login |

Doctor Who: vége a 9. évadnak

2015. 12. 11. 21:50 - Írta: dzsiaj

49 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Nothing’s sad ’til it’s over. Then everything is.

Így, a legvégén meg merem kockáztatni, hogy a 4. kör óta nem láttunk ilyen jó évadot a Doctor újkori inkarnációinak történetéből. Ez pedig nagy szó, a legtöbb sorozat ilyenkorra már bőven elfárad és csak a szokásos, egyre unalmasabbá váló köreit futja (hüpp, Supernatural…) egész addig, míg a nézettség is kitart.

Itt azért némileg (sőt, nagyon) más a szituáció, és pont ezen lamentáltam már a 8. évad végén is, hogy ez a széria papíron nem igazán fulladhat unalomba a néhány szezononként cserélődő főszereplők miatt.

dw2

I heard the Doctor had come home. One so loves fireworks!

Akiken persze nagyon sok múlik: most már egyre több néző számára Peter Capaldi A Doctor, Jenna Coleman viszont valószínűleg örökre meg fogja osztani a rajongókat.

Szerencsé(m)re én már a legelejétől fogva Clara Oswald-fan voltam, aki az elmúlt 3 évadban volt már minden: impossible girl, majd a kissé szeleburdi, de jószándékú, a Doctort emberségre tanító nő, végül pedig az egyre merészebb, vakmerőbb, minden kockázatot bevállaló kalandor, aki végül épp ezen “nagyravágyásának” köszönhette a vesztét.

dw1

Általában szeretek spoilerek nélkül írni sorozatévadokról, hátha sikerül a nemnézőknek is kedvet csinálni (vagy épp ellenkezőleg), de ebben a helyzetben ez most lehetetlen, szóval saját felelősségre tessék kattintani a tovább mögé.

Clara Oswald halott.

Vagy mégsem?

Steven Moffat végül is meglépte azt, amire már mindenki számított az évad eleje óta. Naná, minden rész a halálról szólt, és mivel tudtuk azt, hogy Jenna Coleman leigazolt Viktória királynőnek, eléggé várható volt, hogy nem egy újabb regenerációnak leszünk szemtanúi, hanem a legújabb, legtovább maradó companion-nak kell búcsút intenünk.

These have been the best years of my life, and they’re mine. Tomorrow’s promised to no one, but I insist upon my past. I am entitled to that. It’s mine.

dw7

Ami az igazán váratlan volt az egészben, hogy ez a búcsú már a 10. részben bekövetkezett. Mondhatnám azt is, hogy kissé összecsapva. Clara ezúttal túl messzire ment el, túl nagy kockázatot vállalt, de ezúttal ez az életébe került. Én pedig némileg csalódott voltam, hiszen ha Moffat a váratlan meglepetések mellett igazán ért valamihez, hát azok éppen az érzelmes, könnyes búcsúk, ami itt még elég röpkére sikeredett.

dw3

Hogy aztán a záró epizódban mindent bepótoljunk: most komolyan, kezeket fel, aki arra számított, hogy a finálé búcsúepizód lesz bosszúepizód helyett. A bosszút viszont hipp-hopp sikerült lerendezni, hogy onnantól fogva aztán minden a Doktor és Clara elválásáról szóljon.

És ha ez az elválás nem sikerült volna ilyen jól, most én magam lennék bosszúval telt hangulatban, de szégyen, nem szégyen, másodjára nézve is csúnyán elhomályosult előttem a monitor, főleg az utolsó, bisztrós jelenetnél, mikor is kiderült, hogy a várttal ellentétben épp a Doctor az, aki mindent elfelejtett, Clara pedig mindenre emlékszik.

Jenna Coleman arca pedig a “ha látnám, biztos megismerném”-monológnál… na szerintem pontosan ilyen arcot vág valaki, mikor legbelül teljesen összetörik, de ezt nem akarja a másik tudomására hozni.

dw5

És pusztán emiatt nagyon-nagyon könnyen megbocsátottam a finálénak azt, hogy igazából nem szólt semmiről. Hogy nem tudta felvenni a versenyt a felvezető, zseniálisHeaven Sent“-tel, mert a nagy helyzet az, hogy nem is akarta. Moffat a tőle megszokott nagy twist-eket és áll-leeséseket ellőtte a 11. részben, hogy a 12. szinte teljes egészében a két megszeretett karakter búcsújáról szólhasson.

I know her name was Clara. I know we travelled together. I know that there was an Ice Warrior on a submarine and a mummy on the Orient Express. I know we sat together in the Cloisters and she told me something very important, but I have no idea what she said. Or what she looked like. Or how she talked. Or laughed. There’s nothing there. Just nothing.

dw4

Szerintem pedig jól is van így. A “Heaven Sent”-et bitang nehéz lett volna megismételni, főleg úgy, hogy Moffat-nek is kábé 2-3 évente sikerül ekkora durranást letenni az asztalra (The Empty Child/The Doctor Dances; Blink; The Time of Angels/Flesh and Stone).

Hogy aztán ez a búcsú mennyire lesz végleges, az még kiderül, a showrunner ugyanis végül nem lépte meg a teljes lezárást, és nyitva hagyta a kiskaput egy esetleges későbbi visszatérés előtt. Nem nagyon tudom üdvözölni ezt a döntést, hiszen innentől fogva ezt bárkivel el lehet játszani, ráadásul semekkora szükségünk sincs egy büfé-alakú TARDIS-ra.

dw6

Abban teljesen biztos vagyok, hogy nagyon sokan messze nincsenek annyira elragadtatva a zárástól, mint én. Tippre mindenki arra számított, hogy a Doctor elindul, és kő-kövön nem marad, és jaj annak, aki az útjába áll. Végtére is kaptunk valami hasonlót, de ez szegényes elégtétel lehetett azoknak, akik az előző heti “one-man show” után valami még durvábbra számítottak.

Maximálisan megértem őket, de úgy gondolom, hogy a 9. évad már önmagában is szép kárpótlás az előző kettőért, jövőre pedig ismét új év, új  reményekkel. De a “régi”, megszokott Doctorral. És a régi, megszokott szonikus csavarhúzóval. Remélem, a gitárt addig elhagyjuk valahol útközben. Semmi szükség rá. Tényleg.

49 hozzászólás Ne habozz!

mSO - 2015. 12. 11. 22:28

A gitár jó! Capaldi dokijához tartozik. Ellenben a szemüveg helyett jó, hogy visszahozták a csavarhúzót. Szerintem a Tennant éra (illetve az első Matt Smithes) óta nem volt ilyen jó évad, sajna a történeteket nem vitték túlzásba a későbbi évadokban, de most magukra találni látszanak az írók!

Laci - 2015. 12. 11. 22:31

Szerintem a gitár igazán kell a sorozatnak. 1 részt jól áll capaldinak meg a doctornak. Másodszor ezzel emléket állitottak a 2.doctornak hisz ő is hangszeren játszott az ő érájában.:)

Laci12 - 2015. 12. 11. 22:32

Szerintem a gitár igazán kell a sorozatnak. 1 részt jól áll capaldinak meg a doctornak. Másodszor ezzel emléket állitottak a 2.doctornak hisz ő is hangszeren játszott az ő érájában.:)

Szaby59 - 2015. 12. 11. 22:37

Kifejezetten bírtam Clarat/Jenna Colemant főleg a szeleburdi Amy után.
Nagyon kíváncsi leszek ki lesz az új társ, de nekem Calra lett a #1.

yagami - 2015. 12. 11. 22:40

” csak a szokásos, egyre unalmasabbá váló köreit futja (hüpp, Supernatural…) ”
Ez most szerintem nem igaz. Ez az évad nagyon úgy tűnik, hogy az 5-6. évad után a legjobb. Persze, nem mindenkinek nyerheti el a tetszését.

de off vége:D

emese - 2015. 12. 11. 22:52

Hát… igen, nem ezt vártuk. Viszont második nézés után elég pozitív érzéseket hagy maga után ez az évadzáró.

Ha a Doktor valóban midnent lerombol és kő kövön nem marad, abból elég nehéz lett volna valaha is kimásznia a karakternek.

Egyebek: arra sem számított senki szerintem, hogy a Doktor valakit csak úgy, szemtől szemben lelő, szándékosan (még ha regenerálódik is, tudjuk már más Doktortól, hogy az érzés olyan, mint meghalni).
Ez a “levetem a kabátot és akkor nem vagyok Doktor” – dolog elég érdekes volt. És ugyan a történetszál a Clara-zás miatt nem tudott kibontakozni sajnos, de szerintem alapvetően itt és most, Capaldival jobban elkapták a War Doctor karaktert, mint az 50. évfordulós részben.
Azért ebből a dologból jó volna többet látni a jövőben.

Az első nézés után azt gondoltam, hogy na, elvarratlan történetszál immár nincs, tiszta lappal kezdhetnek jövőre. De ez azért, amolyan Moffatt-módra, nem teljesen így van. Ha akarnak, visszatérhetnek a Missy-Dalekek volanhoz. A hibrid megoldás sem tűnik az igazinak: szerintem azzal a Skaro-n történt regenerációs energia-lecsapolással fognak még kezdeni valamit hibrid-ügyben (azért azok a Dalekok, amelyek épp repültek, nem fulladtak bele a trutyiba).

Valami fontos, amit Clara mondott és nem emlékszik rá: na ez pedig bármi lehet.

Az évad számomra a legjobb volt, amit 2005. óta láttam, még soha nem élveztem ennyire a hétről hétre következő részeket, még soha nem vártam ennyire a folytatást.

Capaldi fantasztikus a szerepben, mellette nagyon elhalványulnak a korábbiak. Remélem, még nagyon-nagyon sokáig marad!

És EL A KEZEKKEL a gitártól, mert van aki meg imádja, kedves (és egyébként ügyes) dzsiaj. Vagy Keith Richard-tól/Johnny Cash-től is erőltetett volt? Nekem ez a gitározós vén szivar feeling kifejezetten bejön, a még hiányzó scotch-ot, dohányt, esetleg egyebeket, ami ehhez az életérzéshez még hozzátartozik, meg odaképzelem. ;)

Claire8310 - 2015. 12. 11. 23:00

A gitár isten! imádtam! Szóval itt is gitár +1

Évad meg bejött, nem is kicsit, szóval Capaldit még még még, és Clarat én örülök,(és remélem) hogy eltették a polcra.

joppi - 2015. 12. 11. 23:11

Sokmindent nem tudnék a fentiekhez hozzátenni.

De! Capaldi + gitár + rayban = the most epic Doctor ever!

Brynden Rivers - 2015. 12. 11. 23:13

Az évad szerintem a gyászról szólt többek első sorban, 12-es végigjárta a tagadás, a düh, az alkudozás, a depresszió, a belenyugvás szakaszait.

Gitár jó, az a korábbi rockosított opening pedig epic volt (a tank persze fölösleges túlzás volt)

Szerintem is a legjobb évad a 6. évad első fele óta.
Az ok egyértelmű: itt is duplarészek voltak :)
Végre megint építkezik a sorozat nem csak kapkod.

Csak így tovább, remélem a 10. évad majdnem ilyen jól lesz mint ez. Talán még companion se kell.

edg - 2015. 12. 11. 23:22

Akkor most már végre kiírták azt az idegesítő nőt?
JAjj, de jó.

Egyébként nem nagyon néztem ezt az évadot, csak az utolsó kettő részt. A kastélyosat nagyon dícsértétek, ezért szinte muszáj volt látnom és tényleg nem volt rossz. De messze nem volt a sorozat legjobbja szerintem, csak egy nézhető rész, ami bizony ritka az elmofattolás óta.

Remélem a következő kísérő már normális lesz. Ráférne a sorozatra.

enbe - 2015. 12. 11. 23:51

Számomra a Heaven sent adta a legjobb részét az évadnak. A nem tudom hova köt ki és kiderül, hogy ugyanoda és a madaras hasonlat…..na igen. Nekem bejött.
Clara vége: hááát, jobb volt az impossible girl szerepben, onnan nálam csak negatív irányba lendült.
Végül is ez a Gallifrey-es vonal, amivel nem tudok mit kezdeni. Ha pocket-universebe volt akkor nem csak kívülről szabadulhattak volna ki? Eléggé hamar elrendezte a Doktor egy “biztos kijutottak valahogy”-gyal…

emese - 2015. 12. 12. 00:02

Még egy elvarratlan szál, amihez muszáj lesz visszatérni egyszer: the minister of war!

Anti - 2015. 12. 12. 00:42

Számomra Capaldi a legrosszabb doktor az új évadokból, és ráadásul a 8. évadban nem igazán voltak olyan részek, amelyek tetszettek volna. Szerencsére ebben az évadban sok szórakoztató rész volt, így sokkal elfogathatóbb volt számomra a doktor(főleg claraval).

Nagyon örülök neki, hogy clara (és Me) kapott egy saját TARDIS-t, de érdekelne, hogy mégis hogy képesek irányítani.:)

moony - 2015. 12. 12. 01:14

már kezdtem örülni, hogy többet nem kell látnom Clarat, erre csak nem tudjuk elengedni… mondjuk szerintem a Me-t is elfelejthetnénk, mert ő nekem csak a girl who died-ban volt emészthető.

egyébként én nagyon csalódtam a zárásban. a zseniális, ultrajó Heaven Sent után egy ilyen lapos, semmilyen, unalmas, nyáladzós rész…kellett a francnak, leginkább.

többségében szerettem az évadot, az előzőnél mindenképpen klasszisokkal jobb. de Tennant-tól azért még messze vagyunk.

Anikó - 2015. 12. 12. 06:51

Gyorsan eltelt ez a 12 hét. Clara nekem soha nem volt és nem is lesz a kedvenc companion, de valljuk be, hogy a kémia Capaldival ebben a szezonban nagyon működött. Nem emlékszem korábban olyan társra aki ekkora mély érzelmi hatással lett volna a doktorra, hogy képes lett volna mindent kockára tenni érte. És ez valahol már Claranak is sok volt.(Ha már megemlítettük a rockkosított openinget a következő cover 1 percének a zenéje fenomenális:
http://www.youtube.com/watch?v=XFWmQNOxNGU)

zriff - 2015. 12. 12. 09:58

Az elfáradtság, ugyanazokat a köröket futja a doctor whora is igaz. Az egész itt ott elszórt rejtélyes valami majd a fináléban lévő nagy leleplezés, és még se magyaráznak meg semmit story a bad wolfban (mindenható paradoxlény) még elment de azóta csak rosszabb. Kellene szabályrendszer az időutazáshoz, igazi ellenségek (a csend jó volt, de végül azt is elszúrták), nincs szeretet ereje mindent legyőz stb. A sorozat csak egy összekuszált baromság, egy nagy kalap sz*r.

Zoé - 2015. 12. 12. 10:02

Én is Clara-fan vagyok. :)
Rose és Amy idegesítő szőke volt, Martha annyira semmilyen, hogy rá kellett gugliznom a nevére, Donna öreg, de amúgy mókás – ezért bírtam. Clara pedig a szeleburdiságával nr. 1. Ennyi. :)

Zoé - 2015. 12. 12. 10:03

Hopp, mivel Amy-t utólag beszúrtam előre, a szőke már Amyre nem vonatkozik, csak Rose-ra.

Brynden Rivers - 2015. 12. 12. 10:32

Fogalmam sincs miért utálják sokan Clara-t.

Rose-10, Amy-11 mellett ez volt legjobb Doctor-Companion páros.
Capaldi és Jenna nagyon jól játszottak, a párbeszédeik pazarul megírtak, Clara karaktere kellett a Dark-Doctor mellé.

Arról nem beszélve milyen szép kerek lezárást kapott Clara története:

“Run you clever boy and be the Doctor”

humorpalanta - 2015. 12. 12. 11:11

Ez a Run you clever boy and be the doctor eléggé megerőszakolása a dolgoknak, főleg mivel ÉPP azt mondja, hogy REMEMBER bakker.

Hát akinek Capaldi lett “A Doctor”, arra csak azt tudom mondani, hogy mindig az épp futó lesz neki. A részek szarok voltak, kivéve talán kettőt, a színészi képességek teljesen hiányoztak ebből az évadból. Missy volt az egyetlen, aki Capaldi mellett valami színészi muznkára volt képes. A karakterek borzasztó rosszul voltak megírva, a részeken belül pedig a vágás hagyott kívánnivalót maga után.

Mintha már Moffattot sem érdekelné az egész, csak megcsinálja, mert megfizetik. Ő inkább az ilyen egyedüli részekben nagyon jó, átívelő sztorikra alkalmatlan.

Nekem az útitárs Rose, a Doctor Tennant. Egyszerűen azért, mert bármilyen helyzetbe is kerültek, mindig kíválóan alakítottak, át tudták adni a mondanivalót.

Csaba121 - 2015. 12. 12. 11:48

Nekem pont a Doctor figurája nem jött be egyáltalán, lehet hogy jó az évad, de egyáltalán nem ilyen kép él bennem a Doctorról…

Brynden Rivers - 2015. 12. 12. 12:15

@humorpalanta:

Elég egyértelműen ki lett mondva hogy a Doctor emlékezik Clara-val kapcsolatban annyira, ami a lényeg, de nem annyira, hogy meg akarja menteni.

Brynden Rivers - 2015. 12. 12. 12:20

A sorozat egyik csúcspontjáról nem esett még sok szó:

https://www.youtube.com/watch?v=w00k3i2Em0A

emese - 2015. 12. 12. 14:24

Hát kinek a pap, kinek a paplan, számomra a leggyengébb Doktor mindig Tannent volt, a leginkább pedig Rose-t nem állhattam az útitársak közül.

Eccleston volt képes színészi játékra, Tennant behozta a 903 éves pedofil időúr vonalat aki egy 17 éves libára bukik – abszolút nonszensz.
Smith-nek volt némi karaktere legalább, de 2 év után unalmassá és kiszámíthatóvá vált, de ezek ugye magánvélemények, és talán nem kellene abba a szardobálásba kezdeni itt is, ami más fórumokon megy a DW fanok között, mert elég undorító.

edg - 2015. 12. 12. 14:48

emese: ja, a dobálózás rossz.
Én imádtam Davidet és Roset meg Donnát, de nem is ez a lényeg, hanem hogy akkor még izgalmasak voltak a részek. Benne volt a jellegzetes angol humor és a gagyi díszletek ötvözése a nagyon jó ötletekkel. Most meg látszik, hogy több pénzt pumpálnak a sorozatba, de nekem egyszerűen unalmasak a részek. A nők pedig idegesítenek. Mármint a DW-beliek. Amy és Klári is olyan természetellenesen viselkedett folyamatosan. Nem tudtam elhinni, hogy ilyen emberek vannak egyáltalán. És ez zavart.
Rose meg Donna, de főleg Rose egy egyszerű angol csaj volt, aki hitelesnek tűnt, ezért is volt szimpi.

Edrick - 2015. 12. 12. 15:04

Én nem néztem meg még egyszer az évadzárót, elég volt egyszer, de azt jó sokáig emésztettem. És így visszagondolva kellemes emléket hagyott bennem, csoda lett volna, ha a Heaven Sent után tudnak még egy olyan erős részt adni. Valóban, ez inkább a lezárásról és a búcsúról szólt (átvezetve a halál-dolgot az egész évadon), és az az utolsó búcsú olyan lett, hogy nem tudom nem szeretni ezt a részt. Ahogyan az évadot sem, mert tavallyal ellentétben nem esett a lelkesedésem, mindig vártam. És nem csalódtam, nem-nem (csak a Sleep no more-t nem tudom még mindig hova tenni).
Átgondolva vannak azért még elvarratlan szálak, közel sem zártak le mindent; a Minister of War kezd mániámmá válni.
Clara az elején nem volt a kedvencem, de a tavalyi évad kevés pozitívuma az volt, hogy megszerettem. Idénre pedig… az a kémia, ami köztük volt, hihetetlen. Sajnálom, hogy elment. Amy-t szerettem csak így ennyire, de őt is csak a szinkron miatt (igen, az első 6 évadot szinkronnal láttam, azért vagyok most itt, mert nem adták tovább, én meg nem bírtam már várni, és néztem tovább eredetiben).

Magáról a Doktorról annyit, hogy lehet szeretni, nem szeretni az adott Dokit, szubjektív, hogy kinek ki a kedvence, és kit tart a legjobbnak, de abban azt hiszem egyet kell értenünk, hogy minden Doktor más egy kicsit, és mindegyiküknek megvan az oka, hogy miért ő “A” Doktor. Ebben az évadban pedig Capaldi is megmutatta, hogy nem véletlenül van itt, és nem véletlenül lehet ő is joggal “A” Doktor. :)

Yetti - 2015. 12. 12. 15:09

Clarát már abban az első részében megkedveltem mikor Dalek volt. Aztán mikor ő lett a doktor társa nagyon nem tudtak mit kezdeni a karakterével. Igaz Matt Smith mellett talán el sem fért volna egy hasonlóan harsány társ, de Capaldival végre megvolt az összhang. A részek nem voltak túl kiemelkedők, de nekem összességében bejöttek.

LasDen - 2015. 12. 12. 15:37

Úgy látom teljesen egyedül vagyok, mikor azt mondom, hogy átlagon aluli sokszor unalmas évad volt. Az évadzáró is nekem nagyon meh volt….

humorpalanta - 2015. 12. 12. 17:06

LasDen nem vagy egyedül. Capaldinak nem igazán tudott jó részeket írni Moffatt, pedig Capaldit már a Thick of Itban is imádtam. Egyszerűen gyenge, silány a minőség. Hiába van rahedli pénz, attól még nem lesz jobb. Nem volt alap.
A Sleep No More volt egyedül igazi Doctor Who rész, az jól volt megcsinálva. (Béna szörnyek, béna menekülés, mégis ijesztő.) Persze nem említve a Hevaen Sent-et, mert az jutalomjáték volt Capaldinak. Nem voltak zavaró tényezők, s bitang játékot hozott ki belőle.

Vero - 2015. 12. 12. 17:47

LasDen nem vagy egyedül, nekem se tetszettek a részek… sokat nagyon untam.

És egyetértek néhány előttem szólóval, nekem abszolút kedvenc David Tennant volt és lesz is örökre. (Rose-zal). De a többieket is bírtam azért.

Zem - 2015. 12. 12. 21:27

“Hogy aztán a záró epizódban mindent bepótoljunk: most komolyan, kezeket fel, aki arra számított, hogy a finálé búcsúepizód lesz bosszúepizód helyett.”

Én, én, én! \o
Ilyenkor bánom, hogy nem szoktam kommentelni. Lehet, hogy némi naivitásból fakadt és inkább elvárás volt csak, de az amúgy remek 11. rész után én még vártam, hogy előkerül Clara.

Egyébként nem tudom eldönteni, hogy velem van-e a baj, vagy tényleg nem volt jó az előző évad, de hiába tetszett alapvetően, valamibe mindig belekötöttem. Ugyanez volt az Inside No.9-nál is tavaly, míg az idei részeit meg imádtam. A DW-nál is jobban tetszettek az idei részek, de a 9×11 hozta csak azt vissza, hogy pl.: “most nem értem miért maradhattak meg a koponyák, de nem érdekel, mert baromi jó ez a rész”.
Az évadzáró után meg az egész évadot jobbnak érzem.

Shyllard - 2015. 12. 12. 22:04

Kicsit csalódtam, talán ha nem pont a Heaven Sent előzte volna meg, akkor más véleménnyel lennék, hiszen tényleg jó volt. Csak közel sem annyira, mint az elmúlt évek egyik legjobbja :)

sandor555 - 2015. 12. 13. 08:32

Én már kettő évad óta várom a régi stílusú kalandozós, felfedezős részeket, de sehol semmi. Így sajnos azóta is csalódott vagyok.

DJackson - 2015. 12. 13. 11:40

Szerintem ez lett az eddigi legunalmasabb évad. Nem rossz, csak érezhetően nincs már meg a sorozat régi varázsa. Az első 2, a 4. és az utolsó 2 rész nagyon jó lett (főleg a Heaven Sent), de ami közte volt az inkább egyszer nézős fillernek hatott. Kilométerekről látszottak a fordulatok és ugyan azt a felállást játszották el egymás után többször is. Meg kellene már találniuk az egyensúlyt a dupla részek és a rohanás közt. A 8. évadtól jobb lett, de még mindig nincs az 5-6. évadok közelében.

orla - 2015. 12. 13. 12:21

edg:
Klári – hogy ezt nem akkor láttam, mikor még Clara karaktere aktuális volt, ez a név gyönyörű.

moony - 2015. 12. 14. 11:13

@emese kár hogy már Eccleston meg Rose között is alakult a dolog. nem Tennant hozta be, nála teljesedett ki. Tennant zsenialitását meg nem lehet felülmúlni. szerettem Ecclestont meg Mattet is de közel nem volt olyan sokoldalú a dokijuk.(9esnek nyilván időhiány miatt) De színészi jàtékban is DT magaslik ki. szerintem nem ugyanazt a sorozatot néztük.

emese - 2015. 12. 14. 14:49

@moony: de, ugfyanazt. Mondjuk nekem az is bajom, hogy Tennant mindig mindenhol ugyanaz: legyen az Hamlet, II.Richard, Doctor Who, stb. Soha nem a karaktert látom, mindig David Tennantet változó kosztümben. Ez alól talán a Broadchurch az egyetlen kivétel.
Ez nem jelenti, hogy nem nézem őt szívesen, de azért szerintem egy színésznek dolga, hogy ne mindig önmagát adja.

glarion - 2015. 12. 14. 20:51

Azért a kritika első mondata iszonyatosan erős túlzás. Elégedett voltam ezzel az évaddal, az előzőnél (ami talán a legrosszabb mind közül) sokkal jobb volt, Capaldi szárnyal a szerepben. De annak ellenére, hogy Tennant a kedvencem, mind fő sztoriline, mind részek szempontjából az 5-6. évadok messze kiemelkednek szerintem.
Clara halála: VÉGRE! Ennyire idegesítő companion még nem volt. Ahogy felettem páran említették, az volt a korai évadok béja, hogy egyszerű, hétköznapi angol csajokat dobtak be a Doktor mellé, akik így remek kontrasztot adtak a többszáz (többezer, most már többmilliárd?) éves Doktorral. Remélem, hogy Moffatt észhez tér, és egy újabb eyecandy helyett kapunk egy igazán karakteres companion-t.

Greghope - 2015. 12. 18. 21:20

A 9. évad kiemelkedo lett szerintem az uj szeriak kozul. Megpedig azert, mert van egy megfigyelheto sema a Doktoroknal. Amikor uj Doktor jon az elso evad az uj doktorral a legerosebb, hiszen meg akarjak szerettetni a kozonseggel a szineszt, es a kovetkezo evadokra valahogy csokken a lendulet es a szineszen is erzodik, hogy megvan egy karakter es az ok. Capaldinal viszont folyamatosan meglepodom, folyamatosan fejlodik, egyre erosebb a szineszi jatek, kiszamithatatlan, nem tudod, mikor mit fog reagalni. A 8. évad elso fele valoban gyengebb volt az elvart szintnel, viszont ahogy elkezdte megtalalni sajat Doktoranak karakteret ugy lettek jobbak es jobbak a reszek es a 9. évadon en eldobtam az agyam, elvezet volt nezni egyszeruen ahogy Capaldi szarnyal a szerepeben. A mindenki altal szidott Zygonos reszben nyujtott beszede a haborurol zsenialis, libaboros lettem tole, egy igazi Doktor pillanat volt az evadzaros tripla epizodban csupan az nem tetszett, hogy evadzaro. Szoval osszessegeben Capaldi miatt szerintem igen is zsenialisan jo volt az evad, valamint minden resznek volt egy ive, nem pedig egy timey wimey-val megoldottuk, vagy mint Matt Smithnel a vegere, hogy nem is tudtam hogyan gyozott, mert annyival volt megmagyarazva, h jah mert en vagyok a Doktor, aztan ide, meg oda szaladgalt, vagy utazott es puff problem solved, ez nagyon unalmas volt a 7. évadban. Tennant, Eccleston es Capaldi Doktoraban az a jo, hogy tenylegesen csinalnak is valamit. Valamint a Matt Smith era hivatalosan is gyerekeknek keszult, nem vitatom az o Doktorat, de igy osszehasonlitva o volt a leggyengebb az ujak kozul. Capaldi napszemuveges gitarozos Doktora uj es nagyon meno.

joppi - 2015. 12. 18. 23:32

@Greghope: +1000 like!

Edrick - 2015. 12. 26. 01:51

Bocsánat, de a karácsonyi részről nem tudok máshova írni.

Furán indult, de aztán egyre és egyre jobb lett. Az, hogy Rivernek nem esett le, mikor a Doktor mondta, az kicsit furán jött ki. De utána jött szépen minden magától, egymásra találtak, továbbá a színészi játék is jó volt, Capaldi hozta a szintet, mint mindig. A történetet karácsonyinak viszont nem kifejezetten mondanám. Inkább River és a Doktor kapcsolatáról szólt, kicsit már-már nosztalgikus jelleggel, és a vak is láthatta, hogy ez egy búcsú szeretett volna lenni. És nagyon szép is lehetett volna, különösen a vége.
Ha az a volna ott nem volna. Mert amit Moffat csinált, arra nincsenek szavak. Vagy legalábbis nem túl választékosak. Nem tudom, hogy ezt mivégre kellett. Olyan szép lehetett volna, de ugye tudom, hogy ez már megtörtént. Lehet, hogy “csak” egy minirészben, de 11-ik Dokival ez már megvolt, ahol kimondták, hogy AZ River utolsó útja a könyvtár előtt. Ha Matt Smith most végtelenül szomorú, vagy őrjöng valahol, azt teljességgel meg tudom érteni. Mert ezzel gyakorlatilag megtaposták egy részét annak, amit csinált a sorozatban.
A Doktor nagyon mondta, hogy nem akarja odavinni Rivert, és az utolsó pillanatig reménykedtem, hogy nem is teszi meg. De megtörtént, és annyira sulykolták, hogy a napló már betelt, EZ az utolsó út, hogy ezzel gyakorlatilag eltörölték a minirészt.
A csavarhúzó: oké, odaadta, jól is tette, de ugyanaz vonatkozik erre is; jó lenne, ha nem borulna rá árnyékként az a dolog, hogy maga a szituáció – ha a csavarhúzó átadása nélkül is, de – már megvolt.

@emesének igaza volt, amikor egyszer azt mondta, hogy lehet, ez közvetlenül Manhattan után játszódik. De így még jobban megcsavarták, mert Darilliumig is eljutottunk, és lehet, hogy 24 évig tart egy éjszaka, meg közben River még elkalandozgat más felé, mivel biztos voltak még ott kalandok, amiket már láttunk. Ja, nem szóltam, Manhattan és Darillium lehetnek egymás mellett River idővonalában, oké. De ez nem változtat azon a tényen, hogy 11-es Doktor vitte el Rivert az Éneklő Tornyokhoz, ezt pedig olyan szinten rúgták fel, hogy fájt nézni, holott jó rész lehetett volna.
De ez az irdatlan nagy loophole, ez.. (Csak úgy mellékesen: a szemüveget sem értem, azt hittem Claráék TARDIS-ában maradt, meg – ne értsetek félre, nem volt vele bajom – a legváratlanabb pillanatokban tudták előhúzni az évad során, de ez most nagyon furcsa volt, hiszen már mindenki elkönyvelte magának az új csavarhúzót, ami csak a végén volt használva.)

Összegzés: Moffat, most nagyon haragszom rád

S0m30n3 - 2015. 12. 27. 01:45

Nyolcadik évad első része után hagytam abba a sorozatot, arra nem is térek vissza, a karácsonyi résszel tettem kivételt, mert River a kedvenc karakterem. A rész nagyon jó volt, viszont nekem is ott motoszkált a fejemben, hogy ezt már “láttuk” az egyik mini részben. Kacifántosan talán valahogy ki lehet magyarázni, de mindegy, az a mini rész amúgy sem volt szimpatikus, mivel úgy gondoltam, hogy River búcsúja egy egész résznyi sztorit érdemelne, most össze is jött. :)

emese - 2015. 12. 27. 02:17

@Edrick: a miniben csak elindulnak, lehet, hogy valami közbejött. Mondjuk Jim the Fish :D

Akkor a karácsonyi részről:

Szóval, én nem éreztem a “megtaposást”, viszont elég rossz megoldásnak találtam eddig, hogy River végső búcsúja egy dvd-extra minizódban volt, mostanáig. Szerintem egy speciálban sokkal méltóbb helye van.

A másik oka annak, hogy örülök, az az, hogy bár nagyon szerettem River karakterét és a sztoriját, de a már akkor is közel 50-es Alex Kingston és Matt Smith párosa nekem nagyon fura volt, inkább egy perverz anyu-kisfiú páros. Viszont Capaldival az egész a helyére került, nekem sokkal hitelesebb, hogy róla mesél a könyvtáros duplarészben Tennant-nek. Hiszen Smith Doctora soha nem tűnt érettebbnek Tennanténél, márpedig ott River épp arra utal, hogy még túl éretlen a Doctor, még “nincsen kész”. (mármint a 10-es a későbbihez képest)

Összességében tehát örültem, hogy láttuk őket együtt, és hogy ez a Doctor int búcsút Rivernek.

A történet elég gyengus egyébként, a robot, a férjek, az egész egy karácsonyi marháskodás. River is kicsit túl bugyuta volt, hiszen eddig egy nagyon intelligens karakterként ismertük meg, ezért nehezen hiszem el, hogy 12 fényképből indul ki annak eldöntésénél, hogy van-e a Doctornak számára nem ismert arca. Hiszen ő tudja, hogy a párja egy őrült időutazó, egy eszement csaló… Túl sokáig tartott, amíg leesett neki a penny. Továbbá, a TARDIS sem hasonlít ahhoz, amit eddig ő ismert: ő csak Smith első TARDIS-át vezette, a réz-színűt, a Trenzaloros részben már csak River szelleme volt jelen; ez látszott is, hiszen némely kart nem is tudta használni. Ez hogy nem tűnt fel neki?

Viszont az utolsó 10 perc a daloló tornyoknál, az no. 1 színészi játék volt.
Továbbá újranézős a jelenet, ahol a Doctor először belép a TARDIS-ba és előadja a “bigger on the inside” beszédet. Azon szakadtam. :D

In sum: a karácsonyi részek közül az egyik leginkább élvezhető, jutalomjáték Kingstonnak és Capaldinak.

Edrick - 2015. 12. 27. 16:55

@emese pont azom gondolkodtam én is, hogy abban csak elindultak, de két Doktor volt, és az egyik már átélte, hogy elvitte oda Rivert, azért tudta, hogy a másik most fogja elvinni oda, és még emlékeztette Riverrel való első találkozásukra is, amikor River mondta, hogy… de ezt Te jobban leírtad. Videóban kb ez: https://m.youtube.com/watch?v=0NcT3h3sEEc
Amúgy már lenyugodtam, és próbálok máshogy nézni rá, mint először. Mert abban egyetértek, hogy Rivernek kellett egy méltó lezárás, hiszen korábban jóformán csak eltűnt a történetből, de itt megkapta. Az az utolsó jelenet priceless. Szép volt, szóval azért van, ami miatt tudom szeretni. És igen, a Doktor is eljátszhatta, hogy először van a TARDIS-ban :)
Még a méltó lezárásról annyit, hogy a végén az a felirat is jelzi, hogy River sajnos már nem lesz többet szerintem. De a csúcson kell abbahagyni. A feliratot viszont még egy dolognak tudom értelmezni: Moffat búcsújának. Elvileg ez lett volna az utolsó része, Rivert is azért hozta vissza, mert szeretett volna vele még egy részt csinálni, így pedig két legyet üthetett egy csapásra; méltó búcsút alkotva Rivernek és saját magának is. Jó is volt, de ugye tudjuk, hogy az utolsó pillanatban mégis aláírt.
Az viszont fura volt, lehet éppen az előbb leírtak miatt, hogy a következő részről még egy címet sem kaptunk.

Lehiggadva azt tudom mondani, hogy összességében jó rész volt, de nem a történet miatt, hanem a kémia, a színészi játék és a lezárás miatt. A szépséghiba egy kicsit még zavar – bár úgy sejtem, ezzel egyedül maradok :D – de tény, hogy kellett egy ilyen lezárás.

Várom a folytatást.

U.i.: akkor most két sonic van?

humorpalanta - 2015. 12. 27. 19:40

Oh, right in the feels…
@Edrick
River ebben a részben mondja, hogy mindig megígérte, de sosem jutottak oda. Mostmár érti, hogy azért , mert ez az utolsó kalandjuk. Szerintem tökéletes rész volt. Ilyennek kellett lennie. Ha Moffat elmenne most, még akár jó emlékem is maradna róla. kinézem belőlük, hogy bekamuzzák, hogy mégis aláírt, miközben már rég meg van az utódja, csak azért, hogy húzza a rajongókat.A Doktorokat is mindig titokban tudták tartani.

Nem csak kettő sonic van. A Mesternek is van, sőt. Mivel ezt egy gyár gyártotta a jövőben, nem az Idő Lordok találmánya, biztos van még belőle egy csomó. Plusz egy időutazó akkor szerez, amikor csak akar. Még Tennant mondta azt hiszem ezt a gyártást, mintha az Empty Childban lenne, de nem bizots. Lehetett a Saxxonos részekben is. Ott van ugye az anyageltüntetős sonic puska is. Azt is azok gyártották.

@emese Rivernek az a legutolsó infója, hogy Smith a doki. Plusz tudja, hogy 13 lehet, ez a szabály, s tisztában van a doki múltjával, de nem ismerte őt ennyire a jövőben.
A TARDIS-szal kapcsolatban meg, azt mondja, hogy hányszor ellopta, hisz van kulcsa, s az egy időgép. Úgy el lehet lopni és visszavinni, hogy ne tűnjön fel. Ha belegondolsz, a távozásod utáni másodpercbe is visszamehetsz vele. Tehát ezt a TARDIS-t is ellophatta már, nem feltétlenül kellett ahhoz a Doctorral találkoznia.

Edrick - 2015. 12. 27. 20:42

@humorpalanta: Azt tudom, hogy ebben a részben River mit mond, de bennem erősen megmaradt a Last Night c. minirész, és úgy tudatosult bennem, hogy akkor biztosan el is jutottak már Darilliumra (még akkor is, ha nem láttuk), ezért borult el az agyam, mert azt hittem, hogy most az felülíródik. De ha nem jutottak el oda akkor, mert végül – ahogy River is mondta – máshol kötöttek ki, akkor nyilván semmi ilyesmi nem történt, én meg tévedtem.
A sonicról viszont nem általánosságban beszéltem, hogy csak kettő van az egész univerzumban. Ahogyan azt Te is leírtad, nyilván van többféle/fajta is, hiszen már nem egyet láthattunk. Úgy értettem, hogy akkor most egyszerre két darab sonic van-e a Doktornál, és hogy ez így marad-e a továbbiakban is? Mert van a szemüveg és a csavarhúzó, eddig meg egyszerre csak egy volt, többnyire (az idei évet leszámítva) az ikonikus csavarhúzó.

emese - 2015. 12. 27. 22:07

Oké, valóban ellophatta már ezt a TARDIS-t is, elvileg. Csak akkor jobban tudta volna vezetni…

Az jutott még eszembe, hogy most kb végig a szokásoshoz képest fordított helyzetben voltunk: általában River tudja, hogy mit rejt a Doctor jövője, az pedig csak halvány elképzelésekkel bír arról, hogy ki is ő. Többnyire River jobban tudja használni a TARDIS-t, River válaszolja azt, hogy spoiler.
Most végig a Doctor volt előnyben, ő ismerte a teljes helyzetet, River pedig szegénykém időnként belesétált a dolgokba.

A szemüveg-csavarhúzó dolog: jó kérdés, hogy marad-e mindkettő. Én örülnék neki, ha maradna, szerettem a szemüveget, a gitárral együtt. Bejött ez a Keith Richard-féle stílus a Doctornál, szerintem nagyon passzol Capaldihoz. A valódi ok azonban az lehet – legalábbis ilyesmi rémlik valamelyik behind the scenes interjúból – hogy amikor a Hell Bent-et, illetve ezt a részt is forgatták, még nem volt készen az új sonic. Valószínűleg az utolsó pillanatra sikerült csak behozni egyetlen jelenethez.

Randomember - 2015. 12. 28. 00:02

Nekem nagyon nem tetszett a rész.
Egyrészt maga a sztori is kicsit gagyi volt, de még el is ment volna.
Amin jobban kiakadtam, az az, amit a River-Doki kapcsolattal csináltak. Szegény Matt Smith hiába könyörgött, hogy tartsák meg neki Rivert. Egyrészt ez “a doktor engem biztos nem szeret” dolog nem illett az eddigiekhez, a River férje és kapcsolatai sem tetszettek. Aztán a Durilliumi tornyok sem passzoltak. Ahogy írtátok is korábban, ez megtörtént már egy korábbi mini epizódban, ahol mondta is 11, hogy most mennek oda. Meg még a könyvtáras részben, amikor River elmesélte, hogy mi történt azon az estén, teljesen más dolgot mondott: a doktor egy új öltönyben, új frizurával jelent meg nála, elmentek a toronyhoz, és nem volt hajlandó elmondani, hogy miért sír. nem volt fogalma arról, hogy mikor fog meghalni, nem úgy érkezett a könyvtárba, hogy itt meghal. A kontinuitást szerintem így kicsit felrúgta Moffat.
Egyébként ennek is megvoltak a maga jó pillanatai, pl a doktor először a TARDIS-ban, ahogy csinált gyorsan egy éttermet és foglalt. De összességében rossz érzéseim vannak a résszel kapcsolatban.

galocza - 2016. 10. 03. 10:01

csak most pótlom, a 8. évad erősen elvette a kedvemet, kaszaközelbe is került.
a 9. évad első három duplarésze után:
-tetszik a duplarészes formátum 8)
-túl sokat lop(nak) az író(k). volt más, még nyilvánvalóbb is, de pl a 3. duplarészben germán mitológia+lenyúljuk a legjobb harcosokat=wh40k space puppies
-uitt a farmer és halász ne kábáljon már, h ő harcol, mert viking. a paraszt nem viking, még akkor sem, ha északi. és levágják őket mint a kukoricát (corn)? hát, korról és helyszínről ugyan nem esik szó, elvileg ismerhettek kukoricát, bár vinland szerintem túlságosan északon van hozzá.
-clarával kezdek újra kicsit megbarátkozni, nagyon meggyűlöltem az előző évadban
-hasonlóan capaldi is kezd megnyerni magának: annak idején örültem, hogy ő lesz az új doki, de a 8. évad naon keserű szájízt hagyott. kicsit kevésbé intenzív, kicsit viccesebb, most teljesen használható doctor.

szóval összességében egyelőre örülök, h visszatértem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz