login |

Scream Queens: vége az 1. évadnak

2015. 12. 10. 21:37 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, antológia, kritika,

Azt hiszem, hogy visszaszívok minden rosszat, amit nyáron a Scream-ről mondtam vagy gondoltam azon felkiáltás kíséretében, hogy majd a Scream Queens meg fogja mutatni, hogy kell igazi, kaszabolós horrorsorozatot készíteni. Naná, hiszen Ryan Murphy, amellett, hogy komikus, szatirikus látásmódot ígért, azt is leszögezte, hogy itt bizony minden részben ki fognyak nyírni valakit, és a 2. évadra csak négy karakter fog megmaradni.

And the best part is that that isn’t even the best part. Well, that isn’t the best part either.

Erre a sorozat az év csalódása lett. Azt a maradó nézők látták, hogy a “minden részben megölünk valakit”-kijelentést hogyan kell értelmezni (aki ilyen filozófiával megáldott sorozatot akar nézni, annak továbbra is a Harper’s Island marad), az egész bullshit volt, de legalább abban jogosan lehetett reménykedni, hogy az utolsó (dupla) részben el fog szabadulni a pokol, és szépen ledarálják a fél szereplőgárdát. Csekély vigasz, de akkor is…

Scream Queens-1

Erre egy totálisan konfúz finálét kaptunk, nem is értettem, hogy miért ezt az utat választották a készítők. Nem azt mondom, hogy rossz volt, biztosan olyan is akad, akinek ez a megközelítés jött be, a gond csak az volt, hogy aki horrorra számított, az nagyot koppant. Nem tudom, évad közben mennyire volt horroros a sorozat, de van egy olyan érzésem, hogy az első részek (olykor véres) durvulásai után a többség nem arra számított, hogy ennyire visszafogott lesz a Scream Queens, illetve annak zárása.

Stop rationalizing it. You killed people. You are not allowed to just say, “Yeah, but I had a super good reason for it.

Azzal pedig, hogy a horror ki lett lőve, csak az a baj, hogy korábban már a rejtélyszál is kilövésre került. Foglalkoztak a mitológiával, ezt mindig is elismertem, de itt már leírtam, hogy az egész a stílus miatt nem vehető komolyan, nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani neki. Erre mi történt a szezonzáróban? Majdnem egy fél epizódot pofáztak végig arról, hogy ki, mikor és hogyan. Akkor most fontos vagy nem? Murphy-ék szerint nagyon nagy jelentősége volt.

Scream Queens-4

Mint ahogy volt motiváció is, amit elég fontosnak gondoltak, még történelmi kontextusba is helyezték. És még tetszett is valahol a dolog, de megint csak azt tudom mondani, hogy ennyire debil körítés mellett teljesen komolyan vehetetlen volt. Akkor meg minek…?

Érdekes volt a felépítése a zárásnak, hiszen belenézhettünk a jövőbe, és a nagy leleplezés során szánkba rágták a megoldást is sok narrációval és flashback-kel. Ami minden bizonnyal a rejtélyt szem előtt tartókat kielégítette, mindenki más maximum azon élvezkedhetett, hogy mekkora szemét a gyilkos.

Scream Queens-12

Mert ugye már kiderült pár szereplőről, hogy gyilkos, de volt még, aki homályban volt – itt megnézhetitek, hogy kinek sikerült őt eltalálnia. Sok helyen olvasom, hogy egyértelmű, hogy ő volt (ami akár dicséretnek is felfogható, hiszen logikus), máshol pedig szinte fel sem merült ilyen-olyan okból.

Az viszont mindenképpen érdekes megoldás volt, hogy a gyilkos szó szerint nem is volt “annyira” gyilkos. (Nem mintha lehetne valaki kicsit gyilkos.) Így pedig végképp nincs értelme találgatni, mert csak a nem komolyan vehető mitológia vehető alapul.

Scream Queens-18

Alapjába véve egyik záró rész sem volt rossz, de hiba volt arra számítanom, hogy nagyot fog durranni a zárás. Így viszont magát a műfajt köpték szembe, mert a slasher horrorok nem az Agatha Christie-s összegzésről szólnak, hanem egy látványos és cuppogós fináléról, a gyilkos ötszöri kinyírásáról, esetleg egy végecsavarról.

Scream Queens-9

Women are better.

Kár a Scream Queens-ért, mert ebben a zárásban is voltak nagyon szellemes dolgok és jó ötletek, de annyira önimádó lett a sorozat, annyira elveszett a folytonos popkult utalásokba és erőltetett hip-ségben, hogy a végeredmény nem lehetett közepesnél jobb. És a közepes fináléval a sorozat totálisan felejthető maradt.

A tovább mögött röviden spoileresen folytatom, hogy legyen dokumentáció a gyilkos személyéről, illetve azt is leírom, hogy Ryan Murphy-nek még egy normális payoff-ot sem sikerült kicsikarnia a Screaam Queens-ből, aminél nagyobb csalódás nem sok van. Vagyis…, ez sem feltétlenül igaz, lehet, hogy csak én nem ilyen “jutalomra” számítottam.

Szóval Hatoska lett a gyilkos, vagyis Hester.

Scream Queens-14

Megkaptuk a szépen felépített sztoriját, láthattunk utalásokat korábbról, s mindezt abba a köntösbe burkolták, hogy szépen csőbe húzza a többi Chanel-t. Nyilván ezt lehetett kéjes örömmel nézni (viccesnek vicces volt, Niecy Nash brillírozott közben, most őt is élveztem), de én sokkal jobban örültem volna annak, ha a magabiztos mastermind gyilkos belefullad a saját mocskába, és leleplezi magát.

Scream Queens-15

De oké, ez elmaradt (hogy Zayday meg Grace miért szállt le róla, azt meg nem mondom, őket elvileg nem győzte meg), a gyilkos tovább él és virul, általában jók a valódi hepiend nélküli befejezések, a horrorok esetében különösen működnek, de itt hiányzott mindenféle horroros csúcspont. (Oké, volt egy kis vér, de az, hogy egy pizzásfiú lett az áldozat, az végképp röhej. Még akkor is, ha Pete is meghalt, plusz Hester cipőt kapott a szemébe.)

Scream Queens-13

A végén Hester és Munsch jelenete is sokkal ütősebb lehetett volna, de így olyan érzésem volt, mintha sok mindent lógva hagytak volna. Többek között minket is.

És annak köszönhetően, hogy nem nagyon mertek/akartak kinyírni senkit a főbb szereplők közül, csak úgy tessék-lássék, a 4 túlélős kitétel is elég nagy marhaságnak tűnik, még akkor is, ha Murphy arra gondolhatott, hogy Hester, Grace, Zayday és Munsch tovább mehet a második évadra, ha lesz. De akárhogy is gondolta, az rettenet gáz, hogy a szereplőgárdából összesen még így is vagy 10-en életben maradtak (nem számolok utána, de alig halt meg valaki, és közülük is hárman gyilkosok).

Scream Queens-3

Nem az a bajom, hogy sokak halálát kívántam volna, hanem egyszerűen sokkal, de sokkal jobb móka lehetett volna a Scream Queens, ha valóban veszélyben lettek volna a karakterek, és valóban sokkolni tudtak volna a halálesetekkel. És épp ezért értékelődik fel némiképp a szememben a nyári Scream-sorozat, még akkor is, ha ott is hasonló volt a probléma.

Scream Queens-21

Lehet, hogy a slasher horror mégsem tévére termett? A baj csak az, hogy a nézettségi adatok alapján ez a rágógumi horror sem. De ha lesz második évad, a premierre azért elnézek, max megint lesújtok a kaszával.

Scream Queens-22

ui: A lezárás megintcsak hiába volt ironikus, nagyon halkant puffant…

22 hozzászólás Ne habozz!

Szaby59 - 2015. 12. 10. 22:54

Nekem nagyon bejött, úgy az egész komolytalan/kifigurázó stílusa és ez leginkább a színészeknek köszönhető.
Egyedül Grace apját nem bírtam, de a Chanelek, Dean Munch, Denise, Chad egytől egyig jók voltak!
Pont ennyi horror kellett ebbe, rég röhögtem ennyit mint itt szinte minden rész alatt.
Nagyon sajnálom mert tényleg jó és egyedi sorozat volt még ha nem is feltétlenül ezt vártuk tőle.

Luke - 2015. 12. 11. 01:33

Szórakoztató volt ez az évad és összességében tökéletesen kikapcsolt :) csak ültem és jókat derültem a töménytelen mennyiségű blődségen amit kaptunk ez volt a szép az egészben.
Jah meg a zene, azzal valahogy Murphyék nem tudnak mellényulni, itt is valami tökéletes volt az évad során kapott dallamcsokor (a Listen to your heart-on ismét besírtam :D )

winnie - 2015. 12. 11. 06:57

“Pont ennyi horror kellett ebbe, ”

vagyis semmi? (mármint a fináléra gondolok:)

ubul - 2015. 12. 11. 07:20

első két rész alapján instant kasza, de lehet hogy valamikor dara lesz belőle, ha uborkaszezon lesz (olyan nincs)

bőven elég volt az első részbeli twitterezgetős-meghalós jelenet arra, hogy eldöntsem, nekem ilyen agyalágyult sorozat nem kell.

Kár érte, mert alapjában véve jó lett volna a koncepció, ha több komolyság (és akkor több horror rész?) is lett volna benne.

Andro - 2015. 12. 11. 07:44

Én kifejezetten untam az évadzárót. Borzalmas volt, agyonhúzott a sok rizsával meg okokkal. Szóval, ha nem lenne folytatása, én nem bánnám.

MRagnar - 2015. 12. 11. 09:09

AHS se tetszik, ez a csávó csak kritikai giccs horrorszerűségeket csinál. Itt-ott vér meg szexjelenet a másik sorozatban. Meg 1-2 betegebbnek feltüntetett idióta karakter. Ez nem horror, ez gagyi.

len90 - 2015. 12. 11. 09:47

En nagyon elveztem a sorozatot vegig, mondjuk a finaletol en se ezt/tobbet vartam. Az premier utan meg en is ugy voltam, hogy lehet kaszalom, mert en se ezt vartam eredetileg, de amint tul tette magat az ember azon, hogy ezt cask komediakent lehet ertekelni, onnantol akkent teljesen elvezheto volt.

Szerintem 99%, hogy nem less folytatas, de ha less remelem nem a kintiekkel folytatjak. Dean Munsch meg Hester meg elemegy, de Zayday es Grace teljesen erdektelen karakterek. Ha folytatni akarjak, folytassak a Chanelekkel, a cliffhanger is inkabb ezt vetitette elore.

Egyebkent ha lenne folytatas, es a Chanel vonalon haladna tovabb akkor nagyon szep atcsengese lenne az AHS-sel: Season #1 – Murded House, Season #2 – Asylum…

Lori - 2015. 12. 11. 09:49

lehet en vagyok hulye de a finale masodik reszeben senkit nm nyirtak ki…vagy en lattam rosszul?

JH94 - 2015. 12. 11. 10:59

Az évad a vége felé rendkivűl unalmas lett, a legutolsó rész volt a legrosszabb. Eleinte izgultam minden résznél, hogy kit fognak és hogyan kinyírni. Azok a részek tényleg tartalmaztak horrort. A vége csak vígjáték inkább.
Azt én sem értem, hogy Grace és Zayday miért hagyták annyiban a dolgokat? Ha tudják, hogy Hester a gyilkos.
Néhány szálat nyitva hagytak.
Ha sztoriban voltak is logikai hibák, maguk a színészek nagyon jók voltak. Chad és Denise volt a két favourite karakterem, mindig megnevetettek.
Azt amúgy nem értem, hogy Red Devil-ek miért az új KKT tagokat ölték meg?! Leszámítva Chanel #2 az összes többi újonc volt vagy más egyetemi tag.

Cyrax - 2015. 12. 11. 11:06

Lori: Szerintem a legeslegvége arra utal, hogy Chanel-ék meghalnak (ha lesz folytatás, én nem arra tippelnék, hogy nem rögtön innen folytatódna).

JH94: Ez meg volt magyarázva: Chanel-re terelje a gyanút, aki kiakadt, hogy bárki beléphet tagként.

winnie - 2015. 12. 11. 11:55

len90: szerintem több esély van a folytatásra, mint a kaszára. nagyon kíváncsi leszek a döntésre.

“amint tul tette magat az ember azon, hogy ezt cask komediakent lehet ertekelni, ”

én értékeltem volna, mert az első rész nagyon bejött a hangnemével, de inkább azt mondanám, hogy pihent agyú komédiaként lehetett inkább. mert míg a szatíra frankó volt (bár a 3-4. rész elején a követőknek küldött csomagok már nem működtek nekem), amikor túlzásokba estek a twitterezek a megölésem pillanatában, meg több fejfogós poénnal, az engem sajnos kizökkentett. akit ez nem zavart, az simán élvezhette végig a komikus aspektust.

sepörd - 2015. 12. 11. 14:02

az egyetlen értékelhető az volt a fináléban, hogy becsukták őket a diliházba, mert ezek tényleg elmebetegek voltak. Murphy totál elcseszte a nevét nálam, pedig pár éve zseninek tartottam.

Nagy Dominik - 2015. 12. 11. 16:39

Számomra sem volt nagy durranás a finálé, de még az egész évad sem. Én annak idején pont egy ilyen sorozatot akartam nézni amiben kellő mennyiségű horrorjelenet van egy kis humorral. No de a Scream Queensben túl kevés volt a horror. És egyáltalán nem tudtam félni és sírva röhögni egyszerre. Pedig az lett volna a legjobb, ha ezt megtudják Murphyék oldani. Mindenesetre kikapcsolt a sorozat, ahogyan a színészek is maximálisan végezték a dolgukat. De semmi több. No ez nem azt jelenti hogy nem akarok egy újabb évadot. Alig várom, hogy berendeljék. :) :)

bélabá - 2015. 12. 12. 00:16

Nekem nagyon tetszett a sorozat, imádom ezt a humort. Emiatt nekem mindegy volt, hogy mennyi horror van benne, hiszen nem azért néztem. Még akkor sem, ha eredetileg így lengették be.

A karakterek elvitték az egész sorozatot.

Ubul - 2015. 12. 12. 11:03

amúgy ha már két tiniszereplős horrorsorozat, Scream inkább vagy Scream Queens? Tudom, hogy nem teljesen egy kategória, de aki nézte mindkettőt, melyikben csalódott jobban?

who - 2015. 12. 12. 15:27

Nekem a Scream Queens sokkal jobban tetszett.

dka - 2015. 12. 13. 13:44

Nekem bejött, jókat röhögtem rajta.

harmundu - 2015. 12. 13. 20:24

Nekem tetszett, mondjuk én eleve nem úgy álltam hozzá, hogy akkor ez egy slasher horror lesz, és elvárok mindent, amit a műfaj nyújtani. Ha lesz második évad, visszatérek, mert alapvetően tetszett a széria humora, még ha nem is nevettem rajta hangosan, de jók voltak a színészek, a történések, kellemes 40 perc volt számomra minden héten.

vagyokakivagyok - 2015. 12. 14. 14:28

Csak sajnálni tudom azt, aki nem tudta a helyén kezelni a sorozatot. Már kb a 2. résznél lehetett tudni hogy az egész inkább elmegy egy szatirikus tinihorrorba mint rettegést garantáló horror showba. Aki a végén is olyan dolgokat várt mint amit a cikk író is azt sajnálni tudom. Én éveztem Jókat röhögtem a nagyobbnál nagyobb ostobaságokon. Kicsit Adams family-s volt. Komolyan venni a sorozatot? ugyan kérlek!! :D ha el tudod engedni hogy nem horror-ról van szó hanem egy végtelenül lebutított szatíráról akkor egy kellemesen ostoba ámde szórakoztató sorozatot láthatsz.
A cikkírónak meg üzenem hogy minek használni angol szavakat az írásban ott, ahol magyar szavak is alkalmazhatóak? ne flancoljunk már ennyire..

Enzo - 2015. 12. 14. 16:54

Hát, nehéz mit mondani. Én nem vártam tőle Harper’s Island-ot, láttam hogy kezd sokkal inkább egy szatirikus, néhol tárasadalomkritikába hajló baromkodásba átmenni az egész. Az évadnak talán a közepe sikerült a legjobban, az első 1-2 résszel meg a végével nem vagyok elégedett. Tényleg nem igazán nyírtak ki senki fontosat, a Chanel(ek?)et is csak a legvégén meg off-screen, cserébe mondjuk Earl Grey-ből semmit nem hoztak ki a halála előtt.
A visszautalásos-megmagyarázós részekért viszont jár a keksz, asszem pont winnie hiányolta ezt mindig, még talán a Harperes kibeszélőknél, de ez is olyan felemás lett, mert nem ütött nagyot. A gyilkosok nagy része túl korán és/vagy rosszul lett ellőve, meg eleve már az se a legjobb húzás, hogy 4(!) gyilkos van.
A záró rész cold open-je se volt rossz, de nem igazán kaptunk lezárást, Hester terve működött, Grace-ék meg annyiban hagyták. A fináléból ami igazán tetszett, az az volt, amikor bemutatták, Chanelék mennyire élvezik a bolondokházában az életet, ez ötletes volt.(ja és végre ettek, nem csak vattát)

Töredékek 1×12:
-Chanel levele a többieknek ahogy kiíródott a falra, az szép effekt volt, szeressük az ilyet.
-Jól belengették, hogy Dorkus a gyilkos esetleg, és aztán mégse.
-“Invasion of the dad bod snatchers” :DDD
1×13:
-A “like toy soldiers” zenebetét adta :D
-Az emlékmű szövege, istenem, azon felröhögtem :D

Szóval ja, egynek jó volt, de a kategória sorozatos csúcsa eddig nekem a Harper’s Island. Amiért érdemes volt nézni: néhány szereplő, főleg Denise, Chad és Chanel#3, meg a zenés betétek, néhány jó duma és popkult-utalás.
Ha egyáltalán lesz második évad, még eldöntöm, hogy folytatom-e, így elég felemásak az érzéseim.

theQueen - 2015. 12. 22. 17:00

Kicsit felemás érzéseim vannak az évadzáró után…
Nem olyan lett a befejezése amilyenre számítottam elég gyengére sikeredett.
Ha lesz második évad belepillantok, viszont ha Emma Roberts(Chanel)nem lesz benne nem nézem tovább!:)
Eddig is csak miatta néztem.

Annie - 2016. 01. 25. 16:21

Az évadzárótól nem voltam elájulva, de összességében tetszett a sorozat. Az elején nagyon nem tudtam hova tenni, legszívesebben egy jó nagy tockost levágtam volna Chanelnek, de örülök, hogy végül maradtam. Tetszettek az utalások, az elborult agyú poénok és az idiótábbnál idiótább monológok. Jamie Lee Curtis brillírozott a szerepében, Emma Roberts szintén, illetve Billie Lourd nagy kedvenc lett, remélem többet fogjuk látni a vásznon illetve a TV-ben. Na meg az apuka, na ő nem volt rossz pasi :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz