login |

American Horror Story – 5×09: She Wants Revenge

2015. 12. 11. 18:46 - Írta: Casey Novak

6 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

I’m becoming a goddamn Dirty Harriet.

Egyetlen gondolat motoszkált a fejemben a rész alatt: “Haladjunk már!”. Nagyon kevés van hátra az évadból, szomorú lennék, ha ez alatt a kis idő alatt kiölnék belőlem az eddigi lelkesedést, pedig jó úton haladnak ebbe az irányba. Egy menzai mindent bele-leves ehhez a katyvaszhoz képest színtiszta nedű lehetne, mert itt aztán minden volt, John Lowe-t kivéve, mert őt szerencsére letudtuk múlt héten.

01

Gyorsan készítik elő a terepet a nagy leszámoláshoz, és teszik ezt úgy, hogy még mindig nem lehet sejteni, hogy ki kivel fog le- és elszámolni. Aki bírja még idegekkel, jöhet a spoileres zónába a tovább mögé.

Röviden: megtartották az esküvőt, meglettek a vámpír kölykök, a Countess ármánykodott, Ramona mesélt, Donovan kettős ügynökösködött, Natacha shoppingolt, Valentino meg felfedezte az Über rejtelmeit.

A kemény húsz másodperces menyegzős jelenetet egyébként Liz Taylor mentette meg – szokás szerint – mert amúgy semmi jelentősége nem volt attól eltekintve, hogy kedvesen imitálta March és a Countess nagy napját, csak kvázi fordított szerepekkel.

02

Alex még csúnyán ki fog kapni a kis teremtényei miatt, de meg is érdemli, és amúgy sem csinál olyan sok mindent mostanában, hogy már nem kell a férjeurát terrorizálni, csak sejtelmesen nézeget ki a fejéből. Megmagyarázták, hogy hol volt az elmúlt húsz évben Ramona, és miért épp most jutott eszébe bosszút állni.

Biztos így tervezték eredetileg is (megszavazom a bizalmat az írótábornak), de mégis az egész kerettörténet úgy sült el, mintha valaki szólt volna nekik, hogy “gyerekek, itt hiányzik pár évtized”, úgyhogy gyorsan előző este kitaláltak valami foldást a lyuk helyére. Pont nem tudott érdekelni, hogy az eddig összesen kétszer látott gonosz milyen megpróbáltatásokon esett át élete során.

04

(Gonosz? Mert végül is ő is a gonosz ellen harcolna, de ő sem kispályás. Mindegy, nem ő a főszereplő, szóval gonosz. Off vége.)

Csavarnak szánták, gondolom, hogy Donovan megint meggondolta magát. Ezen nem lepődtem meg, de a visszatérésén viszont igen, főleg amiatt a teljesen érthetetlen vágás miatt, amit a Countess és Valentino egymásra találása után nyomtak be. Azt hittem, véletlenül beletekertem a részbe, vagy elaludtam közben. De mit értek én a modern művészetekhez, biztos jó volt ez így.

03

Ezek leginkább mérsékelten bosszantó dolgok voltak, de amit nem tudok hová tenni, és kimondottan irritált, az a frissiben háromszor is elsütött narrálás.

Sem a Countess, sem Iris, sem Ramona mondókájára nem volt semmi szükség. Eddig pusztán képekkel is gyönyörűen át tudták adni a lényeget, semmi szükség nem volt mesélőre, ha pedig időhiány miatt került elő ez a megoldás, akkor tudnék mutatni pár üres negyedórát az előző részekből, amik pont arra valóak lettek volna, hogy történjen is bennük valami. Jó, a visszaemlékezésnél nem ártott egy kis magyarázat, de túlzásba vitték.

05

Alapvetően egy nagyon kusza, kapkodó, végeredményében semmitmondó epizód született a héten. Valahogy olyan érzésem volt, mintha több csatorna között kapcsolgatnék, és így mindig lemaradnék a lényegről.

Csak hogy pozitív hangon fejezzem be, most még nem is dicsértem Evan Peters-t, szóval itt az ideje: szokás szerint zseniális volt, külön évadot March-nak, és egyebek. Ja, és Iris és Miss Evers is hozták a formájukat, Iris-nak jól áll a halhatatlanság.

6 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 12. 11. 20:19

Elnézve Miss Evers karakterét, nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy talán ezt a szerepet is Frances Conroy-nak szánta Murphy, csak valamiért ez most nem jött össze. Semmi gond, Mare Winningham teljesen jó. De hogy erről a részről is szóljak: hiába a sok szál, elég lapos lett. Ramona nem túl érdekes, ahogy a felpumpált bosszúéhsége sem, sajnos, így Donovant is lehúzza magához. A vámpírkölköket is feleslegesnek érzem egyelőre, azt hittem, lesz valami kiemelt feladatuk a történetben, jelenleg nem úgy tűnik. Viszont John hiányzott, nekem most még érdekesebb az ő vonala a “coming out” után. És még arra leszek kíváncsi, összejön-e Natacha Donovannal? (Ha már a White Collar S01-ben olyan csúnya vége lett :D)

Casey Novak - 2015. 12. 11. 23:14

Lol
Most esett le, hogy a cím hajaz a Bad Romance egyik sorára. Azt dúdolgattam ma, csak eddig nem kapcsoltam, hogy miért.
Nagyon élvezik ezt a Gaga easter egg játékot. Kéne ezekről egy gyűjtemény. Bár az internetet ismerve már valószínűleg létezik.

Lemoni - 2015. 12. 11. 23:57

Volt valami “I’m on the edge” beszólása is Gagának, még fel is tűnt, mennyire megnyomta az “edge” szót :D

Mordekai - 2015. 12. 12. 09:43

Én azon kaptam magam, hogy már oda se figyelek rendesen.

Elég nagy zagyvaság ez az évad. Sajnos nagyon látszik, hogy a deviancia, divat, stílus, művészet, lmbtq, szépfiúk, Gaga stb csillámporos pózolása mögül hiányzik a tartalom és a kohézió.

Ebből az évadból csak Evan Peters karaktere és a zene fog megmaradni, mint kellemes emlék, legyen bármi is a maradék pár részben.

Csiki - 2015. 12. 12. 23:04

Nekem a narrálás kimondottan tetszett, de összességében unatkoztam… Mondjuk az is igaz, hogy az utolsó két részt egyben toltam le a torkomon. Egyébként durva, hogy rész közben jöttem rá, talán nem a legjobb ötlet úgy nézni fülhallgatóval, hogy mögöttem a szobatársam meg a barátnője valószínűleg azt hiszik valami softpornót nézek… :D Egyébként az eddigi évadokban is ennyi volt a szex? Már nem emlékszem…

Cyrax - 2015. 12. 13. 19:57

A The Edge nekem is feltűnt és szerintem túlzás a sok “easter egg” de már ott tartok, lehet Murphy csinál viccet az egész Gaga jelenségből és ez nem az egójának szól. A lényeg, hogy emiatt remélem ő nem lesz már több évadban.

Szerintem Frances Conroy nem lehetett volna Miss Evers, mivel akkor ő túl hasonló karaktert játszott volna az első évadhoz és ezt pont kerülni szokták az egyes évadok között. Egyébként az évad vége felé ő jön, nem? Talán Gaga vagy Evan Peters anyjaként?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz