest a szadista építész csávó mégsem tudott kimenni az épületből, hogy befejezze a munkásságát…
Ott volt a vámpírkisbaba ami egy részig rohangált és annyi…
Erre most közölték, hogy mindenkit megerőszakoló dolog az egy démon, ami a drogos prostit akarja elvinni…pedig eddig úgy tűnt, hogy a csaj irányítja azt a cuccot…

Mondjuk lehet erre lesz kihegyezve hogy az építész végül a démontól kapja meg a büntetését…

Nah mind1 nekem a sorzat féligmeddig most bejön, de a belógatott mitológiák nagyon lógnak a levegőben…azért még egy gyenge horrorban is gyorsban elhadarják, hogy mit kell tudni épp az adott gonoszokról.

gyerecske - 2015. 12. 08. 20:49

Hiánypótló sorozat,de sajnos már nem az igazi, én még mindig a 2. évad színvonalát várom.

sepörd - 2015. 12. 08. 20:51

kaszám után még egyszer belenéztem, na mit látok egy valódi sátánista gyilkossal heherésztek hogy de jó hogy az halála után élvezi az életet és ő a faszagyerek, meg majd jön Charlie Manson is ha meghalt. na nyomtam is kifele.

sepörd - 2015. 12. 08. 20:53

egyszerűen egy hányinger az egész.

Tamara - 2015. 12. 08. 21:30

@Iceman

Dehogynem, ha kinyírja Gagát. Az elég bosszú lesz Marchnak.

Nina - 2015. 12. 08. 22:54

Az idei évad legérdektelenebb része volt. John is egy súlytalan karakter, nem szeretem.

entsooo - 2015. 12. 09. 19:01

Kicsit haragszom Murphy-re, hogy az Asylum óta konkrétan győzködnöm kell magam, hogy jó lesz ez, az évadok előtti teaserekkel mindig jól felpörgetem magam, aztán jön a mélyrepülés. Én Finn Wittrock miatt maradtam, már a Freak Show-t is csak az ő jelenléte miatt nyomtam végig, és Evan Peters elég nagy meglepi volt, eszetlen jól áll neki ez a szerep, és öröm nézni, ahogy lubickol benne. (A Covent szeretném örökre elfelejteni). Sarah Paulson viszont nagyon megszívta szegény, gyakorlatilag annyi a szerepe, hogy beoson jobbról, könnyes szemmel elmagyaráz valamit, aztán balra el. Valahogy egész végig úgy érzem, hogy ez az évad túl sokat akart markolni, rengeteg történetszálat indítottak el, és egyelőre esélyt nem látok rá, hogy ez mind összefusson, vagy méltó lezárást kapjon. (példának okáért: Hová tűnt Matt Bomer??)

Casey Novak - 2015. 12. 09. 19:59

Ugyanoda, ahová Angela Bassett. Gondolom majd a finálé tájékán előjönnek bosszút állni Gagán.
Most épp ez a történetszál sínyli a 10CC meséjét, eddig meg az szívott a vérszívók miatt. Pont ahogy mondod, sokat akartak markolni, és így minden szálat méltatlanul kezelnek. Ennyi alapötletből két, ha ügyesek, akár három évadnyi anyag is születhetett volna, és mondom ezt úgy, hogy folyton az üresjáratokra panaszkodom. Mert ha igazán kibontották volna pl a March-sztorit, és nem csak művészieskednének, akkor bőven lenne konkrét tartalom, és nem kellene kapkodni a szereplők és a szálak között, és nem felejteném el évad végére, hogy volt itt valami Ramona is egyszer.
De még mindig ez nálam az elmúlt három év legjobb szezonja, csak szeretem szidni :)

pókmalac - 2015. 12. 10. 12:28

Már egy ideje kaszáltam a sorozatot, de elolvastam a kritikát, és kiderült, hogy jól tettem. Jól értelmezem, hogy a sorozat mostantól kezdve arról fog szólni, hogy egy rakás szadista szadizza egymást vagy öt perces mellékszereplőket tesznek el láb alól? :D Izgi, nem is tudom, melyik ganéládával kellene itt azonosulni. Nem egy jó dramaturgia egy horrorból mindent kivenni és csak a gyilkosokat hagyni.

Near - 2015. 12. 11. 19:02

A második rész után kaszáltam. Az a baj, hogy Murphy történetmesélés helyett művészkedik. Elhisszük, hogy szeretné megreformálni a sorozatokat azzal, hogy ötletes, és látványos vágásokkal, kamerabeállításokkal operál, de ez nekem már sok.

Konkrétan 45 percből 20 simán elmegy a hotel pásztázására, és a szereplők különböző oldalból való bemutatására.

Azt sem igazán tudom felfogni, miért kell ennyi explicit szexjelenet. ettől nem lesz horror, inkább egy felnőtteknek szóló dráma. Ráadásul abból is a rosszabb, mert cici ugye nincs…

Itt nyomon követve a sztorit rájöttem, hogy ez az évad már nem érdekel. Nem akarok úgy járni, mint a negyediknél, hogy vártam az eseményt, de nem jött el.

az is nevetséges, hogy Murphy 13 epizódból hetet felvezetésnek használ.

ráférne egy kasza, vagy egy drasztikus nézőszám csökkenés, akkor talán rájönne, hogy nem önmegvalósító művészkedést kellett volna készítenie, hanem Horrort.

de persze sokan éltetik, hiszen rengeteg filmes utalás van benne, bár őszintén szólva én pont leszarom filmes utalásokat, ha nem képesek történetet írni.

gondolom itt is semmilyen lesz a lezárás, a következő évad pedig folytatja ezt a tét nélküli önsimogatást.

Remélem hamarosan lesz egy talpraesettebb horror antológia sorozat is, ahol megkapjuk azt, amire itt három éve várunk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz