login |

River: az 1. évad – írta gromit

2015. 12. 13. 20:10 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Anglia lecsapott – ezúttal a skandináv krimikre. De most nem egy meglévő skandináv alapanyag saját megvalósítására (lásd Wallander) vagy helyi viszonyokra adaptált remake-jére (lásd The Tunnel) kell gondolni. Abi Morgan, a The Hour megalkotója ezúttal egy egész egyedi, skandináv-brit ötvözetű krimivel állt elő.

river-skarsgard

Az előzetesen ismert nyúlfarknyi leírás ez volt: zseniális nyomozó mentális deficittel, korábbi gyilkosságok áldozatai kísértik, míg meg nem oldja az eseteiket. Ennyi alapján inkább valami epizodikus sorozatra lehetett számítani, ahol minden részben van egy “itt ragadt” lélek, akinek az ügyét meg kell oldani. Amit kaptunk, ennél sokkal összetettebb, erősen karakterközpontú, a hangulatra váratlan módon építő szerializált nyomozás, remek színészek kiemelkedő alakításával.

A River nagyon komolyan veszi a skandináv motívumot, és ez nem merül ki a borongós hangulatban: a főszereplőt egyenesen Svédországból importálták. Stellan Skarsgård játssza a címszereplő John River nyomozót, aki származását tekintve svéd, de már régóta Londonban él – “ez egy város mindenkinek, aki mindenhova máshová tartozik”. Jól beszél angolul, a helyi rendőrség oszlopos tagja, de mindvégig megmaradt kívülállónak.

Idegenségének oka lehet rejtélyes családi háttere, amiről nem tudunk meg sokat, és azt is apránként csepegtetve, vagy – sokkal inkább – ama bizonyos mentális deficitje. Nem a felderítendő gyilkosságok áldozatainak szelleme jelenik meg előtte, hanem olyan személyeket hallucinál, akik valamilyen szinten foglalkoztatják. Lehet ez valódi áldozat, eltűnt személy vagy akár 19. századi sorozatgyilkos is – ez utóbbi a lelke sötét oldala, mert ugye végső soron ez mind az ő tudatalattijának része.

Igazából csak önmagával társalog, elmélkedik, vitázik, emlékeket idéz fel, önmarcangol. A külvilág számára furcsa, érthetetlen, ahogy magában beszél és láthatóan a semmire, képzelt személyre és beszélgetésre, is vehemensen tud reagálni. Csak az lehet barát és nyomozásban partner, aki ezt kezelni tudja. Meg kell jegyezni, hogy író, rendező, operatőr és vágó is remekül kezelte a helyzetet, a képi megvalósításra se lehet panasz.

river-marsan

Stellan Skarsgård mindvégig briliáns alakítást nyújt, úgy, hogy közben a karakter érzelmi világa és magatartása is nagyon széles skálán mozog, akár egy jeleneten belül is képes éles váltásokra. Egymaga elbírná az egész sorozatot, de méltó társai is akadnak. A csendes, türelmes új partner Ira King (Adeel Akhtar – Utopia), a viktoriánus sorozatgyilkos hallucináció (Eddie Marsan – Ray Donovan, Jonathan Strange & Mr Norrell), a főnöknő és egy rendőrségi pszichológus

Mindannyiuk közül is magasan kiemelkedik a kissé maffiózó hajlamú családból származó Stevie, azaz DS Jackie Stevenson (Nicola Walker – Spooks, Unforgotten). Stellan Skarsgård és Nicola Walker közös jeleneteit élmény nézni, még akkor is, mikor látszólag csak felütötték (pontosabban Stevie, vagy inkább az író) a szinonimaszótárt.

You’re bananas. Barking, barking mad. Batty, bonkers, crackers, crackpot, crazy, crazed, delirious, demented, deranged, distracted, doolally, frantic, gonzo, cuckoo. You’ve lost your marbles. Non compos mentis. Not right in the head, not the full shilling, nutty, nut, nut. You… off your trolley, your rocker, unsound of mind, out of your tree, unhinged, unstable, rabid, raving, wacko, raving loony tune. Find your way through your insanity. Find the order in your chaos.

river-skarsgard2

A River nem egy északi noir. A kezdésnél még azt hittem, hogy rossz helyen járok, de hamar kiderült, hogy a borongós, lehúzós hangulatot rendszeresen meg fogja törni egy csipetnyi angolos humor, és helyenként hihetetlen, de egyáltalán nem hiteltelen, feelgood.

A néha felbukó sugárzó életöröm, önfeledt éneklés – amellett, hogy oldja a feszültséget – a kontraszttal sokkal jobban kihangsúlyozza a komorságot, mint ha végig egyenletesen letaglózó lenne a hangulat. Zseniális, igazán fejbe kólintó megoldás.

river-ss-nw1

Negatívumként csak pár apróságot tudnék említeni, például a nyomozás során egy-két kérdést csak később tettek fel, mint az a nézőben már megfogalmazódott, vagy hogy a John River név nem annyira svédesen hangzik.

Olyasmin viszont egyáltalán nem állnék neki kötözködni, hogy ilyen őrült nyomozó a valóságban (remélhetőleg) nincs. Én nem realityt akartam nézni, hanem drámát, és annak viszont egész különlegeset és kiemelkedőt kaptam, egyenletes magas színvonallal, remek színészi játékkal.

river-skarsgard1

Sajnos a BBC-n a kezdeti magas nézettség drasztikusan csökkent már a második részre is, de onnantól már szépen kitartottak a nézők, Amerikában pedig elérhetővé vált rögtön a Netflix-en, de nem tudni, hogy elég lesz-e a nézői érdeklődés egy esetleges folytatáshoz.

Igazság szerint én magam se tudom eldönteni, hogy szeretnék-e még Rivert nézni (ó, de, igen!), amikor így volt kerek egész a történet (de igen!).

11 hozzászólás Ne habozz!

Mr. Bishop - 2015. 12. 13. 21:11

Remek írás, engem máris meggyőzött, listára vettem :)

Lemoni - 2015. 12. 13. 22:10

Első részt már korábban megnéztem, hamarosan folytatom a többivel, mert tetszett, amit láttam.
#télidaraidőszak

orla - 2015. 12. 13. 22:34

A közepén nagyon gondolkoztam, hogy én ezt itt abbahagyom, aztán unatkoztam, és végignéztem. Nem bántam meg, de.

– a nyomozás nekem időnként átláthatatlan volt
– felfogtuk, hogy ők nincsenek ott, ezt mindig kihangsúlyozták
– eddie marsan karaktere nagyon nem illett ide (de legalább lefoglalt, hogy honnan ismerem a színészt – mint kiderült, a world’s endből, azóta a Norell-t is megnéztem, és nagyon jó)
– a főnöknő karaktere szimpatikus meg minden, de nem volt itt helye
– unalmas volt a közepe, na

Ami viszont jó volt
– a színészek
– a hangulat (a legjobb jelenetsor a kezdő és záró volt)
– megismertem egy jó kis retró dalt
– STELLAN SKARSGARD, ide nekem még tőle dolgokat, kiváló volt

m76 - 2015. 12. 17. 10:54

Az írás remek lenne reklámnak, ellenben a sorozat korántsem az.

Nem is értettem írás alapján hogyan siklottam át ezen a sorozaton, mikor múltkor dicsekedtem, hogy milyen jól megválogatom mit próbálok be és mit nem.

Be is szereztem az egész évadot, de az első részt 3x-i nekifutásra sem sikerült legyűrnöm.

Ez valami fertelmes pocsék. Se füle se farka, szétszórt, úgy éreztem a színészek se tudják mit keresnek egy-egy jelenetben. A főszerplő is egyik snittben úgy áll mint egy bamba, majd a következőben elszánt nyomozót játszik, totális káosz.

Aztán a törénet azt meg csak ilyen foszlányokból rakd össze magad.

Végig olyan érzésem volt, hogy Luther-t akarják utánozni, az elszánt, gátlástalan stílusában. De ez abszolut nem sikerült. River egyszerűen egy zakkant kisstílű, senki nyomozónak tűnik. Hiába mondták hogy “dehát az ügyek 80%-át megoldja” ez sehol sem jött át, hogy tényleg olyan zseniális lenne.

Stellan Skasgard ide vagy oda, ez elfuserált egy sorozat. Anglia most lecsapja az érdeklődésem. És jöhet az F8.

2/10

Lemoni - 2016. 01. 20. 23:48

2 nap alatt letudtam a hátralékom, mondjuk 5 résznél ez nem csúcsteljesítmény. Először kicsit idegesített, hogy mindig kizökkentettek a manifesztek, de aztán rájöttem, pont ez kellett, hogy dinamikus maradjon számomra a történet. Remek színészek, nem emelek ki senkit, mindenki jó volt, viszont úgy hozta a véletlen, hogy pont a The Hour darája után néztem és megint kalapot kell emeljek Abi Morgan előtt, alig várom a következő munkáját.

fm! - 2016. 06. 01. 21:32

Még nem olvastam el a kritikát, hátha spoileres, de ez valami brutál jó, 9/10 rögtön megy is az első részre…

elvis - 2016. 08. 06. 14:57

Luther pótléknak tökéletes, reméljük lesz folytatás.

ericghar - 2016. 08. 25. 17:16

SS semennyire nem volt instruálva, nem volt semmiféle konzekvens cselekedete, egyszerűen vonult/futott egyik jelenetből a másikba. A projekciók/manifesztumok valami érzelmi kivetülések akartak lenni, de sem a karakterre, sem önmagukra nem reagáltak helyesen. Még afféle akadálynak se voltak jók (meg segítségnek se), és így a film a saját “újítását” nem használta fel. Ez egy erős 6/10, főleg a sztori és a többiek miatt.

Snoopyzit30 - 2018. 05. 27. 22:21

Nekem nagyon, de nagyon tetszett ez a sorozat. A manifesztációk zseniálisak voltak. A karaktereket jól megírták, a River és Stevie közötti interakciók hatalmasak voltak, ahogy reagáltak egymásra.
Stellan Skarsgårdot imádom, szerintem hatalmas színész és Lesley Manville-nek (Chrissie-t alakította) is már az Another Year-ért kijárt volna az az Oscar-jelölés.

Néztem volna még több évadot is belőle, de nyilván ez így sokkal jobb, hogy nincs elnyújtva. Tudnak a britek is azt meg kell hagyni. (I love to love…)

9/10 simán.

Luther10 - 2018. 06. 14. 20:25

Nagyon jó sorozat ajánlom!

winnie - 2020. 03. 03. 23:57

még pár perc és lekerül a netflixről, de ezért végre megnéztem. annak ellenére, hogy csak simán néztem és semmi extra nem volt, és nem éreztem, hogy az ügy megoldása annyira érdekes lehet, a végére zseniálisan összeállt, egymás után jöttek a pofonok és remek jelenetek, ahogy egyik megvilágosodás után jött a másik. szuper volt a zárás, az utolsó harmad. addig sem volt gond, de nem éreztem kiemelkedőnek, attól eltekintve, hogy megvolt ez a fura humor benne, és persze skarsgaard és nicola walker valami frenetikusan jó jelenetei.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz