login |

Minority Report: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is?

2015. 12. 15. 14:51 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

Utálom ezt a kérdésfeltevést a címben, de ha egyszer nem hajlandóak az egyértelműt megerősíteni, azt, amit mindenki tud, nézők, színészek, készítők, akkor inkább a békesség kedvéért így fogalmazok én is.

Úgy akartam kezdeni ezt a posztot, hogy azért írok a Minority Report zárásáról, mert ennyit azért megérdemel a sorozat, de kit akarok becsapni? Olvastátok a pilotról és a második részről írt véleményeinket, enyhén szólva sem jött be nekünk a jövőben játszódó, bűncselekményeket előre jelző krimi, mondhatnám, hogy még ennyit sem érdemel meg. De úgy korrekt, hogy van róla írás, biztosan bőven akadtak, akik szerették, és tudnák ajánlani kommentben az első szezont, amely akár jelentősen fel is javulhatott az első 3 rész után. Például nekem a finálé kifejezetten bejött.

Minority Report - 1x10-08

Az az igazság, hogy szegény Minority Report-ot a kezdetek kezdetén szúrták el a készítők és/vagy a FOX. Nem azért, mert a klasszikus formulát vették elő vele, miszerint egy szimpla nyomozós (+csavar)-sorozatra ráhúztak egy enyhe átívelést, hanem mert a megvalósítás is iszonyatosan tipikus és érdektelen lett, mind történet, mind karakterek terén.

He’s always been the strongest one.

Hiába voltak ugyanis jó (és még jobb) ötleteik az íróknak, az alapozással félrevitték a sorozatot, minek köszönhetően tényleg sok kritikus lehúzta, a nézők egy komoly része egy rész után lelépett, sőt, eleve meg sem érkezett, ugyanis már a promók sem nyerték meg őket. Ilyen indulással pedig eleve halálra volt ítélve a Minority Report.

Minority Report - 1x10-06

Az általam látott utolsó epizódban, az 1×03-ban vagy az 1×04-ben pedig felcsillant a remény, amikor a prekog tesók mellé behoztak a történetbe egy eléggé megkérdőjelezhető számítógépes elemző rendszert, és nagyjából ekkor kiderült, hogy a készítőknek határozott céljai vannak arra vonatkozóan, hogy mit akarnak elmesélni. Viszont mivel a kezdéssel rögtön elásták magukat, ezzel már nem tudtak segíteni magukon, ahhoz lehet, hogy érdekesebb ügyek kellettek volna, vagy izgalmasabb karakterek.

If it’s really a minority report, that means there’s another path the future might still take.

Az 1×09 és 1×10 egy dupla résznek is felfogható, s egy dolog, hogy az átívelés a Memento Mori-szállal még hangsúlyosabb lett, az utolsó epizódban sikerült komolyabban emelni a tétet, a látomások nem szimpla bűnügyről szóltak, a fenyegetés pedig minden eddiginél komolyabb volt.

Minority Report - 1x10-01

Mondjuk velem könnyű dolguk volt, hiszen már a rész első pár percével berántottak, ugyanis flashback-eltek egyet a régi időkre, amikor Dash-ék még gyerekek voltak, és fogalmuk sem volt arról, hogy milyen sors vár rájuk. Ez volt az a jelenet, amire talán szüksége lett volna a sorozatnak, hiszen a három testvér és Wally életében rengeteget jelentett. Ezt látva biztos, hogy másképp néztem volna rájuk.

És ennyi elég is volt: most először képes volt érzelmeket kiváltani belőlem a sorozat, sokkal közelebb kerültek a karakterek hozzám, elkezdtek érdekelni. Persze az sem volt hátrány, hogy Dash már nem úgy viselkedett, mint egy félkegyelmű – nem tudom, hogy ez egy folyamat volt, vagy pikkpakk történt, de az elején nagyon irritált. (Más kérdés, hogy a rendőrök továbbra is teljesen hidegen hagytak.)

Minority Report - 1x10-05

Ráadásul magában a részben például (talán először a sorozatban) elhangzott, hogy mi is az a “minority report”, világossá váltak a motivációk, plusz még kellemes rejtélyt és feszültséget is kaptunk, no meg tragikus eseményeket.

A finálé a szememben simán megérdemel 7-8/10-et is, elvarrtak szálakat, nem volt cliffhanger, akár még azt is mondhatnám, hogy kaptunk lezárást, de persze tudjuk, hogy az élet menni fog tovább, a rendőrök tovább nyomoznak, Dash-ék pedig…, ki tudja?!

Minority Report - 1x10-07

(A sorozatot a FOX 13 részre rendelte be, majd a gyenge nézettség miatt visszavette a berendelést 10 epizódra, így a tervezett utolsó 3-at már nem forgatták le annak ellenére, hogy elkészültek a szkriptek. Ez kvázi kaszával egyenértékű, nincs értelme reménykedni, de ezt nem mondható ki 100%-osan a hivatalos döntésig, amire lehet, hogy csak májusban kerül sor. Addig elvileg élnek a színészi szerződések is.)

4 hozzászólás Ne habozz!

Scoo - 2015. 12. 16. 09:03

Teljesen egyetértek, hogy az elején bukták el a dolgot. Szerettem a könyvet és a filmet is, de a promók és a kritikák elvették a kedvemet ahhoz, hogy egyáltalán belenézzek a sorozatba.
Az utolsó két részt ezek alapján azért megnézem.

solymosgyu - 2017. 02. 12. 16:50

Ezt nem kéne kaszálni. Viszont a fequencset-igen.

Dodo - 2018. 01. 05. 23:56

Szerintem jó volt de az tuti, hogy sokkal de sokkal többet kitudtak és ki is hozhattak volna belőle de mondom nekem a film után tetszett de hülyén hagyták a végét

Galviki - 2018. 02. 25. 01:11

Én imádtam minden részét, jó lenne, ha lenne folytatás!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz